Potenciometry - lin/log, který kam ?

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Potenciometry - lin/log, který kam ?

Příspěvek od Smrťokvítek »

Mám menší problémek. Rád bych věděl jak si představujete potenciometry na kytaře.
Jak by to mělo být ? Logaritmický clona a lineární volume nebo naopak ?

Já jsem zjistil, že lin -> volume, log -> clona, což je pro mě velké řekvapení. Žil jsem v domnění, že je to opačně. Bohužel jsem to zjistil docela pozdě. :?

Jestli je tady v tom někdo trošku zkušenější budu rád. :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

A kdes to nasel? Logaritmicky se dava na volume prave proto, ze ucho vnima zvuk logaritmicky. Na druhou stranu je to celkem jedno, akorat kdyz das na volume potak linearni, tak to (mozna trochu paradoxne :)) nebude tak plynuly. Nekteri lidi to dokonce preferuji obracene. Pokud dodrzis odpor, kterej tam ma byt, tak je to podle me jedno - dej to tak, jak ti to sedi.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

jó to jsem si taky myslel úplně stejně, leč v kytaře to mám právě naopak, vol. lineární a clona log. :? A nikdy mi to nepřišlo, že by to reagovalo divně.

Problém mám trošku se clonou. Push-pull jsem prostě koupil lineární, protože jsem vycházel z té představy, že lineární být má když bude místo clony. Nainstaloval jsem a hle, má to spíše logaritmickou odezvu. Ze začátku nic a až na posledních cca 25% se odehrává ono ořezávání. Já tam teda dal trošku menší kondík ale stejně by to mělo být pořád rozprostřené po celé délce ty změny.
Tak nevím no. On ten push-pull není zas tak levná záležitost abych řek kašlu na to kupuju novej. :?
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

mozna kecam, ale myslim si, ze treba fender to nehroti a pouziva na clonu i volume jeden typ potaku... takze bych si v tom nejak neujizdel.

treba kdyz pouzivas fuzz, tak bys treba mohl chtit nejaky presny prubeh, ale jinak je to podle me docea jedno
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

No tak ono to celkem jedno je ale když ta clona reaguje kdesi za půlkou tak se mi dost snižuje citlivost nastavení.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Mne treba na moji kytare docela stve, ze na zacatku drahy to dramaticky zesiluje a pak uz se to skoro nemeni, takze pocitam, ze to tam je asi osazeny nejak zvlastne, ale predelavat se mi to fakt nechce.
Somnus Aeternus
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Když dáš lineární na volume, tak by ti mělo ze začátku připadat ,že se i při malém otočení hlasitost zvýší o docela dost a jak budeš na konci dráhy tak by ti mělo připadat že přivelké otočí se hlasitost prakticky nezvýší.
Konec teorie.... :)

Takto lidské ucho reaguje jen při vyšší hlasitostech, takže záleží dost na tom jak nahlas budeč hrát :arrow:

Proto někomu přide ,že lineární je plynulejší (nepřipadá ono to tak je, ale je jenom při malých hlasitostech).

Doufám že pomohlo :lol:

EDIT: Wohma: Asi tam máš lineární
Naposledy upravil(a) LAMA dne 12.11.2008 21:58, celkem upraveno 1 x.
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

qwer píše:mozna kecam, ale myslim si, ze treba fender to nehroti a pouziva na clonu i volume jeden typ potaku... takze bych si v tom nejak neujizdel.

treba kdyz pouzivas fuzz, tak bys treba mohl chtit nejaky presny prubeh, ale jinak je to podle me docea jedno
rekl bych ze ne, bylo by to slyset ;)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

