Jumbo pražce, ladění
Pravidla fóra
Jumbo pražce, ladění
Ahoj, mám na doma fokusku strata,úplně nejlevnější model, struny 0.10 a na basovém E potíž s laděním, hlavně je to znát na tónu G. jinak kytara obdivuhodně ladí a i zvuk je slušný. Při lehkým přitlačení struny je to v poho ale při normál hře je to ladění mimo. Pomůže když natáhnu 0.11 ? Kolega z kapely si koupil na zkoušky telátko tuším od Arie asi za 5 tis a dělá mu to to samý. Když jsem zkoušel jeho tele Fender s devítkama, ladilo to pořád
Máte někdo řešení ? Dík
Fender JB MIM 94',Fender Precision American Standard, Fokus JB Fretless ,Ibanez SRX 400,Jolanka Basso IV.Kytary Strat Squier VM, Tele od Fokusu , 12ti strunka Cremona,kombo Warwick Sweet 15.2. HARTKE HA 3500, Box Peavey 1x15" Pastička ZOOM B1X atd atd,je mi líto se něčeho zbavovat 
-
woro90-1
Re: Jumbo pražce, ladění
To tele má asi nižší pražce. Na vyšších se holt musíš naučit tou levačkou mačkat zlehka. Na Žluté mám nizoučké a na bluesové akustice také, takže když chytnu déčko, na kterém mám "jen" medium jumbo, chvilku mi trvá než si levačka vzpomene, že takhle kytara nemá ráda příliš pevné sevření
Silnější struny na to pomáhají, ale nesmí být tak silné, že je sotva umáčkneš, to je pak bereš křečovitě a tlačíš ještě víc. Když jsem na déčko natáhnul třináctky, brzo vypadaly, jako by na nich zuřila zákopová válka.
No jo ,hraju normál na basu toto mám jen když vyjímečně dělám nějakou novou věc a teď mně kytara zase chytá, hrál jsem dřív jen akustiku a ta byla bez těchto potíží
Tak dík.
Fender JB MIM 94',Fender Precision American Standard, Fokus JB Fretless ,Ibanez SRX 400,Jolanka Basso IV.Kytary Strat Squier VM, Tele od Fokusu , 12ti strunka Cremona,kombo Warwick Sweet 15.2. HARTKE HA 3500, Box Peavey 1x15" Pastička ZOOM B1X atd atd,je mi líto se něčeho zbavovat 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Jinak krom nějakého normálního tlaku na strunu při držení tónů je důležité mít i rozumně seřízený dohmat, aby polohy ladily.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jo to je jasný, dohmat je na hranici , níž už by to drnčelo. průhyb též ok. Dělá to fakt jen na tónu g na tlustým E. Mladej má telátko téže značky a je to tam taky
Když se na to myslí a bere se to s citem tak dobrý....Asi jsem zmršen tou basicí 
Ladičkou naladit na zmáčknutou strunu na třeba 3. pražci. (oktávy ladit taky na 3. a 15. pražci???)
Správná výška drážky v ořechu.
Kompenzovaný ořech.
Správná výška drážky v ořechu.
Kompenzovaný ořech.
Tak ted pri blizsim ohledani jsem asi nasel pricinu. Temer vsechny prazce jsou pod EAD jakoby zbrouseny do plosky ale vypada to jako schvalne ale tim padem opousti prazec basove struny tak trochu dal nez tenke,pod kteryma je normal oblinka. Podotykam ze jsem ji kupoval novou, byla jen zlevnena kvuli tomu ze nikdo nestal o barvu Surf green. Mne naopak uchvatila. Chtel jsem na ni dat tremolo,trochu lepsi snimace a stacila by mi na to domaci blbnuti. Je to zbrouseny nevim proc,od strun to nebude...
Nejsou ty prazce tak blbe zbrouseny protoze se treba nekdo pokousel tu kytaru zladitelnit? Ma smysl nechat preprazcovat? Vymenit krk? Hodit do kotle?
Uz jste se nekdo s necim podobnym sesel? Diky
Uz jste se nekdo s necim podobnym sesel? Diky
Plošky jsou běžné, nerozladí to tolik.
Většinou je problém v ořechu. Změř chromatickou ladičkou, jestli mezi otevřenou strunou a 1. pražcem je interval přesně půltón, a tak dále na dalších pražcích. U běžných kytar to bude pravděpodobně víc než půltón. Pak je chyba tady.
Většinou stačí snížit ořech a doladit oktávu.
Většinou je problém v ořechu. Změř chromatickou ladičkou, jestli mezi otevřenou strunou a 1. pražcem je interval přesně půltón, a tak dále na dalších pražcích. U běžných kytar to bude pravděpodobně víc než půltón. Pak je chyba tady.
-
woro90-1
Podepisuji. Spousta lidí strašně prožívá materiál nultého pražce a různé kompenzované typy, ale kolikrát to ladí mizerně hlavně proto, že je moc vysoký, a jeho vybroušení na správnou výšku zlepší intonaci naprosto zásadním způsobem.kmensik píše:Plošky jsou běžné, nerozladí to tolik.
Právě tak jsem vrátil do života už 2 elektriky, původními majiteli odsouzené jako absolutně nenaladitelné k prodeji v zastavárně hodně pod cenou. Nicméně najdou se i opravdu špatně umístěné nuláky. S hodně špatně rozmístěnými pražci jsem se nesetkal (až na moje vlastní pražcování
).
To bude ono
mezi ořechem a 1. Pražcem neštěstí. Dále v pohodě. A ja s ní chtel zatopit
a jak se to prosím provádí ? Vydloubnout a líznout zespoda? Nebo prohloubit drážkování?
-
woro90-1
Pokud je nultý z dobrého materiálu a dobře usazený, propilují se drážky a pak se shora sbrousí tak, aby drážky měly hloubku o něco větší než polovinu největší předpokládané tloušťky struny v té které drážce.
Dobrá, chlapi dik moc. Zkusim to na tom plastovym másle co tam je propilovat a když to pomůže, vymněním za kostěnej 
-
woro90-1
Na kost bacha; pokud máš tremolo, je lepší plasťák. Kost sice vydrží věky, ale moc neklouže. Pokud tam máš vyloženě másloplast, možná ho rovnou vyklepni a vyměň za solidnější. Já mám teď na Žluté snad ibanezácký (koupil jsem ho v hudebninách kde mají kdejaké díly na ibanezky a rozteč strun sedí) a byla to příjemná změna proti tomu hnusu co tam dali ve fabrice - ten se hrozně rychle prořezal.
Tremolo tam není, je tam normál pevná kobyla ale myslel jsem že bych ho tam dal jestli by to nezlepšilo zvuk když je to takovej kus kovu... Jinak po páce netoužím, radši to tahám prstama. Jestli se mi povede zlepšit to ladění, mrknu po nějakých lepších snímačích i když bych řek že na tu cenu to hraje pěkně. Známej kytarář od kterýho mám basu bere snímače od pana Šlapáka ( SBS) tak bych se obrátil asi na něj. Nevím jestli to ten kousek vylepší.