Zabrouseni sroubovaneho krku

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Greeg píše:k čemu to vůbec je to broušení ? To bych měl rozebrat svýho fendra a taky to vybrousit ?
Pokud mas original Fender a jsi "uzivatel" typu "koupil jsem si video, zavolam si do servisu, aby mi to nekdo zapojil", tak neni potreba.... hlavne proto, ze original Fender vyroba bude mit loze krku dobre zarovnany...

Jen pro info, uz jsem to psal vys - spoj krku a tela (tzn. pevnost a maximalni stycna plocha) je jedna z nejdulezitejsich veci pro prenos rezonanci z kmitajici struny do tela, aby se "rozeznelo".... - no a u beznych levnych kytar tohle neni zpracovano dobre (ani Ibanez za 10tis.), coz hodne degraduje zvuk dreva nastroje...

Cece, neber to osobne, ale nekdy mi tvy otazky prijdou dost divny... Jakoby si vubec necetl co se tu psalo predtim....
Mas Fendra original, a jakoby si ani nevedel, ze kytara ma nejaky spoj krku s telem... a co jsou to rezonance tela...
Ja vim, ze kdyz budu mit Porsche, taky nebudu muset vedet, kde neco nastavit na motoru.... ale prijde mi to takovy divny.. uz z principu..... Hraju na kytaru, zajimam se o to... proc tohle drevo hraje tak a tak, a tohle zase jinak, atd. no ne?! A proc me tahle kytara sedn, a tahle ne... a proc chci tuhle a tuhle ne...

Anebo ses Eric Clapton, mas origos 50-60leta Fendra, kterej hraje jak vino, a jen valis muziku a ostatni te nezajima, protoze na to mas svyho kytarovyho technika... :D
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

no hele , třeba u mí druhý kejtry tohle asi odpadá protože má krk i tělo v jednom kuse :D . jinak , technika nemám, všechno si doma dělám sám , akorát sem se lek že bych měl jako rozebrat toho strata (páč do toho bych se asi sám nepustil) a něco tam ještě k tomu brousit ,sice mám toho nejlevnějšího usa strata , ale i tak to sou pro mě strašně velký peníze ,za který si kamarádi kupujou auta atd. jenom sem myslel jestli se to třeba nedělá kvůli rovnosti nebo něco takovýho (asi sem přehlíd kde to je napsaný)
jo hele a co si myslel tady tim ?
uzivatel" typu "koupil jsem si video, zavolam si do servisu, aby mi to nekdo zapojil"
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Greeg píše:no hele , třeba u mí druhý kejtry tohle asi odpadá protože má krk i tělo v jednom kuse :D . jinak , technika nemám, všechno si doma dělám sám , akorát sem se lek že bych měl jako rozebrat toho strata (páč do toho bych se asi sám nepustil) a něco tam ještě k tomu brousit ,sice mám toho nejlevnějšího usa strata , ale i tak to sou pro mě strašně velký peníze ,za který si kamarádi kupujou auta atd. jenom sem myslel jestli se to třeba nedělá kvůli rovnosti nebo něco takovýho (asi sem přehlíd kde to je napsaný)
jo hele a co si myslel tady tim ?
uzivatel" typu "koupil jsem si video, zavolam si do servisu, aby mi to nekdo zapojil"
No jasne, pokud mas US Strata za penize za ktery si ostatni kupuju auta a vybaveni bytu, a dovoleny (atd. atd., zname ty lidi co nemaji zadny hobby ... :lol: ), tak tam to nebude potreba zabrousit, da se ocekavat ze tam to bude uz kvalitne provedeny uz z vyroby... jinak by ti ten Fender "nehrál" (viz. predchozi prispevky, jak se jim najednou rozehrala kytara)...
Ale i tak, nebal bych se to rozebrat, aspon bych se podival co je napsany na dreve :lol: (taky to delam, na holy drevo - datum podpis :)
Tim rozhodne nic nepokazis.... toho se bat nemusis. Ale pokud to hraje jak ma, tak bych to vubec neresil...

A jinak ta sarkasticka narazka.... - no znas urcite lidi, co proste maj prachy a kupujou si ruzny veci, jednou to jsou strasne velci fotografove (maji nejnovejsi digizrcadlovku s nejlepsim znackovym objektivem, a foti tchyni na dvorku u auta...), pak zas strasne velci kytaristi, protoze si koupili proste znackovou original kytaru a bylo jim fuk kolik stala a pritom si na ni doma akorat tak hrajou taborovy pisnicky... atd.... vis co myslim... :D
Proste neco jako typicky americky "user", ktery musi mit pomalu navod i k hamburgru.... :lol: :lol:
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

