Zdravím kytaristy a kutily!
rozhodl jsem se, že se tady pochlubím s projektem na kterém teď pracuju. Napadlo mě to včera, takže doufám, že pochopíte to jak nepraktická a neestetická je první verze (jenom na test jak se s tím hraje a jestli je to cesta správným směrem). Teď k tomu o čem vlastně píšu.
V nedávné době se mi dostal do ruky kontrabas a hraní na něj se mi strašně zalíbilo. Od té doby jsem na své base začal experimentovat s hraním na výšku a teď když jsem skončil "na marodce" mám dostatek času na to se výrobě bodce věnovat. Přemýšlel jsem mezi několika způsoby. Původně jsem ho chtěl udělat sklopný, abych mohl hrát i normálně. To se ale ukázalo jako nepraktické na výrobu, takže to skončilo nakonec na tom, že bodec bude odnimatelný. Materiál jsem nakonec zvolil dřevo. Přidávám pár fotek a budu informovat o vývoji.
Napište prosím, co si o tom myslíte a jestli jste někdy nenarazili na nějaké podobné nápady, co by mi mohly pomoct. (já toho moc nenašel)
basová kytara s bodcem
Re: basová kytara s bodcem
ahoj, sice přes basy moc nejsem, ale chtěl bych se zeptat, proč to děláš? Jako, kdyby jsi měl bezpražcovku a chtěl by jsi se nějak "vytrénovat" na skutečnej kontrabas, tak bych to pochopil... ale, tak proti gustu žádný dišpuntát, že?
Ale já bych to udělal tak, že bych v místě úchytu řemene vyvrtal díru, do který bych zarazil trubku s vnitřním závitem, ke který bych si (také z kovu) udělal ten bodec, který by se tam pouze našrouboval... jinak, pokud se dostaneš k soustruhu (a umíš na něm) nebo máš známýho soustružníka, tak by byla tahle výroba asi jasná volba.
V případě potřeby by nebal ani problém vyrobit si ještě ten úchyt, kterej by se tam šrouboval místo bodce. když chceš hrát ve stoje.
Ale já bych to udělal tak, že bych v místě úchytu řemene vyvrtal díru, do který bych zarazil trubku s vnitřním závitem, ke který bych si (také z kovu) udělal ten bodec, který by se tam pouze našrouboval... jinak, pokud se dostaneš k soustruhu (a umíš na něm) nebo máš známýho soustružníka, tak by byla tahle výroba asi jasná volba.
V případě potřeby by nebal ani problém vyrobit si ještě ten úchyt, kterej by se tam šrouboval místo bodce. když chceš hrát ve stoje.
-
Jassem
Ahoj,
dělám to protože mě baví hrát ve stoje, mnohem líp se mi tak hraje prsty (normálně hraju jenom trsátkem). Kontrabas kupovat nebudu a aby to bylo věrnější není dost velký důvod na to kupovat bezpražcovou basu. Takže použiju to co dům dal a uvidí se. Nikdy sem hraní na nástroje nebral dost vážně na to abych se držel konvenčních věcí a neexperimentoval
.
To o čem mluvíš, mě taky napadlo, ale snažím se to obejít takovýmhle způsobem, protože se chci vyhnout vrtání do těla. V tuhle chvíli přemýšlím ještě nad trochu jiným způsobem úchytu než je ta první verze (moc se neosvědčila) tak se uvidí.
dělám to protože mě baví hrát ve stoje, mnohem líp se mi tak hraje prsty (normálně hraju jenom trsátkem). Kontrabas kupovat nebudu a aby to bylo věrnější není dost velký důvod na to kupovat bezpražcovou basu. Takže použiju to co dům dal a uvidí se. Nikdy sem hraní na nástroje nebral dost vážně na to abych se držel konvenčních věcí a neexperimentoval
To o čem mluvíš, mě taky napadlo, ale snažím se to obejít takovýmhle způsobem, protože se chci vyhnout vrtání do těla. V tuhle chvíli přemýšlím ještě nad trochu jiným způsobem úchytu než je ta první verze (moc se neosvědčila) tak se uvidí.
ono by to chtělo hlavně větší radius hmatníku aby se ti na to líp hrálo - špatný nápad to rozhodně není 
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
samozřejmě máš pravdu - píšu hovadiny...woro90-1 píše:Menší radius.
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
A co zkusit postavit pádlo-průběžný krk, žádný tělo, jenom hmatník a nejaký držák strun a bodec

ps na počet strun nehleď, je to návrh situace- normálně to hraje. Lath...

ps na počet strun nehleď, je to návrh situace- normálně to hraje. Lath...
proč to kupovat, když se to dá postavit
Helloubojs, jestli to ještě někoho zajímá, tak kytary s bodcem se vyrábí viz:
http://www.bassgear.co.uk/wp-content/up ... Guitar.jpg
a tady je dodavatel a cena...
http://www.instrumentguide.com/acoustic ... 0fretless/
...Lath...
http://www.bassgear.co.uk/wp-content/up ... Guitar.jpg
a tady je dodavatel a cena...
http://www.instrumentguide.com/acoustic ... 0fretless/
...Lath...
proč to kupovat, když se to dá postavit