slovo "tuhá" je mozna vystiznejsiScyther píše:Panove. Tady je na snade jedna pravda. Kamenny, nebo ocelovy box bude opravdu hrat lip nez dreveny.![]()
![]()
Myslim basovy box. Protoze cim tvrdsi material tim lepsi akusticke vlastnosti. Ale z duvodu mobility se nejlip uchytilo drevo. Komu by se taky opravdu chtelo tahat s tunu vazicim boxem.
![]()
Mozna se smejete, ale tady plati cim tvrdsi, tim lepsi.
ona vlasten ta funkce akustickeho menice (jak se spraven nazyva repro) spociva v tom, ze cela konstrukce repra je uchycena naprosto pevne k co nejpevnejsi desce (nejlepe nekonecne, az do celeho vesmiru
U reprobeden pro kytary, kde dochazi u te preklizky, ktera byla puvodne pouzita jen kvuli sve pevnosti a pruznosti (aby vydrzela transporty, atd.), k rezonancim, interferencim a zkresleni v urcitych frekvencich ktere jsou vlastne "kytarove zvuky" je vec jina... na to se taky asi prislo "nahodou", ze tahle bedna hraje tak a tak, a tahle jinak, ackoliv je stejne velka, stejny repro, ale ejhle jedna ma predni desku z preklizky, a druha z drevotrisky .... nebo ma jedna stredni vyztuhu k zadni desce z buku (zvukove mrtvy) a druha z javoru (zvukove hodne zivy
Proc treba relativne mala Mesa/Boogie 2x12 Rectifier Horizontal "talci jak krava oproti vetsi 1936 Marshall?!
Protoze M/B nema nikde zadnou diru ve stenach, nahore ma madlo, a ma jiny pomer vsech stran nez 1936, ktera ma velky steny (predni/zadni), ale je uzsi... (aspon myslim, z hlavy si to nepamatuju presne), a neni tak "tuha" - takze netlaci tolik basu. Repro totiz v uzavreny (dobre utesneny) bedne vlastne vytvori tim velkym pohybem membrany pri basovem tonu v bedne jakysi "podtlak" a "vytlaci" urcity objem vzduchu ven... U male tuhe M/B vytlaci pekne...
Tak nejak laicky receno.... no...
No ono je to i o tech pouzitych repracich a jejich rozsahu od basu (M/B V30, C90, atd...)