no , docela se bojim že vyčvochtám , ty šrouby , nebo že strhnu závit ve dřevě , nebo hlavně teda že to potom nasadim zpátky a bude to křivý a pak když to někdy třeba pujdu reklamovat tak se podívaj na vruty a pošlou me do háje , výš co myslim :? a jako myslíš že tam mohly dát jinej krk ? nebo spíš takhle , co tim zjistim když to rozeberu ? běžně se třeba na kytarých dívám na snímače , jak je to ve vnitř napájený , jestli tam nejsou nějaký vady atd . ale na tom se toho moc zkazit nedá :lol: , tady to mě příde jako dost velkej zásach , a kdybych viděl svojí kataru na 2 půlky... (mám slabý srdíčko :D )
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Greeg píše:no , docela se bojim že vyčvochtám , ty šrouby , nebo že strhnu závit ve dřevě , nebo hlavně teda že to potom nasadim zpátky a bude to křivý a pak když to někdy třeba pujdu reklamovat tak se podívaj na vruty a pošlou me do háje , výš co myslim :? a jako myslíš že tam mohly dát jinej krk ? nebo spíš takhle , co tim zjistim když to rozeberu ? běžně se třeba na kytarých dívám na snímače , jak je to ve vnitř napájený , jestli tam nejsou nějaký vady atd . ale na tom se toho moc zkazit nedá :lol: , tady to mě příde jako dost velkej zásach , a kdybych viděl svojí kataru na 2 půlky... (mám slabý srdíčko :D )
S tim te pri reklamaci nemuzou poslat nikam, navic jeden ten vrut stoji 4,-, pokud by si ho vylozene strhnul (myslim kriz na hlavicce pro sroubovak) a bylo by to poznat....
Jinak zavit v tvrdym javoru jen tak nestrhnes, a i tak, ja doporucuju po rozebrani kapnout do ty diry zavitu v krku par kapek sekundovyho lepidla, a krkem zahybat aby se rozteklo po stenych diry (zavitu) - to drevo nasakne a ztvrdne. (Neverili byste jak je kyanyoakrylat tvrdy a pevny (sekund. lepidlo) - zkuste si udelat rulicku z papiru A4, kterou na neco namotavejte a neustale ji celou nechte nasaknout sekundakem.... po vytvrzeni mate lehkou trubku pevnou jak krava, pevnejsi nez kdejaky plast... to jen tak trochu mimo... :) )
A u Fendra se da predpokladat, ze loze je presne vyfrezovano, takze nehrozi, ze by si krk mohl usadit nejak jinak, krive.... T se muze stat u levejsi kytary, ale i tak je to treba jen o 0,5mm kdyz se pak podivas na vzdalenosti krajnich strun od kraju hmatniku.... Staci povolit struny, povolit srouby o 1/2-1 otocku, krk pritlacit bokem spravnym smerem a zase fest pritahnout - idealni je aku sroubovak (vrtacka s nastavitelnym utahovacim momentem) a kvalitni bity (sroubovaci nastavce)

Ale jinak, i u toho Fenderu bych se na to podival.... kdyz si netroufas, odnes to kytarari.... zalezi jak ti hraje... jestli mas pekny zvuk v celem rejstriku, peknu sustain za oktavou (dohmat 2,5-3mm) tak ani nemusis, ale pokud citis ze to oneni ono, vem to ke kytarari at to omrkne....
protoze koukni sem...
na ty spoje krku a tela
rok ´69
http://www.blueskyguitars.com/photo_4.html
a na ty strance je jeste i dalsi...

a dalsi:
http://soundsource.zoovy.com/product/FENDERSTRAT1961
http://homepage.ntlworld.com/ibanez.ota ... rgery.html

Jinak pro ukazku, jak vypadaji nektera loze krku (vetsinou stary Fendry!):
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

atd... zagooglete v obrazcich "neck pocket"

TAKZE BY VUBEC NEBYLO NA SKODU VZIT KYTARU KE KYTARARI A MRKNOUT NA TO !!! A nechat pripadne pekne zarovnat....
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

no to je strašný !!! zkazil si mi mojí dětskou morálku :D , že bych se na to fakt kouknul..... zdá se mi spíš na těch vobrázkach že se tam loupe ten lak, což pak asi tvoří ty nerovnosti
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

V tom lozi krku by ten lak spravne nemel byt vubec.... krk primo na drevo...
afektband

Příspěvek od afektband »

petrpeter píše:V tom lozi krku by ten lak spravne nemel byt vubec.... krk primo na drevo...
Jsem koukal na zkrácenou verzi videa z továrny PRS a tam kytary stříkaj už s "krkem" (je to nějakej polotovar, za kterej to visí a nedostane se tam ten lak). Krky tam dávaj pozdějš.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

afektband píše:
petrpeter píše:V tom lozi krku by ten lak spravne nemel byt vubec.... krk primo na drevo...
Jsem koukal na zkrácenou verzi videa z továrny PRS a tam kytary stříkaj už s "krkem" (je to nějakej polotovar, za kterej to visí a nedostane se tam ten lak). Krky tam dávaj pozdějš.

