Jak jste se naucili hrát na el.kytaru
Pravidla fóra
-
Slayertplsko
Re: Jak jste se naucili hrát na el.kytaru
Ci potrebujes elektriku zavisi od toho, co chces na tej gitare hrat. Ak chces len pri ohni hrat tie ''trampske'' alebo podobne, tak ti postaci nejaka akustika (najlepsie dreadnought alebo jumbo, moze byt aj spanielka, resp. ina akustika).
Jak sa naucit hrat?
1, Zozen si ucitela (jazzmeni su vacsinou schopnejsi ucitelia ako rockeri, tak hladaj takeho - z mojej skusenosti, aj rock ta naucia lepsie ako rockeri)
2, Nauc sa noty a zacni sa ucit teoriu (mozes zacat tou temou ''neco o hudebni teorii'', ktoru zalozil Nero)
3, Ak mas aj spanielku, tak hraj aj klasiku - proste tie gitarove veci ako Sor, Torroba, Tarrega alebo transkripcie od inych skladatelov. Hranie klasiky rozvija techniku najlepsie, k tomu mozes pridat nejake tie odrhovacie cvicenia. Snaz sa hrat klasiku aj ked nemas spanielku. Nepouzivaj tensie struny ako 10-tky.
4, Hraj na elektrike vela blues. Rozvija artikulaciu a tiez sa naucis zaklady improvizacie. Az ti to pojde dobre, tak tromi tonmi vyvolas vacsi orgazmus ako sused metalista tridsiatimi (nic proti metalu, tiez ho mam rad, aj ked teraz pocuvam inu hudbu). Strasne to pocut, kto hra blues a kto nie, urcite viaceri vedia, o com hovorim.
http://www.youtube.com/watch?v=BUxx3mdbndk
Pocujes to urcites okolo jednej minuty, ako mu staci par tonov a ma to brutalnu stavu.
http://www.youtube.com/watch?v=hVlsMLOe ... re=related
5, Uc sa oblubene piesne.
6, Rozvijaj si sluch, vola sa to ear training. Vygoogli si to.
7, Pocuvaj co najviac roznej hudby, obohati ti to styl.
8, A rozne dalsie kecy.
Jak sa naucit hrat?
1, Zozen si ucitela (jazzmeni su vacsinou schopnejsi ucitelia ako rockeri, tak hladaj takeho - z mojej skusenosti, aj rock ta naucia lepsie ako rockeri)
2, Nauc sa noty a zacni sa ucit teoriu (mozes zacat tou temou ''neco o hudebni teorii'', ktoru zalozil Nero)
3, Ak mas aj spanielku, tak hraj aj klasiku - proste tie gitarove veci ako Sor, Torroba, Tarrega alebo transkripcie od inych skladatelov. Hranie klasiky rozvija techniku najlepsie, k tomu mozes pridat nejake tie odrhovacie cvicenia. Snaz sa hrat klasiku aj ked nemas spanielku. Nepouzivaj tensie struny ako 10-tky.
4, Hraj na elektrike vela blues. Rozvija artikulaciu a tiez sa naucis zaklady improvizacie. Az ti to pojde dobre, tak tromi tonmi vyvolas vacsi orgazmus ako sused metalista tridsiatimi (nic proti metalu, tiez ho mam rad, aj ked teraz pocuvam inu hudbu). Strasne to pocut, kto hra blues a kto nie, urcite viaceri vedia, o com hovorim.
http://www.youtube.com/watch?v=BUxx3mdbndk
Pocujes to urcites okolo jednej minuty, ako mu staci par tonov a ma to brutalnu stavu.
http://www.youtube.com/watch?v=hVlsMLOe ... re=related
5, Uc sa oblubene piesne.
6, Rozvijaj si sluch, vola sa to ear training. Vygoogli si to.
7, Pocuvaj co najviac roznej hudby, obohati ti to styl.
8, A rozne dalsie kecy.
S tim že jazzmani jsou většinou lepší učitelé nesouhlasim. Můj učitel hraje s kapelou hlavně metal (i když pravda je že ho kolikrát zastihnu před hodinou hrát funky1, Zozen si ucitela (jazzmeni su vacsinou schopnejsi ucitelia ako rockeri, tak hladaj takeho - z mojej skusenosti, aj rock ta naucia lepsie ako rockeri)
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
-
Slayertplsko
1, Hovorim, ze vacsinou.
2, Napisal si, ze sa nemozes stazovat na svojho ucitela. Ako vies, ze jazzman by ta neposunul este dalej?
