Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp
Pravidla fóra
Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp
Ano to máš pravdu. Na basu se některé styly bez kompresoru skoro ani nedaj uhrát.
A ještě takové specifické je když hraješ na akustiku nebo polo a chceš se přiblížit elektrice. Ten sustain u takového nástroje prostě není. Sustainor nebo kompresor to jistí.
A ještě takové specifické je když hraješ na akustiku nebo polo a chceš se přiblížit elektrice. Ten sustain u takového nástroje prostě není. Sustainor nebo kompresor to jistí.
- SIXPOUNDER
Uff, tak jsem diskuzi dočetl až do konce. Trochu mě zmátla diskuze kolem Federmannových příspěvků a dohadování se o frekvenčním pásmu kolik kHz atd. Jestli tomu dobře rozumím, byla diskuze založena na téma kytarových zesilovačů trand/lamp. Pokud jsem tomu rozuměl špatně, prosím opravte mě (pokud to zde někdo ještě sleduje). Pokud jsem však rozuměl správně, jak moc se rozsah frekvenčního pásma liší u kytarových zesilovačů - ať už lamp nebo tranzistorů - a jak moc ovlivňuje výsledný zvuk pro potřeby kytaristy, případně zda lze šíře pásma u konkrétních modelů zjistit?

- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Malá technická připomínka - ať už má trand nebo lampa jakýkoli frekvenční rozsah, zásadní je to, že ve finále to tak jako tak ořeže reproduktor. S full-range repráky se u elektrických kytar člověk zrovna často nesetká.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Veď o tom som už x-krát písal, že v konečnom dôsledku normálny gitarový reprák neprepustí nič nad cca 6kHz, takže naháňať sa za MHz je nezmysel.
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
- SIXPOUNDER
To nic nad cca 6kHz není zas tak přesné a to zkreslení z řádů MHz se slyšitelně projeví i pod těch 6kHz. A o tom to také je.Predator píše:Veď o tom som už x-krát písal, že v konečnom dôsledku normálny gitarový reprák neprepustí nič nad cca 6kHz, takže naháňať sa za MHz je nezmysel.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se zkreslení na frekvencích řádově MHz projeví nějakým sotva rozpoznatelným nárustem subharmonických až do slyšitelného pásma, případně na těch zmíněných 6kHz, je u kytary úplně fuk! U kytary je nějaké to procento zkreslení vždy ŽÁDOUCÍ!! Panenko skákavá, Bohumile, tady nejsi na hi fi fóru, ale ve společnosti lidí, kteří hrají na kytaru!
Pokud půjdeš na koncert, kde si pořídíš záznam na dva mikrofony, jak si psal výše, tak si to doma pustíš přes kytarový aparát a budeš očekávat nějaký věrný přenos? Tak to jsi blázen.
Pokud půjdeš na koncert, kde si pořídíš záznam na dva mikrofony, jak si psal výše, tak si to doma pustíš přes kytarový aparát a budeš očekávat nějaký věrný přenos? Tak to jsi blázen.
To zkreslení nemusí být vždy libozvučné, může být taky nelibozvučné. Proto stále přežívají elektronky a tranzistory se často hodnotí jako horší, kdyby tomu tak nebylo, bylo by každému celkem jedno na co hraje a na fórech by se nebylo o čem bavit, viz toto vlákno.
Nemohu současně popírat vliv vlastností zesilovače a současně tvrdit, že je mezi nimi rozdíl.
Nemohu současně popírat vliv vlastností zesilovače a současně tvrdit, že je mezi nimi rozdíl.
Tranzistor vs. Tranzistor!
Zde http://forum.federmann.cz/viewtopic.php?f=12&t=197 je poslechové hodnocení jednoho z majitelů, možná to bude někoho zajímat. Není to jen rozdíl Tranzistor vs. Lampa, ale i Tranzistor vs. Tranzistor!
Megahertzy. Tím to je. Pokračuj u tématu jak v kytaře hraje rádio.
