rada s koupí kytary: Jolana Diamant vs Gibson Explorer

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Alternátor

rada s koupí kytary: Jolana Diamant vs Gibson Explorer

Příspěvek od Alternátor »

Nazdar,

rozhoduju se mezi koupí dvou kytar a to Jolana Diamant

Kód: Vybrat vše

http://www.jolana.eu/cz/diamant.html
a Gibson Explorer Faded

Kód: Vybrat vše

http://www.audiotek.cz/product-44467-gibson-explorer-faded-worn-brown-chrome-hardware
. Jde mi především o několik bodů. Za 1. kvalita, netuším, jak jsou na tom s kvalitou tyhle levnější Gibsonky a nechci, aby se mi po čase hraní zkroutil krk, nebo něco podobnýho. Vím, že to není žádná Čína, ale stejně. To samý u tý Jolany, i když myslím, že ani u jedný z nich by tohle hrozit nemělo. Další bod je samozřejmě zvuk, byl bych rád, pokud by se ozval někdo, kdo na některou ze zmíněných kytar hrál a mohl by podat info. Je mi jasný, že na tom exploreru asi nebude žádnej velkej rozdíl oproti dražším, když i snímače má stejný. U Jolany totéž, tam se to bude lišit nejspíš jen snímačema. U ní jsem uvažoval o Amberech díky jejich rozpojovatelnosti cívek, ale vůbec netuším, jaký maj ty snímače zvuk, máte s tím někdo zkušenosti? Jinak bych volil SD. Hraju rock-hardrock, na což jsou obě kytary podle mě ideální. Obě kytary si samozřejmě předem ozkouším, nebudu kupovat zajíce v pytli, ale rád bych slyšel vaše názory. Na kytaru mám rozpočet okolo těch 22 tisíc a uvažuju opravdu jen mezi těmahle dvěma. Otázka tedy zní, jaká z těchto dvou kytar bude lepší volbou?
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Fořt

Re: rada s koupí kytary

Příspěvek od Fořt »

Ty Ambery na Jolaně neřeš, můžeš-li, jdi do SD. Rozepínání by mělo být možné jako na těch Amberech (4-vodičové provedení humbuckeru), jen to Jolana zapomněla uvést, asi aby udali ty Ambery(?). Určitě se s nimi na takovém provedení domluvíš. Můžeš si to zkontrolovat na stránkách SD (přes link na stránkách Jolany), které z těch SD jsou ve 4-žilovém provedení.
Alternátor

Re: rada s koupí kytary

Díky, tohle mě nenapadlo. Myslel jsem, že to je specifikum těch Amberů. Nějaký další názory?
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Fořt

Re: rada s koupí kytary: Jolana Diamant vs Gibson Explorer

Příspěvek od Fořt »

Les Paul a Explorer - co tvar, přemýšlel jsi, který ti víc vyhovuje? Tím nechci říct, že by Explorer nepatřil do klasického hard rocku, není to samozřejmě výhradně metalová kytara (viz třeba řada jižanských kytaristů).Co snímače na tom Exploreru - řešil jsi otázku preference keramické (ten Explorer) vs Alnico (některý z těch SD) magnety? Gibson kvůli značce asi nebude ztrácet tolik na ceně při případném pozdějším prodeji, ale kdo ví, při současné stagnující kvalitě a klesající ceně Gibsonů, a rostoucí konkurenci. Nejlépe obě kytary porovnat vedle sebe, ale to se ti asi nepovede, že?
Alternátor

To je právě to. Mít je vedle sebe a porovnat, hned je to snazší. Přímo Gibson Explorer jsem v ruce nedržel, ale hrál jsem na kopii a ta mi do rukou padla perfektně. Momentálně mám Les Paula a tenhle typ kytar mi taky celkem vyhovuje. Hlavně se mi líbí univerzálnost, ale má to děsný snímače a krk už se taky odporoučel. Hrubou představu mam, že ten Ex bude mít daleko silnější výstup a celkově ostřejší zvuk, ale řikám, využil bych obojí. Jako jednu z hlavních věcí právě řeším tu kvalitu a zrovna u Gibsonu u toho mam trochu strach. Přece jen je to Gibson trochu nad 20 a nejsem si jistej, co od toho čekat.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Mám obojí i Exp i LP. Každé má své výhody, ale věci jako snímače bych moc neřešil ty se dají vyměnit když ti vyloženě nesednou. Exp je mnohem lepší co se týče pohodlnosti hraní jak ve stoje tak v sedě, jelikož má navíc ten velký horní roh o který si můžeš pohodlně opřít pravou ruku. Exp má mnohem větší tělo, ale zase je užší takže je váha mnohem líp rozložená. Lp je jedna valká těžká koule. Lp (ale to se bude od sebe dost lišit) má pro mě příjemnější hmatník. Každopádně tím, že Gibson a Jolana jsou handmade tak se budou lišit i stejné kusy. Můj známý má 2 flying Včka stejnou serii akorát různé barvy a každá má pocitově úplně jiný profil krku.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
loos

Příspěvek od loos »

