Tu diodu dej v zavernem smeru k napeti
Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
tak s tim hucenim - to mas pravdu, bez uzemneni relatka se toho asi nezbavis. Ja mel stesti a u obou zesiku, co jsem delal prepinani pres relatka jsem mel vzdy extra vinuti bud 5V nebo jeste jedno extra 6.3V takze jsem to uzemnit v obou pripadech mohl. Tak preju at ti to s tema optoclenama funguje.
.
tak sem to neska zkoušel a nehraje to
. když sem to proměřoval tak sem zjistil to že toho děliče leze jen pár voltů a mělo by z něj jít 14 V cca . a pak se začal nějak moc hřát potenciometr co se s nim nastavuje bias , a než sem přišl nato co to smrdí tak se upek . jinak se tam asi nic neupeklo co sem tak prohlíd . ale je to nějaký divný protože s timhle sem vubec nic nedělal ...
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

jak mas udelanej ten odporovej delic? koukni na muj post, kde vysvetluju jak ten delic udelat ...
mam ho udělanej takle : je složenej z odporů 800K a 35K , 2W 800k je na anodový a 35K je na zem a mezi nima by mělo bejt cca 14V ale neni takže je něco špatně
Edit : kde je ten post s tim děličem ?
Edit : kde je ten post s tim děličem ?

tady to mas, tak jak pises to nemuze fungovat .... ciste z ohmova zakona ... si to nakresli jak ti jdou odpory a uvidisEDIT: ted koukam - jak pises o tom delici ... tak ti nevim jestli ti to bude fungovat. Ty bys mel vychazet z 377V - 1.5V ubytek napeti na ledce. Z toho dostanes 375.5V a potrebujes proud kolem 10mA, 20mA je mezni hodnota a kdyz ti to prepiskne, tak tu ledku prorazis. I pri 10mA ti to bude svitit az az. No ale pokracujme dale, 375.5/0.01 = 37550 ohmu ... aby ti to svitilo - potrebujes odpor 37.5k. No ale najednou beres 10mA ze zdroje, coz uz je docela velka hodnota a budes zbytecne zhavit ~4W do prazdna na napajeni ledky. Mozna bys mohl jit i na 5mA, s dvojnasobnym odporem a ztratovym vykonem ~2W.
aby jsi mohl udelat delic z ktereho vezmes 14v, potrebujes vedet jaky odber budes mit ...
já sem ten dělič dělal podle tutoho http://amps.zugster.net/tools/voltage-divider V in 337V , R1 800k , R2 35K .ale to je asi zatížení na prázdno. teď začínam přemějšlet jestli by tam nebylo snadnější dát ještě jestno trafo co bude dávat 12V než to hnát přez odpory . to už by byl pro ten zdroj asi už moc velkej odběr .a ty ochraný odpory rači předělam pro 15mA , ty co sou tam ted su spočtený na 20mA a to by se ta ledka už mohla prošlehnout jak si psal. musim si to nechat projít hlavou co stimlunchie píše:tady to mas, tak jak pises to nemuze fungovat .... ciste z ohmova zakona ... si to nakresli jak ti jdou odpory a uvidisEDIT: ted koukam - jak pises o tom delici ... tak ti nevim jestli ti to bude fungovat. Ty bys mel vychazet z 377V - 1.5V ubytek napeti na ledce. Z toho dostanes 375.5V a potrebujes proud kolem 10mA, 20mA je mezni hodnota a kdyz ti to prepiskne, tak tu ledku prorazis. I pri 10mA ti to bude svitit az az. No ale pokracujme dale, 375.5/0.01 = 37550 ohmu ... aby ti to svitilo - potrebujes odpor 37.5k. No ale najednou beres 10mA ze zdroje, coz uz je docela velka hodnota a budes zbytecne zhavit ~4W do prazdna na napajeni ledky. Mozna bys mohl jit i na 5mA, s dvojnasobnym odporem a ztratovym vykonem ~2W.
aby jsi mohl udelat delic z ktereho vezmes 14v, potrebujes vedet jaky odber budes mit ...

na co tam tu ledku mas? indikator sepnuti kanalu?
ja pripojuju ledky na zhavani - dam ji do serie s odporem a jednou diodou ...
taky na website od valve wizarda najdes schema, kam muzes ledky pripojit na HV ... a nepotrebujes delat zadny delic ...
ja pripojuju ledky na zhavani - dam ji do serie s odporem a jednou diodou ...
taky na website od valve wizarda najdes schema, kam muzes ledky pripojit na HV ... a nepotrebujes delat zadny delic ...
ta LEDka je indikátor sepnutýho kanálu.
myslel si tohle schéma ? http://www.freewebs.com/valvewizard2/ampwithLEDs.jpg
a nebo by sem to moh tahat jak si řikal ze žhavení , tam je 6,3V 6A . 3 preampovky si vemou 900mA KT88 si veme 1,6A takže tam zbyde ještě 3,5A . ten proud 20mA pro ledku v tý optice by mělo bejt tak akorát , tady maj psáno že se tam může pustit až 40mA http://www.tube-town.net/ttstore/images ... /179_1.jpg.
takže tam dam jiný odpory a 5V regulátor a pak musim vyměmit ten potenciometr na bias .
myslel si tohle schéma ? http://www.freewebs.com/valvewizard2/ampwithLEDs.jpg
a nebo by sem to moh tahat jak si řikal ze žhavení , tam je 6,3V 6A . 3 preampovky si vemou 900mA KT88 si veme 1,6A takže tam zbyde ještě 3,5A . ten proud 20mA pro ledku v tý optice by mělo bejt tak akorát , tady maj psáno že se tam může pustit až 40mA http://www.tube-town.net/ttstore/images ... /179_1.jpg.
takže tam dam jiný odpory a 5V regulátor a pak musim vyměmit ten potenciometr na bias .

-
woro90-1
Jak je na tom výstupní trafo pro EBL21? Utáhlo by EL84? Přemýšlím nad Kvintou, ačkoli ji asi nechám být, na rozebrání je to příliš hezké rádio. Mimochodem, mmjuzi, zdá se mi to nebo vážně skupuješ všechny Bernau - Nauen co se objeví? 
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
no hele, myslím, že mám doma taky jedno zrovna z radia s EBL21, co jsem koukal tak ta má v datasheetu cca 7kOhm, a 5W, takže by stačit mělo. Pro použití EL84 by to chtělo zvednou anodový napětí na nějakých 290V, pokud je ten vzoreček (Ua*Ua)/PaMax pravdivej - (290*290)/12W=7kOhm.
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Rádií s EL84 v konci je hafo, stačí si udělat seznam a pak chvilku kontrolovat aukro. Není problém během měsíce něco pořídit kolem dvou stovek. Lepší než se zalamovat s něčím co bude sedět jen přibližně.woro90-1 píše:Jak je na tom výstupní trafo pro EBL21? Utáhlo by EL84? Přemýšlím nad Kvintou, ačkoli ji asi nechám být, na rozebrání je to příliš hezké rádio. Mimochodem, mmjuzi, zdá se mi to nebo vážně skupuješ všechny Bernau - Nauen co se objeví?
Na Naueny a Stradivari 3 ma mmjuz monopol
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Aj ja by som sa chcel mmjuza nieco spytat, ohladom mrnusa. Totiz neviem, ci je normalne, ze ked dam tone naplno, zvysi sa o hodne gain? V tonestacku mam sice jednu zmenu, miesto 8,2n tam mam 10n, inak nic. (nemal som 8,2n)
podle ohmova zakona by to tak melo, ale pro vypocitani zateze to asi takhle fungovat nebude. Na sloclone je otevreny primo vlakno, kde se presne na takovou otazku nekdo pta a tohle je odpoved:Stanley06 píše:no hele, myslím, že mám doma taky jedno zrovna z radia s EBL21, co jsem koukal tak ta má v datasheetu cca 7kOhm, a 5W, takže by stačit mělo. Pro použití EL84 by to chtělo zvednou anodový napětí na nějakých 290V, pokud je ten vzoreček (Ua*Ua)/PaMax pravdivej - (290*290)/12W=7kOhm.
podle EL84 datasheetu muzes v pohode pouzit 7k primar pri 250V, 200V na screenu a vykon bude lehce pres 4W viz.I'm not so sure about this. This formula will assume that every valve that has similar plate dissipation ratings will require the same a-a load. If you take a look at some datasheets that quote a-aL you will see that this isn't the case. a data sheet for an EL-34 may quote 3-4K, and one for KT66's (similar plate dissipation) will quote 8K for similar operating conditions.
My understanding of this business is that close enough is good enough, as there is no such thing as a perfect a-a Load. There may be one that is best for power transfer, and there may be another that is best for linearity, but a big grey area in between.
I'm also not aware of any mathematical shortcuts for calculating such things. If there were, it would have been mentioned in anchient texts. the only way I know of to do this is to make an educated guess, and start drawing loadlines on graphs that show the curves reflecting the screen voltage you plan to use. unfortunatley this is a lot more work, because no copany seems to provide any data that reflects screen voltage anywhere near where we as guitar people use.
http://www.tubezone.net/pdf/6bq5.pdf
no a pak jeste koukni na merlinuv web:
http://www.freewebs.com/valvewizard1/se.html
nevim jak je to udelany v tomhle konkretnim pripade, ale tone byva vetsinou low-pass filter. No a kdyz ho naplno otevres, propustis sirsi pasmo a tim i zesilujes sirsi pasmo - co se muze projevit pro usi jako vyssi zesileni.metic píše:Aj ja by som sa chcel mmjuza nieco spytat, ohladom mrnusa. Totiz neviem, ci je normalne, ze ked dam tone naplno, zvysi sa o hodne gain? V tonestacku mam sice jednu zmenu, miesto 8,2n tam mam 10n, inak nic. (nemal som 8,2n)
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Metiku, ten rozdíl v kapacitě nehraje důležitou roli. Zkus to, prosím, překreslit přesně jak to máš a poslat mi to SZ. Tone této konstrukce funguje tak, že když je pot na "12 hod", je zvuk relativně vyrovnaný, asi jako když u Fendera otevřeš všechny tři korektory na max. A na jednu stranu je zvuk basovější a na druhou ostřejší. S gainem to nemá nic společného. Prostě jednopásmová pasivní korekce.
NDR rádia jsou skvělá, některá si doma vystavuji po baráku, jiná ( jsou-li v horším stavu ) pak rozebírám. Přímé srovnání Champa s výstupákem Bernau Nauen a Mercuri Magnetics FTCHAO-5M Tweed ( http://www.mercurymagnetics.com/pages/mainframe.htm) , samozřejmě do stejného repra a už prostě mám jasno. O jiných pokusech se ani nezmiňuji. Nicméně, nedávno mi vyrazil dech výstupák z Tesly Jantar, která se snad vyráběla v Polsku, aspoň uvnitř byly polské součástky a i výstupák byl popsaný polsky. Rádio jsem dostal od jakéhosi strýce zadarmo a tak jsem si řekl, že to zkusím. Ten bych zařadil také na nějaké čelní místo, z těch které už jsem zkoušel. O Bernauovi už jsem tu psal několikrát, je to můj velký oblíbenec. Nedávno jsem udělal i kombo, kam jsem použil jeho výstupáček i 2ks Bernau Nauen 2W oválky, zvuk velkých Fenderů v malým vydání jako vyšitý. Tu jsou kluci šišatý na obrázku.
