Jasný no, to chápu... jsem myslela, že je dražší... 3 a půl je docela dobrá cena na IbanezHavran píše:No, kdyby mě netížila vůbec, tak bych pořídil ještě jinej kousek, ale za tři a půl litru se to dá. Mám zkušenost s kytarou, že není dobrý být šetrnej až tak moc, protože pak člověk kupuje brzy podruhý.Téda, do začátku pěknej kousekvypadá to, že cena tě nijak netíží
Ukulele
Pravidla fóra
-
kristynatrochtova
Re: Ukulele
Až přijde, tak k tomu něco subjektivního napíšu. Zatím je ještě v Německu. U nás jsem nenašel žádný obchod, který by ho prodával.kristynatrochtova píše:Jasný no, to chápu... jsem myslela, že je dražší... 3 a půl je docela dobrá cena na Ibaneza jaké vůbec je? Nechceš napsat recenzi?
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
No to jsem zvědavej, až ti přijde
Doufám, že mi ho aspoň na chvilku půjčíš. Třeba někdy v pátek 
Teď jsi mě dostal. Od kdy chodíš na ukulele forum? Vezmu ho někdy v pátek s sebou.CzechJoker píše:No to jsem zvědavej, až ti přijdeDoufám, že mi ho aspoň na chvilku půjčíš. Třeba někdy v pátek
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
Jsem multiinstrumentalista. Hraju na všechno, ale na nic neumím 
Mám to podobně, ale říkám jen to prvníCzechJoker píše:Jsem multiinstrumentalista. Hraju na všechno, ale na nic neumím
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
Ještě než to Havran práskne, prásknu to já. To ukululele od Ibaneze je opravdu luxusní 
A to už ho někdo máte? To je koncertka?CzechJoker píše:Ještě než to Havran práskne, prásknu to já. To ukululele od Ibaneze je opravdu luxusní
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Jojo, koncertní velikost. Dneska (vlastně včera) to přicestovalo z Německa. Vzhledově je krásný, v celku to ladí, struny to má natažený Adaria, na hmatníku se ťápe docela dobře. Mno, zvuk... Přemýšlím, jakej to má zvuk. Je docela takovej jasnej oproti jinejm dřevům (třeba ty od Fendra, co jsem slyšel, jsou oproti tomu takový zahuhlaný, ale nebyly mangový). Řekl bych, že ten zvuk je vhodnější spíš na sólo, než na doprovod. Očekávám, že jak se vyhraje, tak trochu změkne a bude takovej akorát. No, je na tom celkově vidět, že je to od výrobce hudebních nástrojů.kiki2 píše: A to už ho někdo máte? To je koncertka?
Koupil jsem s tím zároveň číňana (Harley Benton bo tak něco) pro malou, aby taky mohla mít svoje (bylo to za jedno poštovný) a zásadní rozdíl mezi tím ibanezem a tím číňanem je hlavně ve všem
Takže...
U Ibaneze si ladění už sedlo, taže ladí úplně přesně, což jsem rád, protože nic mě neprudí tak, jako když slyším, že to má ještě rezervu v ladění.
U číňana jsem musel couvnout kobylkou skoro o cenťák, aby to jakžtaž ladilo. Řešil jsem to kouskem bukovýho dřeva, který jsem přidělal na kobylku místo toho plastu a dlátkem jsem pak postupně odebíral, až se to dalo přežít. Zjistil jsem, že je špatná vzdálenost mezi prvním a nultým pražcem, takže to bude chtít taky trochu dodělat. Taky pražce nemají stejnou výšku, takže by bylo ideální je zabrousit, ale to už nechám plavat, beru to tak, že ten číňan je spíš hračka, než hudební nástroj.
Takže já mám ukulele, dcera má ukulele a žena uvažuje, že by chtěla taky ukulele... Asi je to nakažlivý
U Ibaneze si ladění už sedlo, taže ladí úplně přesně, což jsem rád, protože nic mě neprudí tak, jako když slyším, že to má ještě rezervu v ladění.
U číňana jsem musel couvnout kobylkou skoro o cenťák, aby to jakžtaž ladilo. Řešil jsem to kouskem bukovýho dřeva, který jsem přidělal na kobylku místo toho plastu a dlátkem jsem pak postupně odebíral, až se to dalo přežít. Zjistil jsem, že je špatná vzdálenost mezi prvním a nultým pražcem, takže to bude chtít taky trochu dodělat. Taky pražce nemají stejnou výšku, takže by bylo ideální je zabrousit, ale to už nechám plavat, beru to tak, že ten číňan je spíš hračka, než hudební nástroj.
Takže já mám ukulele, dcera má ukulele a žena uvažuje, že by chtěla taky ukulele... Asi je to nakažlivý
Hodnou ženu máš

Mě už párkrát málem s hudebními nástroji hrozilo vystěhování. A to žena umí noty a chodí zpívat!Krist píše:Hodnou ženu máš![]()
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
No, žena se začala zabývat hudbou až se mnou. Učí se na piáno, a teď to vypadá, že bude i na ukulele. Ten Ibanez jí tak učaroval, že jí ho asi přenechám. Je fakt krásnej a má hezkej zvuk.kiki2 píše:Mě už párkrát málem s hudebními nástroji hrozilo vystěhování. A to žena umí noty a chodí zpívat!