Kecy, kecy, kecy.
Já se nabídl, že to prubnu (bo bych chtěl něco co hraje stejně jako lampa, ale nebude to mít její neduhy), ale asi to je jen mé zbožné přání. A tlachání některých jedinců, že už ten kytaristův svatý grál mají mě neuspokojí.
Jsem v tomo nevěřící, ale připouštím, že zázrkay se občas dějí. I když v tomto případě už házím flintu (kytaru) do žita.
Já se nabídl, že to prubnu (bo bych chtěl něco co hraje stejně jako lampa, ale nebude to mít její neduhy), ale asi to je jen mé zbožné přání. A tlachání některých jedinců, že už ten kytaristův svatý grál mají mě neuspokojí.
Jsem v tomo nevěřící, ale připouštím, že zázrkay se občas dějí. I když v tomto případě už házím flintu (kytaru) do žita.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Nemá cenu sa hádať s človekom, ktorý popiera fyzikálne fakty a základy teórie signálov. Ak raz mám sústavu o x prvkoch zapojenú kaskádne a ak ktorýkoľvek z prvkov má obmedzený kmitočtový rozsah, ostatné môžu mať rozsah aký chcú a ono cez to kupodivu prelezie iba to, čo cez ten "najslabší" prvok.
A v gitarovom reťazci je takých prvkov hafo ... už samotný snímač má obmedzenú kmitočtovú oblasť, efekty tiež ovplyvňujú prenos, v preampe sú korekcie určené na doladenie farby a tiež je to ohraničené zhora aj zdola (v opačnom prípade by skreslenie drive kanálu nepríjemne bzučalo alebo bolo uprdené a zablatené), a k tomu ešte výstupné trafo tiež potláča všetko nad povedzme 10 kHz a všetko pod 100 Hz ... a korunu tomu všetkému nasadzuje reprák, ktorý neprenesie nad 6 kHz nič moc ... a to, čo prenesie, je strašne slabé a je to maskované silným hlavným signálom.
A teraz mi dakto vysvetlite, načo mi je v systéme tvorenom prakticky samými pásmovými priepusťami so značne nelinéárnymi charakteristikami (ktorých účinky sa sčítavajú) prvok, ktorý chodí od nuly po pár sto MHz
Je jasné, že toto sú len kecy teoretika, ktorý nechápe problematiku gitarového zvuku ani zvukarinu samotnú, ináč by pochopil, že v skutočnosti vôbec nie je žiadúce, aby gitara chodila od subbasov po dlhé vlny, ba naopak, príliš široké pásmo u gitary je niečo, čo pri mixáži viacerých nástrojov VADÍ a úmyselne sa obmedzuje, aby nástroje do seba zapadli!
A v gitarovom reťazci je takých prvkov hafo ... už samotný snímač má obmedzenú kmitočtovú oblasť, efekty tiež ovplyvňujú prenos, v preampe sú korekcie určené na doladenie farby a tiež je to ohraničené zhora aj zdola (v opačnom prípade by skreslenie drive kanálu nepríjemne bzučalo alebo bolo uprdené a zablatené), a k tomu ešte výstupné trafo tiež potláča všetko nad povedzme 10 kHz a všetko pod 100 Hz ... a korunu tomu všetkému nasadzuje reprák, ktorý neprenesie nad 6 kHz nič moc ... a to, čo prenesie, je strašne slabé a je to maskované silným hlavným signálom.
A teraz mi dakto vysvetlite, načo mi je v systéme tvorenom prakticky samými pásmovými priepusťami so značne nelinéárnymi charakteristikami (ktorých účinky sa sčítavajú) prvok, ktorý chodí od nuly po pár sto MHz
Je jasné, že toto sú len kecy teoretika, ktorý nechápe problematiku gitarového zvuku ani zvukarinu samotnú, ináč by pochopil, že v skutočnosti vôbec nie je žiadúce, aby gitara chodila od subbasov po dlhé vlny, ba naopak, príliš široké pásmo u gitary je niečo, čo pri mixáži viacerých nástrojov VADÍ a úmyselne sa obmedzuje, aby nástroje do seba zapadli!
