Spanělka - struny, motání a bendování
Pravidla fóra
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Spanělka - struny, motání a bendování
Zdravím,
podařilo se mi od jakého si člověka vyšašit 3/4 španělku za 150 i s novými nylonkami (vážně jsem tomu nevěřil, ale opravdu tam jsou nové). Kytara to není zázračná, ale za ty prachy má rovný krk a nikde se nerozpadá.
Každopádně, struny jsem dal do háje kvůli vyčištění hmatníku a teď nějak nevím jak se na španělce dole motají a také jak nahoře - na elektrice se protáhne struna a točí se mechanikou a struna se omotává směrem dolu ke dřevu, čím méně otáček, tím lépe, že?
Ale jak je to u španělky? Provléknu a mám motat otáčky blíže k mechanice, či blíže k prostředku? A kolik tak otáček? Protože mám pocit, že kdybych tam udělal jednu nebo dvě, tak by ta nylonová struna prokluzovala.
A poslední dotaz, trošku jsem bendoval a mám pocit že při větším a častějším bendu se ty spodní struny u kobylky přetrhnou, je to možné, nebo mám jen takový pocit?
Toť vše, kamenujte mě, ale nikde jsem to tu nenašel a o španělky jsem se nikdy nezajímal, tuhle mám čistě jako takový lehký prostředek k tahání.
podařilo se mi od jakého si člověka vyšašit 3/4 španělku za 150 i s novými nylonkami (vážně jsem tomu nevěřil, ale opravdu tam jsou nové). Kytara to není zázračná, ale za ty prachy má rovný krk a nikde se nerozpadá.
Každopádně, struny jsem dal do háje kvůli vyčištění hmatníku a teď nějak nevím jak se na španělce dole motají a také jak nahoře - na elektrice se protáhne struna a točí se mechanikou a struna se omotává směrem dolu ke dřevu, čím méně otáček, tím lépe, že?
Ale jak je to u španělky? Provléknu a mám motat otáčky blíže k mechanice, či blíže k prostředku? A kolik tak otáček? Protože mám pocit, že kdybych tam udělal jednu nebo dvě, tak by ta nylonová struna prokluzovala.
A poslední dotaz, trošku jsem bendoval a mám pocit že při větším a častějším bendu se ty spodní struny u kobylky přetrhnou, je to možné, nebo mám jen takový pocit?
Toť vše, kamenujte mě, ale nikde jsem to tu nenašel a o španělky jsem se nikdy nezajímal, tuhle mám čistě jako takový lehký prostředek k tahání.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spanělka - struny, motání a bendování
A ještě jedna věc mě napadla, je jedno jakým směrem se tam ta struna dá? Když nemá žádné zakončení, tak to jedno ne?
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
U kobylky provlikni a potom spodem obmotej samotnou strunu tak 3x. Vznikne smycka, drzi to.
Na koliku jsem to myslim motal na hodne otacek, ale asi by nebylo spatny udelat uzlik jako se delava s kovovkama.
Kazdopadne, pocitej s tim, ze po naladeni si jeste moc dlouho nezahrajes. Trva jim strasne dlouho (u kamosovy spanely a dadarkach to trvalo tejden!) nez si fakt sednou....
A jestlize ta struna je od zacatku do konce stejne a nema zadny oznaceni, zadnou kulicku nebo tak neco, tak muzes zkusit hadat, jakym smerem se tam ma davat. Na sever to nebude...
Na koliku jsem to myslim motal na hodne otacek, ale asi by nebylo spatny udelat uzlik jako se delava s kovovkama.
Kazdopadne, pocitej s tim, ze po naladeni si jeste moc dlouho nezahrajes. Trva jim strasne dlouho (u kamosovy spanely a dadarkach to trvalo tejden!) nez si fakt sednou....
A jestlize ta struna je od zacatku do konce stejne a nema zadny oznaceni, zadnou kulicku nebo tak neco, tak muzes zkusit hadat, jakym smerem se tam ma davat. Na sever to nebude...
Hodně budem někde...
-
woro90-1
Co motat: Tužším koncem do kobylky.
Kam motat: Motá se u každé struny jinak, jde o to, aby měla co nejvhodnější úhel zalomení v nultém pražci, tedy aby byla co nejvíc přímo.
Jak motat: Způsobů je několik, někdo dělá u hladkých strun uzel, někdo omotává volný konec kolem struny aby to méně prokluzovalo, někdo to motá podobně jako kovovky; obecně se motá více otáček.
Jak vázat:
Trhání: Dřív si zničíš prsty než ty struny přerveš. Toho sis asi všimnul, že se nylonky musí tahat hrozně daleko.
Kam motat: Motá se u každé struny jinak, jde o to, aby měla co nejvhodnější úhel zalomení v nultém pražci, tedy aby byla co nejvíc přímo.
