Vliv pevnosti strun na rozladění
Pravidla fóra
Vliv pevnosti strun na rozladění
Ahoj, jsem tu na fóru nový, registroval jsem se kvůli níže popsanému problému.
Hraju asi 3 roky na španělku, jsem samouk, moc tomu nedávám, ale baví mě to. Nedávno jsem si koupil první elektriku (levorukou Epi G-400 + Roland Microcube) a dělá mi skutečně problém hrát na ní čistě, různé domáčknutí struny zejména v nižších polohách dělá rozdíl klidně 15 centů. Na španělce se tento problém absolutně nevyskytuje, rozdíl mezi extrémy "jemné domáčknutí těsně u pražce" a "silné domáčknutí daleko od pražce" mým uchem prakticky nepoznám.
Struny na elektrice jsem neměnil a nepoznám, jak jsou ty původní tvrdé. Myslíte, že by pomohlo struny vyměnit a koupit nějaké tvrdší? Jsem zvyklý mačkat spíše více. Nebo je to samotnou kytarou?
Díky
Hraju asi 3 roky na španělku, jsem samouk, moc tomu nedávám, ale baví mě to. Nedávno jsem si koupil první elektriku (levorukou Epi G-400 + Roland Microcube) a dělá mi skutečně problém hrát na ní čistě, různé domáčknutí struny zejména v nižších polohách dělá rozdíl klidně 15 centů. Na španělce se tento problém absolutně nevyskytuje, rozdíl mezi extrémy "jemné domáčknutí těsně u pražce" a "silné domáčknutí daleko od pražce" mým uchem prakticky nepoznám.
Struny na elektrice jsem neměnil a nepoznám, jak jsou ty původní tvrdé. Myslíte, že by pomohlo struny vyměnit a koupit nějaké tvrdší? Jsem zvyklý mačkat spíše více. Nebo je to samotnou kytarou?
Díky
- Alternátor
Re: Vliv pevnosti strun na rozladění
Seřídit si, potažmo nechat si seřídit dohmat, pokud jsem správně pochopil tvůj problém.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Ono je možné, že struny nechtěně vytahuješ, případně je moc tvrdě mačkáš. Možností je i příliš vysoký dohmat.
Řešení: Koupit nové struny (alespoň desítky), pořádně kytaru seřídit a dávat si při hraní pozor, abys struny netahal, když nechceš.
Řešení: Koupit nové struny (alespoň desítky), pořádně kytaru seřídit a dávat si při hraní pozor, abys struny netahal, když nechceš.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
woro90-1
Je to v rukách. Prostě si musíš zvyknout ty struny mačkat jen tak silně, aby to zaznělo, jinak taháš. To tenké kovovky dělají. Tlustými strunami dosáhneš je toho, že to budeš mačkat silou, což tě bude brzdit.
Ahoj, přešel jsem před x týdny ze Syrinxky na Ibanez S420, dohmat mám seřízený, ale "dělá" mi to taky. Na Syrinxce se mi to nestávalo, bohužel je mám teď 300km od sebe, takže nemůžu porovnat. Pokud jsem Olsena dobře pochopil, mám stejný problém jako on. Podle mě je to silou přítlaku na jednotlivé struny. Snažím se si na to dávat pozor a neskutečně mě to štve, protože když na to nemyslím, tak třeba akordy typu A (x02220) prakticky nejsem schopen zahrát čistě. Musím opravdu jen jemně domáčknout. Na obou kytarách jsou .10 struny.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
-
woro90-1
Na ibanezkách jsem obecně viděl většinou dost vysoké pražce; čím vyšší, tím víc je to znát.
Hmm, takže nechat přebrousit pražce?
Takhle se dá u mě na S420 domáčknout G struna (2. poloha) http://www.box.net/shared/ft973e2xjg
Takhle se dá u mě na S420 domáčknout G struna (2. poloha) http://www.box.net/shared/ft973e2xjg
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
- Nero
- Rádce
Žádné přebrušování, to jsou prostě jumbo pražce. Prostě se to nauč mačkat tak, aby se neohýbal tón.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Hmm, po 15 letech hraní na jedinou kytaru dost obtížně hledám argument, proč se to "učit" znova jenom proto, že jsem změnil nástroj 
- Nero
- Rádce
To není "učit znova", to je "naučit se lépe"...
Nebo holt budeš muset prodat kytaru a koupit si něco s vintage pražci... 
PetrPeter 1975 - 2008
Ikdyž hraješ skoro tak dlouho jak já žiju, tak i tak se musím zastat pražců
je to nová kytara, člověk se učí atd, já taky přecházel z tenkých na jumbo a za chvilku jsem si zvykl.
Nero: No, už takové záblesky byly. Na té S420 mi toho nevyhovuje víc, trochu naivně jsem předpokládal, že mi bude ve všem sedět více než Syrinxka (proto jsem ji taky kupoval, že). Větší část nespokojenosti ale přičítám zlozvykům, za pár měsíců se ukáže, jestli ještě mám morál na přeučení nebo půjde Ibanezka o dům dál. 
Flajtr: S věkem to (v mém připadě) nemá co dělat, nejsem ani rychlejší ani zkušenější ani technicky zdatnější než kolegové o polovinu i víc mladší, v každém případě děkuji za pozitivní vyznění tvého příspěvku, snad ta "chvilka" nebude trvat dalších 15
Flajtr: S věkem to (v mém připadě) nemá co dělat, nejsem ani rychlejší ani zkušenější ani technicky zdatnější než kolegové o polovinu i víc mladší, v každém případě děkuji za pozitivní vyznění tvého příspěvku, snad ta "chvilka" nebude trvat dalších 15
-
woro90-1
Přesně tak. Zbavit se zlozvyku, který tě nejspíš i brzdí. S uvolněnými prsty se dá hrát lépe, ale toho sis za ta léta asi všimnulNero píše:To není "učit znova", to je "naučit se lépe"...