Podívejte se prosím na 60 let staré elektronkové zesilovače Elektronkový zesilovač W-3M Deklarovaná šířka pásma pro pokles -1dB je od 10Hz do více jak 100kHz, kde se hrabou tranzistorové zesilovače.Predator píše:Nemá cenu sa hádať s človekom, ktorý popiera fyzikálne fakty a základy teórie signálov. .....a k tomu ešte výstupné trafo tiež potláča všetko nad povedzme 10 kHz a všetko pod 100 Hz
Přestaňte konečně věřit na Bludy, že elektronkové zesilovač nechodily vysoko a mají velké zkreslení, opak je pravdou, je to jen výmysl konstruktérů tranzistorových zesilovačů, aby před elektronkami nevypadali tak uboze, proto jsou elektronky stále tak dobré.
Poslechový test HQQF vs. zbytek světa na HifiVoice se nezadržitelně blíží.
- Nero
- Rádce
Zásadní problém je, že kytaristy stejně žádné hi-fi nezajímá... Naopak je v kytarovém zvuku nežádoucí. Proto je tahle debata k ničemu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
woro90-1
Právě malé harmonické zkreslení (pod 5%) je hudebníky považováno za nedostatek, zvuk je označován jako plochý a bez dynamiky. Proto jsou nejoblíbenější naprosto primitivní aparáty bez zpětné vazby, s tonestackem z hi-fi hlediska mizerně navrženým a s fullrange repráky s obrovskou citlivostí ale nepříliš vyrovnanou charakteristikou. Znám to, měl jsem možnost porovnat lampový kytarový zesilovač a lampový hi-fi zesilovač.
Presne ako hovoris. Miesat HiFi do gitarovej techniky je donebavolajuci nezmysel. Gitarovy aparat tu nie je pre dokonale cisty prenos zvuku, ale pre vytvorenie ziadanej farby zvuku cielenou zmenou spektra (skreslenie, ekvalizacia). Teda nie prenos 1:1, ale zvukotvorny prostriedok.
Nech mi Federmann ukaze GITAROVY aparat, co chodi od 10 Hz do 100 kHz, s toleranciou 1 dB v charakteristike. Proste nie je. A ak by nejaky exot skutocne chcel taky aparat vytvorit, urcite by znel vyslovene blbo. Ono prave tie pre hifistu hrozostrasne veci ako skreslenie, pokles dynamiky a nelinearita frekvencnej charakteristiky robia ten spravny zvuk, obohacuju ho a vyrovnavaju inac fadny zvuk snimacov.
Nam gitaristom to asi vysvetlovat netreba, je to jasne ... ale neviem si predstavit, ked taketo bludy zoberie vazne dajaky novacik a zacne chodit po hudobnych obchodoch a hladat zosik chodiaci od nuly po pasmo dlhych vln, so skreslenim stotiny percenta
Nech mi Federmann ukaze GITAROVY aparat, co chodi od 10 Hz do 100 kHz, s toleranciou 1 dB v charakteristike. Proste nie je. A ak by nejaky exot skutocne chcel taky aparat vytvorit, urcite by znel vyslovene blbo. Ono prave tie pre hifistu hrozostrasne veci ako skreslenie, pokles dynamiky a nelinearita frekvencnej charakteristiky robia ten spravny zvuk, obohacuju ho a vyrovnavaju inac fadny zvuk snimacov.
Nam gitaristom to asi vysvetlovat netreba, je to jasne ... ale neviem si predstavit, ked taketo bludy zoberie vazne dajaky novacik a zacne chodit po hudobnych obchodoch a hladat zosik chodiaci od nuly po pasmo dlhych vln, so skreslenim stotiny percenta
Teda to byla výživná diskuze, chvíli tady člověk není a ono je tady mezitím veselo. Díky Predatorovi a dalším, jinak fakt hrozilo, že se neznalému udělá díra do hlavy a vycpe se kravinama.
