Ale tady to snad bylo myšleno jinak,ne?Ž Fokus za 7t při pečlivém vybrání a výměně snímačů a mechanik bude stejný nebo lepší než běžný Gibson.Tedy NE VE STEJNÉ CENOVÉ RELACI!Že prostě platíš jen za značku 30t..!
Fokus - diskuze z LP do 15000Kč
Pravidla fóra
Re: Fokus - diskuze z LP do 15000Kč
nebo mi nekdo vysvetlete (a ja tomu stejne neverim), to vazne nepovazujete kytary, ktere i pres sekani drivi na vychode jsou serizovany a osazovany u nas, za rovnocenne s jakymikoliv jinymi znackami (v dane cenove relaci, samozrejme)? nebo si snad nekdo mysli ze za ty penize kytara nikdy nemuze byt solidni? snad nemyslite vazne, soudruzi
[/quote]
Ale tady to snad bylo myšleno jinak,ne?Ž Fokus za 7t při pečlivém vybrání a výměně snímačů a mechanik bude stejný nebo lepší než běžný Gibson.Tedy NE VE STEJNÉ CENOVÉ RELACI!Že prostě platíš jen za značku 30t..!
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Takže milí soudruzi. Dnes jsem byl ve Zlíně v BDDEY a prohrábl jsem tam ty 4 bachy. Nejdříve samozřejmě na sucho. Velký rozdíl v nich moc nebyl snad jen jedna mi přišla nápadně těžší. Zkoušel jsem je přes laney lc 30, takže nic moc, ale všecky hrály výborně, ale tu těžší sem si nechal na konec a udělal jsem dobře. Měla oproti těm ostatním třem tak krásně šťavnatý a hutný zvuk, který mně uchvátil a upřímně řečeno jsem to u tkytary v této cenové relaci moc nečekal navíc s takovým snímačem jako je nějaký stock Bach. Vzhledem k tomu že sem měl v kapse pouze litr a další peníze budu mít až za týden , tak jsem složil pouze zálohu a to mně ani neodradila nějaká lehká zrada v elektrice., kdy nefungoval jeden volume pot. takže doufám že to dají do kupy. Už vybírám nové snímače...Ale je viděť že pokud se přebírá tak se dá vybrat.
Dále k diskusi... Vůbec bych tu neřešil, jestli je kytara za 30 lepší než kytara za 7. Je nám všem jasné že určitě je. Spíše je otázka zda pro nás jako "běžné" hráče se vyplatí investovat nemalý obnos do kytary v cenové relaci řádově o 20-50000 víc, jestli jsme schopní ne poznat, ale ocenit a využít kvalitu nástroje a vůbec investovat do nástroje pokud neumíme opravdu dobře hrát. Pokud nedostaneme kvalitní tón z průměrně dobrého nástroje tak za těch 20- 50000 kaček si ten zvuk moc nekoupíme.
Dále k diskusi... Vůbec bych tu neřešil, jestli je kytara za 30 lepší než kytara za 7. Je nám všem jasné že určitě je. Spíše je otázka zda pro nás jako "běžné" hráče se vyplatí investovat nemalý obnos do kytary v cenové relaci řádově o 20-50000 víc, jestli jsme schopní ne poznat, ale ocenit a využít kvalitu nástroje a vůbec investovat do nástroje pokud neumíme opravdu dobře hrát. Pokud nedostaneme kvalitní tón z průměrně dobrého nástroje tak za těch 20- 50000 kaček si ten zvuk moc nekoupíme.
Apec: Jet city JCA 50+ 1*12 Engl homemade box (1* cellestion vintage 30),
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
ve finále nemůžu než souhlasit. dnešní doba je i o tom koupit kytaru na kterou se člověku dobře hraje, líbí se mu a taky z ní leze solidní zvuk. zbytek se dá doladit časem (výměna snímačů atd)
ve finále nemůžu než souhlasit. dnešní doba je i o tom koupit kytaru na kterou se člověku dobře hraje, líbí se mu a taky z ní leze solidní zvuk. zbytek se dá doladit časem (výměna snímačů atd)
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
No, mě by teda napadlo, že nápadně těžší kus je nápadně hůře vysušenýdlabajíč píše:Velký rozdíl v nich moc nebyl snad jen jedna mi přišla nápadně těžší. Zkoušel jsem je přes laney lc 30, takže nic moc, ale všecky hrály výborně, ale tu těžší sem si nechal na konec a udělal jsem dobře.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak to bych si určitě netroufl-podle váhy poznat špatně nebo méně vysušený kousek.Rozdíl vlhkosti ovlivní váhu opravdu minimálně,řádově gramy.Vliv má druh a původ dřeva.A špatně vysušený nemusí vůbec znamenat MÁLO vysušený,ale třeba RYCHLE vysušený... 
