Čím "zajet" repro pomocí 50Hz

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
qwer
Odborník

Čím "zajet" repro pomocí 50Hz

Příspěvek od qwer »

Neví někdo, kde se dá u nás sehnat něco jako VARIAC, tedy trafo AC-AC, kde lze plynule nastavovat požadovanou voltáž na výstupu. V Gesu jsem to nenašel. Taky do toho nechci dávat zbytečně moc peněz.

Našel jsem ale třeba tohle:

http://www.ges.cz/-ei48168-111m-ges07506926.html

Bylo by to na tuhle činnost vhodné?

Jde mi o to, že chci do repra pouštět 50Hz šum ze sítě. Chci se samozřejmě dostat na odpovídající voltáž, potřebuji tedy převodní trafo z 230V na cca nějlépe 12Vac, protože chci do repra pouštet cca 9W (mám 30-60W repra a hlavně ty 30w nechci usmažit), což mi při výpočtech odpovídá právě těm cca 12Vac při použití 16 ohmového repra.

Jakou roli v tomhle hrají Ampéry? Kolika ampérový měnič budu potřebovat, abych ten transformátor mohl bezpěčně provozovat třeba i 24h denně (např. se 4 přestávkami po 1h) a to i po 5 dní a neshořelo mě to? Stačí i takový malý kšunt a nebo pořídit něco, co má trošku "rezervu". V tom odkazu je transformátor, který dává max. 0,87A. Pokud budu chtít provozovat 16 ohmové repro při těch 11,5V, tak potřebuji 0,78A a to by ta mašinka měla dodat, ale je to tak trochu na hraně. Koupit pak tedy třeba radši tohle: (???)

http://www.ges.cz/-ei6021-111m-ges07506927.html

A když mě ten kšuntík z Gesu shoří, tak se stane co? Pustí to šťávu ze sítě přímo do repra a nebo ne? :D

Máte s tímhle někdo zkušenost? Repra na variacu zajíždí třeba Jim ze Scumback speakers a i Ted Weber to prý dělal. Jde mi o to, že zajetí repra trvá několik desítek, někdy i stovek hodin (třeba G12H Heritage začal hrát tak jak má až po cca 300h zkušebnové hlasitosti, tvrdí Jim ze Scumback), mám teď několik málo hraných repro a klasickou cestou bych z nich dostal to nejlepší asi tak za 10 let, chci tomu tedy trochu vypomoct :)

Jinak omluvte mé výpočty, pokud jsou chybné. Musel jsem si pomalu vzpomenout, jak vlastně napsat slovo fyzika :D

Za případné rady a korekce mých výpočtu předem díky :wink:
Naposledy upravil(a) qwer dne 28.03.2011 4:59, celkem upraveno 1 x.
kmensik
Rádce

Re: Čím "zajet" repro pomocí 50Hz šumu sítě

Příspěvek od kmensik »

Není to celé blbost? Tím zajetím se taky připravíč o část životnosti repra. To je jako nechat nové auto v garáži na špalcích pár dní zajet s cihlou na plynu a cihlou na brzdě. Cihly přesně spočítané hmotnosti, samozřejmě.

Co tak začít obyčejným adaptérem 1000mA (od vietnamců) s přepínatelným výstupem od 3 do 12V, vyvést si výstup před usměrněním. Nejlevnější řešení, bezpečné.
No pro pokročilejší hardcore experimenty bych přemýšlel o zapojení repra přímo do sítě sériově se žárovkou jako omezovačem proudu. Dáš tam objímku E14, a můžeš vyměňovat žárovky od cca 10 do 60W.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak me jde o co nejjednodussi realizaci, nechci nic kuchat, upravovat nebo konstruovat. Ty 3 nebo 4 stovky za to trafko s gesu klidne dam.

No samozdrejme je otazka, o kolik se snizi zivotnost repra. Nicmene si rikam, ze je porad dostatek repraku starych treba i 50 let a hraji stale dobre, musi mit nakrouceno hodne hodin provozu. Zase je otazka, na kolik je porovnatelnw dnesni vyroba s tou puvodni, sice jsou dnes lepsi lepidla apod., ty stare veci jsou ale vyrobene poctivejix lepsi kos, lepsi magnety, nevim, jestli ma ale pocet odehranych hodin zrovna na tohle nejaky vliv - nejvic zatezovana bude membrana a ta by mela byt od Mullerq, stejne jako u tech vyrobenych od druhe pulky sedmdesatek.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

