VOX AC30HW2(X)

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Slimy
Kontaktovat uživatele:

VOX AC30HW2(X)

Příspěvek od Slimy »

Dobrý den,
Již delší dobu uvažuji o aparátu VOX a teď, když mám peníze, si ho chci koupit.
Mám na něj vyhrazeno 35k s tím, že tato částka není pevná.
Tak jsem se koukal všude možně a zaujal mě VOX AC30HW2, tak by mě zajímalo, jestli nemáte někdo zkušenost s tímto aparátem na "úkor" Herritage řady, tedy AC30H2 (tj. otázka asi na qwera).
Co já jsem našel, tak je rozdíl v usměrňovacích lampách (GZ34 x EF86) a pak, že HW2 má zapínatelný Master Volume. Ovšem to mi nic neřekne o výsledném zvuku...
Že v HW2 není AlNiCo Blue vím, ale na tomto repru nelpím. Spíš koukám po starých originálech z ebay apod.

Takže otázky zní: Hráli jste na to a pokud ano, tak jak to hrálo? Dá se to nějak srovnat s H2 nebo je lepší přišetřit?
Jo a bazaru se nebráním. Právě naopak. Z něho, tedy soukromě, bych mohl koupit Novatron Roy AC30, což mi hodně lidí, co uznávám za odborníky, doporučují.

Jo a abych nezapomněl. Mám v Irsku, Dublinu, strejdu, který každý víkend lítá do ČR a navíc teď pojedeme do Skotska, Edinburgu, s gymplem a učitelka sama nabídla zda si tam nebudu chtít něco koupit.
Šlo by to nějak využít? Strejda asi ne kvůli váze VOXů, ale se školou jedem busem.

Díky moc, Mirek
"Lots of people talk and few of them know..."
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: VOX AC30HW2(X)

Příspěvek od mmjuz »

Jenom drobnost. EF86 není usměrňovací dvojitá dioda, jako GZ34, ale NF zesilovací pentoda, která se u některých VOXů dávala a možná dává na vstup. Tyhle verze jsou určeny více méně na čistý zvuk.
A nechceš si toho VOXe postavit, až doděláš Bernaua? S trafy Mercury Magnetics bys docílil určitě dobrého výsledku a nějaká repra by Ti mohl vychytat strýček. Asi by to vyšlo levněji a možná by ses zvuku původní AC30 přiblížil více.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

JJ EF86 je v preampu, je to pentoda (v AC30H2 nebo AC15H1TV jde zapnout i pouze jako trioda) a dávala se jen do prvních Voxů kolem roku 1960, pak nic až do roku 2007, kdy ji nacpali do Heritage, nyní v produkci aparátů Vox už tahle pentoda taky není, čili je to taková raritka. V Heritage je právě naprosto super i na zkreslený zvuk, je o hodně táhlejší a sametovější než klasický Voxácký kanál Top Boost a má taky snad ještě i o chlup více gainu, zároveň tenhle "EF86 kanál" není tak uťáplý jako klasický kanál Normal (který je na Heritage právě nahrazen tímhle EF86 kanálem. I s krabičkama si na Vox Heritage rozumí každý kanál úplně jinak, přes EF86 je zvuk sametovější, přes Top Boost pak dravější, více saturovaný ve výškých.

S dnešními EF86 jsem ještě neměl problém, "potkal" jsem se se 4ks, které byly přímo v těchto Heritage aparátech z výroby. Lampy jsou obaleny jakýmsi izolantem, takže nejde přečíst výrobce, prý je to ale nějaké současné rusko. Všechny lampy EF86 staré produkce co jsem zoušel v mikrofoničnosti a spolehlivosti naprosto vyhořely, měl jsem asi 7ks (např. Mullard a nebo Dario Miniwatt) a všechny byly neuvěřitelně mikrofonické, 2 mě odešly vždy tak po 3 měsících, nakonec jsem tam nacpal zase ten ruský olepenec a je klid. Ruský olepenec slouží ve třech Heritage už několik let bez problému, zvukově sice není tak precizní jako ta stará produkce, ale je s ním klid.

