Zánět šlach
Pravidla fóra
Re: Zánět šlach
ad potítko: proti zánětu šlach to rozhodně nepomáhá (maximálně tak při hraní někde v zimě), naopak stahováním se může zhoršit oběh krve. Spíš je to opravdu jen pro ty, kterým se potí ruka, kterou se opírají o tělo kytary...
ad záněty: prohřát a promasírovat ruce, prsty a předloktí před hraním je opravdu znát, nejen, že pak trvá mnohem kratší dobu než se rozehrajete, ale taky se tím předejde nechtěným následkům (do jisté míry, rozhodně to chce neignorovat známky únavy při delším hraní)
ad záněty: prohřát a promasírovat ruce, prsty a předloktí před hraním je opravdu znát, nejen, že pak trvá mnohem kratší dobu než se rozehrajete, ale taky se tím předejde nechtěným následkům (do jisté míry, rozhodně to chce neignorovat známky únavy při delším hraní)
- OndrejCvrk
Nejsem si zcela jistý, jestli jde u mě o zánět šlach, ale v obou rukou mi občas někdy píchá samo od sebe a také hlavně, když zvedám něco těžšího (Nedavno to byly 20kilový pytle se zeminou) Když hraju na kytaru, tak se mi stává, že mi hrozně začne brnět prostor pravé ruky mezi palcem a hřbetem ruky, musím okamžitě přestat a ruku protřepat... Tak nevím jestli to mohou být karpály nebo zánět šlach??
pokud tu nejsou studovani doktori, bylo by lepsi zeptat se lekare, kazdej tu ma zkusenosti jine a podobna bolest muze byt zpusobena jinou pricinou...
-
dfleischer
Tak jsem doufal že do tohoto topicu nikdy nenapíšu
bohužel se s vámi podělím o zkušenosti z touto nepříjemností. Koncem minulého týdne mě začala bolet pravá ruka za zápěstím (straně kde je palec),cítil jsem jakoby mi tam při pohybu zápěstí nebo prsty něco vrzalo - dřelo. Trochu to nateklo,barva kůže se tam nijak nezměnila takže na gangliom to nevypadá (teda aspon to říká moje ségra-zdrav. sestra) a tak jsem ruku zafixoval a omezil její používání. Bohužel to moc nepomohlo,ale do práce chodit musím a navíc nesnesu pomyšlení jak je kytara jenom tak ve stojanu kde se na ní práší
Dnes,takřka po týdnu se to nezlepšilo - spíš naopak. Koupil jsem v lékárně Olfen gel (stojí myslim 70) místo natřel,zavázal elastickym obinadlem. Bolest se do několika minut vytratila (!) takže uvidíme jestli se to nezlepší ale vypadá to fakt dobře. Při zánětu by se prý ruka neměla používat vůbec,ale jak jsem psal,vydělávat se musí a v pátek hrajem,takže klid nepřipadá v úvahu 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Ta bolest zmizela kvůli tomu, že to je analgetikum, ne že by to vyléčilo zánět.
To, že se ruka nemá namáhat, je velmi dobrá rada. Opakem akorát riskuješ, že si ten zánět zhoršíš nebo dokonce uděláš chronický.
To, že se ruka nemá namáhat, je velmi dobrá rada. Opakem akorát riskuješ, že si ten zánět zhoršíš nebo dokonce uděláš chronický.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Od doby, co hraji na konga, jsem zánět šlach neměl.
Jiný pohyb a s nevykroucenou rukou.
Také není dobré usilovně cvičit v depresivních a úzkostných stavech. Je vyšší riziko, že k něčemu podobnému dojde. Pak pro muzikanta nastává kruh: Deprese-zánět-bolest-deprese-zánět-bolest.....a těžká cesta ven.
Přestal jsem hrát a cvičit s krátkými rukávy, což je pro šlachy také dobré.
Také není dobré usilovně cvičit v depresivních a úzkostných stavech. Je vyšší riziko, že k něčemu podobnému dojde. Pak pro muzikanta nastává kruh: Deprese-zánět-bolest-deprese-zánět-bolest.....a těžká cesta ven.
Přestal jsem hrát a cvičit s krátkými rukávy, což je pro šlachy také dobré.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
bojuju s tim uz nekolik let, nejvic se to projevuje kdyz nerozcviceny musim hrat neco narocnejsiho - jako treba zrovna posledni dobou, dva dny jsem se ke kytare vubec nedostal s a pak jsem mel zkousku pred kterou jsem se nerozehral, uz treti den tim docela trpim a doufam ze to brzo odezni. opravdu nejmensi problemy se slachama mam kdyz pravidelne cvicim a hraju rozehrany, jinak je to spatny.
Tak to nezávidím a držím palec.Kinx píše:bojuju s tim uz nekolik let, nejvic se to projevuje kdyz nerozcviceny musim hrat neco narocnejsiho - jako treba zrovna posledni dobou, dva dny jsem se ke kytare vubec nedostal s a pak jsem mel zkousku pred kterou jsem se nerozehral, uz treti den tim docela trpim a doufam ze to brzo odezni. opravdu nejmensi problemy se slachama mam kdyz pravidelne cvicim a hraju rozehrany, jinak je to spatny.
V devadesátých letech jsem skončil na rehabilitaci v nemocnici když jsem to hodně přeháněl (klávesnice u PC, klávesy, kytary,...), podařilo se to rychle dát do klidu, ale asi měsíc jsem tam docházel. Když se to nedávno lehce začalo ozývat, nechal jsem si namíchat spec. mast, která zabírá fantasticky. Co je ale v ní, to nevím, nechal mi to namíchat špičkový odborník na šlachy a pohybový aparát a já dostal jenom bílou pixlu (namažu, zabalím a nechám několik hodin působit). Určitě ale specializovaní doktoři v okolí budou mít něco podobnýho.
Už dlouho mám ale spíš opačný problém - už to mám tak všechno vyčvachtaný, že mám stejný problém jako Radim Hladík - ruka mne začne bolet když delší dobu nehraju. Začne to asi po týdnu bez kytary, postupně je to nepříjemnější a vydržet třeba několik týdnů jde těžce. Na to je jediná pomoc - vzít kejtru a hrát, během chvilky to ustoupí a jsme zase happy... Jak říká Radim: "holt už musím hrát až do smrti..."
Vydrž a hraj a třeba se do stejný situace po letech taky dostaneš
btw. jsou šílenci, kteří si dobrovolně pazoury likvidujou co nejtvrdšíma strunama, i když na to zrovna nemají tělesnou konstituci. Ono to není až tak moc obvykle potřeba, koneckonců Billy Gibbons je slavnější než my všichni dohromady a jak mu to hraje na podladěný sedmičky (ovšem s vyšším dohmatem).
Jak napomoci léčbě zánětu šlach
Nejdůležitější pomocí při léčbě je důsledné omezení pohybu postižené šlachy. Protože je při léčbě zánětu opravována postižená tkáň, je také vhodné konzumovat více bílkovin, které jsou třeba v mase, a také doplnit stravu o hořčík, draslík a vápník. Bohatým zdrojem hořčíku je zelenina. Draslík pak můžeme doplňovat z masa, banánů, brambor a vápník se nachází hlavně v mléčných výrobcích. Zdroj
---
Což má vlastně něco do sebe, jestli si to pamatuju správně, tak se mi víc ozývaly šlachy, když jsem trochu blbnul se "zdravou stravou" a omezoval některé zmíněné druhy potravy - a tím i zmíněné prvky. A ten hořčík se IMHO taky dost potřeba.
Nejdůležitější pomocí při léčbě je důsledné omezení pohybu postižené šlachy. Protože je při léčbě zánětu opravována postižená tkáň, je také vhodné konzumovat více bílkovin, které jsou třeba v mase, a také doplnit stravu o hořčík, draslík a vápník. Bohatým zdrojem hořčíku je zelenina. Draslík pak můžeme doplňovat z masa, banánů, brambor a vápník se nachází hlavně v mléčných výrobcích. Zdroj
---
Což má vlastně něco do sebe, jestli si to pamatuju správně, tak se mi víc ozývaly šlachy, když jsem trochu blbnul se "zdravou stravou" a omezoval některé zmíněné druhy potravy - a tím i zmíněné prvky. A ten hořčík se IMHO taky dost potřeba.
- Nero
- Rádce
Pokud už se někomu z vás poštěstí uhnat si zánět šlach, doporučuju ihned jít v ortopedovi. Většinou předepíše analgetické masti, ale poslední dobou se rozmáhá i léčení ultrazvukem. To je docela dost efektivní. A placené pojišťovnou 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ahoj,
Taky sem postnu moje poznatky o zánětu šlach, jelikož se mi už jednou poštěstilo... a sem tam mě to ještě trochu chytne. Já jsem konkrétně měl problém se zánětem(namožením) šlach na pravé ruce, hraju klasiku takže fingerstyle a pak taky dělám florball, takže se to nějak smíchalo a objevil se zánět. To jen tak btw...
- No nejlepší recept podle mě je nehrát vůbec aspoň měsíc, či dva, pokud to člověk nevydrží doporučuji ruku dát do sádry, to vás odradí...
- Také nepodceňovat teplo, zima nedělá šlachám dobře...
- Papat vápník a železo a jeden určitý vitamin, bohužel ted nevím který
- Pokud se jedná opravdu o bolestivý zánět řešit s doktorem, někde jsem četl že opravdový zánět se moc vyléčit nedá, leda operací a pak se to stejně může vrátit, ale to jsou opravdu vážné případy...
- Možno mazat mastmi - Dolgit krém, Koní mast, atd však znáte zajít za babičkou a ona poradí
- Opatrně při rehabilitaci, není špatné použít powerball pokud máte, pokud jste zánět měli na pravé ruce hrajete vybrnkáváním, natáhnout ze začátku měkčí struny...
Tak to by bylo vše na co jsem si momentálně vzpomněl, snad Vám to pomůže
Taky sem postnu moje poznatky o zánětu šlach, jelikož se mi už jednou poštěstilo... a sem tam mě to ještě trochu chytne. Já jsem konkrétně měl problém se zánětem(namožením) šlach na pravé ruce, hraju klasiku takže fingerstyle a pak taky dělám florball, takže se to nějak smíchalo a objevil se zánět. To jen tak btw...
- No nejlepší recept podle mě je nehrát vůbec aspoň měsíc, či dva, pokud to člověk nevydrží doporučuji ruku dát do sádry, to vás odradí...
- Také nepodceňovat teplo, zima nedělá šlachám dobře...
- Papat vápník a železo a jeden určitý vitamin, bohužel ted nevím který
- Pokud se jedná opravdu o bolestivý zánět řešit s doktorem, někde jsem četl že opravdový zánět se moc vyléčit nedá, leda operací a pak se to stejně může vrátit, ale to jsou opravdu vážné případy...
- Možno mazat mastmi - Dolgit krém, Koní mast, atd však znáte zajít za babičkou a ona poradí
- Opatrně při rehabilitaci, není špatné použít powerball pokud máte, pokud jste zánět měli na pravé ruce hrajete vybrnkáváním, natáhnout ze začátku měkčí struny...
Tak to by bylo vše na co jsem si momentálně vzpomněl, snad Vám to pomůže
Zdravím, mám na vás dotaz.. Předevčírem jsem hrál na kytaru, skoro jsem si neprotáhnul ruce ani nezahřál a zkoušel jsem takový hnusný hmaty, kdy jsem měl malíček divně nataženej.. No a začalo mě v něm píchat.. Teď třeba malíčkem nemůžu psát na klávesnici.. Když si ho promačkávám, tak nic, ale když se špičkou něčeho dotknu, tak mě v něm hned začne píchat.. Chci se teda zeptat, jestli to může být jen nějaký namožení nebo jestli s tím mám někam zajít... Děkuju 
- Nero
- Rádce
Dej tomu pár dní klidu, pokud to nezmizí, jdi s tím někam. Tohle je věcí buď ortopedie nebo neurologie.
PetrPeter 1975 - 2008
Mě bolí už několik dní palec při držení trsátka, po včerejším koncertu je to docela brutus. jakoby ,,maso" u palce v dlani (na přiloženém obrázku je to od té čáry života blíž k palci. ) A docela citlivý a bolestivý je střed v dlani, když se to snažím lehce promasírovat, je to pěkně citlivý. Promiňte za můj neodborný výklad, líp jsem to popsat nedokázal 
Nevíte co by to mohlo být? nějaký zánět, nebo jen něco namožené? Je potřeba návštěva doktora, nebo to někdo měl a odezní to samo?

Nevíte co by to mohlo být? nějaký zánět, nebo jen něco namožené? Je potřeba návštěva doktora, nebo to někdo měl a odezní to samo?

- Nero
- Rádce
Pravděpodobně jen namožené z toho, že křečovitě držíš trsátko (což si ani nemusíš uvědomovat). Nech to v klidu, rozmasírovávej to, maximálně můžeš pro jistotu použít masti typu Ibalgin Gelu nebo Dolgitu, tím nic nezkazíš.
PetrPeter 1975 - 2008
Trenink chlapci gumový kroužek n. tu plastovou kuli a 5 x deně mačkat svaly zesíli a ruka zpevní.
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zánět šlach není ani tak o síle, jako spíše o dispozici, nezahřátí a nerozcvičení. Navíc špatná technika a nebo křečovité hraní jsou u spousty lidí cesta akorát k zánětu šlach.
Chce to zlepšit návyk, nepodceňovat rozcvičování a doléčit každý zánět.
Chce to zlepšit návyk, nepodceňovat rozcvičování a doléčit každý zánět.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
paby - tak rozumný je u jakékoliv bolesti trvající víc dní (třeba týden) navštívit doktora, to je asi první a poslední rada co by se ti měla dát. Jestli je to u palce, může to být jen jakože svalové namožení, ale taky to může být něco s karpálem či cokoliv jinýho. čili hudebníforum je dobrá věc, ale bolest netřeba podceňovat, radši když ti doktor řekne "nic to není" než se pak drtit několika měsíci pauzy bez kytary..
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
-
Teorge
Tak mám taky zánět šlach. Myslel jsem si, že od špatného držení kytary, ale bylo mi řečeno, že to z toho nebude.
- Nero
- Rádce
Tak ono si zánět šlach klidně můžeš uhnat z datlování sms nebo špatného držení myši.
PetrPeter 1975 - 2008