Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Příspěvek od bubucci »

2 pigdestroyer: djentleman :twisted:

Znám pár zvukařů, co zvládnou zaříznout každy aparát :roll: Moje poslední zkušenost s Line6 je s hlavou HD100, takže trošku paradoxně lampový aparát a ten hraje oproti veškerým předpokladům místních “odborníků“ nad očekávání dobře.
O tom nastavení jakéhokoliv aparátu jsem tu už psal několikrát, je to alfa a omega dobrého kytarového zvuku a když kolikrát tady čtu ty rady a názory těch rozverných mládenců, tak jenom kroutím hlavou. Jedna věc je dobrý zvuk, když hraješ sám, ale s tím samým zvukem zase tak dobře neprolezeš mixem, takže je to taky trochu o kompromisech.
A ještě jedna čerstvá, když tam padlo to slovo Mesa Boogie. Hrál jsem nedávno na DC a nemůžu si pomoct, ale z toho cosi nic nelezlo, zvuk tvrdý jak prkno a asi bych si nenašel použitelný zvuk do kapely :(
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

S mesou se člověk učí žít, pokud víš přesně zvuk jaký chceš, tak máš možnost ho z toho dostat. Pokud ovšem čekáš, že to jakkoliv bude hrát dobře, tak to ne. Nejsem zarytým fanouškem aparátů Mesa Boogie, pro změnu se mi nikdy nelíbilo Recto.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Mel jsem pujceny ruzny Mesa aparaty a vzdycky se tam ten zvuk musel dlouho hledat - coz je presne ta filozofie, ktera mi nesedi, proto taky Mesu nemam. Ale to uz jsme docela OT.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Red Bull píše:S mesou se člověk učí žít, pokud víš přesně zvuk jaký chceš, tak máš možnost ho z toho dostat. Pokud ovšem čekáš, že to jakkoliv bude hrát dobře, tak to ne. Nejsem zarytým fanouškem aparátů Mesa Boogie, pro změnu se mi nikdy nelíbilo Recto.
To já vím, já jsem zase recto měl :) Ale ten DC není můj šálek kávy a shodlo se nás na tom víc, že ten zvuk nemá vůbec štávu a nevidím jediný důvod, proč se na tom trápit, když ti jiné aparáty nabídnou příjemnější zvuk jednodušším způsobem.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

No ono DC je naopak celkem dost populární, nevím chyba vždy může začít u člověka, stylu, dynamice hry atp. Já hrál druhou kytaru a klučina měl právě VHT a VHT 4*12 měl zvuk hutnější než hutný až mi z toho nebylo dobře, ale hrálo to výborně, ale i moje malá Mesa proti tomu aparátu byla zvukově dost výrazná, holt EQ v A pěkně projede i ultrabrutálním VHT.

bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Red Bull píše:No ono DC je naopak celkem dost populární, nevím chyba vždy může začít u člověka, stylu, dynamice hry atp. Já hrál druhou kytaru a klučina měl právě VHT a VHT 4*12 měl zvuk hutnější než hutný až mi z toho nebylo dobře, ale hrálo to výborně, ale i moje malá Mesa proti tomu aparátu byla zvukově dost výrazná, holt EQ v A pěkně projede i ultrabrutálním VHT.
A o tom to, je! Když ti mesa studio zvukově vyhovuje a umíš s ní zacházet, tak potom není o čem a nikdo ti to nevymluví, a to je dobře.
Např. na mojém pittbullu je i class A i EQ :wink:

Eště editek: jde taky o muziku, kterou hraješ, v nějakém harcore nebo moderním metalu ti většinou hlavy s 4x12 převalcují komba. Na druhou stranu jde o to, aby měla dobrý zvuk kapela a ne o to, kdo ho má většího :)
kudlajz

Příspěvek od kudlajz »

Koukal sem a zalíbila se mi zvukově hlava Blackstar HT-100, má tu s ní někdo zkušenosti?
Je i cenově dostupná.
Epiphone Les Paul Studio Goth | Roland Cube 15W | Ernie Ball Regular Slinky
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Je to přesně o tom, co komu vyhovuje, jsem upřímně rád, že Mesy nesedí každému :D a když si chce někdo koupit Studio, tak ho varuji, protože je hodně specifické.

IMHO můžeš mít velký apec jak chceš, ale pokud neumíš nastavit nic jiného než brutální V dát Gain skoro naplno a podladit o tři a půl tónu, tak nenastavíš zvuk, kterým by malá Mesa s EQ do A neprojela jako nůž máslem. (To je má osobní zkušenost)

Teorge

Příspěvek od Teorge »

kudlajz píše:Koukal sem a zalíbila se mi zvukově hlava Blackstar HT-100, má tu s ní někdo zkušenosti?
Je i cenově dostupná.
jestli tě zajímá něco konkrétního zkus se zeptat Guitarnoize na youtube nebo na officiálním fóru Blackstarů http://www.youtube.com/user/guitarnoize#g/u

Vím, že zkoušel hodně Blackstarů a nakonec si koupil tu HT-100, sice myslím říkal, že by spíš bral S1-100, ale ta byla pro něj finančně jinde.

Abych nebyl OT: Nevím jestli je to míma rukama, že všude čtu zvuk do V, ale mě se to prostě vůbec a vůbec nelíbí. Ačko zní skvěle :-)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No zrovna u Blackstarů je použitelnost véčka docela podmíněná vhodným nastavením ISF. Na britský zvuk takové nastavení ekvalizéru skutečně není nic moc. Ale na americký je to fajn pila.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

IMHO můžeš mít velký apec jak chceš, ale pokud neumíš nastavit nic jiného než brutální V dát Gain skoro naplno a podladit o tři a půl tónu, tak nenastavíš zvuk, kterým by malá Mesa s EQ do A neprojela jako nůž máslem. (To je má osobní zkušenost)
Já používám hrb a ne V :D

2: Teorge : kudlayz by to měl spíš směrovat do threadu o Blackstaru. Za mě je to nejhuř hrající 100W lampový hlava, co jsem zatím slyšel.
Adys301
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adys301 »

zdravim, mám pravděpodobně levnej tranzistorák, ale jsou v něm 4 červené LED lampičky. rozsvístí se když zahraju. nevíte k čemu jsou ? kdyby to byla nějaká kontrolka na zkreslení chápu, ale nač čtyři ?
Obrázek
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Slyšel jsem o zkreslování "antiparalelně zapojenými LED". Předávám dál aniž bych věděl, co to vlastně znamená. :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Bummer píše:Slyšel jsem o zkreslování "antiparalelně zapojenými LED". Předávám dál aniž bych věděl, co to vlastně znamená. :D
zapojené paralelně, jedna v propustném směru, druhá v závěrném. :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Díky ti. :)

jerry

Příspěvek od jerry »

Hodně jsem si toho o
VHT Special 6 Ultra Head přečetl a poslechl a je to většinou chvála.Ohulené,zkreslené se mě líbí velmi,ovšem vrátil jsem se do mladých let a dost často si zahraji staré The Shadows.Tehdy se ovšem hrálo naprosto bez zkreslení,čistý zvuk a kdo měl,tak páskové echo.Na výběr nebylo,všechno bylo jenom lampový a zkreslení vyžhavenýma lampama jsme považovalo za chybu.Teď k věci,všechny dnešní lampy hrají čistý zvuk jen na velmi krátkém úseku,tak 1,5-2 hodiny a pak to začne zkreslovat.Pamatuji si že na starých lampách to hrálo čistě téměř na celém úseku zesílení.Jak je to vlastně,jde o to že ta 5w lampa je čistým zvukem prostě krátká a slabá.Ví někdo jak to je a může napsat pár řádků,případně odkaz,nejraději v češtině.Tak by měl ten zvuk vypadat:
http://www.youtube.com/watch?v=VycZVyAp ... re=related
Děkuji
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

jerry píše:Teď k věci,všechny dnešní lampy hrají čistý zvuk jen na velmi krátkém úseku,tak 1,5-2 hodiny a pak to začne zkreslovat.Pamatuji si že na starých lampách to hrálo čistě téměř na celém úseku zesílení.Jak je to vlastně,jde o to že ta 5w lampa je čistým zvukem prostě krátká a slabá.Ví někdo jak to je a může napsat pár řádků,případně odkaz,nejraději v češtině.Tak by měl ten zvuk vypadat:
http://www.youtube.com/watch?v=VycZVyAp ... re=related
Děkuji
Není pravda, že dnes všechny lampáky kreslí hned od začátku. Ovšem těch, ktreré hrají opravdu hezky a čistě při vyšších hlasitostech je pomálu a jsou dost drahé. Vše se řídí tržními mechanismy. Před padesáti lety i dříve bylo třeba zesílit zvuk co nejvěrněji, tak se o to konstruktéři snažili. Jaké ceny aparátů tehdy byly, asi víš sám. Dnes je pro výrobce jednodušší postavit chrapláky z mizerných komponentů, dát to na trh za výrazně nižší ceny a zákazníků je dost. Na čistý zvuk tu jsou zase polovodiče a digitální technologie, opět výrazně levnější způsob výroby. Že to hraje o dost hůře a o životnosti ani nemluvě, je jiná věc. Prodává se to a výrobcům to přináší zisky, to je důležité. Tak proč dělat náročné lampové aparáty na čistý zvuk, když je o ně zájem jen okrajový a hlavně je výroba drahá. Kdo by dnes dělal výstupáky na permaloy, když to nějak ( při zkreslení dostatečně ) hraje i na plechu z recyklovaných hřebíků? Co teprve reproduktory? Nicméně pár vyjímek na trhu určitě je. Mezi nejdražšími modely od VOXu, či Fenderu se určitě něco najde. Snad i u Mesy by něco mohlo být, možná Genz Benz... Chce to hledat a vzít si půjčku. Nebo si aparát postavit sám. Na tomto videu: http://www.youtube.com/watch?v=YF-WxZ6U-4c hraje čistě přes lampy nejen kytara, basa i housle, ale dokonce se přes lampáka i zpívá. Nikde žádné rušivé zkreslení nepozoruji.
Naposledy upravil(a) mmjuz dne 14.06.2011 7:47, celkem upraveno 1 x.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

nádherný dynamický zvuk - klobouk dolů Milane - tvoje aparáty prostě hrají o tom žádná :wink:
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Lampa, nelampa, když si někdo umí udělat zvuk tak se nějaké rozdíly mezi lampou a tranzistorem smáznou. Dpc to Axe-FX je naprostý masakr.

Kód: Vybrat vše

I υѕе a pretty basic setup.
    Fοr guitars, I used mу BRJ custom 7-strings (equipped wіth Bare Knuckle Painkiller pickups). Thе guitar tones аll came frοm thе Axe-Fx. I used mу Peavey 5 string bass, running through Ampeg SVX. Thе drum samples wеrе Steven Slate аnd ѕοmе custom samples thаt I’ve hаd forever. I υѕе Presonus Studio One Pro fοr a DAW, whісh I lονе. I υѕе inexpensive M-Audio monitors аnd interface, аnd a KRK sub monitor. I record wіth a self-built custom PC.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Na Axe-FX by se daly najit i lepsi videa, tohle mi prislo dobry, ale zdaleka ne skvely.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“