Neví někdo, jak na Ukulele zahrát akordy [Dmi/C], [Dmi/H] a jiné?
Akordy Dm/C nebo Dm/H jsou "lomene akordy". Sklada se z akordu (to co je pred lomitkem, zde Dm) a basoveho tonu (to co je za lomitkem). To co je za lomitkem je hlavne dulezite pro hrace na basovy nastroj. Casto potkas vic lomenych akordu za sebou a znamena to, ze v pisnicce je nejaka "dulezita" basova linka.
Jak to zahrat? Na ukulele moc casto nemuzes zvyraznit basovu linku. Tedy to musis nejak obejit. Mas dve moznosti. Bud budes hrat jen to co je pred lomitkem (v tomto pripade "Dm"). Nebo "prehodis" basovou linku do sopranu ( v tomto pripade budes hrat akordy "Dm7" a "Dm6"). Je to na tobe co ti pripada hezci.
Jak to zahrat? Na ukulele moc casto nemuzes zvyraznit basovu linku. Tedy to musis nejak obejit. Mas dve moznosti. Bud budes hrat jen to co je pred lomitkem (v tomto pripade "Dm"). Nebo "prehodis" basovou linku do sopranu ( v tomto pripade budes hrat akordy "Dm7" a "Dm6"). Je to na tobe co ti pripada hezci.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Zásadní nesouhlas! Dmi7 z hlediska harmonie a vedení hlasů rozhodně není totéž co Dmi/C - ale obrat, který ovšem v tomto případě mění charakter skladby.Nebo "prehodis" basovou linku do sopranu ( v tomto pripade budes hrat akordy "Dm7" a "Dm6"). Je to na tobe co ti pripada hezci.
Ukulele není basový nástroj, také proto, že má čtvrtou strunu o oktávu výš, nejlepší variantou je značky za lomítkem vypustit.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Zaprvé, jsem začátečník. Hraju píseň o jablku od Progres II. Zní mi to až překvapivě dobře, bohužel na závěr je série lomených akordů a žádna z varant to nevystihuje. Zkusím to nějak vymyslet.
Trošku tě Atkinsi nechápu. Píšeš, že „Dmi7 z hlediska harmonie a vedení hlasů rozhodně není totéž co Dmi/C - ale obrat“. Ale obrat čeho? Je to třetí obrat (sekundakord) od Dm7 (mollového septakordu od tonu D). A když hraješ doprovod přes všechny struny, tak ti zazní stejný akordy ať je to Dm7 nebo Dm/C.
Řídit se tóny za lomítkem (zvýrazňovat basovou linku) lze když vybrnkáváš na ukulele složitější doprovod prsty a to jen v některých tóninách.
S kapelo bych hrál jen to Dm a to za lomítkem nechal pro nějaký basový nastroj.
Kdybych hrál sám a nebavilo mě hrát jeden stejný akord několik taktu. Tak bych zkusil ten původní pohyb hlasu v basu nahradit o oktávu nahoře a poslechl zda se mi to líbí. A jak píše Bidik. Tentokrát se to do písničky nehodí.
Řídit se tóny za lomítkem (zvýrazňovat basovou linku) lze když vybrnkáváš na ukulele složitější doprovod prsty a to jen v některých tóninách.
S kapelo bych hrál jen to Dm a to za lomítkem nechal pro nějaký basový nastroj.
Kdybych hrál sám a nebavilo mě hrát jeden stejný akord několik taktu. Tak bych zkusil ten původní pohyb hlasu v basu nahradit o oktávu nahoře a poslechl zda se mi to líbí. A jak píše Bidik. Tentokrát se to do písničky nehodí.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Zahraj si to na klavír - ten sekundakord (zcela logicky) má úplně jiný charkter než základní tvar a zaměňovat tyto je v tomto případě minimálně nešťastné.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Aha, už chápu, kde je Tvůj pohled jiný. Každý má jinou prioritu.
Ty vysekáváš akord ze sekvence a v sterilním prostředí porovnáváš zda sekundakord má stejnou nebo jinou kvalitu než základní akord.
Pro mě je důležitější pokusit zachovat ten pohyb hlasu v sekvenci akordu (originálním doprovodu). A když ten pohyb nejde zachovat v basu, je potřeba pomoc si aranžérský a zkusím ten pohyb zahrát v nějakém jiném hlase.
Ty vysekáváš akord ze sekvence a v sterilním prostředí porovnáváš zda sekundakord má stejnou nebo jinou kvalitu než základní akord.
Pro mě je důležitější pokusit zachovat ten pohyb hlasu v sekvenci akordu (originálním doprovodu). A když ten pohyb nejde zachovat v basu, je potřeba pomoc si aranžérský a zkusím ten pohyb zahrát v nějakém jiném hlase.