Všiml, jen se mi teď nedaří najít ten správný kompromis mezi "malý přítlak=ještě to nezní" versus "zní, ale falešně". 
- 60'Rock_N'_Roll
španělka a eletrika mají doopravdy jen společný název kytara..jinak se líší vším, čím se lišit dá. tohle je neduh, který jsem taky měl. musíš se naučit na to mít cit
-
woro90-1
Není pravda. To, že se na španělky dávají nízké pražce a že se nylonky těžko bendují, a šířka hmatníku není takový rozdíl. Když se naučíš mačkat to jemně, hodí se to i na španělce.60'Rock_N'_Roll píše:španělka a eletrika mají doopravdy jen společný název kytara..jinak se líší vším, čím se lišit dá. tohle je neduh, který jsem taky měl. musíš se naučit na to mít cit
filo01 presně tak, asi máme stejný problém. Jsem z toho docela nešťastnej. Možná si za to můžu sám tím, že jsem samouk a hrát na kytaru jsem se učil sám a asi jsem se nevyvaroval nějakých zlozvyků, kterých se teď těžko zbavím - třeba toho silného domáčknutí. Takže buď se s nejasným výsledkem budu trápit s přeučováním se domačkávání strun, nebo si koupím silnější struny, které se nebudou tolik rozlaďovať a budu mačkat více a pomaleji - momentálně je pro mě prioritou zbavit se toho rozlaďování, než se naučit hrát nějaké náročné partie.
-
woro90-1
Spíš si pořiď tenčí struny, které nebudeš muset tolik mačkat aby se to ozvalo. Bude se ti hrát lehce a nesklouzneš do křeče. Pak postupně přitvrzuj, ale jen tak, aby ti to znělo bez přílišného tlaku. Když jsem natáhl na déčko třináctky, měl jsem stejný problém, domačkával jsem silou a neladilo to. Když jsem tam dal zpátky dvanáctky, problém byl pryč. Když jsem neměl nic jiného a natáhl jsem desítky, ladilo mi to úplně stejně hned jak moje prsty přišly na to, že jim stačí daleko menší tlak.
...ale nehralo to ani nahodou tak dobreworo90-1 píše:natáhl jsem desítky, ladilo mi to úplně stejně
tluste vs tenke je odvěký transcen-dentální spor, po letech nutných výzkumů (elektriky a akustiky střídám denně) jsem dospěl k tomuto poznání.
tlustsi struny (standard 12) u akustik jsou jednoznacne lepsi (zvuk), uz 10 na akustice jsou na zvuku hodne poznat (samozrejme negativnim)
u zkreslenych elektrik je to diskutabilni a ani pro silne podladeni to zvukove neprinasi v podstate zadne vyhody. (jedine na koncerte ze to po peti taktech neni uplne mimo, ale jenom trochu
u cistych elektrik je to podobne jako u akustik, tlustsi = lepsi (ale neni to nutne hnat do SRV/Redl -17 extremu
pak samozrejme zalezi dle stylu a ucelu.... na bluegrassove sekacky jsou standard 13, caste bendovani tlustych strun muze byt nebezpecne i zdravotne (zanety slach), do tlustych strun se musi vic "triskat" aby se ta hmota rozeznela, tenke maji vic vysek atd atd. ...proste jak u vseho, kazdy si musi najit to co mu vyhovuje sam.
Ja osobne jsem zvolil vyssi stredni tridu, protoze stejne tak jak pise Olsen v prvnim prispevku, na devitky nezahraju ani hori. Kvuli tomu ze jsem zvykly mackat silnejsi struny.
Voditkem muze byt cas, ktery stravi u te ktere kytary. Jestli je to prevazne akusticky kytarista tak je imho lepsi mit silnejsi struny i na elektrice (11, nebo 10-52 hybridy pripadne) i za cenu napr. narocnejsiho bendovani, kdo drti prevazne elektriku je zbytecne se trapit se silnyma strunama akustice (byt ten zvuk je horsi) Hrat na tenke a tluste zaroven, mi neprijde moc stastne, protoze ta technika "stisku" se opravdu hodne odlisuje ato "převykání" je zbytecna brzda vyrazu a kvality prednesu.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
-
woro90-1
Přesně tak. Bylo to plechové, uřvané, bez basů a bez komprese naplno vybuzené desky.hyenik píše:...ale nehralo to ani nahodou tak dobreworo90-1 píše:natáhl jsem desítky, ladilo mi to úplně stejně
Já mám na elektrice radši tlustší i na zkreslení, mají více středů a výšky jsou jemnější, není to tak řezavě řinčivé ani s naplno otevřenou clonou, ale hraju na singly, u HB je to asi o něčem jiném. Byl jsem zvyklý na dvanáctky na akustice a na desítky na elektrice, seřízením a tím, co a jak jsem na co hrál, se to lišilo tolik, že jsem neměl problém to střídat, ale natáhl jsem na elektriku dvanáctky a je opravdu pohodlější mít to podobně.hyenik píše:u zkreslenych elektrik je to diskutabilni a ani pro silne podladeni to zvukove neprinasi v podstate zadne vyhody. (jedine na koncerte ze to po peti taktech neni uplne mimo, ale jenom trochu