Kytara nasucho x výsledný zvuk přes kombo
Pravidla fóra
Kytara nasucho x výsledný zvuk přes kombo
Ahoj,
řeším teď dilema:
Mám asi 7 let starou kytaru Yamaha EG112 (SC-SC-HB). Před rokem jsem si koupil Godin Detour (byl ve slevě a prostě se mi líbil+příjemný krk, rozměry - padla mi do ruky, HB-HB). Teď jsem trochu na pochybách, zda jsem udělal správně.
Yamaha proti Godinovi nasucho zní mnohem hlasitěji (i se starýma strunama). Když je porovnám přes kombo, nedokáži se rozhodnout, co je lepší. Do velké míry ovlivňuje výsledný zvuk snímač. Nechci si kupovat snímače a přehazovat je z jedné kytary do druhé, abych porovnal, která kytara je lepší.
Godin má pevnou kobylku, což by právě mělo být zvukově lepší (sustain, přenos energie) než tremolo u Yamahy. Ve výsledku ale na sucho zní mnohem méně. Je to na závadu?
Proč to sem píši - chci zainvestovat a koupit si nové snímače do jedné z kytar a tu druhou prodat, protože dvě kytary nevyužiji. A nevím, která by měla být lepší.
Moc díky za odpovědi.
řeším teď dilema:
Mám asi 7 let starou kytaru Yamaha EG112 (SC-SC-HB). Před rokem jsem si koupil Godin Detour (byl ve slevě a prostě se mi líbil+příjemný krk, rozměry - padla mi do ruky, HB-HB). Teď jsem trochu na pochybách, zda jsem udělal správně.
Yamaha proti Godinovi nasucho zní mnohem hlasitěji (i se starýma strunama). Když je porovnám přes kombo, nedokáži se rozhodnout, co je lepší. Do velké míry ovlivňuje výsledný zvuk snímač. Nechci si kupovat snímače a přehazovat je z jedné kytary do druhé, abych porovnal, která kytara je lepší.
Godin má pevnou kobylku, což by právě mělo být zvukově lepší (sustain, přenos energie) než tremolo u Yamahy. Ve výsledku ale na sucho zní mnohem méně. Je to na závadu?
Proč to sem píši - chci zainvestovat a koupit si nové snímače do jedné z kytar a tu druhou prodat, protože dvě kytary nevyužiji. A nevím, která by měla být lepší.
Moc díky za odpovědi.
Naposledy upravil(a) Andreas11 dne 22.03.2011 15:38, celkem upraveno 1 x.
Fender Stratocaster, Godin Session
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Akustická kytara Crafter+L.R.Baggs M1A
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kytara nasucho x výseldný zvuk přes kombo
Asi takhle - nasucho nemá cenu soudit, je to přecijenom elektrická kytara a pokud ti přijde že ve zvuku z komba nemá Godin špatný zvuk, není důvod investovat do snímačů.
Každopádně na sucho může hrát málo hlasitě i kytara za 100 tisíc, řekl bych že nasucho dělá zvuk množství a typ dřeva než kvalita dřeva.
Edit: A tvrdit že s pevnou kobylkou by měla být kytara lepší není správný, je fakt že s tremolem mívají kytary menší sustain, ale když je to tremolo dobře vyrobené, neviděl bych v tom nějaký šílený rozdíl. Jde také o to jestli tremolo využíváš, nebo ne. Pokud ne a váháš mezi těmi kytarami, tak nemá cenu držet tu s tremolem pokud nebude v jiných oblastech opravdu vyčnívat.
Každopádně na sucho může hrát málo hlasitě i kytara za 100 tisíc, řekl bych že nasucho dělá zvuk množství a typ dřeva než kvalita dřeva.
Edit: A tvrdit že s pevnou kobylkou by měla být kytara lepší není správný, je fakt že s tremolem mívají kytary menší sustain, ale když je to tremolo dobře vyrobené, neviděl bych v tom nějaký šílený rozdíl. Jde také o to jestli tremolo využíváš, nebo ne. Pokud ne a váháš mezi těmi kytarami, tak nemá cenu držet tu s tremolem pokud nebude v jiných oblastech opravdu vyčnívat.
Re: Kytara nasucho x výseldný zvuk přes kombo
Moc nerozumím tomu, proč nevyužiješ 2 kytary? Kytara peníze nežere, na některou z mých kytar nehraji třeba rok a pak mě to zase začne bavit.....střídám takhle Fendery, Gibsony, lubovky.
Kytara MUSÍ mít sustain a dynamiku, což nemá s celkovou hlasitostí nic společného. Pokud nemá, tak ani elektricky za moc stát nebude. Kuba Tě správně upozorňuje, že konstrukce a materiál má zásadní vliv i na zvuk nasucho. Např. i drahé Les Pauly toho moc nasucho nenařvou, ale když brnkneš na strunu, tak hraje ještě za týden.
Pokud se nemůžeš rozhodnout, tak se nerozhoduj. Zkoušej kytary, hledej, co potřebuješ a nespěchej. Vkus i poslech se nám mění, abys pak nekupoval Godina znovu. Já se takhle připravil o starou, korejskou pololubovku Washburn ( kterou už nikdo nevyrobí ) a ani ji nemohu koupit zpět, protože jsem ji prodal v bazaru.
Kytara MUSÍ mít sustain a dynamiku, což nemá s celkovou hlasitostí nic společného. Pokud nemá, tak ani elektricky za moc stát nebude. Kuba Tě správně upozorňuje, že konstrukce a materiál má zásadní vliv i na zvuk nasucho. Např. i drahé Les Pauly toho moc nasucho nenařvou, ale když brnkneš na strunu, tak hraje ještě za týden.
Pokud se nemůžeš rozhodnout, tak se nerozhoduj. Zkoušej kytary, hledej, co potřebuješ a nespěchej. Vkus i poslech se nám mění, abys pak nekupoval Godina znovu. Já se takhle připravil o starou, korejskou pololubovku Washburn ( kterou už nikdo nevyrobí ) a ani ji nemohu koupit zpět, protože jsem ji prodal v bazaru.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Re: Kytara nasucho x výsledný zvuk přes kombo
Je pravda, že ty 2500 Kč, za které bych Yamahu prodal mě nezachrání:)
Spíš mi jde o toto: Chtěl bych lepší zvuk - zakoupit nové snímače - a nevím, do které kytary:)
Spíš mi jde o toto: Chtěl bych lepší zvuk - zakoupit nové snímače - a nevím, do které kytary:)
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Do té, na kterou se ti hraje lépe. Image je na nic, poslouchej žízeň 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Mjkl
- last.fm: Mjkl666
- Bandzone: Mjkl666
- Kontaktovat uživatele:
Využiješ to tremolo? jestli ne pevná kobyla jasná volba...
Nevyužiješ dvě kytary? mě by se teď hodily abych ze zk. nemusel tu jednu furt tahat dom... a navíc i tak se daj využít... na jedné maš jedno ladění a na druhé můžel blbnout střídat ladění podle kapel co budeš coverovat... ne všechny ladí do E
Nevyužiješ dvě kytary? mě by se teď hodily abych ze zk. nemusel tu jednu furt tahat dom... a navíc i tak se daj využít... na jedné maš jedno ladění a na druhé můžel blbnout střídat ladění podle kapel co budeš coverovat... ne všechny ladí do E
-
woro90-1
Zrovna stratovské tremolo vůbec nevadí když se nepoužívá. Dotažené na tělo jako by nebylo.
Inak čo je zaujímavé, preglejkové gitary hrajú na sucho nehorázne nahlas a s dlhým sustainom.
Dřív jsem hodnotil hlavně podle zvuku nasucho, ale je to chyba. Opravdu to s elektrickým zvukem nesouvisí přímo úměrně a jednoznačně. Nesmí být úplně hluchá.
Z mé zkušenosti nasucho nejvíc hrají obyč telata a LP special...
Překližka souhlas.
Nech si obě! Snímače vyzkoušej na obou, jestli teda nekupuješ singly. Napiš, čím je máš osazené teď.
Z mé zkušenosti nasucho nejvíc hrají obyč telata a LP special...
Překližka souhlas.
Nech si obě! Snímače vyzkoušej na obou, jestli teda nekupuješ singly. Napiš, čím je máš osazené teď.
Jo, takový ty fakt jednoduchý placky fakt asi hrají hodně nahlas, moje grx hraje na sucho pomalej jak akustika
a z vibrací mě brní břichu. Zato gramlózní rgt s průchozákem taky slušně vibruje, ale tak nahlas nehraje. Jenže když se zapojí, tak je to někde jinde a rgt jasně vyhraje...nicméně moje grx s RM hraje moc dobře.
Na Godinovi jsou fabrikové snímače Godin a na Yamaze také původní.
Důvod, proč jsem kupoval Godina byl také ten, že Yamaha při vyšším zkreslení a hlasitosti pískala (nešlo o příjemnou zpětnou vazbu, ale o jekot). Přisuzoval jsem to nekvalitě snímačů, které jsem nechtěl měnit na kytaře za 6000 Kč - snímače by stály víc. Možná je problém v zapojení elektroniky...(?)
Proto jsem koupil Godina a ten problém vyřešil. Teď bych se chtěl kvalitou zvuku posunout trochu dál a proto zvažuji u které kytary provedu výměnu snímačů. (Godin snímače prý úplně ideální nejsou.)
Děkuji za resumé, které jsem chtěl znát - zvuk nasucho není až tak podstatný na výsledný zvuk přs zesilovač.
Důvod, proč jsem kupoval Godina byl také ten, že Yamaha při vyšším zkreslení a hlasitosti pískala (nešlo o příjemnou zpětnou vazbu, ale o jekot). Přisuzoval jsem to nekvalitě snímačů, které jsem nechtěl měnit na kytaře za 6000 Kč - snímače by stály víc. Možná je problém v zapojení elektroniky...(?)
Proto jsem koupil Godina a ten problém vyřešil. Teď bych se chtěl kvalitou zvuku posunout trochu dál a proto zvažuji u které kytary provedu výměnu snímačů. (Godin snímače prý úplně ideální nejsou.)
Děkuji za resumé, které jsem chtěl znát - zvuk nasucho není až tak podstatný na výsledný zvuk přs zesilovač.
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Tenhle problem je na 95% ve snimacich - nemaji zafixovane (zalite) vinuti. Vymena za jine to vyresi. A vubec to nemusi byt nejake luxusni kousky, co stoji vic jak cela kytara. Treba RM-pickups jsou slusny, novy stojej 900-1300 za kus, bazarovy polovinu. A nepiskaj (mam je na 3 kytarach). Existuje i spousta dalsich podobnejch vyrobcu (MT Poor,....).Andreas11 píše:Důvod, proč jsem kupoval Godina byl také ten, že Yamaha při vyšším zkreslení a hlasitosti pískala (nešlo o příjemnou zpětnou vazbu, ale o jekot). Přisuzoval jsem to nekvalitě snímačů, které jsem nechtěl měnit na kytaře za 6000 Kč - snímače by stály víc. Možná je problém v zapojení elektroniky...(?)
Jde jeste o to, co si predstavujes pod pojmem "lepsi zvuk". Zkus si ujasnit co ti na soucasnych snimacich vadi, krome toho piskani (treba - malo basu, moc basu, slaby vystup, moc vysek,....).
A Yamahu neprodavej, ty singly budou peknej doplnek ke Godinovy s 2xHB, obcas se ten cistej stratovskej cinkavej zvuk hodi (pokud teda nehrajes vyhradne jen metalcore nebo tak neco).
Hraju výhradně na šrot.
Prý nejsou ideální? To slyšíš Ty, jestli jsou nebo nejsou ideální, na ostatní se vykašli. Jakmile se Ti zvuk líbí, jsi slyšet a ladíš, tak už do toho nikoho z kapely nenech mluvit
Poslechni snímače na mém levném Epihone Broadway. Také nejsou ideální, trochu patlají, ale dá se to korigovat a svoje si zahrají. Skupině se ( paradoxně ) tahle kytara zvukově líbí víc než moje Gibsony a Scofield.
PS: Ideální kytara neexistuje. Stálo mě dost peněz, než jsem na to přišel.
Poslechni snímače na mém levném Epihone Broadway. Také nejsou ideální, trochu patlají, ale dá se to korigovat a svoje si zahrají. Skupině se ( paradoxně ) tahle kytara zvukově líbí víc než moje Gibsony a Scofield.
PS: Ideální kytara neexistuje. Stálo mě dost peněz, než jsem na to přišel.
- Přílohy
-
- vyzvaneni jazzguitar.mp3
- (479.59 KiB) Staženo 147 x
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
Tak ty snimace zavoskuj a je to.Andreas11 píše:Na Godinovi jsou fabrikové snímače Godin a na Yamaze také původní.
Díky za rady.
Godin hraje pěkně, ale u více zkresleného zvuku je výsledek takový slitý, nejsou v něm moc slyšet jednotlivé tóny.
Jsem zastáncem toho, když už to kupuji, tak něco kvalitního (Seyomur-Duncan). Pravda - do obchodu jsem jel s tím, že si pořídím strat do 20 000 Kč a odjel jsem s Godinem za 7000...i s pouzdrem:)
BTW: Hraju pop-rock a nepoužívám páku.
Godin hraje pěkně, ale u více zkresleného zvuku je výsledek takový slitý, nejsou v něm moc slyšet jednotlivé tóny.
Jsem zastáncem toho, když už to kupuji, tak něco kvalitního (Seyomur-Duncan). Pravda - do obchodu jsem jel s tím, že si pořídím strat do 20 000 Kč a odjel jsem s Godinem za 7000...i s pouzdrem:)
BTW: Hraju pop-rock a nepoužívám páku.
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Jak se ti to povidlo?Andreas11 píše: Pravda - do obchodu jsem jel s tím, že si pořídím strat do 20 000 Kč a odjel jsem s Godinem za 7000...i s pouzdrem:)
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
V tom případě sis měl koupit American standarta v bazaru za 20 a nemusel bys takové věci řešit...Andreas11 píše: Pravda - do obchodu jsem jel s tím, že si pořídím strat do 20 000 Kč a odjel jsem s Godinem za 7000...i s pouzdrem:)
-
woro90-1
Ty v tom někde vidíš že si stěžuje nebo že se ptá jak to měl udělat lépe?jakub.kubaaa píše:V tom případě sis měl koupit American standarta v bazaru za 20 a nemusel bys takové věci řešit...Andreas11 píše: Pravda - do obchodu jsem jel s tím, že si pořídím strat do 20 000 Kč a odjel jsem s Godinem za 7000...i s pouzdrem:)
Taky to jde,ale třeba dneska mi dorazil objednaný Hipshot Tremsetter,hned jsem to nainstaloval na Strata a nemá to chybu ,chlapci.Tremolo se při bendování ani nehne a přitom tremoluje.Super věc,koupím ještě jedno.woro90-1 píše:Zrovna stratovské tremolo vůbec nevadí když se nepoužívá. Dotažené na tělo jako by nebylo.
http://store.hipshotproducts.com/cart.p ... tail&p=115
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,
Pan Bayger, majitel prodejny s asi stovkou fendrů a člověk znalý, mi říkal, že dotáhnutí fendrovského tremola dozadu na dřevo je nejvtěší vražda co může člověk stratu udělat. Myšleno samozřejmě asi stratu jako že Fender, ne kopii
Nevím proč, ale říkal, že ty kytary jsou stavěné prostě tak, aby to bylo trošku nad tím dřevem, jinak to nemá to, co tam má být.. A vůbec, nějaké mojo jde s**t jak to dotáhnete 
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem