Overdrive pedál ke tranzistoru

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
vencahulvát

Overdrive pedál ke tranzistoru

Příspěvek od vencahulvát »

Ahoj, před pár dnama jsem se konečně zmohl na nový kombo, a to sice Fender Frontan 25R http://kytary.cz/fender-frontman-f25r/HN001103/ (původně Laney LX20). Myslím, že na tranzistor má tahle věc opravdu vydařenej čistej kanál, a proto jsem si jí taky koupil. Bohužel dle mého názoru zkreslenej kanál vůbec vydařenej neni (připomíná mi to něco jako motorovou pilu co krájí tabule skla :D). Chtěl bych to vyřešit nějakou krabkou, kterou bych prostě používal místo toho zkreslenýho kanálu (ne tedy jenom k "nakopnutí" do sóla).
Co se týče zvuku: ideálně v rozmezí lehkýho nakřupnutí stylu Rude Mood od Stevie Ray Vaughana až po hutné, ale pořád kulaté lampové zkreslení stylu ZZ Top či AC/DC, rozhodně žádnej metal, punk ani grunge.. opravdu něco bluesovýho až hard rockovýho..
Nejsem na tom finančně moc dobře, tak spíš něco levnějšího, do 1500,-
budu rád za nějaký zkušenosti, co se dobře snáší s tranzistorama
těším se na vaše nápady:)
Blade California Classic Strat, Seymour-Duncan Alnico pro II staggered sc, Gibson HB
Vox AC15C1,Mooer Hustle drive (klon OCD),Weehbo JCM Drive
Ibanez PF
struny 0.11(akustika 0.12) tortex 1.14/prsty
/blues/rock/boogie/
wikxzen
Rádce

Re: Overdrive pedál ke tranzistoru

Příspěvek od wikxzen »

K nakopávání jsou ideální lampové zesilovače. V případě tranzistorového komba lze tedy vyloučit klasické nakopávače typu Tube Screamer (TS od Ibanez) atd. Dobré reference jsou například ba Bluesbreakera od Marshall nebo BluesDrivera od Boss. Pak je samozřejmě nejlepší naběhnout do obchodu a po domluvě s prodavačem nějaké OD vyzkoušet sám. Jinak se tu OD efektů probíralo opravdu hodně. Stačí hledat.
miro

Příspěvek od miro »

vencahulvát píše:Ahoj, před pár dnama jsem se konečně zmohl na nový kombo, a to sice Fender Frontan 25R http://kytary.cz/fender-frontman-f25r/HN001103/ (původně Laney LX20). Myslím, že na tranzistor má tahle věc opravdu vydařenej čistej kanál, a proto jsem si jí taky koupil. Bohužel dle mého názoru zkreslenej kanál vůbec vydařenej neni (připomíná mi to něco jako motorovou pilu co krájí tabule skla :D). Chtěl bych to vyřešit nějakou krabkou, kterou bych prostě používal místo toho zkreslenýho kanálu (ne tedy jenom k "nakopnutí" do sóla).
Co se týče zvuku: ideálně v rozmezí lehkýho nakřupnutí stylu Rude Mood od Stevie Ray Vaughana až po hutné, ale pořád kulaté lampové zkreslení stylu ZZ Top či AC/DC, rozhodně žádnej metal, punk ani grunge.. opravdu něco bluesovýho až hard rockovýho..
Nejsem na tom finančně moc dobře, tak spíš něco levnějšího, do 1500,-
budu rád za nějaký zkušenosti, co se dobře snáší s tranzistorama
těším se na vaše nápady:)
No tu největší chybu si už udělal - když vezmeš 3,5K za kombo a k tomu 1,5K za efekt, tak si mohl mít za 5K malou lampu.
Z vlastní zkušenosti to dopadne tak, že budeš hledat, měnit, kupovat a prodávat a nakonec si stejně tu lampu koupíš.
vencahulvát

potřeboval sem něco, co už je trochu hlasitý, a tohle řve obstojně a zároveň to můžes zmírnit dost na to, abys mohl hrát doma..jinak nepochybuju že u lampy skončim, a když si koupim nějakej solidní efekt, tak ten už mi zůstane ;) jinak kombo už mám no, s tim teď nic neudělám :D
Blade California Classic Strat, Seymour-Duncan Alnico pro II staggered sc, Gibson HB
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Zkus někoho ukecat, aby ti postavil tohle: http://www.runoffgroove.com/eighteen.html
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Osobně jsem slyšel jen málo OD, co na trandu zněly dobře. Radši bych šel do nějakého "hodného" distortion...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
vencahulvát

mě jde o to dostat z toho čitelný a kulatý zkreslení, klidně se ta krabička může jmenovat distortion...ale překvapuje mě, že by s tím měl být takový problém. Mám guitar rig 4ku a když to připojim k HiFi věži, tak z toho lezou na můj vkus i poměrně příjemný zvuky..a to je prostě jenom počítač, hifi věž a behringer UCG102 za 800,- (USB zvukovka). proto mě překvapuje že koupit něco, co je přímo určený k vytváření zkreslení, bude tak těžký..
nejvíc by mi ale pomohl někdo s konkrétní zkušeností s nějakým pedálem, ale to už chci asi moc :D
i tak děkuju za vaše názory
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Vzhledem k tomu, že firemní hráči Boss předvádějí většinu krabiček na tranzistorovém Rolandu JC-120, krabička od Bosse by mohla být pro tebe ideální. Nepotřebuješ žádný boutique OD, vzhledem k hodnotě a zvuku komba (tím ho nechci shazovat, ale přece jen to není lampa).
Do 1500 Kč pořídíš asi pouze Boss SD-1, ale to je dobrý OD, naprostá klasika, a pro tohle kombo asi nejlepší volba. Na tranzistorech jsem ji zkoušel osobně, a bylo to OK. http://www.hudebnisvet.cz/bosssd1supero ... -p-56.html
Taky lze koupit tuto docela povedenou kopii:
http://www.hudebniny-shop.cz/hudebni-na ... -Overdrive
Blues Driver BD-2 už je dražší, a navíc myslím, že k tranzistoru to nebude ideální. SD-1 bude asi i lepší volba než třeba dražší Ibanez TS-9 či vintage TS-808 (dá se koupit levná kopie Behringer), bossácký asymetrický 3 diodový clipping stupeň byl snad vyvinut právě proto, aby na tranzistorech zněl víc lampově. Dokáže i větší zkreslení než TS. Jinak si jejich obvody nejsou nepodobné a mají oba typické posílení středů.
Před hodně lety jsem slyšel na koncertě hardrockerů Freeway Jam kytaru s ProCo Rat do trandu Solton, a byl bych přísahal, že je to lampový Marshall. Nejlepší by byl asi klasický Rat (teď Rat 2, originál teď už jen dost těžko sehnatelný).
http://kytary.cz/pro-co-rat-2/HN092869/
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

vencahulvát píše:mě jde o to dostat z toho čitelný a kulatý zkreslení, klidně se ta krabička může jmenovat distortion...ale překvapuje mě, že by s tím měl být takový problém. Mám guitar rig 4ku a když to připojim k HiFi věži, tak z toho lezou na můj vkus i poměrně příjemný zvuky..a to je prostě jenom počítač, hifi věž a behringer UCG102 za 800,- (USB zvukovka). proto mě překvapuje že koupit něco, co je přímo určený k vytváření zkreslení, bude tak těžký..
nejvíc by mi ale pomohl někdo s konkrétní zkušeností s nějakým pedálem, ale to už chci asi moc :D
i tak děkuju za vaše názory
Tady jde o to, že dist pracuje trochu jinak než OD. A kombinace OD a trand prostě vždy není optimální. Srovnávat to se simulacemi jako GR je úplně mimo mísu, protože tam se tón tvoří jinak :wink:

Jinak bych se přikláněl k tomu, o píše Fořt - BD a SD by mohly být použitelné se slušnými výsledky. Stejně tak i ten Bluesbreaker od Marshallu, o kterém někdo mluvil předtím. Ale pokud chceš kulaté zkrkeslení, tak bych asi vynechal ten Rat, ten je poměrně dost špinavý.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

.

S výbornými výsledky jsem osobně zkoušel boss SD-1 a novodobej Screamer (s vox tranzistorem). Imho veškeré krabky od Bosse jdou normálně v klidu použít. Boutique efekty jsou jinde to bych před to asi necpal, hlavně z důvodu, že by se nevyužil jejich potenciál - ale nevidim důvod nevyzkoušet, znít dobře to může zrovna tak.. JÍT DO SHOPU A ZKUSIT je imho nejlepší volba
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
vencahulvát

pupack:
Neboj, ani by mě nenapadlo si něco naslepo objednat ;) nejspíš koncem týdne se chystám zavřít do obchodu a zkoušet, akorát jsem chtěl slyšet názory a nápady různých lidí, a nejenom prodavače. Takhle doufám do krámu přece jenom vlezu o něco moudřejší.. Určitě vyzkouším Bosse SD1 a bluesbreakera a dál ještě uvidím, na toho Rata jsem taky vcelku zvědavej..taky maji na Kytarách ty plasty od Danelectra za pětikilo, ale to už bude asi hodně velkej aušus :D
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ty plastový Danelectra nejsou po zvukové stránce až tak špatný, třeba ten červený FAB Distortion je výborný. Mnohem lepší je ale Cool Cat řada, která v 1. verzi kopčila butikové krabičky (Transparent OD - kopie Timmy, Drive - kopie OCD). Museli je pozměnit, a 2. verze prý už tak povedená není. Kdybys na ně někde padnul, doporučuju vyzkoušet, i tu 2. verzi (poznáš je podle černých nálepek, 1. verze měla myslím takové zažloutlé). Navíc jsou v kovové krabici s true bypassem. Výborný je Cool Cat Metal I (ne II), nedej se zmást názvem, dokáže jít se zkreslením od krásného jemného crunche, navíc má 3-pásmový EQ.
vencahulvát