Mastr píše:Mám obojí i Exp i LP. Každé má své výhody, ale věci jako snímače bych moc neřešil ty se dají vyměnit když ti vyloženě nesednou. Exp je mnohem lepší co se týče pohodlnosti hraní jak ve stoje tak v sedě, jelikož má navíc ten velký horní roh o který si můžeš pohodlně opřít pravou ruku. Exp má mnohem větší tělo, ale zase je užší takže je váha mnohem líp rozložená. Lp je jedna valká těžká koule. Lp (ale to se bude od sebe dost lišit) má pro mě příjemnější hmatník. Každopádně tím, že Gibson a Jolana jsou handmade tak se budou lišit i stejné kusy. Můj známý má 2 flying Včka stejnou serii akorát různé barvy a každá má pocitově úplně jiný profil krku.
Teda koukám, že pohodlnost je asi velmi subjektivní a moje názory na ty kytary co do pohodlí se hodně liší :| Exp co já vim lehce padá na hlavu a v pohodlnosti ve stoje či v sedě se nemůže rovnat LP ani ho předehnat, právě ten děsivej roh pod pravou rukou mi strašlivě vadí (hlavně v sedě). Ale tohle si musí osahat Alternátor sám...Já jsem vlastenec a šel bych do Jolči, ale zase nemám zkušenosti tak nevim.
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Mě ten roh přijde pohodlný, když mám kytaru v sedě mezi koleny, ale když ji opřu na pravou nohu, tak se občas píchnu do žeber, nebo pod rameno :-D
Alternátor

Mně v tomhle topicu šlo spíš o porovnání obou kytar, co se týče kvality. Možná bych se spíš přikláněl na stranu Jolany. Přece jen cena tady nebude našroubovaná o dovozný ani značku Gibson, což by se mohlo pozitivně projevit na zpracování i dalších věcech, se kterýma si Gibson u těchhle levnějších modelů moc hlavu dělat nebude.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Co jsem měl možnost si ošahat aktuální model Gibson Explorera, tak bych ho za ty prachy určitě nekoupil. Ty kytary hrajou, ale to je tak všechno - nemá to barvu, výraz, koule. Bylo to pro mě značné zklamání - vedle toho například Flying V, které je levnější, bylo mnohem zajímavější.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

Nero píše:Co jsem měl možnost si ošahat aktuální model Gibson Explorera, tak bych ho za ty prachy určitě nekoupil. Ty kytary hrajou, ale to je tak všechno - nemá to barvu, výraz, koule. Bylo to pro mě značné zklamání - vedle toho například Flying V, které je levnější, bylo mnohem zajímavější.
s Véčkém souhlasím to mě posadilo na p***l... ale nedávej tomu velký ohlas, protože jsem těch kytar moc v ruce neměl, ale byla to šupa!
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Já měl blíž v ruce dvě a třetí jsem ještě lehce obkloukl a všechny tři byly dost dobré. Snad i to čtvrté, co za chvíli přijde DL-ovi, bude tak dobré... Za to ten exp byl fakt průšvih, to bylo fakt jak hrát na žehlící prkno s docela slušně pohodlným krkem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Nero píše:Za to ten exp byl fakt průšvih, to bylo fakt jak hrát na žehlící prkno s docela slušně pohodlným krkem.
Jo, byl špatnej. Ta kytara prostě nechtěla hrát.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
mrogurt

Příspěvek od mrogurt »

To je to zpracování Gibsona tak špatný? Já si vždycky myslel, že Gibson je v tomhle kvalitní. Na explorer jsem slyšel docela chválu. :?
Kytara: Fokus Stratocaster HSH - sunburst
Kombo: Marshall MG - 30DFX
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

s tim zpracovanim - stava se to, ale neni to uplne pravidlem. nedavno jsem narazil na nejaky superlevny gibson s jednim P90 a zpracovani bylo uplne v klidu, ale taky jsem videl gibsony z ruznych stran cenoveho spektra s mizernym zpracovanim. Rekl bych ze to je o tom jak se jim to zrovna povede, stejne tak jako zvuk.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

mrogurt píše:To je to zpracování Gibsona tak špatný? Já si vždycky myslel, že Gibson je v tomhle kvalitní. Na explorer jsem slyšel docela chválu. :?
Jestli reaguješ na mě nebo DL, tak tady problém nebyl ve zpracování - to bylo v podstatě OK, nicméně zvuk byl úplně - no jak to říct, zvuk tak prostě nebyl.

PetrPeter 1975 - 2008
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Nero píše:tady problém nebyl ve zpracování - to bylo v podstatě OK, nicméně zvuk byl úplně - no jak to říct, zvuk tak prostě nebyl.
Jo, zpracování bez výhrad. Ale takový zvuk bych čekal od Epiny za 8 tisíc. Dlužno podotknout, že ty Véčka, ač konstrukčně skoro shodné jako Exp, hrály (odkazuji se i na Nera) neporovnatelně.
Navíc ten Explorer jako tvar mi byl velmi nepříjemný jak v sedě tak ve stoje.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Alternátor

Takže nad Exem radši ani nepřemejšlet... Zvláštní, to bych přitom čekal, že Explorery na tom budou zvukově líp, než Véčka. Škoda jen, že se mi ten tvar nelíbí.
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

takhle bych to nebral, jdi si na ty kytary zahrat a rid se jenom tim, jakej z nich budes mit pocit, o to jde skoro nejvic, nejaky snimace atp se daji dohnat vzdycky...
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Alternátor píše:Zvláštní, to bych přitom čekal, že Explorery na tom budou zvukově líp, než Véčka.
Proč? Jsou to v zásadě totožné kytary.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“