BTW. stačí si otevřít navíjecí předpisy pro hifi trafa a dobrý kytarový výstupní trafa - a je to sakra rozdíl (třeba Dynacord nebo i Tesla jsou podstatně složitější, než klasický kytarový - šlapou vysoko, ale to standardního kytarový zesiku fakt ne (zejména rozdíl při limitaci koncovýho stupně)). jenže navrhnout to jednoduchý kytarový trafo tak, aby to byla hrálo jak světová extratřída, to kupodivu zabere taky spoustu času a výzkumů.
BTW. stačí si otevřít navíjecí předpisy pro hifi trafa a dobrý kytarový výstupní trafa - a je to sakra rozdíl (třeba Dynacord nebo i Tesla jsou podstatně složitější, než klasický kytarový - šlapou vysoko, ale to standardního kytarový zesiku fakt ne (zejména rozdíl při limitaci koncovýho stupně)). jenže navrhnout to jednoduchý kytarový trafo tak, aby to byla hrálo jak světová extratřída, to kupodivu zabere taky spoustu času a výzkumů.
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
To sem se čtením asi 3 posledních stránek pobavil
ono to stejně vždycky skončí na jednoduchém pravidle.. zajímá mě jak to zní a jestli to je ten zvuk co potřebuju - at je to třeba aparát s pohonem na uran hlavně že to zní pro mě dobře
Pokud mi tranzistor funguje pro to co hraju líp než přehršel lamp co sem zkoušel, nikdo mi to nevymluví a lampy mi můžou víte co
technický štourání at si prováděj hififedermani
mě zajímá zvuk po "designové" stránce, ne po hi fi chirurgické kvalitě a sterilitě..efekty co mám šuměj jako prase, ale hrajou.. líp než cokoliv "čistého"
a trandák s bulldogem mě dovádí k orgasmu víc než přístroj za 35k
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack: Palec nahoru!
Mně by se v tomhle threadu třeba líbily příklady legendárních kapel a nahrávek, pořízených na tranzistorové aparáty. Často ze snobství se tu oháníme nadřazeností lamp nad tranzistory, ale kolik z nás ví, kdo všechno a co všechno nahrál na tranzistorové aparáty, a z nahrávky to poznáme? Třeba Beatles - prakticky od období Sgt. Peppera hráli na tranzistorové Voxy. Nebo Fogerty v Creedence Clearwater Revival - prakticky celou kariéru požívá tranzistorové Kustomy. Alex Lifeson z Rush - pár desek na tranzistorové Gallien-Kruegery.
Takže tady by se třeba hodilo hodit nějaký odkaz na zajímavé vintage solid state aparáty, nahrávky na YT, atd.
Mně by se v tomhle threadu třeba líbily příklady legendárních kapel a nahrávek, pořízených na tranzistorové aparáty. Často ze snobství se tu oháníme nadřazeností lamp nad tranzistory, ale kolik z nás ví, kdo všechno a co všechno nahrál na tranzistorové aparáty, a z nahrávky to poznáme? Třeba Beatles - prakticky od období Sgt. Peppera hráli na tranzistorové Voxy. Nebo Fogerty v Creedence Clearwater Revival - prakticky celou kariéru požívá tranzistorové Kustomy. Alex Lifeson z Rush - pár desek na tranzistorové Gallien-Kruegery.
Takže tady by se třeba hodilo hodit nějaký odkaz na zajímavé vintage solid state aparáty, nahrávky na YT, atd.
- Nero
- Rádce
O tom se tu již několikrát mluvilo - ono se tu dnes všichni oháním tranzistory, ale on není tranďák jako tranďák - dnešní produkce je něco úplně jiného než tranzistory z dob několika dekád zpět.
PetrPeter 1975 - 2008