Pokud by ti mmjuz postavil AC30, tak by to bylo super. Kdybys byl ochotný do toho nacpat ty peníze a nechat postavit fakt něco špičkového a byl taky připraven na to, že by to byl aparát tak nějak na celý život, tak hurá do toho. Já o něčem podobném taky přemýšlím, ikdyž bych si to chtěl udělat tak nějak sám s dohledem někoho zkušenějšího. Musíš být ale připraven na to, že kdybys to chtěl někdy prodat, tak se takové věci zbavíš se šílenou ztrátou.

Ta nová AC30 Handwired je prý hodně slušná, ikdyž teď měli trochu problémy s těmi prvními kousky - odlepoval se jim tolex, byl u nich problém s lamapama (špatně kvadrované koncovky a mikrofonické preampovky), aparáty tak šuměly víc než bylo zdrávo, hrály divně a nebo přestaly hrát úplně. No jak to u Voxe pořešili nevím, možná by bylo lepší koupit ten aparát tady a mít jej v záruce, mít možnost jej reklamovat.

U nás je překvapivě za slušné peníze na kytary.cz, mají mi na Děkance, tak vem kytaru a běž vyzkoušet a je to. Z anglie jej stejně momentálně levněj neseženeš, to bysis musel pár měsíců počkat, než se objeví něco jetého. S tím, že bys to koupil na bazaru u nás vůbec nepočítej, těchto aparátů se u nás prodá tak do 3ks za rok a moc nepočítám, že by to někdo cpal rychle po koupi na bazar.

Osobní zkušenost s Handwired nemám, co jsem četl, tak je zvuk stejně kvalitní jako u Heritage, jen je mezi těmi aparáty pár konstrukčních rozdílů - Heritage je dělaná na turrety, co jsou napájené na PCB, Handwired je pak dělaný bez PCB starým způsobem, pájeno na turrety.

Co jsem ale četl, tak čínský Heritage a vietnamský Handwired jsou překvapivě nejvěrohodnější reinkarnací Voxů v počátku šedesátých let - dokonce prý lepší než nové anglické JMI, lepší než americké Valvetech. Tvrdí to lidé, kteří vlastní x aparátů alá Vox AC30 - mají třeba původní originál, většinou k tomu i anglický Korg, JMi, nějakou americkou kopii a něco z těch nových čín, v zahraničí jsou tyhle vyšší řady Voxů dost oblíbené. Ono když na to hráli třeba i gear fanatici z Blackcrowe, kteří to střídají s Matchlessy, Dr Z, Bognery, původnímu originály od Fendera nebo Marshalla ze šedesátek a sedmdesátek, aparáty od Harryho Joyce (původní návrhy pro Hiwatt) atd, tak to asi zas tak zlé nebude.
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

jaj, samozřejmě máte pravdu s tou EF86. Vůbec jsem nad tím nepřemýšlel a snad jen opsal, co jsem četl. Pokud vůbec :oops:

mmjuz: Já přemýšlel o dostavení toho VOXu ze '75 roku od p. Matouška, ale majitel se neozývá.
Na to postavit si vlastní jsem ani nemyslel. To víš, že by mě to lákalo a ten výsledný pocit by byl někde jinde, ale osobně si moc nevěřím. Už z Bernau/Nauen mám respekt. Však sám víš, jaký na tohle jsem...

qwer: děkuju za předlouhou zprávu!

S těma EFkama to z toho, jak to popisuješ, zní fakt zajímavě. Někdy bych si fakt rád tu H2 poslechl a dodnes mě mrzí, že nebyly peníze, když jsi ji prodával.
(btw: já měl do nedávna H2 a HW2 za jedno a to samé. Až Jester mě vyvedl z omylu)

Jinak ty problémy by snad pokryla záruka, protože bych tu HW2 kupoval v Audioteku. Mám tam pár slev a tak by mě vyšla na circa 30k+, což je docela bezkonkurenční cena. Dokonce mi ji (jako HW2) přivezli z Brna na vyzkoušení do Prahy, tak zítra jedu a těším se. Jen nebudu mít šanci to porovnat s H2 a to zase bych musel mít HW2X, aby to šlo přímo porovnat.
Ve Skotsku ani Anglii levněji novou nekoupím. Spíš mi šlo jestli třeba v bazaru, ale s tím mi těžko někdo z Čech poradí.
(btw: ono i s kytarama. Plánuju kupovat pak Gibson LP '58 Reissue a nové koupím také nejlevněji tady... zase ve Skotsku/Anglii je obrovský výběr)

A nakonec píšeš, že by měla ta HW2 být fakt kvalitní a uvádíš i příklady. Fakt mě potěšilo, že je to kladné i u "sběratelů". Tím mě napadá, že pokud konečně najdu společný čas s pánem z Prahy 6, kterého mi dororučil mmjuz, tak tu HW2 budu moct porovnat s originálem z r. '65.

No vypadá to, že to, klasicky, bude můj boj a s tím mi těžko poradíte.

Jo a nechat si postavit něco od mmjuze si plánuju, ještě to neví, ale rád bych něco originálního klidně podle jeho nápadu. A myslím, že kopii by mi ani nepostavil a na to si ho moc vážím, abych ho přesvědčoval.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Jenom poznámku, jak víš, na HW sérii jsem nehrál (viz naše SZ), ale preamp s EF86 (Heritage) je naprosto parádní věc a rozhodně bych ho někde vyzkoušel - jestli máš kytaru se singlama, tak je to prostě nádhera. Na HW sérii je zase príma ten vypínatelenej master.
BTW zvuk Black Crowes žeru. :wink: I jejich muziku.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak pak napiš, jak se ti ta HW2 zdála. 30t. za nového handwired Voxe je super cena.
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Tak jsem to dnes bohužel nestihl.
Ale budu mít vedle sebe C2, HW2 a můj stávající Egnater Tweaker, tak uvidím. Zkusím i přizvat víc lidí, ať je to víc objektivní (ze spousty subjektivních názorů :) ).
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak už jsi toho Voxe testnul ? :)
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Ahoj,
v Pondělí jsem si testoval originál VOX AC30 z r.'65 - ještě JMI verze (díky mmjuz) a neuvěřitelný. No ale po něm jsem chtěl jet do Audioteku vyzkoušet tuhle HW2... jenže mi jí prodali (nebo nevím, proč mi jí tam nenechali, když mi ještě v Pátek volali, co a jak s tím) a do kytar jsem to nestíhal :(

Ale majitel toho JMI říkal, že hrál na HW2X (tj. s AlNiCo Blue) a ač o dost dřív kreslí a ten zvuk je maličko jinej, tak by do ní klidně šel, že hraje pěkně.

Takže přemýšlím co a jak. Buď Roy nebo tuhle HW2 nebo si to postavit s mmjuzem. A nebo se na to vykašlu a bude mi nejlépe :)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak to je super, že jsi slyšel ten origoš a teď můžeš srovnávat.

Ono taky hodně záleží, jaké v tom máš lampy, podle toho to taky hraje. Mění se zvuk a taky celková ekvalizace - lampama můžeš získat různé "chutě" výšek, středů, basů, objemu zvuku, charakter zkreslení atd. Různé lampy a repráky dělají hrozně moc.

