Jak na prohnutí krku - matice místo inbusu (Cremona 445)

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Krist
Kontaktovat uživatele:

Jak na prohnutí krku - matice místo inbusu (Cremona 445)

Příspěvek od Krist »

Byl jsem "obdarován" od skorotchána starou kytarou. Takový danajský dar. Výrobce Cremona Luby, westernovka s plochým krkem (43mm na 1.pr). Prý jeho první a že nemá to srdce ji vložit do popelnice, ať to udělám já. To samozřejmě neudělám :) na chalupu jako nouzovka se šikne.
Jen se mě nelíbí dohmat, tak jsem ho chtěl poštelovat - snížit - ale nemá to klasický inbus, nýbrž na konci krku čouhá závit s maticí. viz. obr. Nějakou logikou jsem dospěl k závěru, že prohnutí do "u" potřebuje povolit. Povolil jsem matici, tedy úplně vyšrouboval, to šlo lehce. Nic se nezměnilo. Po delším přemýšlení jsem do toho třísknul přes větší šroub kladivem a záv.tyč zajela dovnitř asi 10 mm (foto je po zatlučení). JENŽE se nic nestalo, krk je furt prohnutý a struny vysoko. Zmáčknutím 1 a 12 pražce je v půlce asi 1mm (někde na foru jsem vyčetl, že to má být na list papíru, max. 0,5 mm), první - poslední už dělají aspoň 2mm. Víc ho zatloukat nebudu, to už bych nenasadil matici.
Samozřejmě bych zkusil opačný postup ale na tu matici nedostanu žádnej klíč :( , je tam málo místa - dá se sehnat ? nebo jak do dát do cajku ? Kdo ví ať napoví :) díkec.
To plastový sedlo kobyly jsem samozřejmě taky snížil. Tady by mě zajímalo jestli na něm má být úkos ? U dnešních kytar se směrem k basovýmu E sedlo zvyšuje (nehledě na oblost), + ploška na struně H. Zde původní sedlo je rovný bez plošky.

EDIT:
Shrnu to. Kdyby měl někdo podobný problém a matici místo šroubu:
1. Guglujte (z obrázků je vše jasný) "Utahování šroubu působí proti tahu
strun"
- http://www.google.com/search?hl=cs&lr=& ... =&aql=&oq=
- http://www.google.com/search?q=vyztuha+ ... 8&bih=1025
- http://kytara.funsite.cz/index.php?a=2
2. Utahujte nástrčákem z gola sady. (9 mm)
3. Snížit sedlo kobylky, je-li to nutný
4. Pokud je průhyb pořád velký a zdá se, že už jde šroubování moc těžko, úplně povolte struny a nechte nějakej den stát. Přece jen je to už léty zatuhlý dřevo a potřebuje čas aby to pochopilo. Stejné jako u lidí, že :) . Pak zkuste pokračovat v utahování a natažení strun.
Přílohy
Cremona Luby 445
Cremona Luby 445
Cremona Luby 445 - prohnutí
Cremona Luby 445 - prohnutí
Cremona Luby 445 - šroub
Cremona Luby 445 - šroub
Naposledy upravil(a) Krist dne 8.04.2011 17:05, celkem upraveno 9 x.
shoooter

Re: Jak na prohnutí krku (Cremona Luby)

Příspěvek od shoooter »

No nazdar.
Asi si vzal malý kladivo. 3kg palička a hydraulický hever patří k základní výbavě každého kytaráře. :D
Je to tady pořád dokola - hledej.
Šroub neslouží k nastavení dohmatu, ale prohnutí krku. Pokud máš na takovém pádle 1mm nechal bych to asi být. Když už, tak šroub je třeba UTÁHNOUT a prohnutí zmenšit na cca 0,6 mm. Potom teprve seřídit dohmat, ale na kobylce. Pokud ale krk není v pořádku, je lepší fakt ta popelnice, nebo pověsit na zeď.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Přesně tak, šroub utáhnout, trubkový nebo nástrčkový klíč a opatrně !!! vydlabej trochu dřeva kolem šroubu aby se ti tam klíč vešel, ten plastový zvoneček to pak zakryje. Ale jak říkám opatrně. :!:
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Krist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krist »

Hele šutére, si myslíš, že su úplnej debil ? :D si to přečti znovu co a proč jsem udělal. A nebušil jsem do toho jak hluché do vrat, šlo to lehce. A i kdyby...na tom dřevu se nic pokazit nedá, jen zlepšit :mrgreen:

