Djembe

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
bakyCZka
Kontaktovat uživatele:

Djembe

Příspěvek od bakyCZka »

Zdravim,

je tu nějakej perkusista? Nebo prostě někdo motající se kolem djembe a podobnejch bubnů?

Perkuse mě dost chytly, tak zvažuju koupi něčeho vlastního hratelnýho. A teď se mi naskytla možnost koupit djembe za hodně zvýhodněnejch podmínek. Buď 80 cm, průměr 40 cm za 2500 místo cca 6000, nebo 40 cm a blána 25 cm za pár stovek místo cca 2000..
Jenže.
Nemaj ladící mechaniku, ale utahujou se klasicky provázkama, což mi nepřijde úplně ideální.. Mám pocit, že ladění šroubama je přesnější, jednodušší a ani snad nemám sílu ty provázky pořádně sama utáhnout.. A nějak prostě mám větší důvěru k bubnům dejme tomu značky LP, než "afrika". :D Možná je můj dojem ale mylnej...

Co si o tom myslíte? Samozřejmě budu bubny ještě zkoušet jak hrajou..ale jestli má smysl do toho jít? Jsou tyhle bubny opravdu použitelný jako "opravdový" hudební nástroje, hratelný? Máte někdo zkušenosti?

Děkuju předem za každej názor, kterej se tu objeví.. ;-)
...mezi koníčkem a duševní chorobou je jenom neznatelná hranice... :)
pehve

Re: Djembe

Příspěvek od pehve »

dovolím si malou poznámku k tý africe.
Já mám zrovna "model afrika", dokonce je to dovezený originál, dlabaný teak masiv, samozřejmě zvířecí kůže a napínání provázky. Ladění není problém.
Tyhle nástroje mají aspon pro mě větší hodnotu než nástroje za tisíce s laděním vyrobené/zfušované v evropě/asii.
bakyCZka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bakyCZka »

..vždyť taky svůj názor nepovažuju za dogma, řikám, že je třeba mylnej.. A chci slyšet další názory, protože jsem snad nikdy nehrála na jiný perkuse než LP nebo Meinl... :wink:
...mezi koníčkem a duševní chorobou je jenom neznatelná hranice... :)
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

V perkusích se zase tak moc nepohybuji, zato clé roky za klasickou soupravu, Nicméně něco vídám a slýchám... :) Dovolím si také přidat názor: jak píše kolega PEHVE, tak nástroje se značkou "afrika", tedy opravdu dlabané z masivu, skutečně zvířecí kůže a ladění n provázky - to opravdu může být autentický a bezpochyby hodně hodnotný nástroj, který má svoji cenu, pro sběratele nebo pro cestovatele... bojím se však, že takový nástroj cení hlavně muzikanti z nějakých ůethno" skupin zabývajících se oprvdu nějakou africkou domorodou kulturou.... prostě ten duch, ta barva...to je nenapodobitelné, i když to jako hudební nástroj bude mít určité nedostatky třeba právě v tom nepřesném ladění.

Na podiích moderní muziky, kde perkuse slouží jako zvukomalebný regulérní doplněk klasické bicí linky v písni, tak tam mají bezpochyby své místo poněkud průmyslovější kousky. Nemyslím tím asijské napodobeniny nástrojů za pár korun chcrlené v milionových seriích, al právě třeba výrobky LATIN PERCUSION nebo MEINL, které obě jsou v téhle oblasti uznávané (spolu ještě s TYCOON) jako "top class" :!: :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
pehve

Příspěvek od pehve »

Moniko, ten můj kousek by se určitě uplatnil ve studiu i na podiích moderní muziky a byl by dost velkým konkurentem továrních výrobků a to zvukem i designem. Nevidím důvod myslet si že ruční práce je něco podřadného a tovární kousky, byť značkový jsou něco více. Jejich moderní průmyslový design s moderní mechanikou je jen výsledek procesu průmyslové výroby. Jeden jak druhý, nic autentického, nic zvláštního, žádný originál a žádná tradice výroby a žádný rytmus ruční práce. Jen přemrštěná cena. Děkuji, nechci :wink:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pehve píše:Moniko, ten můj kousek by se určitě uplatnil ve studiu i na podiích moderní muziky a byl by dost velkým konkurentem továrních výrobků a to zvukem i designem. Nevidím důvod myslet si že ruční práce je něco podřadného a tovární kousky, byť značkový jsou něco více. ....
Asi si dobře nepochopil, co jsem vlastně psala. Já netvrdím, že ruční práce je něco podřdného nebo snad že by to nenašlo uplatnění živě nebo i studiově na nahrávkách. nevkládej mi prosím do úst myšlenky, které netvrdím!!! 8)

jediné co tvrdím ( a to hypoteticky, neb nejsem perkusanda) že pro muziku jakou mám ráda já, by se ruční autentické africké bubny ručně dlabané z masivu a se zvířecí kůží navrchu, neuplatnily. Pokud bych někdy měla v úmyslu investovat do perkusních bubnů, spolehlivě bych šla do kvalitních moderních "průmyslově vyráběných" nástrojů....to´t vše. Hodnotu ani funkci těch druhých tím přece nikterak nezpochybňuji. :!:

Vážím si tě víc než jiných kolegů, nicméně sorry, ale asi si to moje původní psaní přečetl letmo a bez přemýšlení nad obsahem....... ale to se mi stává mnohdy taky. Až napodruhé přečtení kolikrát pochopím, co tímpisatel chtěl sdělit. :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
pehve

Příspěvek od pehve »

Moniko, napsala jsi :
Na podiích moderní muziky, kde perkuse slouží jako zvukomalebný regulérní doplněk klasické bicí linky v písni, tak tam mají bezpochyby své místo poněkud průmyslovější kousky.
tím jsi jaksi předřadila tovární výrobky před nástroji originální ruční výroby (které jsi určila pro sběratele nebo pro cestovatele) a já odepisuji jinými slovy že bezpochyby to určitě nebude :wink:

neber si nic prosím osobně, je to jen názor :)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pehve píše:Moniko, napsala jsi :
Na podiích moderní muziky, kde perkuse slouží jako zvukomalebný regulérní doplněk klasické bicí linky v písni, tak tam mají bezpochyby své místo poněkud průmyslovější kousky.
tím jsi jaksi předřadila tovární výrobky před nástroji originální ruční výroby (které jsi určila pro sběratele nebo pro cestovatele) a já odepisuji jinými slovy že bezpochyby to určitě nebude :wink:

neber si nic prosím osobně, je to jen názor :)
V URČITÉM STYLU muziky předřadila, to ano. Jinde zase ale ne.... nebylo to globální prohlášení. :!:
pehve

Příspěvek od pehve »

ok
těch provázků bych se doopravdy nebál (přestože neznám styl hudby autora), jde o plnohodnotný laditelný nástroj takže jde jen o to naučit se to. Není to nijak o síle ale chce to cvik, není to jako s kličkou :)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pehve píše:ok
těch provázků bych se doopravdy nebál (přestože neznám styl hudby autora), jde o plnohodnotný laditelný nástroj takže jde jen o to naučit se to. Není to nijak o síle ale chce to cvik, není to jako s kličkou :)
No asi máš pravdu, že to chce cvik...přesto jsou ty provázky jedna z věcí, které bych se bála. Ale u mě to je jen teorie, dám tedy na tvůj praktický um. Já to v ruce ještě neměla a nejspíše hned tak mít nebudu.

Druhé věci bych se al také trošku bála. Tu mám ozkoušenou v praxi... to je ten materiál blány, tedy přesně "hrací kůže". Víme všichni, jak materiál blány jeho tloušťka ovlivňují zvuk bubnu... stejně tak je každému jasné jak moc ovlivňuje teplota a vzdušná vlhkost zvuk bubnu. A to většina pozoruje "jen" na dřevu korpusu... když se k tomu přidá ještě ta přírodní kůže..... a asi i ten ladící provázek bude jistě z nějakého přírodního materiálu (ne nějaký plast) ...........myslím že pak dolaďuješ často. :roll:

Ale fakt to ber jen jako přemýšlení nahlas!! S takovým nástrojem jsem opravdu neposkvrňený laik!! :wink:
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Občas djembe používám. Mám průmyslový výrobek se šrouby. Ani si neumím představit jiný způsob napínání blány, kterou mám z přírodní kůže. Zejména když se hraje venku a večer. Teplota okolí se mění a sní i vlhkost vzduchu. Takže musím každou chvíli upravit ladění. Nakonec po produkci ještě mírně povolit. Ráno budou jiné podmínky, djembe bude jinde, tak aby se mi nepřepínala blána. Myslím se že se dá takto operovat i s provázky. Když ale pomyslím na ten fofr, který bývá před hraním, při něm a nakonec při balení, neumím si představit práci se složitějším mechanizmem. Jo, ledaže bych měl po celý večer nastarost jen tu produkci na djembe. Ale třeba si jen myslím, že je to složité a nepohodlné.
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
pehve

Příspěvek od pehve »

Máš pravdu, uživatelsky je samo příjemnější ladící mechanika. Má ale svoje nevýhody. Jedna z nich je ta že tohle řešení není původní.
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Tak to je úplně jasný, tradice a původní řešení nejen u hudebních nástrujů mají bezesporu nenahraditelnou hodnotu. Já jsem však člověk, který neumí tyto přednosti plně docenit a praktičnost vyhrává.
Jako příklad uvádím tři "barbarství", kterých se dopouštím.
1/ Místo provázkového djembe používám djembe se šrouby.
2/ Místo masívního kontrabasu hraji na baskytaru s humbuckery.
3/ Místo rozechvívání blan na lubech z ušlechtilých dřev, otloukám industriální Rolandy.
Budiž mi odpuštěno. :oops:
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
pehve

Příspěvek od pehve »

buď v klidu, já jsem kdysi v pohodě hrál set průhledný akryláty komplet natriggerovaný a nasvícený barvama jak o pouti :) jen doufám že u perkusních nástrojů to takhle daleko nedojde :)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pehve píše:buď v klidu, já jsem kdysi v pohodě hrál set průhledný akryláty komplet natriggerovaný a nasvícený barvama jak o pouti :) jen doufám že u perkusních nástrojů to takhle daleko nedojde :)
:D :D :wink:
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johnnnnnnnnnny »

Rozhodně na afrických bubnech neni nic špatného. Zrovna nedávno jsem měl jeden takový půjčený a rozhodně mi sedl víc, než evropské na šrouby. Je pravda že ladění zabere déle, ale naladit to šlo krásně. Pak už záleží tom jakej ti sedne zvukově. Mě osobně by ten 25cm asi moc nebavil.
ať to šlape!
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“