Zánět šlach

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
weselow

Re: Zánět šlach

Příspěvek od weselow »

Neasi. :)
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Jimmy2

Příspěvek od Jimmy2 »

Nero píše:Ty si napsal, že se s nimi cítíš lépe, já se ptám proč - v čem a jak pomáhají. :wink: Jinak je to tvrzení na té úrovni, že mně pomáhá modrá obloha a zpěv slavíků... :mrgreen:
Nevím jestli neumíš, nebo nechceš číst. Napsal jsem, že eliminují/výrazně omezují bolest zápěstních kloubů/svalů/cokoli to tam je/ po aktivitách, zatěžující zápěstí. Nevím, proč opakovaně bagatelizuješ mé zkušenosti, z důvodu - usuzuji - neznalosti.

Naposledy zopakuju (stále pro to, že se tu může vyskytnout někdo se stejnými symptomy): Ať už je to kytara, squash nebo tenis, druhý den je použití/nepoužití obyčejných potítek jasně cítit. Pokud jste na tom někdo podobně, nebojte se potítka zkusit, není to woodoo. A pokud jste na tom se svalovou hmotou dobře a klouby nebolí, dá se to použít alespoň na pot :mrgreen:

Víc se už k tomu nebudu vyjadřovat.
Cort KX5, Cort CJ 1F NS, Marris CL-100, Roland Cube 30x, Toneport GX, Amatér a věčný začátečník.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Napsal si:
Jimmy2 píše: Sem na klouby nějakej náchylnej - ať už držím kytaru, raketu nebo hůl, bez potítek kloub po větší námaze cítím, s potítky je to výrazně lepší... Netuším proč, to zpevnění mi přijde minimální, ale dělá to svoje..
A mě právě zajímá to proč... Nebagatelizuju, chci vysvětlení.

Zánětem šlach jsem si prošel, klouby nemám zrovna optimální a s ortopedy jsem strávil (k velkému nadšení) až moc času. Každý z nich ti řekne, že je rozdíl mezi pevným stažením (které běžně používají sportovci) a nějakým volným ovázáním (nebo natažením potítka). Jedno pomůže, druhé funguje opravdu spíš psychicky, že člověk má pocit, že mu něco pomáhá. A psychosomatika je silná věc.

Jinak v zápěstí pochopitelně žádné svaly nejsou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
weselow

Příspěvek od weselow »

Proč jsem tady psal já, Kuli to potvrdil.
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
tadun@me.com

Příspěvek od tadun@me.com »

Pri bolestech ruky je predne zjistit, zda se opravdu jedna o zanet slach. Protoze to zdaleka byt nemusi.
Pokud tomu tak skutecne je, tak existuje jedina pomoc a to naprosty klid, pripadne, pokud je zanet rozsahly, tak fixace dlahou. To muze trvat cca 2 - 3 tydny. Po nich by mela nasledovat pozvolna rehabilitace. Jinak to opravdu nejde. Injekce mezokainu bych prilis nedoporucoval. Jsou dobre na bolest, ale problem neresi. Navic by se jich nemelo pouzivat v moc hojnem mnozstvi, mohou zanechat jizvy ve slachovych pouzdrech. Elektrolecba, podobne jako akupunktura problem take bohuzel neresi. Mohou zmirnit bolest, ale zanet nevyleci. Je docela dulezite mit na pameti, ze "zanet slach" je ve skutecnosti zanet v slachovych pouzdrech, jimiz slacha vede. Pokud neni odlecen, snizuje se pohyb slachy v pouzdru a krom bolesti muze dojit i k nevratnemu snizeni citlivosti ci hybnosti prstu. Stejne tak se muze stat problemem chronickym. Takze zanet slach neni moc dobre podcenit a lecbu urychlit.
Nicmene a nastesti, bolest ruky jeste zdaleka nemusi znamenat zanet. Ve vetsine pripadu se jedna o jiny problem nez primo zanet. Muze byt dusledkem napr podpirani ruky pri praci na pocitaci atp atd. Urcity vyznam na bolesti ruky ma i zaveseni kytary na rameni, kdy pak muze dojit k spatnemu prokrveni ruky a caste bolesti. Problem muze spocivat i v pateri atp atd. Je toho spousta a je docela dobre, pokud se takovy problem vyskytne, zvazit ruzne navyky a trochu sledovat co clovek dela a jak a pripadne to zmenit.
Teplo a drobny "telocvik" rukou a samozrejme i obecne byt v kondici neni nikdy na skodu. A mimoradne dobra rada dle me je, zmenit drzeni ruky pri hrani. Nehlede na rady a dogmata "jak se to ma delat", proste si najdete polohu, pri ktere se hraje dobre. Je jedno jak vysoko ci nizko ma clovek kytaru. Image je dobra vec, ale pohybliva ruka o moc lepsi. Vetsi problemy s rukou maji lide, kteri maji "klasicke" kytarove vzdelani a presli na el kytaru. Je to dano tim, ze klasicky prstoklad o moc vic vyuziva 4 prsty a zapesti hodne ohnute. To je samozrejme pozice ruky, ktera aplikuje-li se na kytaru zavesenou u kolen, vede povetsinou k bolestem ruky a pripadne i zanetu. Chce to nelamat pres koleno a najit si pro ruku prijatelnou pozici.
A v neposledni rade, vychazeji podobne problemy ze spatneho pochopeni toho, jak "cvicit" na kytaru. Ruce, si musi na zatez postupne zvykat a plati pravidlo, ze lepe je hrat 30 minut kazdy den, nez jeden den 5 hodin a pak dva dny nic. 3 hodiny trenovat tahani strun nevede k nicemu jinemu, nez k bolesti ruky. Dalsi co muze pomoci je, pouzivat tenci struny pokud se hraje hodne. Tenci struny nejsou "ostuda" :-)
A jen na zaver pro uklidneni. Zanet slach jsem mel 4 krat. Netreba hned zoufat. Hrani proste sem tam boli, ale je tak hezky, ze se to da vydrzet :-)
grock