Džtreo: To jsem potřeboval vědět. Takže jsem logicky uvažoval obráceně a musím dotáhnout. Ok, Přemýšlení už nechám koňovi a vynaleznu uzoučkej nástrčák. Díkec.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Šutér si sice může myslet že jsi debil, ale má pravdu. Tím, že jsi to tam zarazil, jsi to dost možná zprasil, ale to uvidíš teprve jestli se ti tu tyč povede nebo nepovede vytáhnout zpátky. Ta tyč to ohýbá tahem proti tahu strun a tím kladivem jsi ji vyhodil z uložení v patce krku. Snad tam zaskočí správně a nebyla tam jenom nějak narafičená, tam se totiž nesmí protáčet, a kdo ví, jak tu kotvu na konci soudruzi vymysleli. Snad dobře, jinak je krk v háji. Pokud ne, mělo by to jít. Pak je možná ještě jedna věc (a těmhle potvorám se to bohužel stává celkem často - klika je, že je to častější u dvanáctek), a to, že se vyžvejkal ten kanál pro výztuhu, ona je to klasická jednocestná (což je ostatně poznat z toho, že má matici) a ten kanál je moc blízko hmatníku. To by znamenalo, že dojdeš na konec závitu a krk bude pořád jak luk. V tom případě je to v háji zeleným a buď musí hmatník pryč, kanál se předělá a napere se tam lepší výztuha, nebo půjde milá kytara k popelnici (nebo bych o ni měl zájem na bastlení). Hodně štěstí, a příště už opatrně a na rozhodnutí se radši vyspat :wink:

A kdyby to nešlo a mezitím k tobě přirostla, používej ji jako havajku :D
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Zdar, podobně (na matici) mám řešenou výztuhu na jedné kytaře co mám doma. Jak se k tomu mám dostat, aniž bych musel dlabat do dřeva? Zatím jsem vždycky seřizoval imbusem. Dík.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Nez abys ji daval k popelnici tak ji radsi nekomu dej, jsou tu takovi (ja, woro, atd..), kterym se neco na ven vzdycky hodi.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Latam píše:Zdar, podobně (na matici) mám řešenou výztuhu na jedné kytaře co mám doma. Jak se k tomu mám dostat, aniž bych musel dlabat do dřeva? Zatím jsem vždycky seřizoval imbusem. Dík.
Nástrčkový klíč, pro větší pohodlí nejlépe s kardanem.
Krist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krist »

hurá, našel jsem golu, která tam zapadne a teď točím a točím, teda jsou to nervy, jde to trochu ztuha a až teď mám trochu strach aby něco neudělalo "křup" :mrgreen:

EDIT:
No nic. Mám pocit, že su na koncu, nechám to tak, je to trochu lepší ale čekal jsem teda, že to bude výraznější, ještě bych strhnul závit nebo něco.
Ještě sehnat lepší mechaniky, ty šneky jsou hrozný, a bude to dřevo mít zase hodnotu :)

Trochu debil jsem. Měl jsem hledat ještě jinak a ne jenom na tomto foru, zde je v tom gulin.
1. http://www.google.com/search?hl=cs&lr=& ... =&aql=&oq=
2. http://www.google.com/search?q=vyztuha+ ... 8&bih=1025

Díkec lidi, já to zde balím, snad to někomu taky pomůže.
Přílohy
Toto je moje maximum dotažení.
Toto je moje maximum dotažení.
Naposledy upravil(a) Krist dne 7.04.2011 8:15, celkem upraveno 2 x.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

woro90-1 píše:
Latam píše:Zdar, podobně (na matici) mám řešenou výztuhu na jedné kytaře co mám doma. Jak se k tomu mám dostat, aniž bych musel dlabat do dřeva? Zatím jsem vždycky seřizoval imbusem. Dík.
Nástrčkový klíč, pro větší pohodlí nejlépe s kardanem.
Nemáš v autě Golu? Tou to jde naprosto s přehledem...
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
woro90-1

Re: Jak na prohnutí krku - matice místo inbusu (Cremona 445)

Příspěvek od woro90-1 »

Pro téčko nemusím až do auta :wink: Píšu to, co používám já. A gola je na to docela neohrabaný nástroj a nemáš v tom takový cit.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Já jsem nikde nenapsal, že jsi debil.

Ty jsi jen seřizoval dohmat truss rodem, logicky si vydedukoval, že je třeba šroub povolit, i když je to zcela obráceně. Matku si povolil a úplně sundal. Potom si do toho "třísknul přes větší šroub kladivem" a zarazil šroub dovnitř. Kobylkové sedlo si snížil dřív než byl seřízen krk. Potom si vynalézal nástrčkový klíč.
A nakonec si objevil Google :o :o :o

Jen pár věcí upřesním.
Ta matka může být různá - třeba i palcová (Taylor ...), inbus také (Godin ...). Je třeba správný klíč, metrický bývá větší (inbus menší) a protočí se.
Inbus bývá někdy dost utopen (Martin ...) a je třeba dost dlouhý klíč aby dostatečně seděl v hlavě.
Obrázek
Matka bývá někdy v dlabu a nejde použít nástrčka ani gola, je třeba "fajfka"
Obrázek
Nastavení se dělá po malých kouscích a dřevo nereaguje hned. Je třeba počkat třeba i pár dní a potom doladit. Doporučuje se udělat si značku.

Kladivo se k seřízení kytary rozhodně nepoužívá.

A logicky je to takhle
Obrázek
Naposledy upravil(a) shoooter dne 7.04.2011 8:54, celkem upraveno 1 x.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Krist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krist »

Tak jsem ještě povolil struny, trochu zase utáhnul, nechal chvílu stát a je to zase lepší. Na takovou stařenku se holt musí pomalu, trvá ji o chílu dýl, než pochopí :)
Už se majdá mnohem líp, i o dost líp zní. Taky jsem vyměnil ochranný plast pod dírou za nalepovací, ty lubský hovada to tam původně šroubovali přímo do ozvučné desky a trochu to drnčelo. Úplně mám strach ji Jardovi ukázat aby ji nechtěl zpátky :o
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Co plánuješ udělat s tím původním pickguardem?
Krist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krist »

Už je v popelnici. To mě prozraď co s takovým krámem ?
Na kytaře po něm zůstaly akorát díry :(
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Člověk jménem Woro totiž tyhle krámy sbírá :(
Adys301
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adys301 »

woro90-1 píše:Člověk jménem Woro totiž tyhle krámy sbírá :(
tvor adys301 má nějakou československou kytaru, značka cremona luby, má nějak hodně prohnutej krk, je lepenej, takže asi nepujde nastavit. témeř se na ní nedá pořádně hrát, struny se špatně mačkaj. nwm co s ní, rozhodně ne do popelnice, to se s kytarama nesmí dělat. je asi z roku 1978, kontroloval jí nějakej pan Vasilek(čtu co je uvnitř napsaný. má nylonové struny, někdo je určitě měnil.(tlusté E se ladí na druhou stranu !!, rozhodně nějakej "expert" :D) nwm co s ní.

mám u sebe něco cenného nebo to má zůstat opřený na stěně dokud se nerozpadne ? ten krk ceně asi hodně ubírá že ? :(

když rád sbíráš rád tyhle krámy kolik jich máš :) ?
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Fotku :wink: Momentální stav je šest vykopávek v různém stavu rozkladu, už musím zase nějakou poslat dál :D
Adys301
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adys301 »

woro90: tady ji máš :) http://www.uloz.to/9008723/kytara-rar

a ve své době stála 476 kčs !
Obrázek
tatis

Příspěvek od tatis »

Ak môžem niečo povedať k tejto debate:
Mám doma starú "komunistickú" 12-strunku. V teda stála 1118 Kčs - čo keď porovnám so súčasnými platmi, tak teraz by som si kúpil super gitaru za jeden mesačný plat... ale vtedy bolo tak.
Čiže kúpil som si ju, mala vysoko struny (aj napriek tomu som si ju kúpil - v roku 1978) pretože inú 12-nástku by som ťažko zohnal v tej dobe... a okrem toho moc som chcel 12-nástku. Struny boli tak, že barové G sa nedalo stlačiť... zbrúsil som kobylku (až na doraz) a bolo vybavené - na gitare sa dalo hrať a to dokonca tak, že na potlachoch keď ju mali kamaráti požičanú, nechcelo sa im ju vrátiť... okrem iného som zbrúsil vrchný lak, pretože sa mi nepáčil a nalakoval som ju priesvitným lakom. :D
Dobre, toľko história.
Táto gitara má taktiež na hlave skrutku o ktorej je táto debata, preto sem píšem.
No a ja som skúšal s touto skrutkou otáčať (ešte kedysi keď som na nej hrával, teraz mi visí na stene -gitara, nie skrutka :D ) tam aj tam som točil a zistil som, že to vôbec nič nerobí. Čiže mám taký dojem, že tá skrutka tam je na... pripadá mi to ako kópia zahraničnej gitary bez znalosti na čo tam to je.... Neviem či mám pravdu alebo nie, ale na tejto mojej gitare to nič nerobilo. Čiže či je tá možnosť, že gitary vyrábané v tých časoch mali tieto skrutky - ale boli to iba imitácie bez funkčnosti?
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“