Schopný zesilovač - schéma
-
normanátor
Schopný zesilovač - schéma
Dobrý den, sem velký fanoušek reprosoustav. Objednal sem si Subwoofer Kenwood KFC - W3013 s výkonem 400W RMS a maximálním 1200W, k tomu mám dva středové reproduktory. Problém je že nemám dost financí ke koupi profi zesilovače a proto píšu sem. Jsem docela zdatný elektronik a nějaké pájení a oživování pro mě nebude problém, studuju i tento obor ale v zesilovačích nejsem ještě moc zběhlý.
Chtěl bych vás požádat o radu/y, potřeboval bych chéma na kvalitní zesilovač , určitě výkonný alespon 250W , myslím si že by mohl stačit s tímto výkonem. Jsem schopný do toho investovat max. 1000,- Kč, chci jen aby to bylo pro subwoofer a dvě repro , čili 2.1, nějaké ochrany a regulace basů by mi taky bodlo ale na to je nejspíš předzesilovač.
Výkon reproduktorů je:
Subwoofer : 400W RMS - 1200W Peak
2x Satelit : 100W RMS - 250W Peak
Všem děkuju za rady , poučte mě , opravte mě , budu jedině rád , chtěl bych se v tom více zorientovat.
Díky
Chtěl bych vás požádat o radu/y, potřeboval bych chéma na kvalitní zesilovač , určitě výkonný alespon 250W , myslím si že by mohl stačit s tímto výkonem. Jsem schopný do toho investovat max. 1000,- Kč, chci jen aby to bylo pro subwoofer a dvě repro , čili 2.1, nějaké ochrany a regulace basů by mi taky bodlo ale na to je nejspíš předzesilovač.
Výkon reproduktorů je:
Subwoofer : 400W RMS - 1200W Peak
2x Satelit : 100W RMS - 250W Peak
Všem děkuju za rady , poučte mě , opravte mě , budu jedině rád , chtěl bych se v tom více zorientovat.
Díky
Naposledy upravil(a) Nero dne 3.04.2011 20:11, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto, přejmenováno
Důvod: Přesunuto, přejmenováno
Re: Schopný zesilovač
no postavym něco ve slušný kvalitě neni problem ale za 1000 to moc realně nevidim . za ten litr to máš akorát součástky na zesilovač . pak budeš potřebovat korekce nějakou frekvenční výhybku pro subwoofer nějaký ty ochrany reproduktorů ,chladiče a hlavně trafo co to celí utáhne. koukni se třeba nastránky GM maj tam stavebnice zesilovačů a všeho kolem co by se ti k tomu mohlo hodit aby sis udělal představu vo tom kolik to stojí . jen když by sis to dělal doma tak by to asi vyšlo vo něco levnějš . Tady je popsaná stavba Stereo zesíku 200W 4ohm. http://pavouk.org/hw/leachamp/index.html
EDIT: spíš by si se měl ptát tady http://www.elektroworld.info/modules.php?name=Forums tady by si se spíš dočkal rady jak postavit kytarovej zesk nejlíp lampovej .
tohle vlákno by chtělo přesunout do sekce homemade
EDIT: spíš by si se měl ptát tady http://www.elektroworld.info/modules.php?name=Forums tady by si se spíš dočkal rady jak postavit kytarovej zesk nejlíp lampovej .
tohle vlákno by chtělo přesunout do sekce homemade
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

-
normanátor
k tomu 4ohmovýmu subwooferu bych chtěl zapojit dva 8ohmovi subwofery aby mi to dalo 8ohmu, problém je, že určitě jak mile dám nahlas basy tak mi budou hodně hrát ty slabý a ten největší frajér nebude hrát vůbec. Dalo by se nějak vyřešit tím že bych před ty dva slabší dal nějaké součástky ? popřípadě na nějaký plošný spoj aby tam toho tolik nešlo ? jeden má 30 a druhý 60W , ale ten největší má 400W Rms
no musel by si udělat 3 zesilovače . Pravá/Levá + subwoofer a pak by si si to moh regulovat jak by si chtěl .ale tuto řešení by vyšlo na víc než 1000kč a asi vo dost .

-
normanátor
tak to abych si udělal snad jen s jedním basákem a to teda tím nejvýkonnějším ale zase kdybych měl 4ohmovej zesilovač tak by byli mín výkonný ty dva satelity , protože ti jsou na 8ohmů, maximálně je zapojit paralelně ale mám jenom dva , měl bych je na třeba pravej kanál a levej by byl volnej ale to by nebyl problém sehnat nějaký repro
no ty tranzistorový zesíky nejsou vyloženě stavěný na určitou zátěž . tam podle toho jakou zátěž připojíš takovej to má výkon jedniný co se u nich musí dodržer je minimální povolená zátěž . například 4ohmy . a čim věčí zátěž připojíš tim menší ten zesík má výkon . u lamp je to trochu jinak tam se musí připojovat přesně stanvená zátěž. jinak přetěžuješ výstupní trafo nebo reproduktor. jestli máš 1 basák a 2 středový repra tak pro každý repro jeden zesilovač . a nebo když by si měl 2 basáky a 2 středáky tak by ti stačil stereo zesík a do každýho reproboxu by si dal frekvenční vyhybku .

-
normanátor
co je to přesně ta výhybka ? a stěma zesilovačema , pokud bych měl 3 subwoofery musely bych mít tři zesilovače ? pochopil sem to správně ? nebo stačí 3 zesilovače jako na pravej , levej kanál + subwoofer
takle by sme se domluvily
jak to vlastne chceš mít ? jako klasický 2.1 ( střeďáky nastole a basák pod stolem) ? když by si to chtěl takle tak pro každej reprobox musíš mít 1 zesilovač. ale když by si to měl jen jako stereo a měl k tomu dvoupásmový bedny(v jednom boxu by byl basák a střeďák) tak by ti stačili jen 2 zesilovače (levá /pravá) . frekvenční výhybka je soustava LC článků(cívka kondenzátor) dává se do dvou a více pásmovejch beden . slouží k rozdělení frekvencí a výkonu pro jednotlivý reproduktory v boxu. například do basáku pude 80% výkonu a frekvence 35-400 Hz do střeďáku pude 15% výkonu a frekvence 400Hz-12kHz a do vejškáče pude jen 5% výkonu a frekvence 12-25kHz . Tohle rozdělení ber spíš jen jako příklad to sem teď vymyslel pro lepší pochopení jak to funguje.

-
normanátor
nene nebude to dvoupásmový repro , bude to tak jak si řekl , čili jakoby 2.1. Basák a dva středový.
tak pokud to chceš 2,1 ta musíš mít 3 koncový zesilovače. a mezi preamp budeš muset dát něco takovýho http://www.gme.cz/cz/f-e-fsn1269sx-p760-476.html . dělá to to samí jako vyhybka v reproboxech jen tůto funguje trochu jinak . mělo by to fungovat tak že se dotý vyhybky zapojí stereo signál a z toho se oddělí nízký frekvence a ty se pošlou do koncovýho zesilovače kam se připojí basák . a ten stereo signál proleze skrz vyhybku (teď bych kecal jesli se ty nížký frekvence uplně odfiltrujou nebo tam zůstanou) a pak se pošle do koncovejch zesilovačů . jestli do toho nechceš vrážet najednou moc peněz tak po postav zatim stereo a pak tam přidělej tu vyhybku a koncovej zesík pro basák.

-
normanátor
utáhne to vůbec ten můj subwoofer ? přece jenom má 400W rms , a k tomu regulování basů slouží před zesilovač ?
takle to co sem postoval neni zesilovač to je jen vyhybka . já by sem to zapojil asi takle
vstup>
frekvenční výhybka>
výstup basy>předzesilovač(když bude třeba)>volume>konec
výstupy středů (P/L)>korekční zesilovač>volume>konec
jinak výkony těch koncovejch zesilovačů by sem volil tak aby ty repra měly nějakou rozumnou výkonovou rezervu .
vstup>
frekvenční výhybka>
výstup basy>předzesilovač(když bude třeba)>volume>konec
výstupy středů (P/L)>korekční zesilovač>volume>konec
jinak výkony těch koncovejch zesilovačů by sem volil tak aby ty repra měly nějakou rozumnou výkonovou rezervu .

-
normanátor
Re: Schopný zesilovač - schéma
perfektní
a ktěm regulacím , slouží k tomu předzesilovač ? regulace basů , výšek a hlasitosti? Každopadně moc ti děkuju za všechny rady , napsal sem na tři fora a až tady byl někdo tak ochotnej a poradil mi. Vše co si mi napsal zkonzultuju s naším mistrem. Mohl sem to udělat už dřív ale nerad bych k němu šel tak nějak nezkušenej a prakticky kdybych k němu přišel tak bych ani přesně nevěděl co přesně bych chtěl.
Díky moc
Jestli bys náhodou měl nějaké zajímavé články o zesilovačích a reproduktorech byl bych moc rád kdybys mi to sem hodil, rád bych se naučil víc .
Díky moc
Jestli bys náhodou měl nějaké zajímavé články o zesilovačích a reproduktorech byl bych moc rád kdybys mi to sem hodil, rád bych se naučil víc .
k regulaci vejšek basů a středů slouží korekční zesilovač . předzesilovač jen zesiluje signál a někdy se tam dává TONE (jednim potenciometrem ovjádáš basy a středy) . když by si to měl jen klasický stereo tak by si to moh zapojit takle vstup>korekce>konec . ale to 2,1 by sem asi udělal takle: signál co de s tý vyhybky do střeďáků by sem dal korekce a pak to poslal do koncovýho zesilovače. na tu větev co de do basáku tam by sem dal preamp (pokud by se nevybudil dostatečně konec) a volume (tim by se regulovali basy) , pak to poslat do konce.
urči tě se poraď ještě z nekym nikde neni psáno že to co píšu je je svatá pravda
.
nějaký zajímavý stránky by sem měl
tuto je taková směska
http://k15.kreteni.cz/lampy.php
forum a sou tam i nějaký konstrukce
http://www.elektroworld.info/
forum o reproduktorech
http://audioweb.cz/
urči tě se poraď ještě z nekym nikde neni psáno že to co píšu je je svatá pravda
nějaký zajímavý stránky by sem měl
tuto je taková směska
http://k15.kreteni.cz/lampy.php
forum a sou tam i nějaký konstrukce
http://www.elektroworld.info/
forum o reproduktorech
http://audioweb.cz/

reknu ti to jednoduse --- za litr si poridis akorad kulovy
zesik bude samozrejme PA se zapojenim do mustku a bejt tebou udelam 8 Ohm a ne obyc 4 -.-!" ten litr ti bude stacit na zesik 2x500W rms 8Ohm ale bez ochran a zdroje
(ja osobne ochrany nepouzivam) a kdyz to tak spocitam tak jedno 100W TDA****** stoji kilo takze das litr jenom za ne a zbytek to je par korun za kondiky atd
mno a nejspis dalsi litr das za vykonnej torid .)