volba kanalu pro stopy
Pravidla fóra
volba kanalu pro stopy
Zdravim,
nevite jake je bezne nastaveni kanalu pro nastroje? Co dat do praveho, co do leveho a co doprostred.
pr. SD+HH+Crash vpravo a TT+Ride vlevo a BD uprostred, kytara vpravo, basa mirne vlevo...
proste by me zajimalo jestli existuje nejaky common settings. neco jsem zkousel ale neni to ono, tak hledam neco overenyho, je mi jasny ze toho je fura ale tak par nejpouzivanejsich - nejjednodussi...
Dik
nevite jake je bezne nastaveni kanalu pro nastroje? Co dat do praveho, co do leveho a co doprostred.
pr. SD+HH+Crash vpravo a TT+Ride vlevo a BD uprostred, kytara vpravo, basa mirne vlevo...
proste by me zajimalo jestli existuje nejaky common settings. neco jsem zkousel ale neni to ono, tak hledam neco overenyho, je mi jasny ze toho je fura ale tak par nejpouzivanejsich - nejjednodussi...
Dik
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: volba kanalu pro stopy
Já bicí dělám:
BD střed, SD mírně vpravo (ale jen mírně), TT kousíček L/R symetricky, kotel doleva (trochu víc než je SD vpravo). Plechy: HH (pokud nahrávám) malinko víc doprava než SD, OH mikrofony symetricky do sterea; osobně dávám tak +/- 50% rozsahu na každou stranu zhruba.
Co se týče zbytku nástrojů, tak zase jde o aranžmá, ale takové to "common" je basa střed, hlavní zpěv taky střed a zbytek dle počtu nástrojů a bohatosti aranže.
P.
BD střed, SD mírně vpravo (ale jen mírně), TT kousíček L/R symetricky, kotel doleva (trochu víc než je SD vpravo). Plechy: HH (pokud nahrávám) malinko víc doprava než SD, OH mikrofony symetricky do sterea; osobně dávám tak +/- 50% rozsahu na každou stranu zhruba.
Co se týče zbytku nástrojů, tak zase jde o aranžmá, ale takové to "common" je basa střed, hlavní zpěv taky střed a zbytek dle počtu nástrojů a bohatosti aranže.
P.
Jde taky o to, že když přijde bicák, co má sadu obráceně(mě se to stalo už párkrát), tak je třeba se na to dívat prostě obráceně
Já to dělám uplně jednoduše, prostě jako kdybych stál před sadou, tak se snažim vše rozházet. Na tvrdo ve středu nechávám kopák a virbl - to je hodně důležitý. Tomy dle toho jak je bicák má, nebo i dle toho, jak hustě na tomy hraje - když bude dělat přechody často, a bude přitom používát třeba dva tomy, tak je klidně dám i 60% levá pravá - efekt to dělá skvělej - ale často taky bouchne jen do jednoho v rámci rytmu, tam už by měl posluchač pocit, že to padá na stranu, takže i často automatizuju...hit hat a ride dávám zhruba tak, jak je bubeník má - ale většinou hodně lehce levá pravá...OH samosebou jak píše Pavel uplně do stran, a ambienty(většinou stavim dva-stereo), ty dávám dle toho, na kterou stranu je bubeník "směrovanej". Často, když někdo nemá vyrovnaný údery ve spojení s neladícíma bicíma k činelům(tzn.:bicí jsou neúměrně tichý vzhledem k hlasitosti činelům), tak je strašně důležitý si dát pozor, aby ta sada nepadala na stranu. Tím myslím, že bicák v rámci rytmu přejde z ridu na hajtku, a najednou je větší hlasitost sady v pravo atd atd.....
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo - správně, popsal jsem de-facto můj přístup jen k bubeníkovi-pravákovi
Jinak bacha na zmatení - já OH nerozhazuju úplně do stran
Jinak je tu vidět i použití dalších mikrofonů (ambient); ty já zatím nikdy nepoužil (podmínky).
P.
Jinak je tu vidět i použití dalších mikrofonů (ambient); ty já zatím nikdy nepoužil (podmínky).
P.
Co se týče zpěvu, když ho nahraju 2x a hodím symetricky do sterea, tak se mi libí jeho vlastnosti mnohem víc, sice je to dost blbý, protože je potřeba nazpívat to 2x stejně. A to neni p***l, ale když to pak porovnám s 1 hlasem na středu tak je to oproti tomu strašně chudý. Jak docílit co nejlepších nahrávacích výsledků aniž bych musel nahrávat 2x zpěv?...
ESP-LTD EC-1000, Peavey 6505+, Harley Benton 2x12
SIGHTS: http://facebook.com/sightsofficial
SIGHTS: http://facebook.com/sightsofficial
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No - existují plug-iny, které "vyrábějí" zdvojovačku z MONO stopy, ale to už je prostě chemie a byť to nemusí mít špatné výsledky, tak čistá zdvojovačka je lepší.
"Co nejlepší výsledek" - tohle je IMHO dost relativní. Jako někde se může víc hodit zdvojený zpěv, někde třeba ne. Záleží na záměru, co máš jako autor, a pak hledáš cesty, jak ten záměr stvořit do podoby nahrávky. Takhle dopředu se to asi říct nedá.
P.
"Co nejlepší výsledek" - tohle je IMHO dost relativní. Jako někde se může víc hodit zdvojený zpěv, někde třeba ne. Záleží na záměru, co máš jako autor, a pak hledáš cesty, jak ten záměr stvořit do podoby nahrávky. Takhle dopředu se to asi říct nedá.
P.
Co takovéty efekty na rošíření stereobáze spěvu stereoexciter myslím používá se to dneska ještě ?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Asi ano - pokud to má výsledek, jež tě jako autora zajímá.
P.
P.
Ono taky dva zpěvy nikdy nebudou nahrané úplně stejně, takže to jednak může vyrovnat (nebo naopak zdůraznit) lehké nepesnosti intonace a nebo to bude fungovat jako takový přirozený chorus...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek