Talent na kytaru (klasickou)
Pravidla fóra
Re: Talent na kytaru (klasickou)
Já mám not na klasickou kytaru tak odhadem 30 až 40 cm na výšku. Lukáši, to všechno si nejsem schopen zapamatovat. Samozřejmě, že když člověk hraje něco na přednes (soutěž, ...) tak by to měl hrát zpaměti, protože mu to umožní se do skladby více vložit a lépe přenést emoce.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Samozřejmě - ale tak to se teď budeme bavit o tom, jestli "hrajeme aktivně nebo pasivně"... Zahraju akordový doprovod na Klobouk ve křoví, protože umím zahrát akordy a číst zápis, ale rozhodně ho nedám zpaměti, protože jsem ho hrál jen párkrát v životě.
Pokud chci zahrát skladbu opravdu dobře, musím ji umět zpaměti, a ne při hraní koukat do not nebo čehokoli jiného, abych viděl, jak se hraje. Ani já, ani ty, se nebudeme učit stovky skladeb na zpaměť, protože máme i jinou práci a třeba i proto, že na to nemáme takovou hudební inteligenci a paměť. Kdybysme byli profesionální kytaristé, tak bychom je asi zahrát uměli i z hlavy. (A teď je jedno, jestli budeme mluvit o hudbě, která je vlastní Paco de Luciovi nebo o Johnu Petrucci...)
Mimochodem - já osobně hraju sám sobě pro radost a pro relaxaci. A rozhodně, když si jdu zahrát, tak netahám zpěvníky, tabulatury a noty...
Pokud chci zahrát skladbu opravdu dobře, musím ji umět zpaměti, a ne při hraní koukat do not nebo čehokoli jiného, abych viděl, jak se hraje. Ani já, ani ty, se nebudeme učit stovky skladeb na zpaměť, protože máme i jinou práci a třeba i proto, že na to nemáme takovou hudební inteligenci a paměť. Kdybysme byli profesionální kytaristé, tak bychom je asi zahrát uměli i z hlavy. (A teď je jedno, jestli budeme mluvit o hudbě, která je vlastní Paco de Luciovi nebo o Johnu Petrucci...)
Mimochodem - já osobně hraju sám sobě pro radost a pro relaxaci. A rozhodně, když si jdu zahrát, tak netahám zpěvníky, tabulatury a noty...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
S tímto nesouhlasím. Opravdu se to dá nacvičit tak, že hraješ plynule z not. Samozřejmě tam ale je i určitá motorická (a další - vizuální, sluchová) pamět. Nicméně bez not tu skladbu nejsem schopen zahrát.Nero píše: Pokud chci zahrát skladbu opravdu dobře, musím ji umět zpaměti, a ne při hraní koukat do not nebo čehokoli jiného, abych viděl, jak se hraje.
To je jasné.Nero píše: Mimochodem - já osobně hraju sám sobě pro radost a pro relaxaci. A rozhodně, když si jdu zahrát, tak netahám zpěvníky, tabulatury a noty...
Tohle je podle me stret dvou svetu - rockoveho, kde se z not nehraje, a toho klasickeho, pripadne jazzoveho apod., kde se z not bezne hraje. Otazka pak je, jestli pri nekolikatem hrani, kdy uz tu skladbu ma clovek nacvicenou a procitenou, nejsou ty noty zbytecny 
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Nero
- Rádce
No, ale tak jedna věc je zahrát skladbu plynule a druhá je zahrát ji se vším všudy, včetně toho oblíbeného "feelingu", ať se tím myslí cokoli. Ty noty by měly být berlička, připomínat ti, co hraješ, ale nemyslím si, že bys na nich měl být závislý.Jester píše:S tímto nesouhlasím. Opravdu se to dá nacvičit tak, že hraješ plynule z not. Samozřejmě tam ale je i určitá motorická (a další - vizuální, sluchová) pamět. Nicméně bez not tu skladbu nejsem schopen zahrát.Nero píše: Pokud chci zahrát skladbu opravdu dobře, musím ji umět zpaměti, a ne při hraní koukat do not nebo čehokoli jiného, abych viděl, jak se hraje.
Pro objektivitu věci - přiznávám otevřeně, že jsem člověk, kterého ZUŠky a hraní z not minulo (byť toho dnes v podstatě spíš lituju). Navíc je můj názor poněkud ovlivněn zejména klavíristy s typickým "ZUŠ syndromem" - to jsou ti, co z not zahrají skoro cokoli, ale jakmile se jim záznam sebere, tak nevymyslí vůbec nic. Bohužel ani nějaká osobní invence u nich není. Tudy prostě podle mě cesta nevede.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Wohmo máš samozřejmě pravdu. Já to beru tak, že je to téma o klasické kytaře.
K Tvé druhé větě - hraju nějakou skladbu už opravdu dlouho, ale vzhledem k tomu, že je třeba na 10 stránek, tak si ji opravdu nepamatuju i po té době. Ale třeba je to i mým věkem.
Nero
Nechal bych k tomu vyjádřit kluky z konzervy, pár jich tady je.
O tom, že často nedokážou lidé něco zahrát bez not nepolemizuju. Sám to tak mám na klavír. I když teda na něj už s postupem času nedám nic i s notama.
K Tvé druhé větě - hraju nějakou skladbu už opravdu dlouho, ale vzhledem k tomu, že je třeba na 10 stránek, tak si ji opravdu nepamatuju i po té době. Ale třeba je to i mým věkem.
Nero
O tom, že často nedokážou lidé něco zahrát bez not nepolemizuju. Sám to tak mám na klavír. I když teda na něj už s postupem času nedám nic i s notama.
- Nero
- Rádce
Vycházím z toho, co vím z povídání s lidmi, co hrají/hráli v ND - i oni to takto cítí. Alespoň někteříJester píše: Nero
PetrPeter 1975 - 2008
V tom musím s Wohmou souhlasit. Když se učím klasickou skladbu, tak většinou podle not hraju jen do tý doby než si ji zapamatuju a pak se snažím pilovat techniky, dynamiku, přesnost, ale to už to umím z hlavy. Koukání do not mě brzdí. Je pravda, že desetistránkovou skladbu jsem se zatím neučil.Wohma píše:Tohle je podle me stret dvou svetu - rockoveho, kde se z not nehraje, a toho klasickeho, pripadne jazzoveho apod., kde se z not bezne hraje. Otazka pak je, jestli pri nekolikatem hrani, kdy uz tu skladbu ma clovek nacvicenou a procitenou, nejsou ty noty zbytecny
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
A na to jsi přišel kde?Wohma píše:Tohle je podle me stret dvou svetu - rockoveho, kde se z not nehraje, a toho klasickeho, pripadne jazzoveho apod., kde se z not bezne hraje.
Jsem na konzervě a právě tam musí být požadovaný materiál jak ke zkouškám, tak k přijímačkám, hrán z paměti (ale učí se z not)... to se však netýká různých seskupení (ty ale nedělají zkoušky, jsou brány jako zpestření a naučení se hraní v kolektivu), protože ty mohou noty mít (ale z paměti by svůj part taky většinou zahráli).
Krom toho, příští rok mě čeká skladba o dvanásti stránkách... proto jsou také různé metodiky na to, jak si zapamatovat takhle dlouhý skladby (nejdelší, co teď hraju má osm stran)... ale to už trochu chce, aby ten člověk měl něco nahráno. Taky to dost ovlivňuje typ skladby, protože teď dělám čtyřstránkový preludium, kde jsou pouze rozložené akordy a to natlouct do hlavy není už tak lehký oproti přednesům.
Jinak praktikuju tzv. "sirkovou metodu", hraní pozpátku a cvičení v krátkých intervalech... kdyby byl zájem, rozepíšu se.
Me ale nezajima, co se dela na konzervatori, me zajima, co delaji interpreti na koncertech. A tam jsem videl svoje
Rockovou nebo metalovou kapelu hrat z not jsem teda jeste nevidel, az na par vyjimek (zpravidla tam, kde to vubec nebylo nutne a kde chteli byt dani lidi zajimavi
). U klidnejsi hudby jsem minimalne 50/50 videl, ze hrali z not, minimalne nekteri z kapely.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Pardon, přehlédl jsem ne na začítku slova nezajímá... takže příspěvek "anuluji"Wohma píše:Me ale nezajima, co se dela na konzervatori, me zajima, co delaji interpreti na koncertech. A tam jsem videl svojeRockovou nebo metalovou kapelu hrat z not jsem teda jeste nevidel, az na par vyjimek (zpravidla tam, kde to vubec nebylo nutne a kde chteli byt dani lidi zajimavi
). U klidnejsi hudby jsem minimalne 50/50 videl, ze hrali z not, minimalne nekteri z kapely.
Naposledy upravil(a) Pikus dne 10.05.2011 16:18, celkem upraveno 1 x.
Nero, vtomto se skutečně mýlíš. Faktem je, že i do hraní z not se dá zavrhnout feeling, pokud z nich umíš hrát plynule.
- Nero
- Rádce
Já bych na to leda tak zopakoval to, co napsal Wohma - "Otazka pak je, jestli pri nekolikatem hrani, kdy uz tu skladbu ma clovek nacvicenou a procitenou, nejsou ty noty zbytecny
"
Jen doufám, že ten feeling si chtěl zahrnout, ne zavrhnout
Jen doufám, že ten feeling si chtěl zahrnout, ne zavrhnout
PetrPeter 1975 - 2008
-
woro90-1
Některé skladby se pamatují velmi těžko, ale snadno se učí. Pak jsou noty téměř nezbytné, resp. nemá smysl se to za každou cenu učit nazpaměť, když je daleko lehčí to hrát z not. Samozřejmě ale musíš umět číst rychleji než hraješ 
Rudess z DT hraje z not.Wohma píše:Rockovou nebo metalovou kapelu hrat z not jsem teda jeste nevidel, az na par vyjimek (zpravidla tam, kde to vubec nebylo nutne a kde chteli byt dani lidi zajimavi).
Jo.woro90-1 píše:Některé skladby se pamatují velmi těžko, ale snadno se učí. Pak jsou noty téměř nezbytné, resp. nemá smysl se to za každou cenu učit nazpaměť, když je daleko lehčí to hrát z not. Samozřejmě ale musíš umět číst rychleji než hraješ
A zrovna u nej mi to tezce nestymuje, protoze tu tvorbu musi umet zahrat zpameti i pozpatku. Na druhou stranu ne vzdycky jsem ho videl hrat z not (pokud mu ty noty neukazuji ty jeho obri klavesy s masivnim displejemJester píše:Rudess z DT hraje z not.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
právě že je má na tom displayiWohma píše:A zrovna u nej mi to tezce nestymuje, protoze tu tvorbu musi umet zahrat zpameti i pozpatku. Na druhou stranu ne vzdycky jsem ho videl hrat z not (pokud mu ty noty neukazuji ty jeho obri klavesy s masivnim displejemJester píše:Rudess z DT hraje z not.)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Ty jo, už musím trošku blbnout já fakt napsal zavrhnoutNero píše:Jen doufám, že ten feeling si chtěl zahrnout, ne zavrhnout