NDR rádia jsou skvělá, některá si doma vystavuji po baráku, jiná ( jsou-li v horším stavu ) pak rozebírám. Přímé srovnání Champa s výstupákem Bernau Nauen a Mercuri Magnetics FTCHAO-5M Tweed ( http://www.mercurymagnetics.com/pages/mainframe.htm) , samozřejmě do stejného repra a už prostě mám jasno. O jiných pokusech se ani nezmiňuji. Nicméně, nedávno mi vyrazil dech výstupák z Tesly Jantar, která se snad vyráběla v Polsku, aspoň uvnitř byly polské součástky a i výstupák byl popsaný polsky. Rádio jsem dostal od jakéhosi strýce zadarmo a tak jsem si řekl, že to zkusím. Ten bych zařadil také na nějaké čelní místo, z těch které už jsem zkoušel. O Bernauovi už jsem tu psal několikrát, je to můj velký oblíbenec. Nedávno jsem udělal i kombo, kam jsem použil jeho výstupáček i 2ks Bernau Nauen 2W oválky, zvuk velkých Fenderů v malým vydání jako vyšitý. Tu jsou kluci šišatý na obrázku.
dneska přišel novej potenciometr na bias nějaký odpory a stabilizátor LM317 . ten sem nastavil aby dával 5V . na jednom optočlenu sem to vyzkoušel s ochraným odporemm 100R . v semnutým stavu to mělo 198R takže to by bylo dobrý , tohle sem zkoušel na 9V baterce . pak sem na plošnák nacpal zbytek součástek a připojil na žhavení tam je po usměrnění asi 8,44V když sem to zkoušel jestli to funfuje tak se nerosvítila ani signalizační ledka a s toho stabilizátoru de jen 1,5V . nevíte kde by moh bejt zakopanej čokl ? takhle vypadá ten DPS http://core88.rajce.idnes.cz/junkyard/#PCB.jpg

jaky mas odpory u toho LM317? ty urcuji jake bude napeti na vystupu. Pokud chces aby ti to davalo 5v, tak bys mel mit 220R, 680R ... co jsem s tim LM317 delal, uz je to davno. Osobne bych tam dal 7805 a nemusim nic pocitat. Ten plosak vypada v poradku ... jo a nezapomen pres vinuti rele hodit diodu v zavernem smeru ...
tady je peknej kalkulator
http://www.whatcircuits.com/lm317-calculator-v2/
tady je peknej kalkulator
http://www.whatcircuits.com/lm317-calculator-v2/
Naposledy upravil(a) lunchie dne 21.04.2011 0:53, celkem upraveno 2 x.
Stanley> chtel jsem se te zeptat, jaky OT jsi pouzil na ten svuj 50W PA a kolik mas anodove napeti?
Ja tak koukam na datasheety a chtel bych koupit trafo s 350VAC, co by me mohlo dat po usmerneni a pri zatizeni tak 450V-490V. Podle datasheetu pro UL zapojeni bych mel mit 7k na primaru (500V anodove, 43% ultralinear tap)
Chtel bych ten PA udelat tak, abych tam mohl dat 6l6 nebo el34 ... a tak hledam kompromis jaky tam hodit OT.
Ja tak koukam na datasheety a chtel bych koupit trafo s 350VAC, co by me mohlo dat po usmerneni a pri zatizeni tak 450V-490V. Podle datasheetu pro UL zapojeni bych mel mit 7k na primaru (500V anodove, 43% ultralinear tap)
Chtel bych ten PA udelat tak, abych tam mohl dat 6l6 nebo el34 ... a tak hledam kompromis jaky tam hodit OT.
lunchie>já sem tam dal R1 1K , R2 3K to podle kalkulačky dává taky 5V , ten 7805 ale co sem teď měřil tak tam asi nebude fungovat je tam jen 7,8V při 233V v síti . zejtra se na to musim ještě kouknou buď se někde slil cín nebo fakt nevym ale je to docal divný když to naprázdno z 9V baterky dává 5,15V a když na to připojim 3 ledky tak to dává jen 1,5V .
diodu přez cívku sem tentiktát už nezapomněl
je zapojená jako ne na tom DPS.
diodu přez cívku sem tentiktát už nezapomněl

mas ty ledky pripojeny pres odpory? Jinak ja koukal, zkus ty odpory snizit na 220R a 680R.