zapojení snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
mirko
Kontaktovat uživatele:

Re: zapojení snímačů

Příspěvek od mirko »

Plánujem si vymeniť snímače na svojom Epi LP na Gibson 57 Classic krk a Gibson 57 Classic plus kobila.

Pozeral som zapojenie na gitare a od snímaču idú dva kábliky, ktoré sú prispájkované na volume potenciometer. Podľa Wiring Diagram majú 57ky iba jeden káblik. Tak chcel by som sa spýtať či je to tak a teda či stačí ho prispájkovať iba na jedno miesto.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

http://www.lilypix.com/photos/data/e205 ... p41844.jpg

To kovové opředení na zem a ten drát co jde středem je signál.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

Ahaa to sú takto dva v jednom. Chápem. Diki. Iné okrem odspájkovania starého snímaču a prispájkovania nového tam nemusím robiť?
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
cabi01

Příspěvek od cabi01 »

Zdravím!
Mám takovej dotaz. Chci si do kytary naistalovat EMG 81. Zajímalo by mě jestli je mozné zachovat funkční pasivní snímače, nebo jestli jsou po tomto zásahu na "odpis"? Dík za radu!
Ibanez GRG170DX snímač R.M pickups F1, Marshall AVT150H, Marshall 1960B, Digitech RP90
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Na jaké kytaře?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kombinace aktiv + pasiv není zrovna optimální, z mnoha důvodů. Na fóru je snad jeden člověk, kterému se to prý nějak povedlo rozjet, mnoho ostatních s tím mělo problémy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

:wink: No jeden snímač z té kytary nejspíš budeš muset vyndat, a ten už v ní funkční nebude. :wink:
Nejjednodušší je jen vyměnit ten jeden snímač, nechat tam původní potenciometry a zbývající snímače. Hraje to OK, jen ty pasivy jsou slabší, většinou o hodně. Když bys dal poty od EMG, tak ty pasivy hodně utlumíš, bude to špatný.
Pokud to chceš složitější, vyměníš i potenciometry za ty od EMG, ale pak musíš ke zbývajícím snímačům koupit preamp, taky od EMG nejlépe.
Nic složitějšího nenabízím, spíš si to nech od někoho udělat.
cabi01

Příspěvek od cabi01 »

Dík moc za rady. Myslel jsem si že ty pasivní budu muset odpojit.
Ibanez GRG170DX snímač R.M pickups F1, Marshall AVT150H, Marshall 1960B, Digitech RP90
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Na zahraničních fórech (vč. EMG) doporučují ten preamp k pasivnímu snímači (EMG PA-2):
http://forum.emgpickups.com/viewtopic.php?f=2&t=1007
http://www.jcfonline.com/threads/63405- ... g-question
http://www.emgpickups.com/content/wirin ... -0016D.pdf
EMG PA-2 mají třeba u Alexe za cca 700 Kč:
http://www.alexim.cz/prislusenstvi/snim ... 76/50.html
Prý existuje i varianta bez přepínače.
zaaz

Příspěvek od zaaz »

Dobrý den,
mám dotaz Týkající se zapojení snímačů Kytary FENIX by Young Chang - pravděp. model STL. Má totálně vykuchané zapojení a chybí HB u kobylky. Zbylé dva snímače jsou mini HB. Má tři přepínače on-off-on (s 6-ti vývody - označení DPDT ?), 1x volume, 1x tone. Neví někdo jaké je původní schema zapojení?
Přílohy
fenix-by-young-chang-südkorea-ca-1986.jpg
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Pravdepodobne kazdy z tech malych prepinacu zapina/vypina jeden snimac. Tipuju ze jedna poloha prepinace je "zapnuty snimac jako HB", prostredek je "vypnuto" a druha krajni poloha bude asi "zapnuta jedna civka snimace = jako singl".
Ale je to jen spekulace, v ruce jsme tuhle kytaru nikdy nemel.
Hraju výhradně na šrot.
zaaz

Příspěvek od zaaz »

Taky si myslím, že každý přepínač je pro jeden snímač. S mýmy chabými znalostmi předpokládám, že možností pro každý HB jsou 3 - seriově, paralelně, jako singl, ale přepínač umožní zvolit jen dvě. A které ty dvě polohy pro každý snímač byly zapojeny z výroby nejsem schopný nikde najít.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Mám levnější verzi téhle kytary (aspoň té na fotce) - levnější kobyla bez zámků, levné přpínače, bez toho frézování. Ale zapojení bylo zřejmě stejné. Jsou tam 3 přepínače on-off-on, tedy pro každý snímač. Kobylkový snímač je v jedné poloze HB, v druhé rozepnutý na singl. Kdysi jsem lezl dovnitř a vyměňoval poťák, ale už si nepamatuju, jak vypadaly ty miniHB, zda měly 4 vývody. Každopádně u nich ty 2 on polohy znějí úplně stejně, a ani jedna nebrumí, takže předpokládám, že se nerozpínají. Teď se pár dní k té kytaře nedostanu, ale když vydržíš, pošlu foto, příp. schéma. Koneckonců, můžeš ji pak zapojit podle sebe,ne? Není to tak vintage kytara, aby na tom záleželo. Ale špatná není, i na té levné bylo dobré dřevo, příjemný krk, perfektně začištěné pražce.
zaaz

Příspěvek od zaaz »

Za fotky, příp. schema budu rád a rozhodně nechvátám. Každopádně je pravda, že to je jedno, jak se zapojí - ale po dost usilovném a neúspěšném googlování jsem prostě zvědavej. Taky myslím, že je to slušně vyrobená kytara - mimo výše uvedené je tam pravděp. dost kvalitní kopie FloydRose - litá základna - po cca 20-ti letech prakticky neopotřebené. (podle opotřebení pražců byla kytara asi docela v provozu)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak jsem se dostal aspoň k tomu nafocení, na kreslení schématu bohužel teď nemám čas. Snad to rozluštíš sám. Směr přepínání těch miniswitchů je na té fotce z levého horního rohu směrem k pravému dolnímu. Na kytaře je vyměněný jeden z těch switchů (tomu původnímu aušusu upadla osička) a 1 z poťáků, ale zapojení zůstalo originální. Taky jsem vyhodil zámek, byl až za nultým pražcem, prokluzoval. Na kobyle zamykání není. Pryč šly i dolaďovací šroubky na kobylce, byly volné a někdy rezonovaly. Kobylka je dotažená na tělo, rozlaďovalo se to. Mechanika na té kytaře je aušus, snímače taky nic moc, ale jinak materiál těla a krku a zpracování dost dobrý. Asi by si chudák zasloužila nějaký upgrade, dost na ni kašlu, ani nové struny už nedostala aspoň 3 roky. Jsem to ale mizera ...
Přílohy
fenix3.jpg
fenix2.jpg
fenix1.jpg
zaaz

Příspěvek od zaaz »

To byla superrychlá fotodokumentace - já se k tomu dostal až teď (přišlo jaro a ženská začala vymýšlet uklízení kolem baráku).
Pokud ze všech snímačů lezou 4 dráty, tak jsem to pochopil tak, že signál jde červeným a bílým drátem. Pak ten kobylkový HB je zapojení seriové s rozepnutím na singl. U těch mini HB mi přijde, že jsou každý zapojený jinak. Prostřední jako paralelní s rozepnutím na singl, a ten u krku v obou polohách singl - zapojená jen jedna cívka (červený drát na přepínači nikam nepokračuje). Pak by ale měly ty mini HB mít nějaký brum - což podle tebe nemají.
Ale jak už jsem psal-v elektrice se nevyznám (vycházím ze schemat na RMpickups), tak možná kecám uplné hovadiny a bude dobré, když to uvedeš na správnou míru.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No, nafocení bylo dílem pár minut, ale abych se dostal k tomu zakreslit si to a popřemýšlet, jak to tam funguje, to teď vážně nestíhám. Když jsem hledal na Googlu nějaké info ke kytarám Fenix, našel jsem schémátko, které přikládám. Ale je to evidentně zapojené jinak.
Jinak na mém Fenixu STL 4 vodiče vedou jen z kobylkového HB, ty mini HB mají jen 2 vodiče (a stínění), takže rozpojovat nejdou (třeba je to na to tvém jinak, ty tam máš ty kryté snímače, ne?). To by dokazovalo i to, že brum se v těch dvou polohách opravdu neliší a prakticky nekoná, ani s hromadou gainu. To u kobylkového HB je rozdíl v obou polohách velmi znatelný, nejen v brumu, ale i zvuku (jako singl je samozřejmě výškovější a slabší). Jak říkám, zapojení jsem neanalyzoval, a sluchově tam při různých kombinacích nenacházím rozdíly v těch 2 polohách miniHB. Čekal bych, že se bude měnit zapojení ze sériového na paralelní, ale to tam neslyším, rozhodně ty typické chroustavé stratovské mezipolohy (quack, jak to někdy na zahr. fórech nazývají) se nekonají. Ale to může být dáno tím, že to nejsou singly (k dispozici je pro kombinaci jen ten singl z HB u kobylky), ale takové tuctové miniHB bez charakteru. Ale při změně sériové-paralelní by se měnila síla signálu, což nepozoruju. Ani na změnu fáze to nevypadá.
Rozhodně ty 3 přepínače nabízejí spoustu možností zapojení, navíc lze doplnit 1 nebo oběma push-pull potenciometry (všechny možné typy (25 i 500 k, volume-log i tone-lin) mají např. u Alexe.
Přílohy
fenix-schéma.jpg
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Zdravím,
Chci se optat - mám tu 4 push/pull potenciometry a chtěl bych si snímače napájet jako to má Jimmy Page podle tohoto schéma: http://www.seymourduncan.com/support/wi ... c=jp_style
Ovšem nevím, jak vytvořím "solved" - to je pouze napájené na spodek potenciometru?
A ten "ground wire from bridge" najdu kde? Přeložit si to umím, ale nedochází mi, co tím autor myslí :(

Díky moc.
"Lots of people talk and few of them know..."
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tak hlavně - není to "solved" ale "solder", což je pájka (tedy ta směs, kterou rozpouštíš) - myslí se tím, že z ní na daných místech uděláš větší kapku a spájíš tam vše dohromady. Je to pájené na kovový kryt potenciometru.

"Ground wire from bridge" je drát, kterým bys měl mít spojenu kobylku a zem. Někde by ti tam měl čouhat.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Díky moc.
Už píšu i blbosti koukám :( . Nevím, proč jsem napsal solved...
"Lots of people talk and few of them know..."
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“