Mám takový problém, trošku dilema. Používám na snímání el. kytary (clean i zkreslené) kondenzátor Samson C03. Jsem relativně spokojen, ale hodně jsem poslední dobou četl o Shure SM57. Chci se zeptat - bylo by lepší zůstat o C03 nebo praštit do SM57ky? Zkoušel jsem porovnat C03 s SM58, ale to je přece jen něco jiného, 58ka je na vokály a spíše na live použití. S SM57 však nemám dosud žádné zkušenosti, proto se ptám. Díky za odpověď.
Snímání komba - kondenzátor nebo dynamika?
Pravidla fóra
-
Grabefruit
- Bandzone: www.bandzone.cz/radekgrabowski
Snímání komba - kondenzátor nebo dynamika?
Zdravím všechny!
Mám takový problém, trošku dilema. Používám na snímání el. kytary (clean i zkreslené) kondenzátor Samson C03. Jsem relativně spokojen, ale hodně jsem poslední dobou četl o Shure SM57. Chci se zeptat - bylo by lepší zůstat o C03 nebo praštit do SM57ky? Zkoušel jsem porovnat C03 s SM58, ale to je přece jen něco jiného, 58ka je na vokály a spíše na live použití. S SM57 však nemám dosud žádné zkušenosti, proto se ptám. Díky za odpověď.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Snímání komba - kondenzátor nebo dynamika?
Skoro sis odpověděl sám - jako SM57 je obecně hodně používaný a hodně moc použitelný mikrofon, ale není nad vlastní poslech (třeba zrovna tobě nesedne).
P.
P.
-
Grabefruit
Jasný, ale zajímá mě, jeslti Shurka bude lepší.. díval jsem se na youtube na nějaká videa. Nebylo to úplně k zahození, ale zajímá mě, jestli by to nebyl krok zpátky oproti kondenzátoru.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
IMHO opravdu silně individuální záležitost. Nebavíme se tady o srovnávání mikrofonů rozdílných o několik tříd; já teda osobně neslyšel ani jeden, ale nemyslím, že bude posun k horšímu. Rozhodně to bude něco trochu jiného.
P.
P.
Shure sm57 je neco jako prumyslovy standard. Ale to neznamena, ze neco nestandartniho nemuze byt nekdy lepsi. Jen je to mikrofon obecne branej jako temer vzdy docela dobre fungujici v rockovem mixu (a nejen tam). Srovnani s tvym samsonem ti opravdu nikdo nerekne, jedina cesta je si to zkusit na stejnem aparatu, na stejne pozici u repraku, na stejnem nastaveni zvuku atd. Rek bych, ze nekdo v tvem okoli by sm57 mit moh, tak si ji pujc a vyzkousej. Co se tyce sm57 a sm58, tak ty mikrofony jsou charakterem docela podobne, jen sm58 ma jine mechanicke provedeni kvuli zamyslenemu pouziti na zpev a asi o neco malo vice vysek a ta charakteristika se tedy trosku lisi, ale videl jsem snimat kytaru i virbl prave na sm58 misto sm57. No a pokud se budem bavit o nazvu tematu - jestli kondenzator nebo dynamika, tak tam je podle me celkem jednoducha odpoved: pokud na live, tak dynamika (kvuli vazbe, preslechum atd.), pokud do studia, tak je to jedno. Ja kdyz nahravam, tak beru kytarovej aparat na jednu sm57 a k tomu jeste jeden nebo dva ruzne kondiky (vetsinou shure sm81, nekdy k tomu audiotechnika at4033) v ruznych dalsich pozicich a nabery pak ruzne pomeruju podle chuti (jen pozor, ze pri snimani na vic mikrofonu je potreba ty stopy fazove srovnat, jinak na tom vznikne hrebenovej filtr).
Já osobně bych se přikláněl k sm57. Se Samsonem zkušenosti nemám, ale osobně mám rád zvuk sm57. Obecně se přikláním k myšlence, že kde je potřeba sejmout rozsah a hloubku je lepší kondenzátor a kde je potřeba uchovat dynamiku, sílu a tah, tam raději volím dynamický mikrofon. V praxi: kondenzátor bych dal nad bicí jako overhead, ke smyčcům a na nějaké typy vokálů. Dynamický pro kytary a výrazný vokál. Samozřejmě nejvychytanější je vyvážená a vyzkoušená kombinace obojího (oboje má přece něco do sebe). Ale co člověk to názor. Pokud máš možnost, tak si to porovnej. Pokud neseženeš přímo sm57 tak zkus jiný kvalitní a nejlépe nástrojový dynamický mikrofon a myslím, že v nahrávce bude patrný rozdíl a pak už jenom zvolíš, co se ti bude víc líbit.
-
Grabefruit
Tak jsem ještě zkoumal Sennheiser e609... podle videí na ytb dost dobré, možná snad i dokonce lepší než SM57... těžko říct... každopádně, kdybych to sumarizoval - chtěl bych zvuk drsnější hard&heavy kytary, takový ála Arakain - chápete mě doufám.
Vím, že tak dobrého zvuku se nedá dosáhnout aparátem v mé cenové kategorii, ale chtěl bych dostat takový podobný zvuk, podobný styl.
Víceméně distortion se u mě používá na el.kytaru nejvíce, protože cleany dost často nahrávám akustikou, je to takové zajímavější a barvitější.
Tak či tak, pro drsnější styly, kdybyste si vy měli vybrat mezti Shure SM57, Sennheiser e609 nebo nějakým kondenzátorem v cenové relaci kolem 2 500, po čem byste sáhli? Jo - já vím - co člověk, to názor, ale pořád nějak nemám jasno a rád bych radu od zkušenějšího člověka.
Víceméně distortion se u mě používá na el.kytaru nejvíce, protože cleany dost často nahrávám akustikou, je to takové zajímavější a barvitější.
Tak či tak, pro drsnější styly, kdybyste si vy měli vybrat mezti Shure SM57, Sennheiser e609 nebo nějakým kondenzátorem v cenové relaci kolem 2 500, po čem byste sáhli? Jo - já vím - co člověk, to názor, ale pořád nějak nemám jasno a rád bych radu od zkušenějšího člověka.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mno - textově to vypadá na potřebu ostřejšího zvuku, takže bych volil malomembránu kondíka. Ale asi nejsmysluúplnější použitelný by byl sE1a. AKG P-170 by koneckonců taky nemusel být marný (osobně neznám) a do rozpočtu by se vešel.
P.
P.