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
- Nero
- Rádce
Mluvíme o kytarách za pár tisíc - opravdu věříš, že se nějak výrazně liší druh a původ dřeva?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
U kytar za pár tisíc ano.U drahých ne,tam je výběr omezen.U levných je možné všechno,to je ten problém...
- Nero
- Rádce
Číňan vysadí, Čínan zalije, Číňan pokácí, Číňan nařeže... Plantáže "mahagonu", jeden jak druhý. Moc bych si nedělal iluze o tom, jak se na ty kytary používá dřevo z "přírodních" stromů.
PetrPeter 1975 - 2008
Já si iluze nedělám.Naopak,pochybuji o "mahagonu" a dokonce i o "stromech"...Číňan to prostě dělá,aby to vypadalo JAKO.Je to logické a bylo to tak vždy.Já si třeba pamatuji,jak Jolana Iris měla zespodu kobylky(mezi kobylkou a tělem) nalepený zelený filc.Aby se nepoškrábal lak.....Že by se zrovna tady měl přenášet zvuk a vibrace-to nikdo neřešil!
- Nero
- Rádce
Asi takto - nějakou dobu zpět jsem na eBayi obchodoval s jedním Irem, který vlastnil malý obchod, kde prodával i svou značku akustických kytar (a možná i elektriky, to teď nevím jistě). Byly to nějaké čínské OEM, na které si nechal napst své logo. Cena kolem 450 Euro včetně hardcase, masiv smrk + masiv palisandr, prý zvukově dost slušné, sám na ně hrál. Proč to píšu - než je objednával, byl se v Číně podívat na onu výrobnu a ohledně zdrojů dřeva to tam bylo tak, jak jsem psal - plantáže, jeden strom vedle druhého, jakmile se pokácelo, zasadilo se znovu a tak pořád dokola.
PetrPeter 1975 - 2008
Tomu úplně nerozumím.Než strom vyroste,jsou to desítky let,já se spíš obávám,že se kácí hlava nehlava,dnes nikdo nebude 50-120 let čekat...Věřím ale tomu,že mu tam v Číně vyrobili cokoliv.Jsem přesvědčený,že když tam udělají kytaru komplet-je to značka na přání a když tam udělají polotovar,je z toho pak Gibson Made in USA...Obráběcí stroje jsou dnes všude stejné,rozdíl je jen v materiálu a výstupní kontrole.I ty levné nástroje dnes celkem ladí a mají minimální rozměrové odchylky.A naopak-zvukově je dnešní produkce níž...V průměru!
- Nero
- Rádce
Tak právě že tam ty plantáže mají už desítky let - na různých místech máš stromy různých věků, aby ti to průběžně dorůstalo a ty si pořád měl kde brát dřevo.
PetrPeter 1975 - 2008
JO,tzv. Grafikon jedna!Já jsem totiž původním povoláním hajnej(
Fakt!Ale zpátky k tématu,já zkoušel i kytary Fokus kdysi prodávat,sám jsem nějaký čas používal Fokus PRS.Kytara luxusně ladila,slabá byla elektrika(poťáky a snímače) a celkově prostě mrtvola pod vrstvou laku a lepidla...
Já osobně si myslím, že pokud člověk takovouhle kytaru kupuje, tak počítá s výměnou snímačů a poťáků takřka okamžitě. Teda pokud tu kytaru nechce vyloženě jen doma na brnání.... Cenově se pak vlezu někde kolem nové Epiny a myslím si že velký kvalitativní rozdíl v dřevě a technologii tam nebude. Ty kytary jak Fokus tak Bach jsou kompletované u nás, takže taková bída to být nemůže. Nedivil bych se kdyby to byla Jak Fokus, Bach a Epiphone všecko jedna a tatáž fabrika na díly
A co se týče kvality dřeva tak nejsem odborník, ale myslím že je jim prakticky jedno jak to naroste a ty rozdíly si myslím tam budou.... Právě proto to chce dobrý výběr.
Apec: Jet city JCA 50+ 1*12 Engl homemade box (1* cellestion vintage 30),
-
woro90-1
Co se týče dřeva, pěstování mahagonu na plantážích je rozhodně dobrá věc, nekácí se to v pralesech a dřevo může být daleko kvalitnější, protože je možné se o něj starat, chránit ho před poškozením a zajistit rostlinám ideální podmínky (pokud plantáž nenapadne nějaký rychle se šířící škůdce, jako u našich smrků, pak je jednodruhovost plantáže nevýhodou). Ovšem nikde jsem se nedozvěděl o jiných druzích než o skutečném mahagonu (rod Swietenia). Pokud máme věřit výrobcům, drtivá většina levné produkce se seká z "afrického mahagonu", tedy mahagonu velmi podobných dřevin kácených v pralesích Malajsie a Filipín. A kdo někdy viděl živý mahagon, tuší, jaká je pravděpodobnost, že ty kytary dělají z plně vzrostlých, zdravých stromů. Můj odhad je, že mahagon z plantáží jezdí na východ, za pacifik, a dělá se z něj podstatně luxusnější zboží než naše levné sousedoprudiče. Ale jak už jsem psal, mahagon (at skutečný či africký) je potvora a rád se křiví, a v zájmu maximální efektivity nejspíš spotřebují i tenké či špatně rostlé kmeny, proto ty výrazné rozdíly v hmotnosti.
Mimochodem včera jsem viděl v císařském skleníku ve Vídni mladý agathis, je daleko hezčí než staří obři na fotkách Wikipedie; zamlada je to skutečně nádherný strom siluetou připomínající velmi štíhlý smrk, a je na první pohled vidět, že roste podobným způsobem. Rychle a naprosto rovně. Je to příbuzný araukárie, kterou určitě někdo z vás má doma v květináči. Je ještě rovnější než araukárie a má pevný, hladký kmen - ideální univerzální dřevo. Nebál bych se ho. Je to prostě zase jiné dřevo, a jeho obrovskou výhodou je, že to je jejich obdoba našeho smrku. Roste rychle, nekřiví se, jeho pevnou hladkou kůrou těžko pronikne nějaká houba nebo zvířátko (prý jediné, co ho napadá, jsou housenky žeroucí listí), a snadno se kácí a řeže. Pravděpodobnost, že bude kytara z bezvadného dřeva, je tudíž velmi vysoká. Ostatně mám z agathisu goban a je to skutečně výborné dřevo, a pěkně rezonuje.
Mimochodem včera jsem viděl v císařském skleníku ve Vídni mladý agathis, je daleko hezčí než staří obři na fotkách Wikipedie; zamlada je to skutečně nádherný strom siluetou připomínající velmi štíhlý smrk, a je na první pohled vidět, že roste podobným způsobem. Rychle a naprosto rovně. Je to příbuzný araukárie, kterou určitě někdo z vás má doma v květináči. Je ještě rovnější než araukárie a má pevný, hladký kmen - ideální univerzální dřevo. Nebál bych se ho. Je to prostě zase jiné dřevo, a jeho obrovskou výhodou je, že to je jejich obdoba našeho smrku. Roste rychle, nekřiví se, jeho pevnou hladkou kůrou těžko pronikne nějaká houba nebo zvířátko (prý jediné, co ho napadá, jsou housenky žeroucí listí), a snadno se kácí a řeže. Pravděpodobnost, že bude kytara z bezvadného dřeva, je tudíž velmi vysoká. Ostatně mám z agathisu goban a je to skutečně výborné dřevo, a pěkně rezonuje.
Jak to myslis? Krivej znamena tezkej? Nebo lepenej z vice kusu bude tezsi?woro90-1 píše: Ale jak už jsem psal, mahagon (at skutečný či africký) je potvora a rád se křiví, a v zájmu maximální efektivity nejspíš spotřebují i tenké či špatně rostlé kmeny, proto ty výrazné rozdíly v hmotnosti.
BaCH PL-03MJBS, Washburn RX22F, Roland Cube 40xl , 15x a Micro Cube 2W, Ensoniq KS-32
-
woro90-1
Různé části stromu mají různou hustotu. Jak přesně je to u mahagonu nevím. Dost se hlavně liší hustota dřeva mezi stromy, které rostly každý na jiném místě. Dřevo ze stejných částí sousedících zdravých stromů stejného stáří a vzrůstu bude zhruba stejné, jinak je každý kus jiný. A že je nějaký kus výrazně těžší je jim jedno, pro maximální zisk při tak nízkých cenách musí využít každý kus, který využít lze (klidně extrémně těžký kus z nějakého stromu, kterému se nedařilo a rostl pomalu). Na výrobu laciných elektrik přece nebudou dřevo nijak zvlášt třídit, vezmou všechno, co je zdravé, a dají se z toho vyrobit latě o dostatečných rozměrech, aby se to dalo poslepovat a vznikl z toho dobrý a hezký materiál.