Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Predator

Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Příspěvek od Predator »

Fořt píše:pupack: Palec nahoru!
Mně by se v tomhle threadu třeba líbily příklady legendárních kapel a nahrávek, pořízených na tranzistorové aparáty. Často ze snobství se tu oháníme nadřazeností lamp nad tranzistory, ale kolik z nás ví, kdo všechno a co všechno nahrál na tranzistorové aparáty, a z nahrávky to poznáme? Třeba Beatles - prakticky od období Sgt. Peppera hráli na tranzistorové Voxy. Nebo Fogerty v Creedence Clearwater Revival - prakticky celou kariéru požívá tranzistorové Kustomy. Alex Lifeson z Rush - pár desek na tranzistorové Gallien-Kruegery.
Takže tady by se třeba hodilo hodit nějaký odkaz na zajímavé vintage solid state aparáty, nahrávky na YT, atd.
Presne tak. Už som v živote počul aj vyskúšal rôzne aparáty. A môžem potvrdiť, že lampový aparát nemusí automaticky znamenať dobrý aparát, a polovodičový aparát tiež nemusí byť nutne šmejdom. Už som počul veľakrát skvelý koncert s výborným zvukom odohraný na tranzistorové kombíčko, rovnako ako totálny humus produkovaný lampou. A to ešte neriešim takú vec, že aj z podceňovaného tranzistorového aparátu sa dá pri troche snahy vymačkať výborný tón, a aj z lampy môže pri blbom nastavení a blbej hre liezť totálna s****a ... Ono všetko je aj tak o hráčovi, a to ďaleko viac, ako si mnohí myslia.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Jesli ste hráli na HH amplifiers to umí krásně teplý zvuk měkší než bassová lampa Marshall je to staré 30 roků jak je to možné že hraje tak dobře.
http://img27.imageshack.us/img27/6780/bassampt.jpg
Predator

Příspěvek od Predator »

Čítal som raz historku, podľa ktorej Marc Bolan natočil svoje najväčšie pecky na nejaké malé tranzistorové kombíčko. Malo fantastický lampový zvuk, ale lampa tam nebola ani jedna. Potom ho od neho kúpil majiteľ Bolanovho obľúbeného štúdia, ktorý bol sám aktívne hrajúci gitarista. A ten lampový tón z toho aparátu jednoducho nevedel nijako dostať, až napokon ho nechal v kúte štúdia a sadal na neho prach ...

pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

však je to o zvuku, když se mi líbí, neřešim jestli to je zvuk z lampy, tranzistoru nebo hrušky :lol: jen jak ty lampy svítej, to mě bere jediný :twisted:
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
kudlajz

Příspěvek od kudlajz »

Mám tranzistorové kombo Roland 15X a při hraní mi vychází z repráku i různé jiné zvuky, např. posouváním prstů po strunách atp., dejme tomu prostě parazitní rušivé zvuky, zajímalo by mě, jestli při přestupu na lampy některý z těchto zvuků zmizí a jestli je to i otázka techniky? :)
Epiphone Les Paul Studio Goth | Roland Cube 15W | Ernie Ball Regular Slinky
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ano, je to otázka techniky a ne, nezbavíš se jich. Právě naopak. To je jeden z důvodů pro koupi lampy. Naučíš se lépe hrát.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
kudlajz

Příspěvek od kudlajz »

Ahá.
No, mám v plánu si při nástupu do kapely koupit nějakej lampovej zesilovač, tak mě to zajímalo, ale zároveň mě to znepokojuje, protože u některých zvuků si nejsem jistý, jak je eliminovat, třeba ty zmiňované posuny prstů po strunách.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Zrovna posuny se moc eliminovat nedají. Ale v bordelu slyšet nejsou a pokud vím, ve studiu se to dělá nějak odděleně.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Těch se nikdy nezbavíš úplně - pomoci můžeš leda tím, že budeš používat kvalitní struny, měnit je včas, používat kosmetiku typu FastFret a při přesouvání rukou mít tak akorát tlak na strunu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kudlajz

Příspěvek od kudlajz »

Rád bych se učil na lampě, ale je to dost velká investice do začátku. Chvilku už hraju, tak snad na ně brzo přejdu.

Jinak trošku OT:
FastFretem mažu, mám struny Ernie Ball Regular 10ky no a natáhl sem je minulý týden v pátek a už o víkendu mi H a G struny začaly chytat měděnou barvu a trochu zčernaly, což mi přijde velmi zajímavé.
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Agresivní pot?
kudlajz

Příspěvek od kudlajz »

Nejspíš ano.
Znamená to teda, že budu muset kupovat ty struny s delší výdrží?
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Me naopak nereznou vubec.
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

kudlajz píše:Nejspíš ano.
Znamená to teda, že budu muset kupovat ty struny s delší výdrží?
Zkus na to nějaké přípravky. Já používám od Dunlopa 65 a nemůžu si stěžovat :) Stačí po každém hraní přetřít tím ty struny a drží krásně.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
kudlajz

Příspěvek od kudlajz »

Já používám Fast Fret, ten je taky na ochranu ne? A stejně to dělá .. nevím no :?
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

kudlajz píše:Já používám Fast Fret, ten je taky na ochranu ne? A stejně to dělá .. nevím no :?
Jo už to vidim, špatně jsem si přečetl původní post.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Adys301
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adys301 »

nechce se mi ve foru listovat, takže nwm jestli je to tu psáno, ale např marshall microstack zakk wylde signature je tranzostorovej ms, a má jakousi technologii FDD - takže prej zní jako plnokrevné lampové stacky.
Obrázek
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No myslím, že snad není ani nutné ty MS porovnávat po poslechu s opravdovým stackem. Stačí si je poslechnout samotné. Stačí se jen podívat na ten velikostní rozdíl. Nikdy nedávej na propagační kecy, jako jsou tyto.

Adys301
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adys301 »

Bummer píše:No myslím, že snad není ani nutné ty MS porovnávat po poslechu s opravdovým stackem. Stačí si je poslechnout samotné. Stačí se jen podívat na ten velikostní rozdíl. Nikdy nedávej na propagační kecy, jako jsou tyto.
no je to na kytary.cz, mě je to jako ukradený.jsem spokojenej s tím co mám :) :D
Obrázek
Predator

Příspěvek od Predator »

Tie marshallské microstacky, to je iba marketingový produkt prezentovaný veľkým menom, ktorý má za úlohu vytiahnuť peniaze z vrecka adolescentov za podpriemerne hrajúcu mašinu. Ináč povedané, zákazník kúpi hračku. ktorá sa podobá na svoju predlohu, ale proste bude stále znieť ako hračka.

Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“