Wah obvod - problém

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
jone

Wah obvod - problém

Příspěvek od jone »

Zdravím,
postavil jsem si jednoduchý wah odvod, který jsem našel na stránkách http://www.elektrodilna.wz.cz/wahwah.htm . Zvuk jím sice prolejzá, ale nic se nemění, tranzistor jsem zkoušel typu A,B i C, kodenzátor 20p jsem nahradil 22p a potenciometr jsem odzkoušel a i jsem zkusil jiný. Je pravda že jsem součástky jednou přepajoval kvůli špatně vyleptané destičce. Odpory jsem poté přezkoušel, diodu také a tranzistor jsem měl nový. Mohlo by se tím přepájením něco stát s kondenzátory a to pak mít za důsledek nereagování na točení potenciometrem ? A ještě k tomu potenciometru - předpokládám, že jsem ho správně zapojil - jednu krajní spojit s jezdcem a na plošňák a zbývající uzemnit. Tak tedy prosím, jestli byste neměli nějaký nápad čím by to mohlo jít, vzhledem k jednoduchosti obvodu by to mohlo být něco, co byste vy - profíci xD hned poznali.

+ ještě otázka - zdá se mi že true bypass se všude řeší nějak složitě, nejde jen dát před výstup a vstup přepínače (popř. jeden, který by to dělal naráz) , který by buď signál prohnal přes obvod, nebo jen spojil ?
Díky moc Jone
Naposledy upravil(a) jone dne 27.03.2011 9:05, celkem upraveno 1 x.
woro90-1

Re: Wah obvod - problém

Příspěvek od woro90-1 »

jone píše:+ ještě otázka - zdá se mi že true bypass se všude řeší nějak složitě, nejde jen dát před výstup a vstup přepínače (popř. jeden, který by to dělal naráz) , který by buď signál prohnal přes obvod, nebo jen spojil ?
A jak myslíš že je zapojený ten DPDT přepínač? Co jsi kde viděl složitého? 3PDT a indikační LED?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

U toho tranzistoru je něci, co vypadá jako trimr, zřejmě pro nastavení prac. bodu toho tranzistoru (z těch fotek nejde poznat, a co se jedná). Zkus ho poštelovat a napiš, co to dělá
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

To je montážní šroub, mrkni na layout tišťáku.

Ještě bych zkusil ten tranďák vytáhnout a místo něj pro něj osadit patici, ať máš jistotu, žes ho při pájení nespálil. Zapojení poťáku si ověř, tam by mohl být zakopaný vlčák.
jone

Příspěvek od jone »

Ty tranďáky jsem vyzkoušel celkem 4, takže to by snad neměla být ta závada. Potenciometr jsem zkoušel zapojit tak, jak je to na schématu a tak to vyhovovalo i když jsem měřil jestli je ok měřákem. Možná by byla další cesta vyměnit všechny kondenzátory, ale do toho se mi moc nechce.

Nemyslím si že jsem to špatně spájel, ale neumím zjistit proč to nejede...Proto se chci pustit do nového projektu a proto vás prosím, nemáte někdo návrh plošňáku na dunlop crybaby ? hledal jsem, ale všude jsou jen schémata. Díky moc, a kdybyste přikládali návrh plošňáku, dejte sem prosím i schéma, aby to sedělo.
Jone
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Přesně tohle jsem stavěl,tak před půl rokem. Nefungovalo to jak mělo - signál z kytary tam vůbec nešel, a samo to generovalo nějaký tón, který se s otáčením poťáku měnil. Dost mě to nasralo,protože tehdy mi na to známý udělal krásný plošňák a já tam všechny součástky ( použil jsem taky 22n místo 20n ) krásně připájel. Později jsem ho rozebral a až potom jsem si uvědomil,že chyba byla v konektorech - o měsíc později jsem zkoušel jednoduchý fuzz a nejel mi ( měl jsem tam ty samé jacky jako v tom wah-wahu ), ale jak jsem tam dal jiné, hned to jelo...
EDIT : Mám na to schema,překreslené z plošňáku. Jestli ho najdu, můžu ti ho oskenovat, esi chceš :)
jone

Příspěvek od jone »

To bys byl hodnej, tak kdybys to našel tak to sem kdyžtak hoď. U mě právě je ten problém, že zvuk kytary přes to normálně prochází, ale ten efekt jako by na něj vůbec nepůsobil, takže konektorama to asi nebude.

EDIT: právě když slyším že ani tobě to nejelo (to je fuk čím to bylo) tak bych chtěl zkusit sice o něco složitější, ale zaručeně fungující crybaby, ale nemůžu nikde sehnat šablonu na plošňák
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Tak se omlouvám,ale schema jsem nenašel. Potom, co jsem prohrabal všechny dva bastlšuplíky i složku se schematama,dps a rozpiskama,jsem si vzpomněl,že jsem to vyhazoval spolu s tím plošňákem,když mi to nefungovalo a já byl tak nasraný ... :D našel jsem k němu aspoň rozpisku a nákres dps - jasný důkaz,že jsem to stavěl :D
Jinak toto pdf sice nebude ono, ale nějaké Dunlop wahy jsou tam taky :)
EDIT : Ale docela jsi mě navnadil postavit to znovu. Představa kvákání spojeného s flangerem, to je lákavá představa :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ten projekt je Colorsound inductorless wah.
http://www.beavisaudio.com/Projects/Col ... /index.htm schéma nahoře. Někde bude chybička, to najdeš. Zapoj to přímo, bez přepínače.
jone

Příspěvek od jone »

Když už se tady mluví o těch asi jednodušších bez cívky a s většinou jedním tranzistorem atd. liší se kvalitou wahu, zvukem zásadně od těch s cívkou, více tranzistorama atd. ? Koukal jsem na yt na nějaké testy obou a nezdálo se mi, že by mezi nima byl nějakej propastnej rozdíl.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Mívají trochu jiný charakter zvuku než ty s cívkou, ale pořád to není takový rozdíl jako mezi klasickým kvákadlem s cívkou a phase-wah, pedálem řízeným phaserem (ten bych si ostatně rád někdy postavil).
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

woro90-1 píše:Mívají trochu jiný charakter zvuku než ty s cívkou, ale pořád to není takový rozdíl jako mezi klasickým kvákadlem s cívkou a phase-wah, pedálem řízeným phaserem (ten bych si ostatně rád někdy postavil).
nepostnul by si na to schema ? nebo jestli máš celej projekt , to by taky nebylo špatný . tohle by mě taky docela zajímalo jak je to vymyšlený .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nemám, ale celý trik spočívá v odstranění LFO z normálního phaseru a jeho nahrazení pedálem. Rozdíl je v tom, že je to vlastně opak kvákadla, tedy pásmové propusti, která určité pásmo (dané polohou pedálu) zvýrazní. Phaser pomocí interference fázově posunutých kopií signálu vždy určité pásmo (dané napětím z LFO) ztlumí.
jone

Příspěvek od jone »

Opět zdravím,
máte nějaký nápad, čím bych mohl nahradit tranzistor 2N5089/2N5088 ? V našem elektru ho bohužel nemají. Díky moc

EDIT: aha, už jsem tu dohledal že se někdo ptal a woro doporučil místo 2N5088 BC550C, tak to snad pojede i pro 2N5089. Ale ještě, ty nožičky, když ho otočím plochou strano k sobě, bude to C-B-E ? Díky
jone

Příspěvek od jone »

Vyřešeno postavením jiného obvodu, nechci sýčkovat, ani pomlouvat, ale nwm co si o tom kariho zapojení mám myslet...
jone

Příspěvek od jone »

Opět se obracím na místní elektrikáře a to s dotazem - postavil jsem si teď už klasickej cívkovej (skoro crybaby) ale nekváká. Zvuk jím sice projde ale nekvákne a občas na něj naladím potichounký rádio. Předělával jsem tranzistory, mohl jsem je spálit a z toho důvodu zvuk jen prochází, nekváká ? jsou tam MPSA13 a 18 (respektive český náhražky BC517 a BC550C)
(celý projekt už uvedl někdo nademnou - Wah Wah - Dunlop Wahs - Layout Güero )
Kdyby toto nebyl ten problém, tak už nevim, dělal jsem verzi Dime Wah DB-1, kde se má vynechat C9, nevim, jestli nemám tyto kontakty spojit. Jako cívku jsem použil Transformátor TM013, respektive jeho nožičky 1 a 2 podle tohoto schématu http://www.mouser.com/catalog/specsheets/XC-600134.pdf (primární okruh má indukčnost 500 mH). Odpory nejde pokazit a kondenzátory snad také ne, takže kdybyste měli nějaké nápady, tak napište.
Díky moc Jone

EDIT: tak jsem předělal správně tu cívku, ale změnilo se jen to, že už tam je nějaký náznak kváknutí, není to do hloubky ani trochu, po prázdninách koupím nové tranzistory, jestli není problém tam...
uhmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od uhmi »

Ahoj,
chtěl bych se zeptat - u tohodle wahu http://www.elektrodilna.wz.cz/wahwah.htm co je tam za potenciometr?? co mám říct v obchodě že chci? a dá se vůbec normálně sehnat?? :D
díky :)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

50K/ G by měl bejt logaritmickej (50k LOG) na na tetu se sehnat dá ale v nějakým malým elektru by možná moh bejt problém ale zkus to
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
uhmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od uhmi »

ok, děkuju moc!!
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zkoušel jsem si z tamtoho kdysi překreslit schéma, a je to jako Colorsound Wah, jen jiné hodnoty. Pro orientaci to schéma pomůže.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“