A pisem to hlavne preto, ze ja ked som mal 15 a rozhodoval sa, kde sa prihlasit, tak som nechcel ist k jednemu z najlepsich jazzovych gitaristov v SR, lebo som si myslel, ze by nevedel ucit jazz. A to je chyba. Dnesni jazzmeni uz nehraju iba Stella by Starlight a Honeysuckle Rose na lubovkach, je rok 2011 a nie 1956. Maju korene aj v rockovej hudbe, vela z nich pouziva skreslenie. Wes Montgomery by asi nebol dobry ucitel rockovej gitary, Frank Gambale uz ano. A naucil by ta ovela viac ako Jimmy Page ci Slash.
Vzdy to zavisi od toho, aky rozhlad ma ten ucitel. Ten tvoj ocividne nie je pripad, ked 15-rocny chlapec, ktory si myslel, ze je coolovy ''neohrozeny valecnik'', lebo pocuva metal, z toho nevyrastol (mozno si uz nemysli, ze je neohrozeny valecnik, ale hudobne nevyrastol). Ja som mal ucitela, ktory bol zamerany na rock/metal a k tomu pravdaze blues, ale tam to aj koncilo asi (toto vsak, ako sam vravis, nie je pripad tvojho ucitela). Strasne v pohode clovek, ale bohuzial ma nic nenaucil. Potom som zas dostal jazzmana a zas som zacal napredovat. Jazzmeni maju dnes asi najvacsi rozhlad (opat je to len generalizacia, najdu sa vynimky) zo vsetkych smerov, lebo jazz nasal za posledne desatrocia obrovske mnozstvo vplyvov od klasiky cez modernu vaznu hudbu, cez rock, metal, funk, soul, cez rozne africke styly, latinskoamericke styly, indicku klasiku, arabsku klasiku az po neviem co vsetko.
2, Napisal si, ze sa nemozes stazovat na svojho ucitela. Ako vies, ze jazzman by ta neposunul este dalej?
A pisem to hlavne preto, ze ja ked som mal 15 a rozhodoval sa, kde sa prihlasit, tak som nechcel ist k jednemu z najlepsich jazzovych gitaristov v SR, lebo som si myslel, ze by nevedel ucit jazz. A to je chyba. Dnesni jazzmeni uz nehraju iba Stella by Starlight a Honeysuckle Rose na lubovkach, je rok 2011 a nie 1956. Maju korene aj v rockovej hudbe, vela z nich pouziva skreslenie. Wes Montgomery by asi nebol dobry ucitel rockovej gitary, Frank Gambale uz ano. A naucil by ta ovela viac ako Jimmy Page ci Slash.
Vzdy to zavisi od toho, aky rozhlad ma ten ucitel. Ten tvoj ocividne nie je pripad, ked 15-rocny chlapec, ktory si myslel, ze je coolovy ''neohrozeny valecnik'', lebo pocuva metal, z toho nevyrastol (mozno si uz nemysli, ze je neohrozeny valecnik, ale hudobne nevyrastol). Ja som mal ucitela, ktory bol zamerany na rock/metal a k tomu pravdaze blues, ale tam to aj koncilo asi (toto vsak, ako sam vravis, nie je pripad tvojho ucitela). Strasne v pohode clovek, ale bohuzial ma nic nenaucil. Potom som zas dostal jazzmana a zas som zacal napredovat. Jazzmeni maju dnes asi najvacsi rozhlad (opat je to len generalizacia, najdu sa vynimky) zo vsetkych smerov, lebo jazz nasal za posledne desatrocia obrovske mnozstvo vplyvov od klasiky cez modernu vaznu hudbu, cez rock, metal, funk, soul, cez rozne africke styly, latinskoamericke styly, indicku klasiku, arabsku klasiku az po neviem co vsetko.
Myslím si, že to, co daný učitel preferuje za styl, není důležité. Podle mě by měl mít rozhled o všem a umět se domluvit se žákem, co chce hrát (proč někomu vnucovat metal, když bych se třeba právě já chtěl věnovat jazzu).
O tom, co kdo hraje a co se mu líbí to opravdu není. Třeba můj učitel začal s elektrickou jolanou (co jsem slyšel od jiných, tak je to bývalý jazzman), pak si koupil klasickou kytaru, to ho chytlo ještě víc a teď učí na konzervatoři. A myslím si, že to je jeden z nejlepší učitelů klasický kytary, který se na konzervatořích pohybují. Narozdíl od ostatních pro něj není důležitá rychlost, ale technika a hlavně ZVUK (kvalita tónu, dynamika,...).
O tom, co kdo hraje a co se mu líbí to opravdu není. Třeba můj učitel začal s elektrickou jolanou (co jsem slyšel od jiných, tak je to bývalý jazzman), pak si koupil klasickou kytaru, to ho chytlo ještě víc a teď učí na konzervatoři. A myslím si, že to je jeden z nejlepší učitelů klasický kytary, který se na konzervatořích pohybují. Narozdíl od ostatních pro něj není důležitá rychlost, ale technika a hlavně ZVUK (kvalita tónu, dynamika,...).
Jo přesně to jsem měl na mysli. Je to o člověku ne o stylu co hraje. A jinak vždycky by učiteli mělo jít hlavně o techniku ne o rychlost (jak mi je pořád vtloukáno do hlavy hraj to fakt pomalu s co nejlepšim tónem a metronomem a postupně to pomalu zrychluj až tu pomalou rychlost zvládneš plynulePikus píše:Myslím si, že to, co daný učitel preferuje za styl, není důležité. Podle mě by měl mít rozhled o všem a umět se domluvit se žákem, co chce hrát (proč někomu vnucovat metal, když bych se třeba právě já chtěl věnovat jazzu).
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Dobrý učitel je dobrý učitel a je jedno jestli hraje Jazz nebo Metal.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Podle mě je ale důležité, aby si učitel a žák žánrově sedli - člověku, co chce hrát tvrdou hudbu nemá smysl vtloukat jazzové standardy a naopak. Učení musí i bavit.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
já se učim sám
jen ty do toho kroužku ale tam jsou jen ty akordy.

-
Slayertplsko
No ved to som myslel, ze je dolezite, aby ucitel mal rozhlad a vedel pomoct s akymkolvek stylom. Akurat vravim, ze v praxi to splnali skor jazzmeni ako rockeri.AntaresX9 píše:Jo přesně to jsem měl na mysli. Je to o člověku ne o stylu co hraje. A jinak vždycky by učiteli mělo jít hlavně o techniku ne o rychlost (jak mi je pořád vtloukáno do hlavy hraj to fakt pomalu s co nejlepšim tónem a metronomem a postupně to pomalu zrychluj až tu pomalou rychlost zvládneš plynulePikus píše:Myslím si, že to, co daný učitel preferuje za styl, není důležité. Podle mě by měl mít rozhled o všem a umět se domluvit se žákem, co chce hrát (proč někomu vnucovat metal, když bych se třeba právě já chtěl věnovat jazzu).
O tom, co kdo hraje a co se mu líbí to opravdu není. Třeba můj učitel začal s elektrickou jolanou (co jsem slyšel od jiných, tak je to bývalý jazzman), pak si koupil klasickou kytaru, to ho chytlo ještě víc a teď učí na konzervatoři. A myslím si, že to je jeden z nejlepší učitelů klasický kytary, který se na konzervatořích pohybují. Narozdíl od ostatních pro něj není důležitá rychlost, ale technika a hlavně ZVUK (kvalita tónu, dynamika,...).)
- Nero
- Rádce
A to česky znamená co?Adys301 píše:jen ty do toho kroužku ale tam jsou jen ty akordy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
to jsem moc česky nenapsal ,nějak jsem spěchal ..Nero píše:A to česky znamená co?Adys301 píše:jen ty do toho kroužku ale tam jsou jen ty akordy.
chodím jen do kroužku kde se učim akordy

... Ale vždyť to je nuda... 
- Nero
- Rádce
Takže samouk nejsi...
A když je to tam nuda, tak tam nechoď.
PetrPeter 1975 - 2008
-
Slayertplsko
A tam ta ucia len akordy ci jak? Nechapem, resp. nemozem tomu uverit. To kazdeho tam ucia iba akordy?Adys301 píše:já bych tam nechodil, ale mamka mě do toho furt nutí
jo jen akordy. jsem v prvním ročníku. měli jsme soustředění a byli tam i z třetího ročníku a měli mě za naprostého génia když jsem zahrál riff smoke on the water ..

Nedělám si iluzi o kvalitě toho kroužku, nebo spíš lidí tam.
Jinak zrovna ACDC jsou akordoví.
Jinak zrovna ACDC jsou akordoví.
Každopádně, myslím si, že kroužky typu DDM, Yamaha,... jsou k ničemu... to už je opravdu lepší si připlatit a mít to soukromě nebo chodit do ZUŠky.
ano ac/dc jsou akordoví
mě se líbí ta jejich jednoduchost, písnička z pár akordů a dvouhmatů