Kondenzátorový mikrofon k nahrávání el. kytary

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Dawe1995
Bandzone: http://bandzone.cz/rockshook

Kondenzátorový mikrofon k nahrávání el. kytary

Příspěvek od Dawe1995 »

Ahoj, chtěl bych si pořídit tuto sadu http://www.pmuzik.cz/produkt-4263/ , hlavně kvůli ceně a tomu všemu co potřebuju, aby jsme s kapelou nahráli alespoň nějáký ten ,,song,, do PC. Jelikož mám malý rozpočet, a potřebuju jak jsem se již zmínil mixák+mikrofon+zvukovku+kabely a software, si myslím že nemám jinou možnost. Ale otázka, v sadě je kondenzátorový mikrofon a já ho chci využít jak ke zpěvu (to si myslím že je ideální použít kondík k nahrávání zpěu), tak i k nahrávání elektrické kytary. Tak se chci zeptat, jestli by se dala něják rozumně nahrát ta elektrická kytara tímto velkomembránovým kondenzátorovým mikrofonem. Četl jsem, že se pro nahrávání elektriky používají spíše směrové dynamické mikrofony. A ještě bych se chtěl zeptat, co to ,,velkomembránový,, vlastně znamená. Díky za odpovědi.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Kondenzátorový mikrofon k nahrávání el. kytary

Příspěvek od Wohma »

Cenova relace je podobna jako u http://www.audiotek.cz/s-45234-focusrit ... l-550551-r - coz by bylo kvalitativne mnohem vys. Mixak doopravdy nepotrebujes a software k tomu je taky, i kdyz ten se da sehnat i zdarma.

Kytara se da nahravat i kondenzatorovym mikrofonem, jedinym omezenim muze byt maximalni akusticky tlak - kondenzatorove mikrofony jsou totiz citlivejsi a jsou dimenzovane na tissi zdroje hluku, tudiz mivaji maximalni akusticky tlak kolem 130-140dB, spise vyjimecne pres 150. No a par cm pred reprakem vytaveneho lampoveho zesilovace muze byt i vic, coz se muze projevit degradaci kvality. Nicmene to jde samozrejme ohlidat.

Velkomembranovy znamena zkratka to, ze ma velkou membranu, vetsinou se za velkomembranove povazuji mikrofony s membranou cca 1" (2,54 cm) a vetsi. V praxi to znamena to, ze ma mikrofon plnejsi zvuk a pomalejsi odezvu na transienty, coz se hodi prave treba na vokaly, nahravani sboru, piana, ale i treba na elektrickou kytaru.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jenom bacha na Intel procesory řady I (I3 I5 I7 ) v kombinaci s windows 7 jsou pro focusrite USB "nedobré". Respektivě pro jakékoliv USB audio zařízení to je špatný, zlobí to a je třeba mít velký buffer a i tak to není ono...
( http://www.focusrite.com/answerbase/en/ ... hp?id=1127 ) je třeba to řešit externí PCI USB kartou...

Sám to ted řeším tak aby se někdo jinej zbytečně nerozčiloval taky.. :roll: microsoft... :evil:

Jestli se tě to netýká, tak jinak focusrite ber, špičkový zvuk k té ceně ;)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Milan S

Příspěvek od Milan S »

Máte někdo nějaké tipy na kond. mic. pro nahrávání z reproboxů? Chce to tedy co nejvyšší akustický tlak, máte tedy někdo zkušenosti s určitými kusy / typy?
BC Rich Beast NT (Pele bass elektronika, RM snímače), Ampeg SVP, Trace Elliot PPA 600, Aguilar GS212-4, Boss GT-10B // Fokus Aoi (SD Invader snímač), Rockwell Red Trip, Laney GS412 PA / / ART TubePac, Alesis 3130, BBE Sonic Max. 482i
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Pokud už nutně musíš mít kondík (předpokládám, že víš proč ho chceš), tak rozumný, dostupný a prověřený je třeba AKG C3000 - nicméně aby to nebylo tak jednoduché, je ho víc verzí/generací a vcelku se liší zvukem, přičemž studioví zvukaři nedají dopustit na první verzi - černý se zeleným pruhem.
http://audioanalysis.co.nz/images/Micro ... gc3000.jpg

Sám jsem experimentoval s Neumannem TLM170 a faktem je, že 20x levnější SM57 nebo Audix i5 dají lepší výsledek snáz a rychleji. :)
Milan S

