Fender mexiko.
Pravidla fóra
Re: Fender mexiko.
Souhlas s Bullem.Prostě,když se najde dobrý kus mezi levnou řadou,není to úspěch,ale chyba fabriky.Když v testu dopadne lépe či stejně škoda superb než VW passat, je to pro managery volkswagen group problém,který musí řešit...Stejně tak je to všude.Výrobu u kytar provádí stejné stroje a rozdíl je jen v třídění materiálů a cílem je pokrýt potřeby začátečníků-pokročilých-snobů-mistrů-legend...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To opravdu věříš, že jsou ze stejných materiálů?kvasna píše:Ale tak zas na druhou stranu když si odmyslíme horší snímače které dělají dost na tom zvuku v čem mohou být mexika horší když se vyrábí dle naprosto identických postupů a ze stejných materíálů...... není snad jedno jestli mi kytaru vyrobí člověk v Kalifornii nebo 150 km jižněji od jejích hranic ? Pokud se nemýlím tak většina součástí se používá stejných včetně dřeva a dalších duležitých věcí...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Už jen když se vcítíme do chladného těla ekonoma, tak by to nebylo výdělečné. Kvalitativně stejně dobrý materiál na kytarách velmi rozdílných cen - snižuje příjem výrobce. Zcela logicky - Fender nebude tak hloupá firma.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
- Regular John
Nedávno jsem o tom viděl přednášku, kde to rozebíral přímo člověk z firmy Fender. Zatímco americké Fendery mají tělo slepeno z 1 až max. 3 kusů dřeva, ty mexické jsou z více kusů, takže je tam větší šance, že kytara nebude mít vyrovnaný zvuk, hezčí kombinace jdou na sunbursty a zbytek na ostatní. Navíc, fender to nebere jako soupeření, že by USA modely měly za každou cenu válcovat mexika, ono to podle mě není moc fér srovnávat, když každé oddělení jde tak nějak svou cestou...
O to srovnání si spíš říkají MIJ vs MIA fendery, protože nabízí stejné výrobky za dost odlišnou cenu... Např. Custom 62 Telecaster - MIA 45 000kč : MIJ 19 000kč
O to srovnání si spíš říkají MIJ vs MIA fendery, protože nabízí stejné výrobky za dost odlišnou cenu... Např. Custom 62 Telecaster - MIA 45 000kč : MIJ 19 000kč
- Nero
- Rádce
Nebo naopak zvyšuje, pokud by v amerických nástrojích byl stejný low-end materiál jako v mexickýchRed Bull píše:Už jen když se vcítíme do chladného těla ekonoma, tak by to nebylo výdělečné. Kvalitativně stejně dobrý materiál na kytarách velmi rozdílných cen - snižuje příjem výrobce. Zcela logicky - Fender nebude tak hloupá firma.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A proto se vyplatí co? Kupovat kytary s lakem kde je vidět na dřevo.Regular John píše:...Zatímco americké Fendery mají tělo slepeno z 1 až max. 3 kusů dřeva, ty mexické jsou z více kusů...
To mě taky napadloNero píše:Nebo naopak zvyšuje, pokud by v amerických nástrojích byl stejný low-end materiál jako v mexickýchRed Bull píše:Už jen když se vcítíme do chladného těla ekonoma, tak by to nebylo výdělečné. Kvalitativně stejně dobrý materiál na kytarách velmi rozdílných cen - snižuje příjem výrobce. Zcela logicky - Fender nebude tak hloupá firma.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Co oko nevidí, srdce nebolí.Smrťokvítek píše: A proto se vyplatí co? Kupovat kytary s lakem kde je vidět na dřevo.Což mi kazí plán pořídít si Lake Placid Blue strata.
![]()
BTW viděl někdo strata z jednoho kusu? Já třeba mám toho svýho tak hezky udělanýho, že vypadá jako z jednoho kusu, jedině podle let na boku jde poznat, že je ze dvou.
Zrovna včera myslím se tady někdo ptal na jap.strata,jak bude hrát,ale ten srovnávat přímo nešel-byl z lípy.Ten tele je z čeho..?Regular John píše:..... ono to podle mě není moc fér srovnávat, když každé oddělení jde tak nějak svou cestou...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Sakra je poznat, že doopravdy ze mě ekonom nikdy nebude, díky bohu.Nero píše:Nebo naopak zvyšuje, pokud by v amerických nástrojích byl stejný low-end materiál jako v mexickýchRed Bull píše:Už jen když se vcítíme do chladného těla ekonoma, tak by to nebylo výdělečné. Kvalitativně stejně dobrý materiál na kytarách velmi rozdílných cen - snižuje příjem výrobce. Zcela logicky - Fender nebude tak hloupá firma.
Jako takhle nemůžeme tu začít porovnávat Straty jen podle MIJ, MIA a MIM, protože bychom srovnávali jablka a hrušky. Jediné co se dá porovnat je konstrukčně stejná kytara ze stejných druhů dřev. Nedá se srovnávat MIJ Strat s celojavorovým krkem se Standardem MIA s palisandrovým hmatníkem atd.
"MOJO" kills modern music...
-
Teorge
Ale i kdyby byl použitý stejný materiál tak v USA mají větší režijní náklady než v Mexiku.
To není dobrá analogie - dřevo není plech, a nikdo dopředu neví, jak přesně ta konkrétní kytara bude hrát.grock píše:když se najde dobrý kus mezi levnou řadou,není to úspěch,ale chyba fabriky.Když v testu dopadne lépe či stejně škoda superb než VW passat, je to pro managery volkswagen group problém,který musí řešit...Stejně tak je to všude....
Ale jistěže u levnýho materiálu je šance na hodně dobře hrající nástroj mizivá.
Divná přednáška ..Regular John píše:Nedávno jsem o tom viděl přednášku, kde to rozebíral přímo člověk z firmy Fender. Zatímco americké Fendery mají tělo slepeno z 1 až max. 3 kusů dřeva, ty mexické jsou z více kusů, takže je tam větší šance, že kytara nebude mít vyrovnaný zvuk,
Jednak Fender nikdy nedělá z jednoho kusu
Jediná vyjímka je - když si to někdo výslovně objedná, že chce z 1 kusu.
Ano, mají to dovedený k dokonalosti jak to spasovat aby nebylo vidět a jak píše Jester, je to poznat většinou jen z boku, a pak když už víš kudy ta linie vede tak to poznáš i zepředu/zezadu.
A potom - jsou mexický fendery i ze 3 kusů - ty s transparentním lakem (některý). Mám mex.esquira ze 3 kusů, a navíc tak dobře spasovanýho že dalo velkou práci najít tu 2 linii..
I´m wheels... movin´wheels
Díky.Tonda píše: Jednak Fender nikdy nedělá z jednoho kusua to ani Custom Shop, ba ani Masterbuilty - všechno jsou 2 kusy. Těžko říct proč, asi aby byli true to tradition
![]()
Jediná vyjímka je - když si to někdo výslovně objedná, že chce z 1 kusu.
Já to nepoznám, i když vím, kudy by ta linie měla vést.Tonda píše: Ano, mají to dovedený k dokonalosti jak to spasovat aby nebylo vidět a jak píše Jester, je to poznat většinou jen z boku, a pak když už víš kudy ta linie vede tak to poznáš i zepředu/zezadu.
Tady třeba je to přesně uprostřed, je to trochu vidět úplně u dolní hrany jak se to rozbíhá.

Většinou se to zdůvodňuje že se 2 kusy míň kroutí než 1 kus.. Ale třeba gibsony juniory z 1 kusu nevím že by se někdy někomu zkroutil
možná mahagon to nedělá.

Většinou se to zdůvodňuje že se 2 kusy míň kroutí než 1 kus.. Ale třeba gibsony juniory z 1 kusu nevím že by se někdy někomu zkroutil
Jen tak pro zajímavost, tady je ten můj. Taky je tam vidět, že se sbíhají léta ale nějaký ostrý předěl ani na horní nebo spodní desce není.
No když už jsme u těch výdělků pro fender tak teda nechápu proč nepřesunou celou výrobu do mexika kde by měli náklady na mzdy i zázemí tak o polovinu levnější..... btw: to se na celym světě nenajde tolik kvalitního dřeva aby se z toho mohly vybírat jen ty nejkvalitnejší kusy a ostatním třeba topit v kamnech
? (když vezmeme co ze ročně vytěží miliard tun dřeva přičemž olše není zas tak vzácná dřevina
)
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
- Nero
- Rádce
Ad 1: Protože to by pak ty kytary nekupovali borci, kterým například strašně vadí představa, že šroubek na jejich kytaře vyrobil Číňan namísto pravého amerického dělníka.kvasna píše:No když už jsme u těch výdělků pro fender tak teda nechápu proč nepřesunou celou výrobu do mexika kde by měli náklady na mzdy i zázemí tak o polovinu levnější.....
btw: to se na celym světě nenajde tolik kvalitního dřeva aby se z toho mohly vybírat jen ty nejkvalitnejší kusy a ostatním třeba topit v kamnech? (když vezmeme co ze ročně vytěží miliard tun dřeva přičemž olše není zas tak vzácná dřevina
)
(Je to tradiční záležitostí a jistě to má své výhody... Škodovka by taky přece mohla vyrábět auta v Kazachstánu za nižší výrobní náklady a nedělá to)
Ad 2: Podívej se ale na to, jaké dřevo to je a na jaké účely slouží. Jedna věc je topit, druhá stavět z toho nástroje.
PetrPeter 1975 - 2008
to Tonda: dřevo není plech
To ano,ale stejně jako není dřevo jako dřevo,tak není plech jako plech.Např. kdo se setkal s blatníkem na škodu favorit z Boleslavi a tím samým z Taiwanu,jako třeba můj brácha karosář....pochopí, že není BLATNÍK jako BLATNÍK!
Myslím,že přirovnání sedí velice...
to kvasna: tun olše je dost
Dřevo se měří na m3,ne na tuny a té olše moc není.Alespoň já tady na Šumavě ji moc nevidím.Pracoval jsem i na manipulačním skladě a první milion m3 už před mým zrakem prošel dávno...(bez přehánění).Z tenkých pokroucených 20tiletých stromů,které vidíš někde u potoka ,bys moc fošen na pile nevyřezal.Na pilu lze dát jen zlomek z vytěžených stromů a z nich se většina dá použít na sauny nebo palety...Jen zlomeček z toho zlomku vyhovuje na kytary ROZMĚREM,teď je otázka,jestli i akust. vlastnostmi.Z vytěženého dřeva je výtěž řeziva na pile u borovice cca 65%,u listnáčů ještě méně a to včetně tenkého bočního řeziva!
Co by mě opravdu zajímalo-jak probíhá výběr a nákup dřeva pro jednotlivé továrny Fender.Já předpokládám ,že je to obdobné jako u nás třeba pro Rezonanční pilu Chlumec n.C. a že tedy někdo shromáždí potenciální hmotu a pozve nejdříve přejímače z USA Fender.Ten si vybere a ze zbytku zas vybírá přejímač pro méně náročnou provozovnu za nižší cenu atd..A nebo je to jeden človíček a vybírá za 2 ceny pro obě fabriky..Nebo to tady něko VÍ? (Tondo,čekám...
)
to nero:
škodovka vyrábí v Rusku i v Číně!A jednotlivé díly už na favority se dělaly fakt na Taiwanu!
To ano,ale stejně jako není dřevo jako dřevo,tak není plech jako plech.Např. kdo se setkal s blatníkem na škodu favorit z Boleslavi a tím samým z Taiwanu,jako třeba můj brácha karosář....pochopí, že není BLATNÍK jako BLATNÍK!
to kvasna: tun olše je dost
Dřevo se měří na m3,ne na tuny a té olše moc není.Alespoň já tady na Šumavě ji moc nevidím.Pracoval jsem i na manipulačním skladě a první milion m3 už před mým zrakem prošel dávno...(bez přehánění).Z tenkých pokroucených 20tiletých stromů,které vidíš někde u potoka ,bys moc fošen na pile nevyřezal.Na pilu lze dát jen zlomek z vytěžených stromů a z nich se většina dá použít na sauny nebo palety...Jen zlomeček z toho zlomku vyhovuje na kytary ROZMĚREM,teď je otázka,jestli i akust. vlastnostmi.Z vytěženého dřeva je výtěž řeziva na pile u borovice cca 65%,u listnáčů ještě méně a to včetně tenkého bočního řeziva!
Co by mě opravdu zajímalo-jak probíhá výběr a nákup dřeva pro jednotlivé továrny Fender.Já předpokládám ,že je to obdobné jako u nás třeba pro Rezonanční pilu Chlumec n.C. a že tedy někdo shromáždí potenciální hmotu a pozve nejdříve přejímače z USA Fender.Ten si vybere a ze zbytku zas vybírá přejímač pro méně náročnou provozovnu za nižší cenu atd..A nebo je to jeden človíček a vybírá za 2 ceny pro obě fabriky..Nebo to tady něko VÍ? (Tondo,čekám...
to nero:
škodovka vyrábí v Rusku i v Číně!A jednotlivé díly už na favority se dělaly fakt na Taiwanu!
Naposledy upravil(a) Red Bull dne 24.05.2011 16:29, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Spojeny příspěvky pod sebou, požívej upravit.
Důvod: Spojeny příspěvky pod sebou, požívej upravit.
- Nero
- Rádce
Pointa byla v tom, že má pořád závody v Mladé Boleslavi, Vrchlabí a Kvasinách.grock píše: to nero:
Škodovky mj. vznikají i v tom mnou zmíněném Kazachstánu, staví tam oktávky o generaci starší než u nás. Další závody jsou i v Ukrajině nebo v Indii.
Ale to jsme silně OT.
PetrPeter 1975 - 2008
grock píše: Co by mě opravdu zajímalo-jak probíhá výběr a nákup dřeva pro jednotlivé továrny Fender.Já předpokládám ,že je to obdobné jako u nás třeba pro Rezonanční pilu Chlumec n.C. a že tedy někdo shromáždí potenciální hmotu a pozve nejdříve přejímače z USA Fender.Ten si vybere a ze zbytku zas vybírá přejímač pro méně náročnou provozovnu za nižší cenu atd..A nebo je to jeden človíček a vybírá za 2 ceny pro obě fabriky..Nebo to tady něko VÍ? (Tondo,čekám...)
ty jejich přesný postupy neznám, ale například takhle dostávají už od dodavatele dřeva
ale Fender USA kytary na tom často nejsou líp, řada lidí zjistila když sundali lak na bocích, že jejich milovaný straty jsou taky takovej sendvič dýha-puzzle-dýha
ještě jednou mexiko: