Jak vybrnkáváte na kytaru???

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Wohma píše:Nikdy jsem se neucil hrat na akustiku, takze hraju v podstate vsecko trsatkem...
Dark Axel píše: No, když to nějak jde, hraju jen trsátkem, když ne - mám smůlu a ten song se neučím. A například v nothing else matters jsem se kvůli tomu učil ty lead kytary
To je dost škoda, zkuste se to naučit, otevřou se vám pak nový dimenze hraní...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Nero píše:
Wohma píše:Nikdy jsem se neucil hrat na akustiku, takze hraju v podstate vsecko trsatkem...
Dark Axel píše: No, když to nějak jde, hraju jen trsátkem, když ne - mám smůlu a ten song se neučím. A například v nothing else matters jsem se kvůli tomu učil ty lead kytary
To je dost škoda, zkuste se to naučit, otevřou se vám pak nový dimenze hraní...
No ono to neni tak ani o tom, ze bych to neumel, treba kdyz jsem se ucil par klidnejsich pisnicek od Opeth, tak to jsem brnkal prstama, ale trsatkem mi vetsina brnkacek prijde jednodussich ;] Ale casem potrenuju, to kazdopadne
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

nějakou dobu jsem musel hrát prstama v ZUŠ (cca rok), takže úplný noob nejsem...jenom to nemám rád a tak to ignoruju
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To bych si vůbec nedovolil, považovat vás za úplný amatéry... :wink: Hrajete třeba Tears in Heaven? To mi připadá trsátkem hratelný dost blbě...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

jo, to se trsátkem moc dobře nehraje. ne, nehraju, dokážu si to vychutnat u poslechu, ale hrát mě to nikdy nebavilo :D
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
impact

Příspěvek od impact »

S prsty se snadněji tlumí, necháš je ležet na strunách, který nechceš, aby zněly.

Ale taky mám radši trsátko, byl bych rád, aby mi aspoň v prstech jedný ruky zůstal cit a hezký nehty. :)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Chicken picking například viz. John 5 :)
http://www.youtube.com/watch?v=LU2FmSJ2_S8 tady to dělá

Ale já tak nehraju. Je to pro mě zatím těžké a navíc raději trsám rychle trsátkem, prstama se nedá tak rychle shreddit na jedné struně.. Ale chtěl bych to umět a někdy to začnu cvičit.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Já to dělám tak, že na akustiku trsátkem nešáhnu, pokud nejde o nějaký solování, jinak na ní jedu výhradně prstama. Na elektrice zase upřednostnuju trsátko, pokud nejde o skladby, které se snáze hrajou prsty... V případě rozložených akordů jsou třeba prsty mnohem rychlejší... V pravý ruce mám cit normální (hraju 5 let, myslim že poměrně dost poctivě), o nehty se starám zcela normálně a myslim, že ta ruka vypadá jako jakákoli jiná, o kterou se člověk stará (fakt nemám rád, když se někdo o pazoury nestará...).

PetrPeter 1975 - 2008
Pavleek

Příspěvek od Pavleek »

No jo, fingerpicking je podle wikipedie hraní prstama (což jsem považoval jenom za fingerstyle playing). Muzikant se má holt pořád co učit. Za pár let si tady budeme povídat, že se to jmenuje zase nějak ouplně jináč... :D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Každej tomu může říka jak chce, hlavně když se časem vyjasní, o co nám vlastně jde... A termín fingerpicking je jasnej - finger = prst, picking = brnkání... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Kdyz uz jsme u te udrzby prstu, nemam rad dlouhy nehty, takze je mam vetsinu casu uplne nakratko ostrihany, coz je mozna dalsi z duvodu, proc se mi prilis dobre prstama nebrnka :wink:
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To jsme na tom podobně... Já si nehty beru na obou rukou stejně, takže první 2 dny po ostříhání se pravačkou brnká trochu hůř, ale s trochou cviku to lze... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

po zraneni to uz asi nikdy nebude ono ale stejne prstama hraju jen vymecne doma.. :)
Horča

Re: Jak vybrnkáváte na kytaru???

Příspěvek od Horča »

Oživuji poněkud zapadlejší téma:
Jde o to že hraji trsátkem na akustiku (westernka Cort E70) a mám rád brnkání. Mám problém ten, že se mi lámou nehty, a tak se nemůžu začít učit brnkat normálně... Samotnými prsty mi to nejde poněvadž se tam s nimi nevejdu (anebo nechci vejít :mrgreen: ) a tlumím si ostatní struny. Co hraju, něco ve stylu Wabiho Daňka a tak nějak ty vodrbovačky k táborákům. No a jde mi o to, zda bych někdy ve vzdálené budoucnosti dokázal vybrnkat tohle trsátkem:
Díky za odpovědi.

http://www.youtube.com/watch?v=W5akJKQxiN8

P.S: na moje reakce, mějte prosím strpení zítra odjíždím na 3 dny pryč, kde budu pravděpodobně bez netu :evil:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Máš tam dvojzvuky, takže přesně takhle ne, ale takhle rychle určitě ano. Pokud se ti lámou nehty, zkus hrát holými prsty nebo prstýnky - záleží na tom, co a jak chceš hrát.
Horča

Příspěvek od Horča »

Díky, tak rychlou odpověď jsem nečekal :) Nezbývá asi nic jiného, jako u všeho zkoušet, cvičit a trénovat. A doufat že za nějaký čas se to podaří.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dej si sledování nebo sem čas od času koukni, třeba ještě někoho něco napadne - například flamencoví kytaristé si nehty často vyztužují :D
Rošky
Bandzone: www.rosky.cz

Příspěvek od Rošky »

Chicken picking - tahle technika mi už mockrát zachránila p*del, když bylo potřeba něco zahrát rychle a přesně, eventuálně vybrnkávaný kila.
Z Youtube by to mohlo vypadat že je to country záležitost (což původně je), ale dá se to využít kdekoliv, v jekémkoliv stylu včetně metalu. Já jsem to skoro pořád využíval i v ABBandu, což není rozhodně žádný country.
http://www.youtube.com/watch?v=W1DayUtCti4
http://www.youtube.com/watch?v=3TiRaZ9p ... re=related
Zakk:
http://www.youtube.com/watch?v=9cg2MvtG ... re=related
Extrémně to zpřesní jednotlivý noty, pokud to nacvičíš, a máš mnohem lepší kontrolu nad artikulací každý z nich. Důležitý je kromě přesnosti úderů taky tlumení pravou rukou. Myslím, že se tím dá dokonce docílit větší rychlosti v sólech než trsátkem (nepočítám-li legato). V Praze to výborně učí Venca Veselý, dodneška jsem mu vděčen že byl na mně tak přísnej!
Doporučuju se to naučit, rozšíří to artikulační možnosti hraní.
Problém s lámáním nehtů mám taky, zastřihávej si je na 2mm nebo kratší. Dají se i nějak zpevňovat, na to jsem rezignoval a když se na koncertě ulomí, ty cucky ukousnu a dohraju to bříškem prstu.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

U nehtu opravdu stačí malinký přesah oproti bříšku prstu (1mm). Záleží, jaký máš tvar nehtu a především tvar bříška prstu. Od toho se odvíjí délka nehtu.
Jestli jak já, potřebuješ dlouhé nehty a potom je to s lámáním trošku problém. Třeba klasicky vzdělaným kytaristům se doporučuje nemýt nádobí - po máchání prstů v těch chemických srágorách se nehty víc lámou.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nehty se zpravidla lámou jen v začátcích a není to jejich chyba ale chyba uživatele neb na ně není zvyklý.
Aby se nehty nelámaly, je potřeba je pravidelně udržovat (brousit) ale HLAVNĚ: Pravidelně jimi hrát!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“