Ozvučení koncertu(pouze se o to zajímám)

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Garret
Kontaktovat uživatele:

Ozvučení koncertu(pouze se o to zajímám)

Příspěvek od Garret »

Zdravím zajímalo by mě co všech no je potřeba na ozvučení koncertu.
Komba se připojí přímo do repro beden?u nás na škole před to daly mikrofon.
K čemu slouží ten reproduktor nastavený smerěm na podium?
kytara:AXL Marquee
Kombo:Crate Flex Wave Series FW15R
Efekt:zatím kabel ibanez
pár trsátek ale hlavně dunlop 2mm
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Ozvučení koncertu(pouze se o to zajímám)

Příspěvek od pavlii »

Nikoli, komba nelze přímo připojit do reprobeden. K tomu slouží řetěz kombo -> mic (linka) -> mixpult -> zesilovač pro PA (ozvučení) -> ozvučovací PA (velká repra).

To, co je otočeno na pódiu směrem k hudebníkům, jsou tzv. "odposlechy" a slouží to ke zpětné vazbě na hudební produkci; muzikanti na pódiu nikdy nemohou z PA systému slyšet správný zvuk, protože se nacházejí spíše až za ním a hlavně bývá zvykem, že každý muzikant chce sám o sobě slyšet něco trošku jiného, případně jen výběr z nástrojů. Tyhle odposlechy jsou také "krmené" z mixpultu, na to jsou speciální výstupy (obvykle AUX).

Stručně řečeno. Možná někdo doplní/zpřesní.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Ok díky za vysvětlení a ještě bych se chtěl zeptat na práci zvukaře.
Jsem totiž na škole a neustále se zajímám o to co dál dělat v životě.určitě je potřeba specialní škola na zvukaře.Kde by se taková dobrá škola dala v praze najít.Poté bych si asi musel najít firmu u které bych pracoval a jezdil bych ozvučovat nějaké akce.A kolik je taková obyčejná výplata zvzukaře?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

O škole pro zvukaře v Česku nevím, ale tipuji, že žádná neexistuje. Tohle je prostě "know-how", které v zásadě u nás musíš "nachytat" od nějakého zvukaře, se kterým bys jezdil dělat koncerty/fesťáky apod., povětšinou zřejmě zadarmo.... Pro studiové zvukaře by tu byla SAE (School of Audio Engineering) v Anglii, ale jednak je to pálka finančně a jednak to je mimo tvůj dotaz. Nicméně pokud bych se v první části pletl, rád se poučím :wink:

O výplatách se zmiňovat nebudu, nemám zkušenosti.

P.

Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Jo co se týče zvučení, tak je to u nás čistě zástřelová metoda... Možná by nebylo špatný se k nějakýmu zvukařovi přifařit a pomáhat mu tahat jeho krámy a čumět mu pod ruce a semtam se ho na něco zeptat, naučit se propojovat věci a vytvořit si přehled jako pomocník, pak si můžeš postupně shánět vlastní aparaturu a začít zvučit malý akce pankáčům...
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

To je docale dobrý nápad ale kde takového zvukaře sehnat.Pak mě napadlo že bych se mohl přidat k nějaké agentuře jako že by mě vzali do učení.Je potřeba ke zvukařině maturita?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Vzhledem k tomu, že to není obor, tak nemyslím (zvučit může v zásadě kdokoli, kdo má potřebné znalosti a cit), ale zase se obávám, že takhle průhledně (agentura) to nepůjde...nicméně kdo se nezeptá, nic se nedozví :D rozhodně bych to ale nezkoušel dřív, než budeš mít více než průměrné znalosti o používané technice, terminologii, kabelech, frekvencích a podobně :wink:

P.

Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

Garret píše:Ok díky za vysvětlení a ještě bych se chtěl zeptat na práci zvukaře.
Jsem totiž na škole a neustále se zajímám o to co dál dělat v životě.určitě je potřeba specialní škola na zvukaře.Kde by se taková dobrá škola dala v praze najít.Poté bych si asi musel najít firmu u které bych pracoval a jezdil bych ozvučovat nějaké akce.A kolik je taková obyčejná výplata zvzukaře?
škola není....

co se týče firmy - v praze a okolí docela snadno seženeš velkou rentovou firmu, ale bude ti trvat roky, než si sahneš na pult jinak než zavřenej v kejsu... další věc je, že tě málokterá firma zaměstná - budeš to spíš dělat na živnost, ale to je detail... a jelikož budeš nejspíš jezdit ne jako zvukař ale technik - čili bedňák - je to docela o něčem jiným, než si myslíš - prostě, vykládáš, rozbaluješ, připravuješ, taháš se s bednama, motáš dráty, práce dlouhá a úmorná, pak se pozdravíš s chlapíkem, co přijede tři hodiny před akcí, půl dne po tobě, koukáš jak nazvučí kapelu a odzvučí koncert a jde pryč a tebe čeká to celý sbalit, složit, odtahat a naložit do auta. bohužel takhle to ani nezačíná ani nekončí - ještě to před akcí musíš do toho auta naložit ze skladu a po akci vyložit do skladu.

v tomhle ohledu je lepší bejt stěhovák - taháš se povětšinou s mnohem lehčíma věcma, a neděláš víc, jak 10 hodin denně a už vůbec neděláš přes noc... ber to tak, že zajištění jednoho koncertu - popsaný vejš, je šichta třeba na 24 hodin...

