Poraďíte s rytmem?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Bella

Poraďíte s rytmem?

Příspěvek od Bella »

Ahoj, vím, že mi poradíte, abych naposlouchala písničku, ale stejně se vás zeptám. A sice: jak se nejčastěji hraje dvoupůlový a dvoučtvrťový takt? Rozepište, prosím (nahoru, dolů). Jsem samozřejmě začátečník a potřebuju vědět nějaký stálý, co se hodí na více písniček. Díky.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Poraďíte s rytmem?

Příspěvek od McKozias »

coze? dokazes to nejak upresnit??
Dave3R
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave3R »

dvoupůlový: úder dolů na první a třetí dobu přes dvě doby.
Dvou čtvrťový: Ještě sem to neviděl, protože je to vlastne klasický 4/4 akorát jenom na 2 doby...na prnví a druhou(1. Down 2. Up)
Baskytara:
Epiphone Thunderbird V reverse (Hořovice),BOSS ODB-3,BOSS CEB-3, Trace Elliot A350SMX, Trace Elliot 1048h, Behringer racktunner

http://www.bandzone.cz/melodymayhem

Kytara: Cort EVL Z4, Engl Screamer

http://www.bandzone.cz/wotf

Jeslti ste blízko od Brna a chcete nahrát Demo za pár korun, tak se ozvěte...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

spise naopak ne?
Dave3R
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave3R »

Podle mě by to melo byt tkale, kdyz mas 3/4 tak to mas taky 3 doby ...takze u dvoupulovyho mas jakoby dve pulovy noty pres celej takt...kazdopadne to osu docela neobvykly rytmy si mylsim :-D
Baskytara:
Epiphone Thunderbird V reverse (Hořovice),BOSS ODB-3,BOSS CEB-3, Trace Elliot A350SMX, Trace Elliot 1048h, Behringer racktunner

http://www.bandzone.cz/melodymayhem

Kytara: Cort EVL Z4, Engl Screamer

http://www.bandzone.cz/wotf

Jeslti ste blízko od Brna a chcete nahrát Demo za pár korun, tak se ozvěte...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ne tak kdyz slysim nazev dvoupulovy predstavim si neco jako 2/2 cili 4/4 a kdyz dvouctvrtovy tak 2/4, cili nejakou polku :D
Bella

Příspěvek od Bella »

Dík za rady, ale na natvrdlou Bellu musíte pomalu. Konkrétně potřebuju zahrát s dvoupůlovým Na kameni kámen a s dvoučtvrťovým Tulácký ráno. On je tam nejdřív 4/4, ke nakonci písničky je ten 2/4.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Možná se ti to nebude úplně líbit, ale nejlepší je poslouchat a zkoušet všechno možné, ono ti z toho něco vyleze. Navíc v praxi do toho tou pravačkou stejně nemydlíš pořád v jednom rytmu, to by byla strašná nuda. Na 4/4 je takovým univerzálním základem pionýrák, na 2/4 není od věci se naučit různé způsoby tlumení strun. Ale pionýrák je jako UHO - nedá se z něj vařit pořád, začne nudit. Musíš do toho minimálně něco přidat, tu a tam nějakou změnu rytmu pro důraz nebo odlehčení. A zrovna Tulácký ráno se rychle naučíš vybrnkávat prsty - začni Kometou, ať se do toho trochu dostaneš a pochopíš jak ty rozklady akordů fungují, a pak už to pro tebe bude snadné.

Tulácký ráno a 2/4? Kde? Já jsem to pokaždé slyšel i hrál komplet na 4 a znělo to dobře...

Do pytle já chci na čundr :(
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Dave3R píše:kazdopadne to osu docela neobvykly rytmy si mylsim :-D
Tak 2/4 rozhodně neobvyklý není... Máš na to půlku lidovek a v dalším táborákovém repertoiru najdeš k tomuto rytmu hafo songů...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Bella

Příspěvek od Bella »

Tak jo, budu zkoušet všechno možný. U toho Tuláckýho rána je ve 2/4 jenom část, je to v Já písničce.
Jó na čundr, to bych chtěla taky, ovšem kdybych tam vybalila svoje kytarové umění, asi by všichni utekli. Zatím si s tím netroufnu ani na zahradu k ohni.
Slayertplsko

Příspěvek od Slayertplsko »

McKozias píše:ne tak kdyz slysim nazev dvoupulovy predstavim si neco jako 2/2 cili 4/4 a kdyz dvouctvrtovy tak 2/4, cili nejakou polku :D
Myslim, ze treba vyriesit zakladny problem. Tu nejde o to, aku matematicku hodnotu maju tie zlomky!!! Teda 2/2 nema nic spolocne s 4/4, ale je to v podstate to iste, co 2/4, akurat jednu dobu tu predstavuje polova nota namiesto stvrtovej. Ide o to, kolko je v tom takte (metre) dob a ako sa dalej delia.

Precitajte si moj prispevok z 19.09.2010 10:38, tam je to podrobnejsie.
hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... 1-120.html
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“