Příspěvek od Milan S »

díky za tip a typ :D , samozřejmě SM57 je klasika, ale pro poměry výsledného zvuku to chce sejmout i velkomembránovým kondíkem, proto jsem se na to ptal, budu po něm koukat
BC Rich Beast NT (Pele bass elektronika, RM snímače), Ampeg SVP, Trace Elliot PPA 600, Aguilar GS212-4, Boss GT-10B // Fokus Aoi (SD Invader snímač), Rockwell Red Trip, Laney GS412 PA / / ART TubePac, Alesis 3130, BBE Sonic Max. 482i
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jasně, však jsem tušil, že se jedná o druhý mic, psal jsem to tak. Každopádně pro dualmiking to nemusí být nutně kondík, používají se i další dynamiky. Sám jsem měl Sennheiser MD421, osvědčil se i Shure SM7 (neplést s 57). A jednou jsem měl půjčený EV RE20, také byl ok. Z levnějších jsem s dobrým výsledkem použil Betu 57A, normálně jako druhý k SM57 a bylo to úplně v pohodě, ta Beta má dost jinou barvu. Taky se mi u známého líbil takový ten hranatý placatý Sennheiser (e904 ? nějak tak), ten má o dost jinou barvu než SM57.
To jsou jen varianty, co mě napadají, samozřejmě nevnucuju. Beru to prostě tak, že primárně jde o rozšíření barvy zvuku a možnost si se zvukem v mixu víc pohrát dle potřeby. Ty kondíky jsou jako druhý mic vcelku fajn pro čisté a crunch zvuky, ale pro hardrock/metal higainy už bývají takové moc "široké" a zvukaři je pak stejně ořezávají na zvuk dynamiky. :) Ale je to subjektivní, jako všechno. Prostě jen tak přemílám svoje dost omezené zkušenosti.

OT:
Milan S píše:díky za tip a typ :D
:) No hurá, po delší době jsi další člověk, který v psaném projevu rozezná rozdíl mezi tip a typ. :) Narozdíl od spousty zdejších diskusníků. :)
Naposledy upravil(a) cherreda dne 7.07.2014 22:13, celkem upraveno 1 x.
Milan S

Příspěvek od Milan S »

s tím kondíkem jsem chtěl spíš jít dál od boxu, dynamickým to brát zblízka a do určité vzdálenosti si pohrát s kondíkovým, takže díky za tipy ;-)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jasně - každopádně s tou vzdáleností bacha - zrovna ten kondík ti začne od určité vzdálenosti snímat i místnost. Přičemž samozřejmě nevím, jak akusticky dobrou místnost máš.
Osobně už teď "ambient" v menší či větší vzdálenosti neřeším, přijde mi zbytečný (vlastně spíš kontraproduktivní) a preferuju druhý mikrák s jinou barvou taky natěsno u repra a hledám každému mikráku extra co nejhezčí sweetspot. Pak se s tím většinou dobře dělá. Tedy ne mně :) - já se mixem nezabývám - ale mám samozřejmě nějaké odezvy od profíků, kterým se ty nahrávky dávaly na mix a master a ukázalo se, že takhle to funguje dobře.
Ale samozřejmě si všechno vyzkoušej, to je jasná páka, je to nejlepší.

Jako strašlivej svatej grál pro kytary se bere Royer 121, ale to jsme na cca 30 litrech. :) A ne, nikdy jsem ho ani nedržel v ruce. :) Čertví jak to s ním je, zku*vit se dá zvuk se vším. :)

A ještě 2 tipy, pokud neznáš:

a) Když máš openback box či kombo, tak to lze nabrat druhým mikrákem zezadu. Hlavně na cleany a crunche zajímavé. Přičemž bacha na fáze, ale tak to u všeho, co se bere víc mikrákama, to asi nemusím připomínat. :)

b) Vcelku často se používá technika Fredman (podle chlápka, co s tím přišel) - dává to docela zajímavé výsledky i na higain, nutno zkusit - 2 stejné mikráky - jeden kolmo na reprák, druhý cca 45°- snímá se co nejtěsněji z jednoho bodu.

Obrázek
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

A opatrně, nenech se unést, taky to může dopadnout takhle - tady sweetspot fakt nikdo nehledal. :D

Obrázek
subroofer

Příspěvek od subroofer »

pupack píše:jenom bacha na Intel procesory řady I (I3 I5 I7 ) v kombinaci s windows 7 jsou pro focusrite USB "nedobré". Respektivě pro jakékoliv USB audio zařízení to je špatný, zlobí to a je třeba mít velký buffer a i tak to není ono...
( http://www.focusrite.com/answerbase/en/ ... hp?id=1127 ) je třeba to řešit externí PCI USB kartou...
Sám to ted řeším tak aby se někdo jinej zbytečně nerozčiloval taky.. :roll: microsoft... :evil:
Jestli se tě to netýká, tak jinak focusrite ber, špičkový zvuk k té ceně ;)
Jedu na i7, win7 a RME Babyface, latenci měním již od 2 ms podle potřeby (recording/mix) a nemám žádnej problém, chová se to standardně.
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Do začátku je SM57 naprosto ideální volba. Druhej majk je plus, ale není to absolutně nutný, hodně záleží jakou bude mít nabíranej zvuk funkci v rámci mixu... pro začátečníka nebo méně zručného kytaristu je lepší točit s jedním mikrofonem, s dalšími mikrofony je pak potřeba srovnávat fázi (bez toho je výsledek v 99% vždy horší) a komplikují se také možnosti editace.

Z kondíků, který se mi na kytarovej aprát osvědčily bych doporučil asi jen AKG C214.
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zase bych tu fazi tak nehrotil, není to ani strašák ani dogma a ve většině případů se s ni naopak vůbec pracovat nemusí ;-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Já nehrotím, nemusíš jí řešit když budeš mít druhej majk třeba jako room, ale pokud máš jeden na síťce ampu a druhej o 10 cm dál, tak to rozhodně hraje daleko líp sfázovaný, nežli když to necháš bejt ;)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Samozřejmě, že jde o vzdálenost - ale ne vždycky jsou ty vzdálenosti takové, aby se fáze musela resit. Zrovna treba těch 10cm je už trošku diskutabilnich, když se jedna o cca 1/3ms, to už bude hodně netopyrina ;-)

Ale pohoda.

P.

Milan S

Příspěvek od Milan S »

Já bych se vrátil k těm mikrákům, určitě tu nějaké vlákno o fázi je, a pokud ne, tak by si ho určitě zasloužilo. Každopádně díky za rady s kondíky a snad se tu objeví další poznatky a zkušenosti od dalších kolegů. Z těch, co jste uváděli je tedy patrné, že těch alespoň 140dB bude třeba pro silný aparát, nicméně se mi už veze 20W zesík, tak pak chci vyzkoušet kde je ta hranice alespoň pro tu mojí sestavu.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Většina kondíků má -10/20 dB PAD a jde s nima zvučit v pohodě, když je zrovna nestrčíš do kopáku ;)
pavlii: však vyzkoušej, já to v tomhle případě nedělám ručně, ale používám plugin a jakmile ty fáze srovnám i při takhle malejch vzdálenostech, tak je to jednoznačně lepší, samozřejmě i nesrovnaný náběr může znít super, ale po aplikaci align pluginu se to sjednotí a nabyde, vždycky :)
PS: tohle je důležitý zejména v poměru obou mikrofonů 1:1, jakmile jedním jen dobarvuješ třeba z 20% může bejt i posun +. Ucho ví.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No Lukáši - bacha na to, porovnal bych si ruční výsledek s tím plug-inem, kdoví, co s tím může dělat. Tahle vzdálenost nebude v kategorii "jednoznačně".

P.

Snil

Příspěvek od Snil »

Zdarec. Dnes sem si koupil druhej mikrofón k Shure sm57 pro rošíření zvuku a snímání dál od repra. Jo snímám kytarovej box. Nakonec jsem vzal MXL v67i. Přijdu domu rozbalím a zapojím do zvukovky ESI MAYA 44XTe. Samozřejmě jsem nezapoměl zapnout 48V phantoma. Mikrofonní vstup jsem dal na +24 db a je slyšet jen nepatrně zvuk mé vytavené lampové hlavy ale za to šum mi trhá uši. Nevím v čem je problém jsem lama :oops:
Muže bát problém v špatně zapojeném kabelu mezi mikrofonem a zvukovko XLR/ Jack? Ale ten shure přes něj šlape jak má. Je nějakej rozdíl v mezo dynamikou a kondíkem v nároku na mikrofonní kabel? Délka je nějakých 5,5m. Jsem s toho na mrtvici jestli se něco nepodělalo nebo jeli ten MXLV67i slabej nebo moje zvukovka že nedokáže ten zvuk s mikrofonu dostat.. Uvítám jakou koliv radu. :oops:
Aria Pe Dlx, Seymour Duncan Alnico Pro II, Monster Cable Rock,
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Rozdíl tam není, zkontroloval bych kabel (správnost zapojení), protože špatně udělaný kabel s dynamikou obvykle nepoznáš (myslím teď špatně ve smyslu nepouzitelnosti s kondíkem). Doufej, že sis neodpálil to phanromocé napájení. Kondík by měl být každopádně citlivější než dynamika, takže tady bude určitě něco špatně. Ještě bych ten mic vyzkoušel i jinde (=jestli je OK).

P.

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“