Ano, přesně tak jsem to myslel.Nero píše:Řekl bych, že CzechJoker měl na mysli, že při koupi máš krom ladění na nultém pražci a v oktávách zkontrolovat i ladění na jiných polohách.
Potřeba ladičky
Pravidla fóra
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
Re: Potřeba ladičky
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Pořádný závodník jezdí bez světel a cool kytarista hraje zásadně bez ladičky 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Ó, ubohé to publikům.bubucci píše:Pořádný závodník jezdí bez světel a cool kytarista hraje zásadně bez ladičky
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Cool kytarista hraje pro sebe a trochu pro zvukaře.
-
John M. William
Je nutná pro toho, kdo si neumí kytaru podle sluchu naladit.. 

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
- Nero
- Rádce
No, pokud člověk není absolutní sluchař, tak to mu nestačí. Naladit kytaru tak, aby jednotlivé struny ladily mezi sebou, není problém, ale pokud mají být struny i na určitých tónech, je to někde jinde.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Ale není, i relativní sluchař se naučí poměrně přesnou výšku tónu, např. éčka. Mám takovou zkušenost, že ten kdo si nenaladí sluchem, zpravidla ani nebývá schopen rozumné souhry v novém prostředí - jamu.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Nero
- Rádce
"Poměrně přesné" by mi například při nahrávání více stop přes sebe bylo poměrně k ničemu.
Tím ale nechci vůbec schazovat schopnost naladit se podle sluchu - to je jen a jen plus a dle mého i v podstatě základ.
Tím ale nechci vůbec schazovat schopnost naladit se podle sluchu - to je jen a jen plus a dle mého i v podstatě základ.
PetrPeter 1975 - 2008
A takový JAMík, kdy si každý naladí sám to svoje "poměrně přesně" bude taky lahůdka.
Vzledem ke všem výhodám ladičky a její ceně, není žádný důvod ji nepoužívat.
Neladím všechny struny právě na "nominální" tón, ale upravuju ladění podle konkrétního nástroje o pár centů na některých strunách. A to se dá naucho také udělat jen "poměrně přesně".
Vzledem ke všem výhodám ladičky a její ceně, není žádný důvod ji nepoužívat.
Neladím všechny struny právě na "nominální" tón, ale upravuju ladění podle konkrétního nástroje o pár centů na některých strunách. A to se dá naucho také udělat jen "poměrně přesně".
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Ahoj, taky se přilípnu se s dovolením s dotazem, nové vlákno asi nemá smysl:
Za mladých let se mi na elektrice osvědčilo naladit nahrubo na čistém zvuku, pak zapnout hutné zkreslení a v nulté poloze ladit významné intervaly na jednotlivých dvojicích strun (E-A , A-D, D-G, G-H, H-E) tak, aby ve zvuku nebyl znát žádný "fázový posun" (nevím jak to popsat, prostě aby oba tóny zněly se stejnou amplitudou a nehoupaly se). Když jsem si pořídil ladičku, docela mě překvapilo, že takto doladěná kytara je podle ladičky naopak lehce rozladěná i když uchem se mi zdá OK. Je to normální stav?
Za mladých let se mi na elektrice osvědčilo naladit nahrubo na čistém zvuku, pak zapnout hutné zkreslení a v nulté poloze ladit významné intervaly na jednotlivých dvojicích strun (E-A , A-D, D-G, G-H, H-E) tak, aby ve zvuku nebyl znát žádný "fázový posun" (nevím jak to popsat, prostě aby oba tóny zněly se stejnou amplitudou a nehoupaly se). Když jsem si pořídil ladičku, docela mě překvapilo, že takto doladěná kytara je podle ladičky naopak lehce rozladěná i když uchem se mi zdá OK. Je to normální stav?
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
No to rozhodně, já si konečně koupil klipovou a sem naprosto radostnej že už nemusim dlouze ladit přes mikrofon v tom hluku ... Přes piezzo je to lahůdka i v nejhorších hospodáchworo90-1 píše:ale ladička se hodí třeba do hospody.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
filo01: Je to normální stav, protože každný nástroj ladí poněkud jinak (opět zjednodušeně), mnoho nástrojů je po naladění "ladičkou" potřeba doladit.
Nero: Aniž bych Ti do toho chtěl kecat ale jest předpokladem, že si naladíš jeden nástroj podle druhého - bez ohledu na "počet stop". Totéž "Jamík"...
Nero: Aniž bych Ti do toho chtěl kecat ale jest předpokladem, že si naladíš jeden nástroj podle druhého - bez ohledu na "počet stop". Totéž "Jamík"...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- wreptile
- Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface
V hlučném prostředí ladičku, jinak bez. A ve výsledku stejně jsem ladičku nepoužil pekelně dlouho, protože mi ladění drží.
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
To není pravda, jelikož své kytary znám, naladím rovnou s "doladěním", jak jsem psal.Atkins píše:filo01:mnoho nástrojů je po naladění "ladičkou" potřeba doladit.
Navíc když naladíš ladičkou, máš správně celkově výšku, a dolaďuješ jen relativně, do intervalů nebo akordů. Celkově už neujedeš.