Jestli měl v tom Voxu nějaké staré lampy, tak se tomu ani nedivím, že to hrálo jinak než ta AC30HW2X. Taky jde o to, že 45 let staré repro bude hrát hodně jinak než nové, o tom jsem se nedávno přesvědčil na vlastní uši... A u zesíku to bude pobobné, prostě to za ty roky asi tak nějak "uzraje" :)

No ať máš s výběrem aparátu šťastnou ruku! :)
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Děkuju :)

Jen doplním, že lampy v tom JMI byly nové, jen majitel přesně nevěděl jestli tam mají být přesně ty, co tam dal, jelikož předním to měli nějací "profíci" z České Televize a on sám to dal 2x Rožďálovskému, což prý už neudělá.
Naše spekulace se jednala hlavně o kanál Brilliant, což je u té Tvé H2 řady řešeno EF86 a tady majitel měl nějakou mě neznámou elektronku snad s jedničkou na konci. Třeba je to jen druhý název pro EF86.
Pak jsem koukal, že tam je 6x ECC83 v preampu - nové VOXy mají 3 :)

Nicméně zvuk je oproti C řadě úplně jinde. Dost mě překvapilo, že s humbuckery mi to kreslilo až u půlky volume a vůbec volume je spíš jen ke kreslení - hlasitost o tolik vzhůru nejde. Tedy do půlky, co jsem to zkoušel - pak jsem chytal malou, ale dost pištící, vazbu na 2 metry.
Nicméně jsem hráč, co to chce mít trochu nakreslené a dokázal bych tvrdit, že k tomu se dostat i s HB, tak mě lidi stojící okolo, nebudou mít rádi, protože to hraje moc nahlas a i dost tlačí.
Jinak po zvukové stránce to neumím popsat - ten aparát přenesl vše do krásně zbarveného "dřevitého" zvuku, který jakákoliv krabička IMHO mrší. I můj Treble Booster/Booster se mi na tom nelíbil - jakoby zmizel charakter kytary a komba.
Ale to jde těžko popsat... člověk to musí zkusit ;) - má první reakce nebyla nijak dobrá, což říkal i majitel. Ale jak si s těma 6 (Brilliant/Normal/Vib-Trem - každý dva vstupy) dírama a 3 volume poty (pak bass/treble/cut a páčka a pot pro vibrato nebo tremolo) začel člověk hrát, tak se od toho nemohl odtrhnout.

Jsem zvědav na HW2 pokud vydrží do Pondělka v kytarách ;)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

No AC30HW2 ani AC30H2 nemají tremolo a reverb, proto tam nejsou ty 3 elky nevíc jako u těch starých Voxů.

Kanál Brilliant nemá s EF86 nemá nic společného, to je úplně jiný obvod. V Brilliant by měly být elky ECC83 (12AX7), ale dá se tam strčit ledaco, třeba 5751 a nebo i ta ECC81, ale ta je pro mě tak nějak s otazníkem proč to dělá, já ji zkoušel kdysi taky a zněla mě oproti 5751 a nebo 12AY7 dost mrtvě a divně, ona se ani ta ECC81 na pozici ECC83 moc nedoporučuje. Pokud tam měl tu ECC81, tak mu ten Vox hrál o dost víc potichu a taky musel daleko pozděj kreslit. Tyhle "jiné" preampovky se tam dávají pro radikální změnu zvuku a chování aparátu - poklesne hlasitost, dynamika, zvuk je jakoby méně agresivní, je to dost razantní změna. Vhodnější by byla 5751, kterou jsem kdysi taky provozoval, ale o 5751 se u nás moc neví, není u nás moc k sehnání.

No zkus určitě tu AC30HW2. Sice můžeš čekat dost jiný zvuk už kvůli těm greenbackům, které jsou hodně jinak zvukově laděné než alnica, ale myslím, že se ti to bude taky líbit :)
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Máš pravdu, prd o tom vím a teoretizuju ;)

Jinak díky moc za rady/připomínky a až vyzkouším, tak poreferuju :)
stajny

Příspěvek od stajny »

Ahoj,
zahrál jsem si nedávno v Music city na verzi s greenbackama a hrálo to opravdu suprově.Jediný co mi vadí,že kombo nemá efektovou smyčku.Jak by jste řešili delay s tímto kombem?
Fender American Standard Telecaster
dArtagnan

Příspěvek od dArtagnan »

To kombo kreslí koncem. Smyčka by ti byla k ničemu, protože bys stejně měl delay před zkreslením. Delay dáš normálně mezi kytaru a aparát.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“