Příspěvek od grock »

malinko jiné téma možná.Už jste někdo měl bolest v posledním článku prstu-ten jak se s ním mačká struna?Mozol tam mám léta,ale někdy se mi stane po delším hraní tohle.Je to bolest jako u podebraného prstu.Kolega v kapele to měl také.. :cry:
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Čas od času, stane se - lidské tělo není stroj, občas nějaký nerv zblbne.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
tadun@me.com

Příspěvek od tadun@me.com »

Pořád :-)
Thesces

Příspěvek od Thesces »

Jak by se mělo to zápěstí před hraním rozcvičit ?
PRS
barlaam

Příspěvek od barlaam »

staci hledat treba na youtube (jako by to už tu nebylo)
třeba:

Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Barlaam: na něco takového jsem se před časem taky ptal, a hledat na YT mě nenapadlo, díky :)
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
barlaam

Příspěvek od barlaam »

Nero ti odpovedel hned po dotazu:
Nero píše:Najdi si na YT výuková videa Petrucciho z jeho Rock Discipline nebo jak se to jmenuje. Tam se věnuje i tomuhle.
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

No, koukám, že fakt jo :shock: :oops:
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Jo,to Petrucciho dvd(jo jmenuje se Rock Discipline) jsme si taky sehnal,ale nějak mě nebavilo koukat čtvrt hodiny jak si masírovat prsty atd.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Od toho existují tlačítka typu Fast Forward... Ty Petrucciho "cviky" jsou ale fakt dobré.

PetrPeter 1975 - 2008
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

No pánové - potítko je prostě už z metodologického hlediska hloupost. Placebo efekt jedině. Potítko nic nefixuje a ničemu nepomáhá. Zamyslete se už jen nad názvem "potítko" - neslyším v tom ani dlaha, ani léčba a ani prevence. V životě jsme v nemocnici nikomu potítko nedávali.

Jinak šlachy nejsou jen v zápěstí, to už tu padlo - mě bolelo od zápěstí celé předloktí až k loktu.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Mě potítko při hraní pomáhá, ale je to přesně jak říkáš ty, psychologický efekt. Prostě nemám rád nezakryté ruce a když cítím to potítko, tak vím, že na ruce něco mám a dodává mi to jistotu.
Joe DiMaggio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joe DiMaggio »

Potítko navíc udržuje ruce v teple (tedy alespoň zápěstí), což mu dle mého názoru pomáhá. Nebo snad ne?
2001 Ibanez RG550EX (EVO /Ibanez S1/EVO)
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
Roland Micro-Cube 2W; Gallistrings 0.9 EG Extra Light; Ernie Ball Hybrid; Dunlop Tortex 1.14 mm
Amid

Příspěvek od Amid »

Asi znate tu situaci kdyz se bouchnete do brnavky... Dnes jsem to prehnal s hranim legat/tappingu a chvilkami se mi stava to, ze na okamzik mi vjede do ruky (od lokte k prstum) ten divnej pocit jako kdyz se bouchnu do brnavky. Neboli to, ale je to docela neprijemny. Proste jsem to dneska s temi legaty prehnal :|

Ale k veci. Stava se vam to nekdy taky, popr. nemuze to zapricinit zanet slach?
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Mě se stavá, že občas něco nešikovně chytnu, a střelí mi bolet do šlachy v předloktí a na chvíli ji mám zaseklou, ale hned se to spraví a zánět jsem zatím neměl. Prostě jako kdyby se mi podařilo najít polohu, kde se mi ta šlacha šprajcne :-)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“