Zabrouseni sroubovaneho krku

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Potřebuju poradit.
Jak říkáte, že je dobré sundat krk a mrknout na to uložení a tak popřípadě to nějak pěkně vybrousit všechen ten sh*t co tam bude.... Tak co když tam toho bude dost? Bude se toho muset dost vybrousit a tím se to změní, ten tvar, takžekdyž se tam pak ten samej krk dá, tak musí mít špatný ůhel (nebo prostě jiný). Co s tím ??? Štelovat kvůli toho vyýztuhu, nebo jak??
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Demilich píše:Potřebuju poradit.
Jak říkáte, že je dobré sundat krk a mrknout na to uložení a tak popřípadě to nějak pěkně vybrousit všechen ten sh*t co tam bude.... Tak co když tam toho bude dost? Bude se toho muset dost vybrousit a tím se to změní, ten tvar, takžekdyž se tam pak ten samej krk dá, tak musí mít špatný ůhel (nebo prostě jiný). Co s tím ??? Štelovat kvůli toho vyýztuhu, nebo jak??
NE, prave proto se pouziva treba smirgl nalepeny na rovnym drevenym hranolu, aby si to nezbrousil krive a dodrzel rovinu. Loze krku musi byt dokonale rovne, nemuzes to jentak vzit a brousit jak te napadne, chce to pomalu soustredene, kazdou chvili kontrolovat rovinu prilozenim pravitka... Samozrejme ze kdyz tam je 1mm tlusta vrstva laku a nejaky tmel, tak pak krk bude celkove o 1mm niz, takze musis pak i snizit kameny na kobylce (nebo celou kobylku o ten 1mm), abys mel struny v puvodni vysce....

Polopate:
Zabrousenim spodni casti loze (te, kde se krk dotyka nejvetsi plochou tela) nemuzes zmenit "tvar".... Jak?!? Brousis prece jen rovnou plochu, a zbrusujes z ni tu vrstvu nerovnyho laku.... tak jak muzes zmenit tvar, a ceho?
Proste opatrne s citem s pripravenymi pomuckami (brusny hranol s nalepenym smirglem) zbrousis rovne to loze krku, tahlymi pohyby tam a zpet podelne, pak krizem na stridacku a furt dokola, aby si brousil celou plochu.... A stale kontrolujes pravitkem jestli nekde neubiras vic... musi to byt rovny, co nejvic to jde, aby krk sedl jak p*del na hrnec a celou plochou se dotykal spodni casti loze krku..... a prenasel tak co nejvice rezonanci...
A hlavne opatrne, ne moc hrubou silou, aby sis "neodstipal" kousky laku...
Ja pouzivam hranol asi necely 3x3cm dlouhy cca 15cm, z jedny strany nalepeny #60 smirgl, z druhy #80 (osvedcil se ten s textilni podlozkou), smirgl se bude lakem hodne zanaset, takze je dobry prubezne smirgl kartacovat nebo povysavat vysavacem s kartacovym nastavcem...
Az se dostanes pomalu na drevo, tak opatrne #80, a ted uz jen hlidat rovinu ve vsech smerech... podel, kolmo, do uhlopricky, nikde ti nesmi pod pravitkem prosvitat mezera, cely musi sedet (dobry je treba hlinikovy uhelnik)

Zadny napul reseni, jako ze "vemu smirgl do ruky a nejak to zbrousim"... to vubec, akorat si to podelas... :)

Nepopsal jsem to uplne detailne (idealni by bylo i s foto), samozrejme na rohy budes potrebovat i pilnik, protoze tam ti to pravdepodobne uz trochu ojety smirgl na hranolu nevezme...
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 4.10.2007 1:09, celkem upraveno 1 x.
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Super, díky. Pozítří beru právě kejtru ke kámošovi co je docela zručný a má takové nástroje, takže jsem chtěl vědět jak nato... Uvidíme co pod tím krkem najdem :D
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Jj, dej pak vedet.... a napis pak jaka to byla kytara, kdy byla koupena, zeme puvodu...
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Tak jsem se do toho teda před pár dny dal!
Během operace jsem vše fotil a kytaru jsem tedy prověřil, co mi síly stačily - jdeme na to :)

Kytara:
Tenson Stratocaster H-S-S barva: Redburst Cena: cca 3800 Kupováno v Ostravském Braunsoundu před vánocema roku 2006, vybíráno do setu jako náhradní kytara k setovému kombu atd.

