basová kytara s bodcem

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Jassem

basová kytara s bodcem

Příspěvek od Jassem »

Zdravím kytaristy a kutily!

rozhodl jsem se, že se tady pochlubím s projektem na kterém teď pracuju. Napadlo mě to včera, takže doufám, že pochopíte to jak nepraktická a neestetická je první verze (jenom na test jak se s tím hraje a jestli je to cesta správným směrem). Teď k tomu o čem vlastně píšu.

V nedávné době se mi dostal do ruky kontrabas a hraní na něj se mi strašně zalíbilo. Od té doby jsem na své base začal experimentovat s hraním na výšku a teď když jsem skončil "na marodce" mám dostatek času na to se výrobě bodce věnovat. Přemýšlel jsem mezi několika způsoby. Původně jsem ho chtěl udělat sklopný, abych mohl hrát i normálně. To se ale ukázalo jako nepraktické na výrobu, takže to skončilo nakonec na tom, že bodec bude odnimatelný. Materiál jsem nakonec zvolil dřevo. Přidávám pár fotek a budu informovat o vývoji.

Napište prosím, co si o tom myslíte a jestli jste někdy nenarazili na nějaké podobné nápady, co by mi mohly pomoct. (já toho moc nenašel)
100_3049.JPG
Pikus

Re: basová kytara s bodcem

Příspěvek od Pikus »

ahoj, sice přes basy moc nejsem, ale chtěl bych se zeptat, proč to děláš? Jako, kdyby jsi měl bezpražcovku a chtěl by jsi se nějak "vytrénovat" na skutečnej kontrabas, tak bych to pochopil... ale, tak proti gustu žádný dišpuntát, že? :wink:

Ale já bych to udělal tak, že bych v místě úchytu řemene vyvrtal díru, do který bych zarazil trubku s vnitřním závitem, ke který bych si (také z kovu) udělal ten bodec, který by se tam pouze našrouboval... jinak, pokud se dostaneš k soustruhu (a umíš na něm) nebo máš známýho soustružníka, tak by byla tahle výroba asi jasná volba.

V případě potřeby by nebal ani problém vyrobit si ještě ten úchyt, kterej by se tam šrouboval místo bodce. když chceš hrát ve stoje.
Jassem

Příspěvek od Jassem »

Ahoj,

dělám to protože mě baví hrát ve stoje, mnohem líp se mi tak hraje prsty (normálně hraju jenom trsátkem). Kontrabas kupovat nebudu a aby to bylo věrnější není dost velký důvod na to kupovat bezpražcovou basu. Takže použiju to co dům dal a uvidí se. Nikdy sem hraní na nástroje nebral dost vážně na to abych se držel konvenčních věcí a neexperimentoval :) .

To o čem mluvíš, mě taky napadlo, ale snažím se to obejít takovýmhle způsobem, protože se chci vyhnout vrtání do těla. V tuhle chvíli přemýšlím ještě nad trochu jiným způsobem úchytu než je ta první verze (moc se neosvědčila) tak se uvidí.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

ono by to chtělo hlavně větší radius hmatníku aby se ti na to líp hrálo - špatný nápad to rozhodně není :wink:
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Menší radius.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

woro90-1 píše:Menší radius.
samozřejmě máš pravdu - píšu hovadiny...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
lathur

Příspěvek od lathur »

A co zkusit postavit pádlo-průběžný krk, žádný tělo, jenom hmatník a nejaký držák strun a bodec
Obrázek
ps na počet strun nehleď, je to návrh situace- normálně to hraje. Lath...
proč to kupovat, když se to dá postavit
lathur

Příspěvek od lathur »

Helloubojs, jestli to ještě někoho zajímá, tak kytary s bodcem se vyrábí viz:
http://www.bassgear.co.uk/wp-content/up ... Guitar.jpg
a tady je dodavatel a cena...
http://www.instrumentguide.com/acoustic ... 0fretless/
...Lath...
proč to kupovat, když se to dá postavit
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“