... vzal sem to tak vzevrubně, takže kdyby tě něco napadlo, tak se zeptej...

jo a jinak platy u jedný nejmenovaný firmy technik 1800 za akci, hlavní technik 2800 za akci... nebo tak nějak to nedavno podobně bylo...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

To nakládání bych nědělal sám ne?Nejlepší tedy bude zeptat se ve zvukařských firmách pokud nepotřebují bedňáky?A jak si myslel dělat to na živnost?

A maturita tedy néní potřeba?
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Že by nebyla škola, to úplně tak není - televize má školu pro AV, což zahrnuje i základy nezbytné pro pochopení tohoto oboru.

Pak je minimálně škola sdělovací techniky, kde je opět obor úzce související ze zvukařinou - odtuď se většinou rekrutují technici do rozhlasu.

Další střední škola je filmařská v čimelicích, kde zvuk je opět docela slušně rozebírán...

Určitě jsem na některé zapomenul.

Fakt je, že pro práci zvukaře je dobré, když má znalosti z elektroniky, elektrotechniky a akustiky.
Aby aspoň tušil, co se odehrává, když na něco sáhne, aby dokázal zhodnotit, proč použít například konkrétní mikrofon v konkrétní situaci, nastavit limiter tak, aby dělal to co chce zvukař, opravit a upravit si drobnosti atd.
Naposledy upravil(a) pavel2 dne 30.06.2009 14:03, celkem upraveno 1 x.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

No, vlastně můj potomek (14) sice neumí propojit aparát, ale když to postavím a nastavím základ, tak to většinou dokroutí dost dobře...

Ale kdyby věděl co a jak, tak mně k tomu nebude ani potřebovat.
A o to přesně jde - vědět co dělám.
jedna.zvukar

Příspěvek od jedna.zvukar »

tak sdělovací technika já jsem elektrikář ( pořád studuji ) a ve škole se dozvím základ funkce přenosu signálu měření něco o zesíkách a pak si jen doma hraju a zkouším časem třeba budu ten zvukař co se repráku ani nedotkne zatím začínám na vlastím malém aparátu ... kdyby ste někdo potřeboval nazvučit nějakou menší akci určitě dejtě vědět rád pomůžu bude li to v mích silách
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

O od kaďpak valstně jsi ?
Já Tě klidně ma nějakou akci vezmu
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Jsem z prahy 9 ale myslím že by nebyl problém doject nebo pokud bude akce v praze.Ale pokud nebude problém s tím že je mi teprve 15.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tak to by šlo, praha a okolí - to je můj rajón :-)
Více v SZ.
fejtis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fejtis »

To nakládání bych nědělal sám ne?Nejlepší tedy bude zeptat se ve zvukařských firmách pokud nepotřebují bedňáky?A jak si myslel dělat to na živnost?

A maturita tedy néní potřeba?

Ne to nakládání by jsi nedělal sám. Většinou je to tak, že přijedou 2 firmy, zvukaři a světlaři se svejma kamionama. Bejva jich kolem 4 a sami si tam vsechno postavej, ty neprofesionalni prace (tahani casu, tezka prace) delaji bednaci (dalsi banda, ktera ma asi 50/hod a dela tu nejhorsi praci). Takze pokud-li se pudes zeptat do zvukarsky firmy jestli nechtej bednaky, tak jestli nemas zadne znalosti a zkusenosti, tak tam ani nechod. Bednaky vetsinou zajistuje poradatel koncertu.

A na zivnost?
Proste si ji udelas...pokud ses student nebo mas jiny HPP tak to mas pouze za 1000Kč/rok. A s tou maturitou tady neblazni, to uz je otazka prijeti do firmy na zaklade vzdelani (kdyz ho pozadujou). Vetsinou ale pozaduji praxi.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Co říkáte na tuto nabídku?
Sháněl bych něco na ozvučení místnosti v hospodě pro pořádání malé folkové akce. Pár písničkářů a naše kapela? Jde mi vlastně hlavně o nazvučení zpěvu a akustické kytary. zbytek je možno tahnout přímo z komba.

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=5 ... =15&order=
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Garret píše:To je docale dobrý nápad ale kde takového zvukaře sehnat.Pak mě napadlo že bych se mohl přidat k nějaké agentuře jako že by mě vzali do učení.Je potřeba ke zvukařině maturita?
No ani neuvažuj: musíš mít taky odbornou způsobilost elektro matura + praxe:bez matury leda nosit bedny.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak malinko oživuju téma - třeba se bude někomu hodit. Zajímá-li se někdo o zvuk a zvučení, mohla by pro něj být zajímavá Zvukařská škola.

P.

Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“