Tak se stalo, koupil jsem Bluesbreakera od Marshalla. Původně to vypadalo na Boss SD1, toho Bluesbreakera jsem si vzal k vyzkoušení jen tak, protože jsem před tím zkoušel ještě Guv'nora, a ten byl absolutně nepoužitelnej...ale Bluesbreaker má přesně ten zvuk, co jsem hledal (samozřejmě v rámci mých omezených financí), a umí i pořádnej hi-gain :). Teď k tomu ještě pokud možno zadarmo někde splašit adaptér :D

díky všem co poradili, časem třeba dodám nějakou nahrávku :)
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Fořt píše:2. verze prý už tak povedená není. Kdybys na ně někde padnul, doporučuju vyzkoušet, i tu 2. verzi (poznáš je podle černých nálepek, 1. verze měla myslím takové zažloutlé).
ale hraje to taky dobre, akorat uz to neni kopirka tech slavnych krabic, takze nad tim kazdy ofrnuje nos :)
ja mam teda ty puvodni verze :))))))
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
vencahulvát

miro píše: No tu největší chybu si už udělal - když vezmeš 3,5K za kombo a k tomu 1,5K za efekt, tak si mohl mít za 5K malou lampu.
Z vlastní zkušenosti to dopadne tak, že budeš hledat, měnit, kupovat a prodávat a nakonec si stejně tu lampu koupíš.
...asi jsi měl pravdu, dnes jsem byl vrátit kombo i pedál (na kombu se totiž vyvrbilo pár nepěkných vlastností, např.: chrčení a praskaní v repru při vyšších hlasitostech při hraní na kobylkový HB, výrazně rezonovala přední překrývka přes repro a ten zkreslenej kanál i s pedálem stále nic skvělýho, pořád pod tónem něco šumělo atd). Bluesbreaker si myslim že na tom byl nevinně, prostě jsem to všechno svalil na kombo :D

A abych náhodou ty peníze mezitím nepropil, hned jsem koupil Laney Cub10, malou 10W lampu.. první dojmy zatím super, ale ještě uvidím, jak to bude vypadat na zkoušce s basákem, kdy to pošlu trochu do otáček. Určitě si časem dokoupim opět nějaký efekt, aby se to dalo pěkně našťavit :)
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
miro

Příspěvek od miro »

vencahulvát píše:
miro píše: No tu největší chybu si už udělal - když vezmeš 3,5K za kombo a k tomu 1,5K za efekt, tak si mohl mít za 5K malou lampu.
...asi jsi měl pravdu, dnes jsem byl vrátit kombo i pedál (na kombu se totiž vyvrbilo pár nepěkných vlastností, např.: chrčení a praskaní v repru při vyšších hlasitostech při hraní na kobylkový HB, výrazně rezonovala přední překrývka přes repro a ten zkreslenej kanál i s pedálem stále nic skvělýho, pořád pod tónem něco šumělo atd). Bluesbreaker si myslim že na tom byl nevinně, prostě jsem to všechno svalil na kombo :D

A abych náhodou ty peníze mezitím nepropil, hned jsem koupil Laney Cub10, malou 10W lampu.. první dojmy zatím super, ale ještě uvidím, jak to bude vypadat na zkoušce s basákem, kdy to pošlu trochu do otáček. Určitě si časem dokoupim opět nějaký efekt, aby se to dalo pěkně našťavit :)
Rozhodně jsem to nemyslel zle, spíše jsem popisoval vlastní starstiplnou cestu.

Blahopřeju k lampě, ať Ti to hraje. Určitě si s ní užiješ více dynamiky a lepšího zvuku než s trandem a krabkou.
Navíc krabky k lampě se přece nevylučují :lol:
vencahulvát

Ta dynamika je super, člověk má hned větší chuť si zahrát :)
K tranďáku už se vrátim asi jenom těžko :D
Včera jsem si k tomu ještě pořídil krabku na styl tubescreamera (joyo vintage overdrive), tak teď to jenom všechno správně poštelovat a pak hrát a hrát a hrát...
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
yeeshkul
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yeeshkul »

S tim lampacem, to byl dobrej tah. Gratuluju.
Diamantka - uni-vibe - treble booster - kvákadlo - VOX AC15.
web: http://www.electronicorange.cz, kapela: http://www.vejfuk.cz
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Taky gratuluju, myslim ze jsi udelal moc dobre. Kolik te stalo to kombo?
vencahulvát

Za kombo jsem dal 4900,- na kytarách ho maj za 4800,-. Pracuje to v A/B a má master volume, takže z toho dostanu čistej i dost zkreslenej zvuk při srovnatelný hlasitosti a když to nakopnu tim overdrivem, tak to má sustain, kterej sem ještě nezažil, takže super na sóla :) Jediný že to mohlo mít třípásmovej eq, ten mi trochu chybí.
Celková bilance je tedy taková, že lampa+efekt o necelej litr dražší než tranzistor+efekt, a zlepšení fakt neuvěřitelný :D
časem ještě přikoupim nějakej delay a možná reverb..
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“