K nahrávání - musel bych si nahrát nějakou referenční stopu a ladit podle ní. Ale proč, když existují ladičky ???Atkins píše:Nero: Aniž bych Ti do toho chtěl kecat ale jest předpokladem, že si naladíš jeden nástroj podle druhého - bez ohledu na "počet stop". Totéž "Jamík"...
A když na jamu naladí 15 lidí jeden podle druhého, proladíme půl večera. Navíc pokud budou ladit v "řetízku", tak jak sedí u stolu, ten poslední bude stejně o hodně mimo vzhledem k prvnímu.
Ale to je zbytečná řeč. Už se k tomu vyjadřovat nebudu.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Co je tohle zase za blábol? Proč by měli ladit zrovna takhle? Příjdu, naladím a hraju...Navíc pokud budou ladit v "řetízku", tak jak sedí u stolu
V roce 1982 jsem hrál v kytarovém orchestru (asi 40 kytar), tenkrát ještě ladičky běžně nebyly a jak jsme si pane naladili a zahráli!
- Nero
- Rádce
To je samozřejmě možnost - ale proč bych měl nahrávat podle nějaké referenční stopy, která bude třeba o 1/4 tónu jinde, když můžu mít naladěno přesně? Navíc pokud se ke skladbě vrátím třeba za několik týdnů, je lepší vědět, že stačí naladit do standardu a můžu do toho cokoli přibrnknout a ne řešit, že tuhle nahrávku mám o 10 centů výš, támhletu o 5 níž a tahle je ú půltón vedle.Atkins píše: Nero: Aniž bych Ti do toho chtěl kecat ale jest předpokladem, že si naladíš jeden nástroj podle druhého - bez ohledu na "počet stop". Totéž "Jamík"...
U jamu dtto - ovšem když si každý naladí přibližně podle sluchu, nemusí to dohromady úplně souznít (ne každý má ucho tak dobré). Navíc to předpokládá relativní ticho, aby všichni mohli naladit, což je ve větších skupinách nebo hospodách poněkud problém. A jistě každý, i ten nejlepší, sluchař zažil okamžik, kdy prostě ať chtěl jak chtěl, tak to po delším hraní a zatěžování sluchu prostě naladit nemohl.
A tvoje hraní v orchestru je poněkud odtržené od reality. Už vidím, jak se sejde 10 lidí do hospody, kolem hlučí lidé, člověk uprostřed stolu se zvolí jako referenční a ostatní si naladí podle něj, přestože ti na krajích ho vůbec neslyší...
PetrPeter 1975 - 2008
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Moc se mi líbí, jak zde každý argumentuje hospodou ale kolikrát jste kdo skutečně v hospodě hráli? Já rozhodně vícekrát, než mnozí zdejší celkově, takže mám, ehm. celkem slušnou představu, kterak se v hospodě ladí. A upřímně, v hospodě, kde by byl takový kravál, že bych neslyšel ani svůj nástroj - bych nehrál!
Že by proto, že v tom kraválu slyší maximálně kolegu vedle?Atkins píše:Co je tohle zase za blábol? Proč by měli ladit zrovna takhle?Navíc pokud budou ladit v "řetízku", tak jak sedí u stolu
Dost prosím.
Prosím!
- Nero
- Rádce
No jo, Atkins se zase zasekl, tohle nikam nevede...
Laďte si každý, jak chcete, já si těch pár stokorun za pohodlí a rychlost klidně zaplatím a nevidím v tom problém, i když si naladím podle sluchu a když si doma brnkám, ladím většinou podle něj.
Tímto aspoň z mé strany konec.
Laďte si každý, jak chcete, já si těch pár stokorun za pohodlí a rychlost klidně zaplatím a nevidím v tom problém, i když si naladím podle sluchu a když si doma brnkám, ladím většinou podle něj.
Tímto aspoň z mé strany konec.
PetrPeter 1975 - 2008
- kelley
- Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
- Kontaktovat uživatele:
filo01 - je to normální. Ony totiž existují dvoje (zjednodušeně řečeno) různá ladění - jedno temperované - tak nějak matematicky zprůměrované - a podle něj ladí i elektronická ladička. A pak existuje ladění přirozené a podle něj ladí právě sluchaři (a tak ladíš i ty, když se snažíš vyeliminovat ty fázové rozdíly). Jenže nic není dokonalé a ladění na kytaře už tuplem ne. Obě verze ladění se o pár centů v některých tónech liší, dá se to odvodit matematicky... A tak v přirozeném ladění ti třeba dobře zní kytara, když hraješ skladbu v A dur, ale když začneš třeba od G, tak to neladí. Temperované ladnění je takový kompromisní průměr, takže pak to A i G znějí snesitelně. A proto ten rozdíl, který potom zjistíš ladičkou.
,
P.S. taky nevidím důvod proč ladičku nepoužívat. Je to pohodlné, rychlé, přesné a levné...
,
P.S. taky nevidím důvod proč ladičku nepoužívat. Je to pohodlné, rychlé, přesné a levné...
Blog: http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka