Pro začátek akustiku nebo elektriku?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

MrDuck píše:
Stanley píše:Mě přijde (třeba je to blbost), že původně akustikáři pak k elektrice přistupují rozumněji a nestávají se z nich tak často jen decibeloví maniaci s gainem standartě na 100 % a řídí se přesně opačným heslem než mám v podpisu :) Takový člověk je pak v kapele celkem průšvih. Je to jen můj pocit, hodně taky záleží na nátuře toho kterého kytaristy :)
No já na akustice začínal, jenom asi čtvrt roku,pak sem koupil elektriku, ale gain pod 70% mám málokdy :P Teda záleží samozřejmě na jakou muziku, ale lahodí mě to líp :P
Jinak,podle mě je to vcelku jedno,co člověk umí z akustiky se na elektrice rozhodně hodí(já toho z ní žel moc neumim:P),ale jestli ví,že chce hrát metal,šel bych asi rovnou do elektriky..
Já hraju death metal, mimo jiné :wink: a když ti to rok v kapele kazí vůl, co přeřve všechno a když ho zje*eš a dáš mu to míň a za půl hodiny už to zase řve přes sólici, přitom ani neudrží rytmus, tak se zamyslíš. Takových znám víc, a všichni začali rovnou na elektriku. Na španělce získáš cit pro detail a melodii, víc ti pak záleží na čitelném a pěkném zvuku. Kdo se nejdřív naučí pěkně hrát na španělku, ten pak určitě nebude do elektriky jen řezat jak hluchej do vrat a bude koukat trošku po melodické stránce. :) Omlouvám se, pokud se tě narážka na gain dotkla :oops: samozřejmě, že je třeba zkreslení přizpůsobit stylu. Pokud je kytara stále čitelná, proč ne? :)
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Raichy

Příspěvek od Raichy »

Elektriku, akustika je nuda
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Stanley píše:Já hraju death metal, mimo jiné :wink: a když ti to rok v kapele kazí vůl, co přeřve všechno a když ho zje*eš a dáš mu to míň a za půl hodiny už to zase řve přes sólici, přitom ani neudrží rytmus, tak se zamyslíš. Takových znám víc, a všichni začali rovnou na elektriku. Na španělce získáš cit pro detail a melodii, víc ti pak záleží na čitelném a pěkném zvuku. Kdo se nejdřív naučí pěkně hrát na španělku, ten pak určitě nebude do elektriky jen řezat jak hluchej do vrat a bude koukat trošku po melodické stránce. :) Omlouvám se, pokud se tě narážka na gain dotkla :oops: samozřejmě, že je třeba zkreslení přizpůsobit stylu. Pokud je kytara stále čitelná, proč ne? :)
Ty zas delas klasickou logickou chybu, ze svoje spatny zkusenosti generalizujes... To, ze ten 'vul' neudrzel rytmus a nebyl ochoten se prizpusobit nemusi mit vubec nic spolecnyho s tim, jestli zacinal na spanelku, nebo ne. A rekl bych, ze ani nema.
Spis je to mozna mentalita lidi, kteri zacnou hrat na elektriku a cekaji, ze do pul roku budou hrat jak Satriani a koncertovat po cele republice... Takovi se pak snazi hrat co nejrychleji na ukor presnosti a citelnosti zvuku.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Pravda, mám silné sklony ke generalizování svých zkušeností, :oops: ale snažím se to omezovat. V tomto případě se však jedná o jev hromadnějšího typu :) jen jsem uvedl příklad ze života, který přibližně vystihuje několik podobných zkušeností. V předchozím příspěvku jsem dokonce připustil že je to jen můj pocit, hodně taky záleží na nátuře toho kterého kytaristy. Nic není černobílé, nedokážu s naprostou určitostí říct, jestli je lepší začít na akustiku, nebo na elektriku. Spíš se snažím přiblížit své stanovisko, vzniklé na základě svých zkušeností. Neboj Wohmo, nemyslím si, že mám patent na rozum, i když to tak často vypadá :oops:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Stanley píše:Neboj Wohmo, nemyslím si, že mám patent na rozum, i když to tak často vypadá :oops:
To taky netvrdim, jenom mi to prijde dost nefer vuci tem, kteri zacinali na elektrice :wink: Myslim, ze jediny, co se pocita, je vule a vytrvalost ve zlepsovani se, cimz ale nutne nemyslim zvysovani rychlosti, ale cistoty hry a presnosti... A hlavne napaditosti ;] Prepapouskovat po nekom peknej riff dokaze s dostatecnym mnozstvim casu kazdej, ale vymyslet vlastni dobry riffy, to je teprv orisek.
Somnus Aeternus
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Mno osobně znám několik kytaristů, co začali na elektriku a nikdy jim nic nechybělo. Dneska hrají perfektně. Jeden dokonce začínal zhruba před 3ma rokama, kdy jsem mu ukazoval prvních pár rifů a nějaký tlumení a dneska už mě nacpe do kapsy.
Pak znám pár lidí, co začali taky rovnou na elektriku a ty jsou závodníci formule 1. Do dnes nejsou schopni zahrát rozumné sólo a nejsou schopni hrát s doprovodem, protože prostě neudrží rytmus a hrajou si to svoje bez ohledu na to kde je zbytek kapely.
Podle mě nezáleží na tom, jak člověk začíná, ale jak hraje. Jak pilně cvičí a co vše je pro to schopen udělat. Takže jde hlavně o náturu.

Jen jsem radil akustiku, protože:
1) dokonale se slyšíte, není možné přetáhnout Gain do 10tky a dělat že umíte hrát, když je slyšet jen bordel
2) je to dobrý rytmický základ, táborákový písničky jsou možná nuda, ale dají se hrát i jiné věci, spousta dobrejch rockovejch pecek je na akustiku (R.A.M., Metalica, Nirvana a mraky jiných)...
3) omačkáte si prsty, širší hmatník a pod. usnadňuje hraní začátečníkům
4) herní náklady, já jsem pořídil akustiku za pár šupů (česká výroba rok 76) vrazil do toho další 300 za novou mechaniku a přelepení kobylky a hrál... je to levnější, než koupi Behsivyližer MASTER ROCKER IN FEW secs. (asi než otočí gain na 10) starter set za 4tis a pak ho šoupnout pod postel...

to je tak asi celé :)
ESP-LTD MHB-401 Black Satin - kytáááárka :)
Peavey 5150 II EVH 120W - prostě mazec
Krank Revolution 4x12 380W - bedna, těžká, ale alespoň má kolečka
Orange PPC 412 ADV BLK 240W - prodám (bazar)
Digitech Hardwired metal disto - hraní na doma
Fender Frontman G15 - hraní na doma
ladička, planetwaves kabely a podobný krámy
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No mozna bych vyzvdihl ty startovni naklady... Na druhou stranu mam tendenci se divat pres prsty na lidi, ktery si koupi kytaru a po pul roce toho nechaji, z kazdyho muze byt dobrej kytarista, protoze co clovek nema ve vlohach, to muze z hodne velke casti dohnat pili...
a btw, ten, kdo chce mit gain na plny kotel, tak si ho stejne okotli, az prejde na elektriku...
Somnus Aeternus
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jak tady čtu tu vaši diskuzi... No, pravdu máte více méně všichni. Nic nejde genaralizovat, to ani omylem, to že někdo začne s elektrikou neznamená že vždycky bude hrát jako prase, a naopak, když někdo začne na akustice, že bude navždy kultivovanej... Ano, jde hlavně o toho jednotlivýho člověka, jakou má náturu. Ale, dle mejch osobních zkušeností, je víc prasat mezi elektrikářema než mezi akustikářema. Nesetkal jsem se s člověkem, kterej by na svou první akustiku dělal takový prasárny jako s novou elektrikou... Nechci generalizvat, ale je to moje zkušenosti...

Jinak jak už jsem řekl - akustika jsou větši galeje, ale dle mýho to dá mnohem víc, a s přechodem na elektriku nebude mít člověk žádný problémy...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Popin

Příspěvek od Popin »

taky de oto co je protebe prasárna
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To, že si myslí, že je mistr svého oboru, ale neudrží rytmus, neumí chytit čistej tón, trsátko drží 3 prstama, tlumení strun co nemají znít považuje za zbytečný, ladění je pro něj na nic - hlavně že to hraje, klidně se škvrčením, pískáním a bručením. A hlavně at je to pořádnej rachot, volume gain vpravo... A pořádně si do toho zasolovat, ale jaký tony, to je jedno, hlavně že to něco hraje...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ještě dodám - vůbec jde třeba i o to, jak kultivovaně se k nástroji (a třeba k spoluhráčům v rámci společného hraní) chová, ale to je kapitola sama o sobě, to bych nerad začal rozebírat...

PetrPeter 1975 - 2008
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Podle me spojujete dve veci, ktery spolu vubec nesouvisi... To, co tady popisujete [spatnej kytarista, zkratka blb], je podle me spis stav mysli nebo lepe receno pristup k hrani, kterej nezavisi na tom, jestli predtim kytarista pul roku neco brnkal na akustiku nebo ne...
Somnus Aeternus
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jo, jsme ted dost off-topic, ale... Nikdo, teda doufám - já aspon ne, neříkáme, že ten, kdo pořídá elektriku se stane špatným kytaristou, ne. Nikdo neříká, že pokud začneš na akustice, budeš skvělej... Ani omylem...

Chtěl jsem poukázat, že z "výchovnýho hlediska", bych upřednostnoval hru na akustiku... Člověk brzo pozná slasti a strasti (ty spíš než na el.) hraní... Aspon já jsem taky třeba díky ní získal poměrně velkou úctu k nástroji a k hraní jako takovýmu...

Suma sumárum - kytarista by měl ovládat oboje aspon na skoro stejné úrovni, neměl by podle mě jedno zanedbávat. A (již po třetí a naposledy) doporučuju první vzít do ruky akustickou kytaru...

PetrPeter 1975 - 2008
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Stanley píše:Mě přijde (třeba je to blbost), že původně akustikáři pak k elektrice přistupují rozumněji a nestávají se z nich tak často jen decibeloví maniaci s gainem standartě na 100 % a řídí se přesně opačným heslem než mám v podpisu :) Takový člověk je pak v kapele celkem průšvih. Je to jen můj pocit, hodně taky záleží na nátuře toho kterého kytaristy :)
No třebá já mám tak šupácký combo i kytaru že pokud mám GAIN a TONE jinak než vpravo tak to zní celkem jako Orlík... tak to fakt nemusim.
A navíc když někdo hrát umí tak i na Gain naplno z toho dokáže udělat víc než jednolitou cirkulárku kde se všechno slejvá dohromady.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

podle me je uplne jedno jestli el. a nebo akustiku... proste to jsou jen preference... a je asi blbost to nejak zevseobecnovat... navic proc nekomu radit spanelu, na kterou se hraje uplne jinak, nedaji se na ni dat kovove struny a je u ni naprosto jiny krk s jinou rosteci strun... to vsechno znameha pri prechodu na el. obrovske preucovani... kdyz uz akustiku tak rovnou treba western nebo jumbo, ze ktzereho je prechod samozrejme naprosto trivialni v porovnani s prechodem ze spanely na elektriku...

ja jsem chodil nekolik let do zusky a nemuzu rict, ze by me to dalo strasne moc veci... bohuzel... ale to byla takova ta zuska, kde se akordy ucily tim zpusobem, ze se prejela stupnice, pak me ucitelka naplacala prsty na hmatnik, rekla "zahraj akord", kdyz to moc neskripalo tak dobry, pojdme na dalsi... dakze samozrejme zalezi na pristupu ale pokud narazis na ucitele, ktery chce ucit svoji "klasiku" a budes hrat pet let jen nejake odycky od spanelskych autoru, tak se pak na kytaru vyseres nejspis uplne (ja mel pauzu asi 3 roky, nez jsem vzal kytaru znovu do ruky) a nebo se z tebe nejspis stane clovek, ktery uz pak nic jineho nez klasickou hudbu zrat nebude :D no to je samozrejme jen takovy odstavec psany spis pro zabavu :D a ted trochu vazne...

urci si svoje priority, nejde rict co je lepsi.. chces si hrat s kamosema v parku a jezdit s kytarou nekde na chatu? mas jen nejake blbe 3 tisice a chces hrat? ok - pak jdi do akustiky... jestli chces ale hrat trosku tvrdsi hudbu, milujes rock a jsi ochotny investovat nejakych treba 6-7 tisic s tim, ze prvni rok se nebude moc dat poslouchat to, co ti z te bedny, kteremu se rika kombo, poleze, pak jdi do elektriky... taky bys mel mit aspon nejakeho kamose, ktery ti vysvetli co a jak, samotnemu cloveku se zacina docela blbe...
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Kup si jumbo a později elektriku. Takhle sem to udělal já a jsem spokojen. :D :lol:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Nero píše:To, že si myslí, že je mistr svého oboru, ale neudrží rytmus, neumí chytit čistej tón, trsátko drží 3 prstama, tlumení strun co nemají znít považuje za zbytečný, ladění je pro něj na nic - hlavně že to hraje, klidně se škvrčením, pískáním a bručením. A hlavně at je to pořádnej rachot, volume gain vpravo... A pořádně si do toho zasolovat, ale jaký tony, to je jedno, hlavně že to něco hraje...
Ty jo neznáš našeho druhýho kytaristu, když ho tu popisuješ?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Isachs píše: Ty jo neznáš našeho druhýho kytaristu, když ho tu popisuješ?
Fakt že neznám...

Jinak, pokud akustiku, tak taky doporučuju dreadnought nebo to jumbo, španělu spíš ne...

PetrPeter 1975 - 2008
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Nero píše:
Fakt že neznám...

Jinak, pokud akustiku, tak taky doporučuju dreadnought nebo to jumbo, španělu spíš ne...
To jsou mi náhody, jako by ty "kytaristy" někde lisovali :lol:
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Stanley píše:
Nero píše:
Fakt že neznám...

To jsou mi náhody, jako by ty "kytaristy" někde lisovali :lol:
JJ, kdyby to bylo jen na mě, tak už dohrál, ostaní mu stále dávají šanci. Když jsem koupil kopii lampu Marshalla a zapojil to na 2x 12" repro, tak mě normálně uřval, 30W 10" celestion kombem, krabičku má Grunge, poťáky tam ani nepotřebuje, mohli být výrobně nastavený na maximum. Napíchne to do komba, votočí volume doprava a připojí na to Dimavery 3xS kytaru. Dokážete si představit co z toho leze. Jen zahlcený frekveční rozsah s totálním bordelem. Nic co se dá poslouchat....
Začal jsem to řešit tak, že mu otočím kombo pryč, a on se slyší a je spokojenej, a ostatní ho neslyší a jsou taky spoky... i když s Rockwellem a 4x12" bych ho už dneska odfouknul jak nic, ale kdo v tom má pak hrát a zpívat... že
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“