Rozdily stratocastera a LP

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Pejsvidek
Kontaktovat uživatele:

Rozdily stratocastera a LP

Příspěvek od Pejsvidek »

Zdravim, kde bych mohl najit nakej clanek o rozdilech mezi stratocastrem a LP ? Hraju na stratocastera, tak bych rad vedel rozdily, pac uvazuju prave o LP, protoze se mi libi jeho zvuk. Zajima me hlavne jestli je treba slozitejsi na nej hrat...
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metallistic »

No tak jeden dost zásadní rozdíl je třeba ve tvaru,jinak moc nechápu co bys tam chtěl hledat za rozdíly..???
A jak myslíš,složitější na něj hrát..???
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .
Kytara-(sh*t Cruiser By Crafter),Cort EVL Z-4 BKS
Kombo-Roland Cube 30X,(Cruiser By Crafter)
Efekt-Digitech Death Metal
Obrázek
Pejsvidek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pejsvidek »

Treba tloustka krku a takovy veci. Jinak teda vim akorat, ze strat ma cinkavejsi zvuk....
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Tyjo fakt zkusit, mi třeba do ruky nepadl moc, je to takový jiný pocit... Fakt nevim jak to říct, protože je to asi hodně subjektivní. Myslím že má krk jiný sklon? Je to prostě trochu jiné :) Ale vše je věc zvyku -> času
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Třeba dřevo - LP nejčastěji mahagon, u starů všechno možný, s tím spojená váha kytary. Snímače - 3 singly strata vs. 2 HB LP (mluvím o nejčastější konfiguraci). HW - LP pevná kobyla x nejčastěji jednozvratné tremolo strata. Liší se profily krku (LP ho má tlustší), myslím že je trochu odlišná menzura (ale to si nejsem jistej)... Zkus si najít nějaký základní info o každym tom typu...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Takže rozdíly v HW - snímače - obvykle HB místo stratovskejch singlů, hutnější zvuk. Obecně je těžší. Jak psal demlich, krk je v jiným sklonu kvůli údajnému pohodlí na nižších pražcích (vyšší dohmat) a s tím související problémy tremolo kobylek. Standartně vybaven třípolohovým přepínačem místo stratovskýho pětipolohovýho. Mechaniky 3+3, namísto hokejky. Dva ovladače hlasitosti, jack výstup jde z boku kytary a ne z vrchní desky, myslim, že nic dalšího obecně platnýho nevymyslim.

Samozřejmě jsou i výjimky, ale to rozvádět nebudu.
EDIT: Nero - píšeš rychlejc!!!
Die Hard or Die Home
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nevadí že sem rychlejší, více méně se doplňujem... :wink: :D
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

stává se, alespoň je vidět, že si to nevymejšlíme... :wink:
Die Hard or Die Home
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Co se týká hry v jiné pozici než stojmo. Mi přijde strat mnohem pohodlnější. A myslím si, že všeobecně je na hraní trochu pohodlnější stratocaster, ale je to asi otázka zvyku...
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
impact

Příspěvek od impact »

Strat je pohodlnější ve smyslu: nikde netlačí, nebodá do žeber ani břicha, je hezky zaoblený. LP je pohodlnější ve smyslu: krátká menzura, nižší napětí strun, kratší vzdálenosti mezi pražci, menší záhul na prsty (pokud si na něj člověk nenatáhne ocelový lana, že...)

Tvary krku jsou různý u obou, záleží na konkrétním modelu, jestli je tlustší, tenčí, do V, do C... stejně tak snímače můžou bejt různý u oboou.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Lase

Příspěvek od Lase »

Jj, všechno to co tu bylo řečeno s tím, že tzv. pohodlnost je opravdu záležitostí zvyku.

Jinak mě osobně (teorie je asi jasná, píšu dojmy z praxe) při přechodu ze strata na LP jako nejvýraznější rozdíly přišly následující:
- samozřejmě zvuk, díky rozdílnejm snímačům a materiálu
- větší výška kobyly nad tělem, s tím jsem se ze začátku srovnával blbě
- širší krk
- kratší menzura, tím jiná tvrdost stejnejch strun

naopak takový věci jako váha, "zaoblenost" mi přišli zanedbatelný
Roman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman »

Hodně podrobností najdeš tady:
* Stratocaster
* Les Paul
Epiphone LP Standard + Hocke VMH284
Nějaký efekt mezi to? Děkuji, mně stačí kabel ;o)
Let's Jam Contest
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Všechno postatné, již bylo řečeno :D takže jen takové nuance...u LP se mi líp hraje tlumeně, s prackou na kobyle, není tak daleko jako u strata. Naopak na strata se mi líp hraje u krku, asi jen můj pocit :)
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Pejsvidek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pejsvidek »

:) diky za zkusenosti. Myslim, ze raci zustanu u svyho strata a budu setrit na neco lepsiho. Ted mam Cruisera od craftera, ten kytarovej set za 5000,- Jeden kytarista, si na tu moji kytaru zahral a rikal, ze za ty prachy ma dost dobrej zvuk ;) Ted uz si jenom pohrat se strunama, natahl sem tam 10ky TNT edition. A nejak mi to ohlo krk, tak sem to upravil, ale zase to chce zvednout struny. Snad to nekdy bude mit stejnej zvuk jak predtim :D
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“