Pružinový dozvuk a převodník
Pružinový dozvuk a převodník
Ahoj
Rád bych radu jak spočítat a vyrobit převodník impedance mezi elektronku a budící vinutí pružinového dozvuku.
Jedná se o tento- http://www.ges.cz/cz/8db2c1d-GES08202423.html a jako budič nejspíše ECC 81 paraelně.
Zajímali by mne všechny vzorce či návody a zkušenosti ,abych byl co možná nejsamostatnější při realizaci zapojení i s jinými dozvuky.
Děkuji Trevor
Rád bych radu jak spočítat a vyrobit převodník impedance mezi elektronku a budící vinutí pružinového dozvuku.
Jedná se o tento- http://www.ges.cz/cz/8db2c1d-GES08202423.html a jako budič nejspíše ECC 81 paraelně.
Zajímali by mne všechny vzorce či návody a zkušenosti ,abych byl co možná nejsamostatnější při realizaci zapojení i s jinými dozvuky.
Děkuji Trevor
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Re: Pružinový dozvuk a převodník
no nechtel bych tu placet nesmysly. Osobne bych asi kouk na schema nejakyho toho fendra s reverbem a koupil k tomu tohle trafo:
http://www.triodeelectronics.com/tf160.html
no a ted k teorii (a tem nesmyslum co jsem myslel na zacatku a doufam, ze me nekdo opravi
) ... osobne me prijde ten reverb na podobnem principu jako SE konec s triodou 12a*7 nebo obdobou treba 6sn7. U tech je potreba, aby zatez byla >2x jejich plate impedance (napr. u 12au7 je to 7.7k * 2 = ~15k primar na trafu).
Takze by asi melo fungovat jakykoli SE trafo s patricnym pomerem vinuti. Ted k tomu accutronicu, ten by mel mit 8ohmu vstupni impedanci.
EDIT: pokud das tu ecc81 paralelne, tak by ti mohlo stacit i trafo 11+k->8
EDIT2: ted jsem koukal na fender stand alone RVRB unit a tam maji jako driver pouzitou lambu 6v6 do 7k->8 SE trafa, tak jsem se snad tolik nemylil
http://www.triodeelectronics.com/tf160.html
no a ted k teorii (a tem nesmyslum co jsem myslel na zacatku a doufam, ze me nekdo opravi
Takze by asi melo fungovat jakykoli SE trafo s patricnym pomerem vinuti. Ted k tomu accutronicu, ten by mel mit 8ohmu vstupni impedanci.
EDIT: pokud das tu ecc81 paralelne, tak by ti mohlo stacit i trafo 11+k->8
EDIT2: ted jsem koukal na fender stand alone RVRB unit a tam maji jako driver pouzitou lambu 6v6 do 7k->8 SE trafa, tak jsem se snad tolik nemylil
lunchie - díky to vypadá nadějně
Ten ten vstupní odpor by měl být myslím 310 Ohmů jestli jsem to dobře pochopil na stránce accutronicu - je to typ 8 a na kodu značení je D. D-310 Ohm je ve specifikaci,no ale máme Ohmmetr tak to zkontroluji.
Takže primár 2x větší impedance než má elektronka.....změřím max proud co poteče anodou a případně upravím.
A ten sekundár do dozvuku větší nebo menší impedanci než má cívky budiče? já myslím menší co?
E - jj jak koukám na ten odkaz,tak mám výkon,proud vím,impedance taky zhruba - udělám prototyp s odbočkami a je to ,supr díky moc
Ten ten vstupní odpor by měl být myslím 310 Ohmů jestli jsem to dobře pochopil na stránce accutronicu - je to typ 8 a na kodu značení je D. D-310 Ohm je ve specifikaci,no ale máme Ohmmetr tak to zkontroluji.
Takže primár 2x větší impedance než má elektronka.....změřím max proud co poteče anodou a případně upravím.
A ten sekundár do dozvuku větší nebo menší impedanci než má cívky budiče? já myslím menší co?