LAMA: Ja vim, prave o tom mluvim :)
Somnus Aeternus
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Přestože u HiFi je to naopak, u kytary je Volume lepší Lineár a Tone Logaritmický. Nevím proč, asi je to u pasivních vysokoimpedančních věcí jinak.
Fender používá poťáky Log A30 na všechno. To A30 znamená, že v polovině dráhy to je na 30% odporu, zatímco klasický dekadický Log (A10) je v polovině dráhy na 10% odporu. Takže A30 je něco mezi Lin a Log. V některých schématech zesilovačů jsou i A20 a jiné. Nesehnatelné.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

kmensik píše:Přestože u HiFi je to naopak, u kytary je Volume lepší Lineár a Tone Logaritmický. Nevím proč, asi je to u pasivních vysokoimpedančních věcí jinak.
Fender používá poťáky Log A30 na všechno. To A30 znamená, že v polovině dráhy to je na 30% odporu, zatímco klasický dekadický Log (A10) je v polovině dráhy na 10% odporu. Takže A30 je něco mezi Lin a Log. V některých schématech zesilovačů jsou i A20 a jiné. Nesehnatelné.
Díky moc.

S tím sháněním ti věřím, když má firma poťáky na zakázku tak to bývá problém. Znám. :?
syneda
Kontaktovat uživatele:

Re: Potenciometry - lin/log, který kam ?

Příspěvek od syneda »

cau stavim si kombo a maj tam bejt 100k linearni potaky a chci se zeptat jestli mi to nebude hrat kdyz tam dam 1 logarytmickej, 1 jsem totiz nasel a nevim jak poznam kterej to je, nekde pisou A jinde B :D
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A čteš t tu vůbec? Přečti si v čem se liší, pak ti to bude jasné.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

no podle toho co jsem cet se tu bavi spis o kytarach :D
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Tak pokud se ptáš zda to bude hrát, nebude ti to hrát ani když tam dáš správný. Než se pustíš do stavby aparátu, laskavě nejdřív věnuj čas tomu, abys pochopil jak funguje.
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

syneda píše:no podle toho co jsem cet se tu bavi spis o kytarach :D
Já z tebe nemožu :D
A-logaritmický
B-lineární
tady to jsem ti to zjednodušeně nakreslil. Prostě, když to řeknu zjednodušeně : Když pootočíš lineárním poťákem třeba o třetinu, bude ti to hrát o dost hlasitěji, než kdybys o třetinu pootočil potenciometrem o stejné hodnotě a log. průběhu. Čili, při otáčení lineárního ti to bude lineárně, furt stejně narůstat. Kdežto u log. ti to poroste nejdřív pomalu a potom hodně rychle.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

Rocky_MK píše:
syneda píše:no podle toho co jsem cet se tu bavi spis o kytarach :D
Já z tebe nemožu :D
A-logaritmický
B-lineární
tady to jsem ti to zjednodušeně nakreslil. Prostě, když to řeknu zjednodušeně : Když pootočíš lineárním poťákem třeba o třetinu, bude ti to hrát o dost hlasitěji, než kdybys o třetinu pootočil potenciometrem o stejné hodnotě a log. průběhu. Čili, při otáčení lineárního ti to bude lineárně, furt stejně narůstat. Kdežto u log. ti to poroste nejdřív pomalu a potom hodně rychle.
dik tohle jsem presne potreboval vedet :D
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od mtmccox »

Wohma píše:Mne treba na moji kytare docela stve, ze na zacatku drahy to dramaticky zesiluje a pak uz se to skoro nemeni, takze pocitam, ze to tam je asi osazeny nejak zvlastne, ale predelavat se mi to fakt nechce.
Přesně tohle se mi taky nelíbí, při lehkém pootočení to vylétne tak na 80% hlasitosti, a zbytek okruhu už skoro bez změny..
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Re: Re:

Příspěvek od Rocky_MK »

mtmccox píše:
Wohma píše:Mne treba na moji kytare docela stve, ze na zacatku drahy to dramaticky zesiluje a pak uz se to skoro nemeni, takze pocitam, ze to tam je asi osazeny nejak zvlastne, ale predelavat se mi to fakt nechce.
Přesně tohle se mi taky nelíbí, při lehkém pootočení to vylétne tak na 80% hlasitosti, a zbytek okruhu už skoro bez změny..
v tom případě tam je potenciometr zbytečně velké hodnoty.
woro90-1

Re: Re:

Příspěvek od woro90-1 »

Rocky_MK píše:v tom případě tam je potenciometr zbytečně velké hodnoty.
Nemusí. Spíš tam má lineár.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“