Stavba Elektronkových Efektů

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba Elektronkových Efektů

Příspěvek od core88 »

tomproc píše:ahoj, potřeboval bych poradit... mam navíc 12ax7čku se socketem tak si řikám že bych něco postavil něco na pár voltů... součástek je víceméně dost ale ani ty nejjednodušší efekty se mi nějak nedařej. Nemáte někdo nějaký schéma kde by byla využitá jen jedna trioda a bylo tam fakt jen minimum součástek abych to nemoh zku**** a abych to na tom pochopil a pak se pustil do něčeho složitějšího? :lol:
zkus postavit tuto
http://www.beavisaudio.com/projects/Val ... Wiring.gif
http://www.beavisaudio.com/projects/Val ... Caster.gif
mělo by to bejt něco jako booster a overdrive v jednom je to pár součástek
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
tomproc

Příspěvek od tomproc »

díky, tohle je zase o pár součástek jednodušší, hned to začnu promejšlet... ale kdyby měl někdo fakt jen něco na jednu triodu budu jásat
Ibanez RG 270 DX; Jolana Marina; Squier bulletstrat
Blackstar HT-40; Blackstar HT-1; (crate v50)
Musíte být nejlepší, abyste byli nejlepší.
tomproc

Příspěvek od tomproc »

co kdybych tohle vynechal viz obrázek - bude to fungovat ?
Přílohy
MatsuminValveCaster.gif
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tomproc píše:co kdybych tohle vynechal viz obrázek - bude to fungovat ?
no takle to bude sotva booster jestli to bude vůbec zesilovat a taky se připravíš o zkreslení a tonovou clonu. jako neni to tam problem dodatečně dodělat . proč chceš jen jednu triodu ? já by sem že tohle je asi ta nejjednodušší věc co de s lampou postavit. a když to pospojuješ podle toho plánku tak na tom neni co zkazit . a když náhodou jo tak se prd děje . opravíš a je to.
Obrázek
tomproc

Příspěvek od tomproc »

dobře... no tak to zkusim tak jak to je... jinak já sem právě schopnej zkazit všechno :-D
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no tamto je dostatečně blbuvzdornej plánek takže by to mělo bejt oka :D
Obrázek
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

tomproc: fungovat to bude, ale je škoda tu druhou triodu nezapojit, když to budeš dělat podle toho wiring diagramu, tak na tom není co zkur*vit...

EDIT: jinak na nízkonapěťový zapojení zrovna 12AX7 (ECC83) není moc vhodná kvůli nízkému anodovému proudu. Když jsem dělal booster, zkoušel jsem více typů elektronek a tady jsou poznatky:

ECC83 - nepřesvědčivý zvuk, malé zesílení navzdory katalogovému u=100.
ECC82 - v porovnání s ECC83 daleko větší zesílení, zvukově OK, katalogové u=17
ECC85 - ještě o kus vyšší zesílení než ECC82, bohužel jen 6,3V žhavení, katalogové u=57
6CC41 - zvuk OK, zesílení menší než ECC85, žhavení 6,3V, katalogové u=100

mám k dispozici více kusů od každé lampy, tak jsem mohl porovnávat i mezi sebou, jestli třeba není "chyba" jen v konkrétním kusu, ale není, prostě ECC83 se na low voltage moc nehodí, jedině si pohrát s hodnotama součástek, např. zapojit trimry do anod a ladit...
U 6CC41 jsem zkoušel i dvě "fungl nové" - ještě nepoužité lampy, ale tam bych musel hodně upravovat hodnoty součástek, protože to s nima dost brumilo. Starší lampy byly OK. Jen škoda, že nemám doma ECC81 nebo ECC88, na ty bych byl docela zvědav, zvlášť teda na ECC88, která je na 90V.
If ain't broken, don't fix it!
tomproc

Příspěvek od tomproc »

No tu ECC83 mám proto, že je náhradní do mýho komba. A vyloženě o zesílení mi zas tolik nejde - spíš chci využít volnej čas abych vyrobil něco co mi bude přidávat zkreslení, který na mý aparatuře zas tak silný neni.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

tomproc píše:No tu ECC83 mám proto, že je náhradní do mýho komba. A vyloženě o zesílení mi zas tolik nejde - spíš chci využít volnej čas abych vyrobil něco co mi bude přidávat zkreslení, který na mý aparatuře zas tak silný neni.
Jestli píšou že je to nanic tak to tak asi fakt bude, i když ja jsem tam ty ecc83 nezkoušel dávat....radši zabrouzdej na aukro nebo naky bazar a kup klidně nějakou ojetou 82jku na prvni pokusy....ja jsem za 250 na aukru koupil dvě nove ecc82, daji se tam sehnat celkem bez problemu...
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mám doma šest nepoužitých TESLA ECC82, takže, kdyby tu byl někdo, kdo by si je mohl vyzvednou v ČB, tak se můžeme domluvit (prodám levně - čím větší odběr, tím levněji, popř. vymením za ECC83, budou li taktéž nepoužitý a s krabičkou, popř jen vyzkoušený)... dyštak SZ
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

zkoušeli jste někdo nějakou modifikaci typu par součastek navic na spínač třeba nebo nějaký kondik navic? ja máml na jezdci potu Volume na spínač v serii 68nF +22Kohm kdesik jsem to načel pojmenované CLARITY nevim co to je ale když to sepnu je to jakoby Bright a zesílení zkreslení zároveň ...v orig schematu byly ty hodnoty jinak ale ty jejich hodnoty jsem nemel....určite se s tim dá experimentovat.
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Medek.h

Příspěvek od Medek.h »

Zdar!
Chystám se zkusit vyrobit toho Valvecastera na zkreslení basy a chtěl bych se zeptat, jak to hraje? Je mi jasný, že čim větší zkreslení se na base provádí, tim víc basů ta basa postrádá :). Na Youtube je toho hodně na kytary ale, že by to tam někdo testoval na basu to sem neviděl. Jak to hraje aspon u tý kytary od spodu? Napadlo mě taky ještě zkusit hodit před tu lampu ještě menší preamp tranzistorovej, aby se to kdyžtak dokázalo i pořádně nakopnout, ale mám na basu EQ od Bossu tak to by se dokouřit dalo asi i tím, nebo jsem taky přemejšlel udělat to jak to dělal Core88 , udělat do s dvěma lampama duální... Má zkrátka někdo nějaký zkušenosti s tím na basu? Díky ;-)
Basy: MM Sterling Ray35 - Natural, Ibanez + Fender Japan 62'' pickups
Efekty: NurseQ AutoWah (HM)

Aparát: Gallien Krueger 1001RB-II + Gallien Krueger 212NEO
LUCIFER (black-death)
Youtube bass-kraviny :)
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Medek.h píše:Zdar!
Chystám se zkusit vyrobit toho Valvecastera na zkreslení basy a chtěl bych se zeptat, jak to hraje? Je mi jasný, že čim větší zkreslení se na base provádí, tim víc basů ta basa postrádá :). Na Youtube je toho hodně na kytary ale, že by to tam někdo testoval na basu to sem neviděl. Jak to hraje aspon u tý kytary od spodu? Napadlo mě taky ještě zkusit hodit před tu lampu ještě menší preamp tranzistorovej, aby se to kdyžtak dokázalo i pořádně nakopnout, ale mám na basu EQ od Bossu tak to by se dokouřit dalo asi i tím, nebo jsem taky přemejšlel udělat to jak to dělal Core88 , udělat do s dvěma lampama duální... Má zkrátka někdo nějaký zkušenosti s tím na basu? Díky ;-)
Já mám duál, ale každá lampa má svuj true bypass (fungují bud samostatně nebo jen valvecaster, nebo jen bannana booster) banana boster najdeš na strankach tubetown.de tam jsou i další mody...třeba pepper shreder nebo vanilla overdrive(ten tu myslím nějaký basák stavěl) máš dost možností na výběr.

Já být tebou skusím udělat Dvojtej, záleží jak moc to chceš zkreslovat, jestli ti stačí na jednu lampu boost a na druhe gain + případně korekce na jednu z nich, nebo jestli chceš 2 gain stages. Určitě se dá hrát s vazebními kondíky a odpory u katod, ale nemám nic odzkoušené...
Medek.h

Příspěvek od Medek.h »

rudie píše: Já mám duál, ale každá lampa má svuj true bypass (fungují bud samostatně nebo jen valvecaster, nebo jen bannana booster) banana boster najdeš na strankach tubetown.de tam jsou i další mody...třeba pepper shreder nebo vanilla overdrive(ten tu myslím nějaký basák stavěl) máš dost možností na výběr.
Já právě dost přemýšlím, že bych udělal jednu lampu a k tomu právě ještě předek tranzistorovej s nákou korekcí, ale to mužu místo toho nakouřit tím EQ od Bossu, takže spíš asi zkusím ty dvě lampy. Ono tam moc součástek složitejch není, je to takový ,,blbuvzdorný,,.
rudie píše: Určitě se dá hrát s vazebními kondíky a odpory u katod, ale nemám nic odzkoušené...
No, to už by bylo na mě asi moc těžký :D. Pár sem toho už postavil, ale jen fakt podle návodů, sám nic moc nevyvodím :).

Jinak moc super věc by byla kdyby se dal signál z lampy míchat s čistým signálem basy. Jak by jste tuto věc řešili? Má někdo z vás náký schémátko na nějakej Blender fungující na 9V? Vím že nijak pasivně to asi nepujde, protože impedance by byli rozdílný, takže potenciometr jako dělič napětí je nemožný řešení, ne?
Díky ;-)
Basy: MM Sterling Ray35 - Natural, Ibanez + Fender Japan 62'' pickups
Efekty: NurseQ AutoWah (HM)

Aparát: Gallien Krueger 1001RB-II + Gallien Krueger 212NEO
LUCIFER (black-death)
Youtube bass-kraviny :)
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Hele tady to máš přímo na basu.

http://www.tube-town.net/diy/lov/lov04-sugar_box.html
tomproc

Příspěvek od tomproc »

Tak sem efekt konečně postavil... co víc - ono to i funguje :D
pustim se do modifikací... čím by podle vás šlo zvednout zkreslení?

(http://www.beavisaudio.com/projects/Val ... Caster.gif
http://www.beavisaudio.com/projects/Val ... Wiring.gif)
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

tomproc píše:Tak sem efekt konečně postavil... co víc - ono to i funguje :D
pustim se do modifikací... čím by podle vás šlo zvednout zkreslení?
Pohrej si s hodnotama R2 a R3, zvedni napájení z 9V na 12V, místo ECC82 použij ECC81, případně to postav na ECC85 (pozor, má žhavení 6,3V), zkus zapojit dva valvecastery za sebe...
If ain't broken, don't fix it!
tomproc

Příspěvek od tomproc »

díky
odpory zkusim hned a zdroj budu mít 12V až si postavim usměrňovač

co sem se koukal na internetu nrazil sem na tohle...
http://www.instructables.com/id/The-Val ... ersion-04/
Gain upravuje kondenzátorem u katody - jak by to šlo udělat efektivně když tady sou katody 2?
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

tomproc píše:díky
odpory zkusim hned a zdroj budu mít 12V až si postavim usměrňovač

co sem se koukal na internetu nrazil sem na tohle...
http://www.instructables.com/id/The-Val ... ersion-04/
Gain upravuje kondenzátorem u katody - jak by to šlo udělat efektivně když tady sou katody 2?
mrkni se na tohle:
Obrázek

U vystupu je spinač clarity...ja si ho dal do te svoji krabky, kterou jsem popisoval v tomhle vlaknu, a je to něco jako mírný bright + boost zároveň, to zkreslení je pak takové ostřejší. Samozřejmě s hodnotama mužeš žase experimentovat.... Videl jsem taky verzi která přepínala anodove odpory (normal/hi gain) ...O upravach katodovych RC članku už výš, každopádně doporučuju udělat buď dvojtej Valvecaster, nebo tak jak to mám já...Booster+Valvecaster
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Dá se s tím hrát metal? :twisted:
(pardon.. já musel :D )

Každopádně koukám na schéma původnío valvecasteru a vypadá to pěkně.. Hádám, že proti jiným lampovým projektům je hlavní síla to, že jak na anodu, tak na žhavení se pouští 9 V, takže neni potřeba to tam moc štelovat že?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“