Tak jsem sundal struny D'addaria devítky klasiky, byly už pěkně zvětralé a očistil kartáčkem celý hmatník a tělo. Šroubovákem jsem vyšrouboval 4 šrouby, které drží krk na místě. Překvapilo mě, že tam byla i ve středu pátá díra - větší.. :?: Nevím proč, neřeším.. Krk je hodně v pohodě, je těžký, čekal jsem ho o dost lehčí, řekl bych že je to skoro 50/50 s váhou těla :shock: nevím, možná je to tím, že mám jednu ruku silnější a druhou slabší. Prostě takový jsem měl pocit.
Na spoji krku s tělem jsem tedy našel vrstvu barvy a laku, dle mého očekávání. Myslel jsem, že tambude větší peklo, ale ta vrstva nebyla moc silná, dokonce bylo vidět dřevo, viz foto.
Dále jsem sundal i pickguard a mrknul se na elektroniku a na snímače. Překvapila mě veliká díra pro snímače, s tímhle by teda nikdo nemusel řešit, zda se mu vejdou humbuckery či ne :o Jinak bylo vše podle mého oka v cajku, bordel žádný, takže jsem s tím nic nedělal (co taky asi), akorát vysál prach.. A taky, ten šroub, co tam leze, to je šroub co drží zezadu tremolo, mám ho dotáhlé vcelku na fest jaxe říká 8)
Dalších pár dní jsem čekal na kámoše, až mi donese šmirglíky, nakonec je donesl, ale oba stejné tak jsem s otcem zakoupil v Baumaxu dva šmirgly za cca 10,- jeden kus, jeden hrubej a druhý úplně jemný na finishování, protože ty co mi dal kámoš byly takové "střední" ...
Dnes jsem se dal do práce, vzal staré dětské kladívko dřevěné a použil jej jako hranol na šmirgl. A začalo se šmirglit :twisted: Šlo to nadmíru dobře, laku nebylo moc a šel kupodivu rychle dolů tím hrubým šmirglem. Horší byla však nerovnoměrnost té lakové vrstvy, tak jsem po objevení dřeva musil notně přitlačit abych to bral rovně, ale žádné velké sado to nebylo. Když jsem měl vrstvu pryč a koukalo na mě krásné dřevo, masiv, jakého druhu, nevím, poznejte sami, asi to nejobyčejnější stratové dřevo, ale fakt masiv :) Pak jsem dobrousil aji ty dva kraje a nakonec finishoval tím jemným šmirglem, kterým jsem ojel aji krk zespod. Vymetl štětkou a hotovka. Pomodlení, nasazení krku. Mělo to cca milimetr vůli a krk kvedlal nahoru a dolu (směrem k "rohům" stratu). Vzal jsem šrouby, do kříže utáhl na fest a drží to jak cip.
Pak už začalo celkové očištění kytary a natahování nových strun, o kterých napíšu později do topicu o strunách, protože jsou to ty D'Addaria XLS celo-nerezové o kterých jsem tady zakládal topic kdysi.
Nasadil jsem je, dle foukačky naladil a brnknul :!: Nové struny měly brilantní kovový hutný zvuk, ale co to??? Zní mi to nějak déle a více nahlas :?: Heuréka :!: :D :D :D
Možná je to strunama, možná ne, ale poznal jsem, že to má jakoby silnější signál ta kejtra teďka, lépe jdou slyšet hammer-ony, pull-offy a hlavně :arrow: Jdou nasucho bez ampecu slyšet flažolety, což předtím nebylo !

Takže verdikt:
Díky moc lidem, kteří mi to tady vysvětlili, hlavně petrovi za dodání odvahy :wink: Poznat to podle mě jde a celé to šmirglení zabralo cca půl hoďky a hotovka... Takže NO FEAR + "s chutí do toho - půl je hotovo"

a teď fotečky z akce:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
kuba182
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kuba182 »

to je přesně moje kytara :o ale já mám jen tři singly....
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Cekam jen na novej snimac a pustim se do toho u me GAXky taky ;] Diky za pekny report
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Grautuluju! Na poprve si to zvladnul dobre :)

Jak si psal ze kytara (telo) je lehky, tak to vypada (i vzhledove) na lípu...

Ta prostredni dira je tam vlastne uplne jako prvni dira pri vyrobe polotovaru tela - za tu se to pak uchyti kdyz se to lakuje a susi a visi to s ostatnima tisici kytarama ve fabrice .... :) :)

Vyfrezovani cely casti pod puickguardem je, jak uz jsem nekde v prispevcich psal, normalni - pro vyrobce u kytary do 4-5tis. je jednodussi vyfrezovat kus pryc, nez se drbat s frezovanim spesl tvaru pro 3 x S, nebo H-S-S, apod...

Hruby smirgl pouzivej jen zpocatku na sundani laku, pak uz staci zrnitost cca #80-100.
Nevim jestli si kontroloval rovinu pravitkem (podelne, pricne, diagonalne), ale mozna si prilis tlacil (nebo mel hranol s malou brusnou plochou - idealni je hranol tak 3cm na sirku, 2-3cm na vysku at se dobre drzi, a 15cm dlouhy, rohy musis pak vzit pilnikem) na krajich a zapomnel hlidat i prostredek.... ale zrejme to nebyla zadna hruza, kdyz po dotazeni sroubu sedlo jak ma.....

Zapomnel jsme mozna predtim v tom popisu uvest jeste, ze u kytar s tlustym lakem je dobry pred zacatkem "hrubyho" brouseni, jemnejsim smirglem mirne prebrousit hrany, aby se ti tam pak nestipal lak pri tom silnym hrubym brouseni.

Taky je vhodny jemne prejet spodni cast krku (jen cast ktera doseda do tela) - jen odstranit otrepy otvoru, a pak diry na sroubyt zpevnit kapnutim sekundovyho lepidla (i 2x, 3x s odstupen casu), drevo nasakne lepidlo a ztvrdne, aby se ti pak nestalo, ze pri sroubovani treba vrtackou (akku sroubovakem) sroub a zavit protocis...

Jinak, OK, jsem rad, ze si to i hezky nafotil, a ostatni se muzou podivat... a treba taky najdou odvahu sundat krk na svoji kytare a "odhalit" tajemstvi jejich loze :lol: :lol: :lol:

PS: Musim koupit nejakej fotak, nebo web kamerku, at vam ty postupy muzu nafotit, prip. natocit... :)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Jasně, většinu času jsem to bral tím hrubým a lak se z hran trochu odloupl, poučení pro příště, ale není to nijak horzné. Rovinu jsem kontroloval, ale myslím, že stejně se neubere nikdy tolik, aby to člověk moc okem poznal, že má někde fakt díru nebo "kopec". Zdálo se mi to v cajku a hlavně sem si říkal "může to být jenom lepší" a taky že jo :)
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

No poznas to okem prave tak, ze prilozis to pravitko hranou na plochu dreva (nejlepe je treba hlinikove, nebo proste tmave pravitko) a vidis jestli se ti bud kymaci dopredu/dozadu nebo naopak, jestli pod nim v nekterych mistech neprosvita.... a to vse v ruznych mistech zleva, napric, do uhlopricky.... atd
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Dobrá práce, takhle to má vypdat :)
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Petrpeter tu psal, že je ta velká díra normální u levnějších kytar. Teď jsem si zajel do Petruvek do skladu Fokus. Potřeboval jsem nějakýho levnýho strata. Pan Švehla mi nabídl Strata z masivního jasanu za 1900. Je to pěkně těžká kytara na strata. Těžší než Mexico. Trochu nezvyklé, ale vypadalo to moc pěkně. Tak jsem to vzal domů a samozdřejmě celé rozdělal. Dřevo frézované pro každý snímač zvlášť. Lože pro krk pěkně vybroušené na dřevo. Za ty prachy po úpravě. (místo klasických mechanik jsem dal olejové a HB jsem vyměnil za kvalitní) je to moc pěkný pohráníčko.
Naposledy upravil(a) aivn86 dne 7.10.2007 19:50, celkem upraveno 1 x.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Strat z jasanu? To musi hrat jak krava (myslim sustain...)

No, na firmu Fokus (nebo na dve? v tom je taky tzmatek) a jejich ruznorode vyrobky (jednou dovezou kontejner zmetku z asie, podruhy si dovezou jen drevo a a udelaji to tady) mam svuj osobni nazor po vyzkouseni asi 8-10 kytar... (2 pouzitelny)

Docela koukam, ze si s tim dal nekdo praci... to vypada na praci u nas, anebo na ty upraveny "zmetky" (s prominutim), jak mi tehdy bylo receno, kdyz jsem se s nim bavil o tech vadach kytar - ze pry to vezme zpatky do Trebice a tam mu to kytarar da dohromady.....
Takze vazne tezko rict.... v kazdym pripade, pokud si nenasel zadnou chybku, tak dobrej kup!

Jinak vetsine pripadu, to co jede z linek v asii (levny kytary), tam to jentak peclive frezova nebudou... :D
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 7.10.2007 19:53, celkem upraveno 1 x.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

No zatím se mi to fakt líbí. Budu muset ještě ale trochu rozleštit lak na hmatníku. Je takovej hrubší. Ale není to vada. Jenom je to otázka vkusu. Mě nedělá problém si s tím pohrát tak si to vylešítm. Musím na to natáhnout nové struny(10 Dadarka)a pak poreferuju. Ale říkám, jako za 1900,- je to neskutečný. Ted je má na stránkách ve výprodeji za 2900,-. Mě ho před týdnem dal za 1900,- s tím, že je to poslední kus. TAk tam asi ještě něco našel. Ale fakt se vyplatí tam zajet. Uvidím časem. Zatím se to tváří jako mnohem dražší kytara. Nevím jak to, ale já mám s Fokusama zatím v 90% opravdu pozitivní zkušenosti. Samozdřejmě s tím, že je to občas potřeba doma doladit.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

aivn86 píše:No zatím se mi to fakt líbí. Budu muset ještě ale trochu rozleštit lak na hmatníku. Je takovej hrubší. Ale není to vada. Jenom je to otázka vkusu. Mě nedělá problém si s tím pohrát tak si to vylešítm. Musím na to natáhnout nové struny(10 Dadarka)a pak poreferuju. Ale říkám, jako za 1900,- je to neskutečný. Ted je má na stránkách ve výprodeji za 2900,-. Mě ho před týdnem dal za 1900,- s tím, že je to poslední kus. TAk tam asi ještě něco našel. Ale fakt se vyplatí tam zajet. Uvidím časem. Zatím se to tváří jako mnohem dražší kytara. Nevím jak to, ale já mám s Fokusama zatím v 90% opravdu pozitivní zkušenosti. Samozdřejmě s tím, že je to občas potřeba doma doladit.
JJ, me tenkrat taky "nutil" a slevoval az o 30-40% z puvodni ceny, kdyz se mi tam zalibilo jdno SG a to FRS... ale kdyz jsem videl ten zbytek, nemel jsem v to duveru.... navic, chybky byly vsude... dve totozny SG, a kazda jinak tezka, jinak zpracovana, rozdily v umisteni snimacu primo viditelny (urcite vic jak 2-3mm), prazce nebyly v rovine... a asi casty neduh -zkrouceny krky na vice kytarach, sice mirne, ale prace dreva byla videt (proste mlady drevo), apod. detaily....

No prohlidni to, hlavne jestli nejsou nekde znamky krouceni dreva a uvidis...

Asi jsou to takovy "promo" akce.... :) Dlouho nic neproda, tak semtam neco streli za min, at si udela reklamu.... (anebo vi o tom, ze je to neprodejny sh*t s chybama, ktery nekdo zkusenejsi pozna, a tak mu rovnou rekne nizsi cenu)
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Jasný rozhodně si neslibuju, žádný zázraky. Stejně to chci jenom na cvičení do Brna abych nemusel vozit Fendera. Uvidím tak za rok, dva co to udělá. Na první pohled to ale vypadá obstojně. Tak uvidíme. Ať je levná kytara sebelepší. Tak když chytnu do ruky toho Mexikána co mám doma tak je to prostě poznat. To se nedá nic dělat. Ta kvalita tam fakt je poznat. Třeba na věcech který nejsou na první pohled vidět, ale když si člověk zahraje tak je to prostě poznat.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

tak sem se do toho dnes taky pustil :D

no asi prilozim i nejakou fotodokumntaci, protoze krk podlozeny smirglikem z jedne strany a z druhe strany jakymsi papirem, na kterem byla napsana nejaka kontrola kvality, me dorazil :D

no brousil jsem brousil, vzal sem docela brutalne i krk :D , ale nakonec vsechno sedlo jak ma... celkove jsem to vzal tak o milimetr a pul :D

no a postrehy... kytara ted vibruje jako prase a silene se zvysily basy (nebo stredy - nevim)... zvuk je daleko lepsi, ale je o dost jiny... takovou zmenu jsem ani necekal...

Obrázek

Obrázek
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

qwer píše:tak sem se do toho dnes taky pustil :D

no asi prilozim i nejakou fotodokumntaci, protoze krk podlozeny smirglikem z jedne strany a z druhe strany jakymsi papirem, na kterem byla napsana nejaka kontrola kvality, me dorazil :D

no brousil jsem brousil, vzal sem docela brutalne i krk :D , ale nakonec vsechno sedlo jak ma... celkove jsem to vzal tak o milimetr a pul :D

no a postrehy... kytara ted vibruje jako prase a silene se zvysily basy (nebo stredy - nevim)... zvuk je daleko lepsi, ale je o dost jiny... takovou zmenu jsem ani necekal...

Obrázek

Obrázek
Spoj krku a tela je jedno z nejdulezitejsich mist pro spravny prenos rezonanci z kmitajici struny a spravne "rozezneni" dreva tela kytary....

Cece, ta Cortka (jestli si brousil tohle) fakt vypada jak mahagonova - ten aghatis je mu dost podobny, a i zvukove (to ty "stredobasy" :) )
Krk si sice brat nemusel (tam neudelas v ruce rovnou plochu, to chce brusku), ale neva, hlavne ze slape jak ma... a rezonuje :)
Hlavne opravdu OPATRNE pri tom brouseni kdyz uz jste na dreve, a kazdou chvilku kontrolujte rovinu prikladanim pravitka (na laku bere smirgl pomalu a zanasi se, jak jste na dreve, tak #80 uz bere dost, staci par tahu...)
Jsem rad ze se to konecne trochu rozjizdi a urcite se pridaji dalsi....
Mno, ale aby me zas nekamenovali kytarari, ze jim beru praci... :lol:
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 8.10.2007 19:14, celkem upraveno 1 x.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

petrpeter píše:
qwer píše:tak sem se do toho dnes taky pustil :D

Obrázek

Obrázek

Cece, ta Cortka (jestli si brousil tohle) fakt vypada jak mahagonova - ten aghatis je mu dost podobny, a i zvukove (to ty "stredobasy" :) )
Krk si sice brat nemusel (tam neudelas v ruce rovnou plochu, to chce brusku), ale neva, hlavne ze slape jak ma... a rezonuje :)
Hlavne opravdu OPATRNE pri tom brouseni kdyz uz jste na dreve, a kazdou chvilku kontrolujte rovinu prikladanim pravitka (na laku bere smirgl pomalu a zanasi se, jak jste na dreve, tak #80 uz bere dost, staci par tahu...)
Jsem rad ze se to konecne trochu rozjizdi a urcite se pridaji dalsi....
Mno, ale aby me zas nekamenovali kytarari, ze jim beru praci... :lol:
jj je to cort m200 a podle of. stranek by mahagonova byt mela. s

em si prave asi spatne precetl tvuj navod a tak sem to vzal i s krkem omylem.. ale funguje to a tak je to v poho... :)

no ja ani ztadne kytarare neznam, takze se neda nic delat :)
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

k čemu to vůbec je to broušení ? To bych měl rozebrat svýho fendra a taky to vybrousit ?
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“