lak
Pravidla fóra
Re: lak
no zalezi spis na to jaky lak... jestli nitro a nebo polyuretan.. a nebo se dava jen šelak.. a nebo se to jen voskuje..marthy píše:Jaký je podle vás lepší povrch kytary, mat(saténový lesk) nebo lesk? Myslím z hlediska zvuku odolnosti, ochrany nástroje apod.
podle nej zvuku byt to asi seradil nasledovne (kdyztak me nekdo upravte):
šelak, vosk, nitro, polyuretan...
s jednoduchosti udrzby je to pak presne opacne... na polyurethjan si vemes pronto, nitro asi taky docela pujde jeste, ale je dalko min odolne a casem se ruzne meni, selak a vosk budou chtel sakra peci... no jinak v obchode selak a vosk neuvidis.. to bysis musel nejspis kytarkunechat postavit. a nitro uvidis az u hodne drahych kousku... vyjimkou bude tak akorat dostupnejsi furch...
jinak jeste s tim matem a leskem - na lesku jsou videt otisky prstu a je na tom vic videt mastnosta... vic jsou tam videl drobne odreninky... na matu neni videt skoro nic, ale na mistech, o ktere se tres a nebo o ktere casto zavadis trsatkem se lak "vylesti"
Ahoj,
díky za vyčerpávající odpověď. Bohužel takové podrobnosti o matném laku ani neznám ani mě nenapadlo se po tom v obchodě ptát.
Jestli tomu tedy dobře rozumím, tak se mat častým třením povrchu vyleští. Nejde tedy přímo o poškození nebo seškrábání laku? V podstatě mi šlo o to, jestli je ten lesk nějak odolnější vůči poškrábaní než mat. Dík
díky za vyčerpávající odpověď. Bohužel takové podrobnosti o matném laku ani neznám ani mě nenapadlo se po tom v obchodě ptát.
Jestli tomu tedy dobře rozumím, tak se mat častým třením povrchu vyleští. Nejde tedy přímo o poškození nebo seškrábání laku? V podstatě mi šlo o to, jestli je ten lesk nějak odolnější vůči poškrábaní než mat. Dík
no abych to zjednodusil.. kdyz si koupis kejtru v obchode (na ktere bude nejspi polyurethan), tak se pak bude matny a leskly lak lisit tim, ze na matnem nebudou videt uplne takove ty miniskrabance, ktere udelas snad i suchym hadrem... na lesklem je proste videt vsechno. navic budou na lesklem daleko vic videt otisky a ruzna mastnota, na matnem to neni videt skoro vubec... ten matny lak je samozrejme stejne odolny jako ten leskly, pouze ho na tech nejexponovanejsich mistch vylestit - treba pokud hrajes trsatkem, tak ho vylestit po strnama nalevo od pickguardu atd... vylestis ho treba i vzdau oblecenim atd. to je asi tak hlavni rozdil... jinak to na zvuk ani na odolnost laku vuci nejakemu vetsimu nasili nema vliv, jestli je lak matny a nebo leskly..marthy píše:Ahoj,
Být tebou tak jdu i tak do lesku. Přeci jen jak se ti leskne krásně vyblejskaná kytara, to je pohled pro bohy a navíc máš možnost se s kytarou mazlit třeba každý druhý den, abys ji hezky vyglancoval
Třeba když to vemu ještě z toho praktického hlediska, tak na matné kytaře když ji škrábneš třeba nehtem tak to pude docela dost vidět než na lesklé. Viděl jsem to na vlastní oči u série Cort EVL. Nevím no. Ale stejně nejlepší co můžeš udělat je zajít do shopu a zkusit si který povrch ti líp sedí v rukách, jde přeci jen hlavně o pohodlí při hraní, nemám pravdu?
Třeba když to vemu ještě z toho praktického hlediska, tak na matné kytaře když ji škrábneš třeba nehtem tak to pude docela dost vidět než na lesklé. Viděl jsem to na vlastní oči u série Cort EVL. Nevím no. Ale stejně nejlepší co můžeš udělat je zajít do shopu a zkusit si který povrch ti líp sedí v rukách, jde přeci jen hlavně o pohodlí při hraní, nemám pravdu?
:: ak. kytara - SX :: el. kytara - Cort M600 :: basa - Cort Precission Bass ::
:: kyt. kombo - VOX AD30VT :: bas. kombo - Warwick Blue Cab 60 :: kabel - Planet Waves ::
:: kyt. kombo - VOX AD30VT :: bas. kombo - Warwick Blue Cab 60 :: kabel - Planet Waves ::
Ahoj, chtěl jsem se zeptat jak jednoduše by se dal vyleštit matný lak do lesku, mám kytarku už tak dva roky a na krku ji mám už plně lesklou. Ideální by bylo kdyby to šlo nějak bez použití nějaké chemie nebo podobně. Díky moc
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
ESP eclipse II VB
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
No tak protože jsme v threadu "Akustické kytary", bude převažovat lesklý lak, matná lak a nitro. Polyuretan se dává asi hlavně na elektrické kytary. Akusticky nejhorší je lesklý lak a to proto, že se na dřevo nanáší mnoho vrstev a síla laku může dosahovat i více než 50% síly dřeva. Výhodou je vysoký lesk, nevýhodou je utlumení dřeva. Kompromisem je matný lak, kterého se nanáší méně vrstev. Jestli vypadá hůře nevím, mě se líbí. Nitro dává z "běžných" povrchových úprav asi nejvíc vyniknout dřevu.
A teď z jiné strany. Pokud řešíš lak a pak si koupíš Cortku za dva litry, pak asi není moc co řešit. Pokud vybíráš kytaru od 10k nahoru, měl by tě více zajímat zvuk, než povrchová úprava.
A teď z jiné strany. Pokud řešíš lak a pak si koupíš Cortku za dva litry, pak asi není moc co řešit. Pokud vybíráš kytaru od 10k nahoru, měl by tě více zajímat zvuk, než povrchová úprava.
Cože ?CzechJoker píše: ... síla laku může dosahovat i více než 50% síly dřeva ...
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
tzn. dřevo 4mm+ lak 2mm ?
Síla laku nemá vůbec nic společného se sílou desky. Vyjadřovat ji proto relativně v procentech nemá smysl.
Lak má jen pár desetin mm a deska 2mm by tah kovových strun určitě neustála. Na akustice bývá 3mm.
Surové desky pro stavbu nástroje mívají 3,5 mm pro španělu a 4,3mm pro akustiku.

Zajímavý materiál je tady.
http://wood.mendelu.cz/cz/sections/FEM/ ... vy2006.pdf
Lak má jen pár desetin mm a deska 2mm by tah kovových strun určitě neustála. Na akustice bývá 3mm.
Surové desky pro stavbu nástroje mívají 3,5 mm pro španělu a 4,3mm pro akustiku.

Zajímavý materiál je tady.
http://wood.mendelu.cz/cz/sections/FEM/ ... vy2006.pdf