Ořezání špiček v Audacity

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Mladek

Ořezání špiček v Audacity

Příspěvek od Mladek »

Mám program AUDACITY a nahrávky přednášek, ale mikrofon je ruchový a tak přednášející je slyšet zastřeně v pozadí a jde slyšet každé klepnutí tužky, viz ukázka.
test02.mp3
Ukázka zvuku k úpravě
(373.37 KiB) Staženo 132 x
Chci ořezat tyto špičky a pak to nějak zesílit. A když se podaří odstranit ještě další ruchy, bude to skvělé.
Tak to vypadá
Tak to vypadá
Hlavní otázka je, jak ořezat ty špičky?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Ořezání špiček v Audacity

Příspěvek od pavlii »

Svým způsobem zde pomůže limiter. Nicméně nebude samospasitelný a ruchovou složku se rozhodně nepodaří odstranit :? Limiter bych případně zkombinoval ještě s kompresorem (řetězec kompresor -> limiter), protože koukám, že ty špičky jsou výrazně vyšší než většina zbylého audia.

Pokud jsou ty ruchy v hodně úzkém frekvenčním pásmu, nebál bych se zkusit použít nějaký hodně dobrý EQ, který by to pásmo "vyříznul" (z freeware třeba Posihpofit). Je potřeba to vyzkoušet, nakolik by to (ne)kolidovalo z užitečným signálem.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

to už bych ani nenazýval jako nahrávka :D :D a označení ruchový mikrofon je naprosto přesné :D lepší jak tohle z toho nedostanu, stačilo by to takhle?

"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Mladek

Příspěvek od Mladek »

[quote="pupack"]to už bych ani nenazýval jako nahrávka :D :D a označení ruchový mikrofon je naprosto přesné :D lepší jak tohle z toho nedostanu, stačilo by to takhle?

Jo Pupack, to by takhle šlo.
Ale ty nahrávky mám pravidelně a vícero. A tak bych potřeboval poradit jak toto takto ořezat.
:D
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Mladek píše:
pupack píše:to už bych ani nenazýval jako nahrávka :D :D a označení ruchový mikrofon je naprosto přesné :D lepší jak tohle z toho nedostanu, stačilo by to takhle?

Jo Pupack, to by takhle šlo.
Ale ty nahrávky mám pravidelně a vícero. A tak bych potřeboval poradit jak toto takto ořezat.
:D

aha, no v Reaperu jsemto hodil do tracku, použil jsem na ten track VST pluginy Low pass filter, High pass filter, Gate, několik kompresorů (multiband), limiter, equalizer dokud mi to nepřišlo alespon trochu poslouchatelný. pak sem to vyrenderoval a jeste to zkomprimoval minimalne jednou.

Principialně:

1. ten hlas je tam dost v nizkej frekvencich, takze pouzit Low pass filter a ten orizne vysoke frekvence
2. High pass filter zase orizne ty uplne hluboke frekvence
3. Gate šumová brána
4. kompresory to srovnaj
5. limiter pohlida k nule a vystrelky ořeže
6. equalizerem (parametrickym) sem vytahnul vic tu mluvu
tak jako po zvukove strance prasarna ale to u tohodle asi neni podstatny, hlavne aby slo rozumet :D

edit: ta řeč je zhruba mezi frekvencema 200 - 6000 až to budeš filtrovat, ale záleží jak je dobrej filter a jakej je release na tom popř. atack
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“