nejednoduší by to bylo přez nějakej zesilovač a do mp3ky nahrát smyčku 50hz a budeš mít i jistoto že to repro nepošleš do věčných lovišť a nebo před ten zesík píchnout tonovej generátor . ale někde na YT sem vyděl nějakýho borce co to zkoušel přez trafo "teď budu kecat" třeba 50V 2A a pak měl ještě na prkýnku přidělaný odpory pro různou zátěž.
Naposledy upravil(a) core88 dne 28.03.2011 20:25, celkem upraveno 1 x.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Nikdy jsem nad tím nebádal, ale proč 50 Hz? Je to jenom pro "jednoduchou dosažitelnost" tohoto signálu přímo ze sítě? Nebyl by lepší růžový nebo bílý šum? Já jsem uvažoval že bych zahořel repráky tím způsobem, že bych nahrál různé pasáže na kytaru (výstup z preampu nebo mulťáku)- čisté i zkreslené zvuky, prostě aby tam bylo obsaženo všecko co se běžně hraje a to bych pouštěl ve smyčce pár dní (desítek hodin) normálně přez zesilovač do repráků.
Jinak mám zahořovací CDčko pro hifi aparatury (bylo kdysi jako příloha ve Stereo-Video), ale to asi nebude uplně ideální...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

rain píše:Nikdy jsem nad tím nebádal, ale proč 50 Hz? Je to jenom pro "jednoduchou dosažitelnost" tohoto signálu přímo ze sítě? Nebyl by lepší růžový nebo bílý šum? Já jsem uvažoval že bych zahořel repráky tím způsobem, že bych nahrál různé pasáže na kytaru (výstup z preampu nebo mulťáku)- čisté i zkreslené zvuky, prostě aby tam bylo obsaženo všecko co se běžně hraje a to bych pouštěl ve smyčce pár dní (desítek hodin) normálně přez zesilovač do repráků.
Jinak mám zahořovací CDčko pro hifi aparatury (bylo kdysi jako příloha ve Stereo-Video), ale to asi nebude uplně ideální...
Je to asi jen kuli tomu že těch 50Hz (v US 60Hz ) je všude po ruce. Já se nikdy záběhem repráku moc nezabejval ale proč myslíš že by byl lepší růžový nebo bílý šum by byl lepší než sinus ?
Já by sem šel spíš cestou sinusu o nějakej malej frekvenci třeba těch 50Hz , ten signál je furt stejnej a to repro se zaběhne stejnoměrně. ale to je jen moje myšlenka možná mylná.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

ja by som nechával zahorieť nejakým rozsahom frekvencií
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

V USA se používá šum sítě (tam mají 60Hz) právě pro snadnou "dosažitelnost", taky je to frekvence, které umí s membránou pěkně hýbnout a právě o to jde - aby membrána ztratila takovou tu počáteční tuhost a rozchodila se. Zjemní se tím prý hlavně výšky, celkově ale zvuk získá více na objemu a je prostě příjemnější.

Ted Weber s Jimem ze Scumback dokonce sepsali i nějaké doporučené voltáže pro jednotlivé výkony, do repráků vždy pouštěli cca 30% jejiho nominálního výkonu, nechali takhle repro běžet po 8 hodin, pak dali hoďku přestávku aby reprák schladnul. Já se to chystám dělat podobně.

Samozřejmě že nechat hrát přes repro různé náhrávky kytar by bylo naprosto nejideálnější. bylo by to nejpřirozenější a lepší způsob není, ale:

1. je to prý několikanásobně náročnější na čas, zajetí pomocí toho šumu sítě je rychlejší. Jim ze Scumback udává, že Variac je 3-5x rychlejší než tahle metoda. On nechává svá repra na Variacu 20h a jsou prý stejně zajetá jako by na ně někdo řádit 60h na kytaru při velké hlasitosti. Říká, že Celestiony potřebují více času, že je nechal jet na variacu třeba i 80h a stále to nebylo úplně ono...

2. předci jen je to náročnější na výbavu, musí se shánět nějaký přehrávač, zesilovač (já ani jedno nemám).

3. větší hluk. když se do repra pustí 50 nebo 60Hz, tak to sice vydává asi opravdu velmi nepříjemný hluk, ale pořád to není hudba při zkušebnové hlasitosti. Mám v plánu to repro vždy umístit do opuštěného domu, pak by to nemuselo rušit sousední domy, hlasitá hudba už by asi rušila.

Zase si říkám, že když pomocí 60Hz šumu zajíždějí repráky 2 největší současní repro-guru v USA (teda zajížděli, R.I.P. Ted), tak to snad špatné nebude. Jim udělal nejvěrohodnější reinkarnace původních 55 a 75Hz M a H magnet Greenbacků a to tak, že nakoupil desítky neli stovky starých originálů a na koleni udělal klony těch nejlepších, dokonce si i nechal vytvořil membránu podobných vlastností jako dělala firma Pulsonic, než v 1974 lehla popelem. Tohle všechno mu trvalo x let a nevěřím, že by pak svá dítka ničil Variacem, kdyby si nebyl jist, že to ta repra přežijí... Sampson u Matchless používal variac taky, možná, že to u Matchless dělají dodnes. Ted a Sampson ještě mazali membrány acetonem, tohle už je na mě ale moc :D (nikdy neříkej nikdy).

No nejspíš se do toho pustím. Spíš bych potřeboval, aby někdo mrknul na ty mou osobou vybrané ges-produkty a moje propočty a řekl mě, jestli to takhle bude fungovat... Mám dvě stejné repra (anglické Vintage 30), tak můžu zkusit zajet jedno a pak jej porovnat s druhým nezajetým, mým dvě stejné bedny, tak je pak můžu dát klidně vedle sebe a zkusit udělat nějaké srovnání.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Chápu, 50Hz pěkně rozhýbe závěs a pavouka.
To nemáš po ruce nějaký starý trafo? Třeba to píchni na žhavení lamp 6,3V/12,6V, to bude stylové.
Raději kup to druhé trafo. Kravál to bude i tak, bacha na pajšl.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

nene žádné tráfko právě nemám :)

ono bych mohl koupit i něco levnějšího než to, na co jsem dal odkaz. Zase se mi ale líbí, že tohle je krytá a "hotová" konstrukce a je k tomu i síťový káblík, takže se s tím nemusím "dělat" :)

Jsem zvědavý, jak velký hluk to bude :D kdyžtak to nechám jet jen přes den, to by nikomu vadit nemělo...
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Uz to resis asi 11.5 hodiny, kdybys celou dobu bez prestavky hral, za par dni bys to mel vychytany ;)
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Ten variac je prostě autotransformátor a prosím tě už nepiš "šum sítě". Je to prostě frekvence a hotovo. Šum je tam určitě taky ale ten asi používat nechceš. :wink:
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Čím "zajet" repro pomocí 50Hz

Příspěvek od Atkins »

Uz to resis asi 11.5 hodiny, kdybys celou dobu bez prestavky hral, za par dni bys to mel vychytany
Celý je to dobrá haluz, podobně jako relic look kytara... :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Atkins píše: Celý je to dobrá haluz, podobně jako relic look kytara... :lol:
Proč? Zahořování repráků v HiFi je naprosto normální věc, na které se, jako jedné z mála, shodnou snad všichni.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Jako, že si koupíš kvalitní reproboxy a pak do nich ještě měsíc hrneš 50 Hertz?
Podle mne se reproduktor (ostatně stejně jako kytara) nejlépe "zajede", je-li používán tím účelem-činností, pro jaký byl postaven.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Atkins píše:Jako, že si koupíš kvalitní reproboxy a pak do nich ještě měsíc hrneš 50 Hertz?
Podle mne se reproduktor (ostatně stejně jako kytara) nejlépe "zajede", je-li používán tím účelem-činností, pro jaký byl postaven.
Ne zrovna 50Hz, ale speciální zahořovací songy, jak už psal rain. Ano, nejlépe se zajede používáním, ale když nechceš ztrácet čas, klidně můžeš použít zahořovací signál/skladbu. Nevidím na tom nic špatného a rozhodně nic k smíchu.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

A vy si jako myslíte, že sedím u počítače 11,5 hodiny a čekám na odpověď??? Ne, to opravdu ne... Na kytaru jsem nešáhl od pátku, jsem celou dobu v práci a na hraní opravdu není čas.

A jo, jsem asi úplně blbej že chci zkusit věc, kterou provozují lidé, kteří o reprácích ví určitě víc, než my všichni dohromady na tomhle foru.

No už se radši na nic ptát nebudu :wink:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

"Speciální zahořovací song" - to zní fakt cool, která marketingová společnost to vypotila? - To musel bejt ranec.
Tím prosím nikterak nepopírám fakt, že "o reprácích ví určitě víc, než my všichni dohromady na tomhle foru"

Ale né, neberte mne moc vážně a hrajte si, kdo si hraje nezlobí...
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

OK, ono je to vlastně naprostá blbost... stejně tak jako že studené lampy v zasilovači hrají 2 vteřiny po zapnutí stejně jako lampy 10h v provozu, blbost je, že se na okruzích někdo snaží o zahřívání pneu, aby měl lepší přilnavost, je blbost, že 10 let stará kytara, na kterou se pravidelně hrálo, je víc zahraná než kus, který právě vyrobili, je blbost, že nové struny hrají jinak než 2 roky staré... Je to vlastně všechno blbost.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Atkins píše:"Speciální zahořovací song" - to zní fakt cool, která marketingová společnost to vypotila? - To musel bejt ranec.
Kupodivu žádná, tahle věc vyšla zdarma jako CD příloha časopisu Stereo.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“