E - jj jak koukám na ten odkaz,tak mám výkon,proud vím,impedance taky zhruba - udělám prototyp s odbočkami a je to ,supr díky moc
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jak nastavíš vzduchovou mezírku? A vlastně, jakým způsobem budeš měřit impedanci toho trafka?
mmjuz
No měření asi nepodniknu,spolehnu se na výpočty a kontroly,ale popřípadě by neměl být problém to vzít do práce proměřit.
Mezeru nebudu nějak extra řešit,použiji tenký papírek.
Nejde mi ani tak o to hned s prvním kusem obsáhnout celé kmitočtové pásmo nástroje,ale spíš dodržet elektrickou stránku věci a pak teprve dolazovat detaily.
No měření asi nepodniknu,spolehnu se na výpočty a kontroly,ale popřípadě by neměl být problém to vzít do práce proměřit.
Nejde mi ani tak o to hned s prvním kusem obsáhnout celé kmitočtové pásmo nástroje,ale spíš dodržet elektrickou stránku věci a pak teprve dolazovat detaily.
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
no asi takhle - osobne bych si nakreslil load line do grafu pro tu triodu -> budu brat priklad 12au7 se zatezi 15k a B+ 250V.
tu 12au7 bych nabiasoval cca v polovine, to znamena cca -8V pri proudu cca 4mA -> z toho mam katodovy odpor 2k a hodil pres nej kondik 20uF a mel bys byt hotov. Pred tu budici triodu bych hodil asi nejakej potak a tim si nastavil uroven signalu, kterej do toho reverbu pujde (aby se neklipoval na ty triode)...
tu 12au7 bych nabiasoval cca v polovine, to znamena cca -8V pri proudu cca 4mA -> z toho mam katodovy odpor 2k a hodil pres nej kondik 20uF a mel bys byt hotov. Pred tu budici triodu bych hodil asi nejakej potak a tim si nastavil uroven signalu, kterej do toho reverbu pujde (aby se neklipoval na ty triode)...
lunchie zpočátku to určitě napojím na generátor,nf voltmetr a osciloskop a mA-metry abych věděl co se bude dít "na sucho" pak to samé s kytarou,zda regulovat před nebo až za ještě nevím,podle toho jak se to bude chovat v závislosti na gainu. Bude se laborovat 
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
ten potak jsem myslel na zjisteni nastaveni delice, co by mel jit na zacatek. Uroven vystupniho signalu bych reguloval na konci retezce jako mix do puvodniho signalu ... celkove by mel mit ten reverb unity gain (aspon si to myslim ...)
lunchie Tak to jo,pro přednastavení ho tam určitě zpočátku dám před - chyba na mé straně.
Jinak máš pravdu a první zapojení budou určitě klasicky dle ověřených ustálených zapojení např twin reverb.
Jinak máš pravdu a první zapojení budou určitě klasicky dle ověřených ustálených zapojení např twin reverb.
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
urcite sem pis, jak bude pokracovat stavba ... vice mene jsem ted dostal taky chut neco takoveho postavit
, ale trafo si motat nebudu ... 
lunchie: taky se chystám na reverb, co nevidět, ale s lampama ho asi stavět nebudu. Udělám to jako samostatnou krabku do efektové smyčky s tím, že DRY nebudu nijak zesilovat, postavím mu do cesty pouze poťák, kterým to budu míchat s WET. WET proženu přes FETy a celkový zesílení bude jedna a menší. Uvidíme jak to bude chodit. Jako driver a snímač zkusím použít klasický piezo, pružiny nějaký mám...
If ain't broken, don't fix it!
lunchie jasně, budu průběžně informovat.
Dneska jsem si našel malé trafo,rozebral odstranil staré vinutí a provedl výpočty.Jádro je cca 2x3 cm,EI plechy.
Primár má (bude mít
) asi 2000 závitů průměrem drátu 0,1 mm a sekundár cca 60 - 200 průměrem 0.5 až 0.2 (co najdu ) budu dělat odbočky na různé impedance.
Podle zkušebního měření cívek a trafíček co jsem narychlo našel by neměl být problém dosáhnout požadované impedance (měření při 1kHz a 50Hz ) - uvidíme co udělá mezera.
Až to navinu přidám přesné údaje.
Tak doufám že zítra budu mít čas začít navíjet .
Dneska jsem si našel malé trafo,rozebral odstranil staré vinutí a provedl výpočty.Jádro je cca 2x3 cm,EI plechy.
Primár má (bude mít
Podle zkušebního měření cívek a trafíček co jsem narychlo našel by neměl být problém dosáhnout požadované impedance (měření při 1kHz a 50Hz ) - uvidíme co udělá mezera.
Až to navinu přidám přesné údaje.
Tak doufám že zítra budu mít čas začít navíjet .
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
K čemu je ta mezera? Musí mít nějakou přesnou hodnutu?mmjuz píše:Jak nastavíš vzduchovou mezírku? A vlastně, jakým způsobem budeš měřit impedanci toho trafka?
Jde o to, že se jádro nasytí stejnosměrným mag. polem, a pak už se mu nechce měnit mag. polaritu? Jak to funguje?
Co se stane, když vyndám jednu lampu z push-pullu a jedu jako SE na trafu pro PP?
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Špatně vychytaná mezírka Ti může způsobovat zkreslení, které Ti nemusí znít příjemně.Trevor píše:mmjuz
Ty máš možnost měřit frekvenční charakteristiky a impedanační křivky u transformátorů? Od kud jsi? Na jakém stroji? Neutriku? To mě hodně zajímá.
kmesik> doporucuju kouknout na schema mesa boogie express. Tenhle zesilovac muze pracovat v PP se dvema el84 (5:25) resp. 6l6 (5:50) nebo se muze prepnout do rezimu class A, 5W s jednou el84 resp. 6l6. Zesik pouziva standardni push-pull trafo a prave tam maji reseny problem presycovani jadra tim, ze tu lampu uplne neodpoji, jen do ni proste nepousti zadny signla (jednoduse receno, ono prenastavi bias, a prepnou fixed bias na cathodovej bias, atd. atd.) Kazdopadne doporucuju kouknout, je to docela zajimave reseny (maj na to patent pending
)
mmjuz No,vím že to není jen tak,ale nevím co můžu čekat,je to první pružina kterou chci rozchodit ve spojení s elektronkou,tak uvidím.Baví mne si s tím hrát a zkoumat co udělá takovou a takovou změnu,jak zvukově tak elektricky.Třebas na to přijdu a bude mi to vyhovovat,nebo taky ne,kdo ví.Ale koupit vše hotové a postavit skládačku dle plánku to není to pravé pro mne,snad časem až zlenivím úplně
.
Co se týče toho měření tak nemám nic extra.Generátory,Osciloskopy,NF voltmetr,můstky atp. asi jako všicí kutilové tu.Tu impedanci jsem měřil v práci na nějaké tesle,ale ta má jen dva rozsahy frekvenční pro impedanci,ale myslím že kdybych prostudoval postupy,šlo by to naměřit i doma bod po bodu,to už je na trpělivosti.Možná se o něco pokusím časem.
Takže tě zklamu ,ale žádný extra přístroj k dispozici nemám
Co se týče toho měření tak nemám nic extra.Generátory,Osciloskopy,NF voltmetr,můstky atp. asi jako všicí kutilové tu.Tu impedanci jsem měřil v práci na nějaké tesle,ale ta má jen dva rozsahy frekvenční pro impedanci,ale myslím že kdybych prostudoval postupy,šlo by to naměřit i doma bod po bodu,to už je na trpělivosti.Možná se o něco pokusím časem.
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
[/quote]
To je škoda. Potřeboval bych změřit charakteristiky pár výstupáčků. Znám člověka, který disponuje luxusním měřícím parkem, ale domluva s ním je nekonečná. Není to ale až zas tak smrtelně nutné.
To je škoda. Potřeboval bych změřit charakteristiky pár výstupáčků. Znám člověka, který disponuje luxusním měřícím parkem, ale domluva s ním je nekonečná. Není to ale až zas tak smrtelně nutné.
mmjuz Teď to zas začíná víc zajímat mne
Víš na jakém principu ten přístroj funguje? jak se výsledky zobrazují? Nějaké odkazy kde bych se dozvěděl více?
Víš na jakém principu ten přístroj funguje? jak se výsledky zobrazují? Nějaké odkazy kde bych se dozvěděl více?
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Pošlu Ti SZ.