No vetsinou se to zalepi normalne maskovaci paskou, povesi na drat (proto u nekterych ta dira uprostred), a strika....
kotyzji

Příspěvek od kotyzji »

Tak ale PRSa maj lepený krky ne? tam lak bejt nemůže :D ...nebo jo?
Ibanez RG321MH
Strunal Classical 4855
VOX AD50VT2-XL
...ladička utopená ve vodce, okousaný trsátka, rozšlapanej kabel...only metal, do peeche
afektband

Příspěvek od afektband »

kotyzji píše:Tak ale PRSa maj lepený krky ne? tam lak bejt nemůže :D ...nebo jo?
Ty "levnější" maj šroubovaný.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

u baskytary se taky brousí , nebo tam je to jedno ?
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

basy jsem nedelal, ale rekl bych ze i tam hraje velkou roli kvalita provedeni stycne plochy krku a loze v tele, pokud je sroubovana...
stejne jako u kytary
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

mám ještě dotaz:
kamarád někde doma našel hodně starou noname kejtru a chce na ní jako hrát. Jenže tam asi neni původní krk a je usazenej strašně nízko (skoro v ůrovni picguardu ) což neni asi uplně košér , protože snímač u krku překáží při hraní vyšších poloch strunám (protože už víc nejde zatlačit dolů) a dohmat je tím pádem strašne velkej. Tak nás napadlo vyšroubovat krk , z plastový nebo dřejvěný destičky vyrobit takovou podložku po celý části lůžka a dát to tam (mezi krk a tělo) . Může se tim nějak extrémě vodrovnat přenos vibrací na už tak strašný kytaře ?
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Greeg píše:mám ještě dotaz:
kamarád někde doma našel hodně starou noname kejtru a chce na ní jako hrát. Jenže tam asi neni původní krk a je usazenej strašně nízko (skoro v ůrovni picguardu ) což neni asi uplně košér , protože snímač u krku překáží při hraní vyšších poloch strunám (protože už víc nejde zatlačit dolů) a dohmat je tím pádem strašne velkej. Tak nás napadlo vyšroubovat krk , z plastový nebo dřejvěný destičky vyrobit takovou podložku po celý části lůžka a dát to tam (mezi krk a tělo) . Může se tim nějak extrémě vodrovnat přenos vibrací na už tak strašný kytaře ?
ta strasne stara noname kajtra taky muze byt strasne stary dobry vyzraly drevo....
v kazdy pripade plastem nikdy....
sehnat kus javoru, jasanu, olse, lipy, vybrousit do tvaru toho loze a priklizit to tam, pod talkem (svorky)
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 30.10.2007 20:25, celkem upraveno 1 x.
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Loze krku CORT X (lipa, zalakovano, hrbolate...):
Par X-6 s Floydem jsem takhle "vylepsil" a vyrazne se zlepsil zvuk (u FR tremola je to hodne choulostivy), prestotze to je "jen" lipa...

Obrázek

po zabrouseni: (hranu-okraj potom jeste vetsinou obtahnu lihovou fixou prislusne barvy)

Obrázek

kontrola pravitkem: (prikladejte uz behem brouseni - podelne, do uhlopricek, proste ve vsech smerech to musi byt rovna plocha)

Obrázek
Obrázek

Jinak pro predstavu tech co nevideli kytaru rozebranou ... (Cort je na tom jeste zpracovanim relativne dobre)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
(To bile - prach, je nejaky pemzovy prasek nebo neco obdobneho - pouziva se to na vyplneni poru dreva pred lakovanim, je to klasicky stary postup u dreva, treba u restauratoru - šelak, aby drevo nebylo nijak naruseno nicim jinym, jako napr. vrstvou akrylatoveho strikaneho plniciho tmelu, ktery se dava pod lak u jinych kytar :D , za to muzeme Cort pochvalit... :) // // anebo to jsou jen zbytky neceho co pouzivaji k lesteni vyslednyho laku a neobtezovali se to vycistit - "ofouknout" :D)
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 4.12.2007 4:02, celkem upraveno 5 x.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pěkná fotoreportáž, zajímavý... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

:lol:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak jsem se do toho pustil taky :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
ta nalepka me dostala :) Brousil jsem 80kou smirglem a modelarskym pilnickem, podle pravitka mi vsecko vychazelo, jen co vymenim snimac a natahnu struny, tak dam vedet ;)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
afektband

Příspěvek od afektband »

Tak tohle je moje práce.

Na začátku:
Obrázek
Těsně před koncem:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Nástroje“