Jak motat: Způsobů je několik, někdo dělá u hladkých strun uzel, někdo omotává volný konec kolem struny aby to méně prokluzovalo, někdo to motá podobně jako kovovky; obecně se motá více otáček.
Jak vázat:
Trhání: Dřív si zničíš prsty než ty struny přerveš. Toho sis asi všimnul, že se nylonky musí tahat hrozně daleko.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Woro: tuzsi konec? Sakra, toho jsem si nikdy nevsimnul, z tech dvojich nylonek co jsem kdy natahoval mi prisly oboje stejny (ale ani jsem to nezkoumal)
A kurna, uz si musim poridit spanelu, kdeze se prodavaj ty za 150?
A kurna, uz si musim poridit spanelu, kdeze se prodavaj ty za 150?
Hodně budem někde...
-
woro90-1
Tužší konec mají samozřejmě jen motané, hladké jsou na obou koncích stejné.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Díky za rady, ještě to podle nich trošku přemotám
No to asi jo, už dobrých 20 minut to ladím, naladím a za minutu to je zase v háji ...SUK píše:Kazdopadne, pocitej s tim, ze po naladeni si jeste moc dlouho nezahrajes. Trva jim strasne dlouho (u kamosovy spanely a dadarkach to trvalo tejden!) nez si fakt sednou....
Jinak nylonky snad ani bendovat nejdou. Což je výhoda pro ty krkolomné hmaty v klasice, kdy člověk nemá prst v ideální poloze - nezní to rozladěně.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Woro: hmm, tak dik za informaciu, az to zase budu nekdy natahovat tak se musim podivat....
j.k.: zkus je trosku vytahat rukama....
j.k.: zkus je trosku vytahat rukama....
Hodně budem někde...
ta doba, nez si to sedne, neni jen strunama ... je to i deskou. az budes vymenovat priste, nesundavej vsechny struny najednou, men je po jedny .. sedne to driv.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Tak desce snad tejden netrva, nez si sedne ne? 
Hodně budem někde...
ja skoro myslim, ze jo ... zalezi na tom, v jakym je stavu (mel sem donedavna asi podobnou spanelku, a ta si skoro tejden sedala... bezne byly struny ok do dvou dnu, kdyz sem je naposled sundaval vsechny kvuli nakymu lepeni, sedalo si to opravdu skoro tejden....)
ted u ty novy verim, ze by to tak dlouho netrvalo (ale zkouset to nebudu kvuli tomu).
ted u ty novy verim, ze by to tak dlouho netrvalo (ale zkouset to nebudu kvuli tomu).
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Paris - takhle, aby bylo jasno. Bavime se o par centikach nebo o rozladovani v radu tonu? Protoze neverim, ze deska se pohne tak, aby to dalo jeden ton. Tolik neda ani zmena prohnuti krku u elektriky s dvanactkama...
Hodně budem někde...
bohužel ve vyšších plohách pořád někdy lehce zní (resp. u vyšších poloh je jednodušší prsty položit tak, že jdou struny šejdrem kvůli dohmatu...)... i když nic strašnýho... akorát pro netopejry nepříjemnýJester píše:Jinak nylonky snad ani bendovat nejdou. Což je výhoda pro ty krkolomné hmaty v klasice, kdy člověk nemá prst v ideální poloze - nezní to rozladěně.
jinak nylonky si obvykle sednou tak, že třetí den na ně už jde hrát (druhej max brnkání s doladěnim po každym kousku), tak po týdnu si sednou tak, že už neni ani potřeba tolik ladit... bavime se o centikach
alespoň v případě mých středních d'addarek...
nevim, kolik to da. ale bylo to dost a trvalo to dlouho. prvni dny urcite tony ... jenze tezko rict, jakou cast z toho delaj struny...SUK píše:Paris - takhle, aby bylo jasno. Bavime se o par centikach nebo o rozladovani v radu tonu? Protoze neverim, ze deska se pohne tak, aby to dalo jeden ton. Tolik neda ani zmena prohnuti krku u elektriky s dvanactkama...
prakticky všechno, když na španělku natáhneš kovový struny (vím je to prasárna, ale byl jsem mladej a blbej) tak si sednou za chvilku. deska se ani nehneParis píše:jenze tezko rict, jakou cast z toho delaj struny...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
jak nehne? k deformaci desky prece dochazi vzdycky, ne?
(a ano, mam i takovou, ktera se nehne, kdybych na ni stoupnul ... a o takovy tu asi rec nejde...)
(a ano, mam i takovou, ktera se nehne, kdybych na ni stoupnul ... a o takovy tu asi rec nejde...)
Deska se nepohne v takové míře, aby to slyšitelně ovlivnilo ladění. A u nylonek s menším tahem se to projeví ještě míň. Poznáš to nejlíp v oktávách.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje