nátisk saxofon vs klarinet
Pravidla fóra
nátisk saxofon vs klarinet
Hraju na klarinet a zajímalo by mě, jestli bych tím pádem nátiskově zvládl i saxofon. Jde mi o to, jestli by mi stačilo se naučit prstoklad saxofonu a teoreticky bych si na ságo něco zafoukal.
Re: nátisk saxofon vs klarinet
Poukd soprán saxofon - ano, tam je to hodne hodne podobne (teda spon me to napoprve slo)
u ostatnich (alt,tenor, baryton) je natisk uplne jiny, technika je stejna, ale hubicka je sirsi, chce to trenovat.
Zato prstoklady jsou u saxofonu a klarinetu dost podobne (teda aspon klarinet/tenor/sopran sax)
u ostatnich (alt,tenor, baryton) je natisk uplne jiny, technika je stejna, ale hubicka je sirsi, chce to trenovat.
Zato prstoklady jsou u saxofonu a klarinetu dost podobne (teda aspon klarinet/tenor/sopran sax)
Určitě ,,něco zafoukáš,,.Ale tak jako tak ( aby to mělo nějaký smysl a především, aby tónová kvalita byla slušná ) to chce čas a cvičení.Staré dobré vydržované tóny pro začátek..... 
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
No jak já si vzpomínám, jak jsem přecházel na altku z klarinetu, tak jsem vzal Flaute Dolce a jen tak jsem to proletel a kazda strana nový ton (období 2 týdnu) a potom normální lehčí písničky atd. Nátisk je jiný, na začátku něco ufoukneš a něco ne. Rozhodně pro tebe bude práce s hubičkou (nátiskem) lepší a učení rychlejší, než kdyby jsi před tím vůbec nehrál (aspoň na altku/soprán). A prstoklad mi přijde podobný na flétnu. Ale prstoklad stejně budeš mít nacvičený hned. Jinak u alt/tenor/baryton/bas je nátisk menší (slabší). Zato soprán/sopranin je větší.
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
Jen mě to tak napadlo, protože plno klarinetistů hraje na saxofon a naopak. A nemůže se mi třeba nátisk na klarinet zničit, když budu hrát i na saxofon? Sice je to podobné, ale když je saxofonová hubička širší, tak to přece musí mít nějaký vlilv na tu obrovskou spoustu svalů okolo úst, na milimetrové posuny rtu a podobně, nebo ne? Protože třeba kamarád hraje na trumpetu a chtěl začít hrát i na lesní roh a bylo mu řečeno, že to nejde, že by si nátisk zničil.
Já hraju na tenor sax a klarinet, je to o zvyku, nátisk se neničí (u dřevěných nástorujů... jak je to u žesťů netuším)Mrkev píše:Jen mě to tak napadlo, protože plno klarinetistů hraje na saxofon a naopak. A nemůže se mi třeba nátisk na klarinet zničit, když budu hrát i na saxofon? Sice je to podobné, ale když je saxofonová hubička širší, tak to přece musí mít nějaký vlilv na tu obrovskou spoustu svalů okolo úst, na milimetrové posuny rtu a podobně, nebo ne? Protože třeba kamarád hraje na trumpetu a chtěl začít hrát i na lesní roh a bylo mu řečeno, že to nejde, že by si nátisk zničil.
Přesně tak.... stejné obavy jsem měl také a nakonec jsem zjistil, že nebyly oprávněné.A čím déle budeš hrát ( svědomitě a budeš dbát na kvalitu ), bude pro Tebe přechod mezi hrou na klarinet/ságo snažší.
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
Mě dělal problém ze začátku přechod zpět z tenoru na altku, protože jsem neufoukl dolní céčko a háčko. Jinak jak píšou výše, je to bez problému a lze zahrát z listu lehčí koncert, když si na něho zahraješ trochu předtím.
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
Celkem hezky natisk na sax vysvětluje David Liebman https://www.enoty.eu/technika-hry-na-sa ... ebman-2892 take videa na youtube "percent saxophone embouchure".
Na klarinet třeba https://namu.cz/item.php?item=56 a další díly...
Na klarinet třeba https://namu.cz/item.php?item=56 a další díly...