Praskání klarinetu

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Ferenc1

Praskání klarinetu

Příspěvek od Ferenc1 »

Vlastním klarinet AMATI a dosud jsem s ním neměl žádné technické potíže. Poslední dobou mi však začal praskat povrch klarinetu na několika místech, praskliny jsou tenké a protáhlé a vypadají spíše jako vada povrchové úpravy. Jeho ozev při hře to nějak neovlivňuje, ale prasklin stále přibývá a dělá mi to starosti. Změnou teplot, suchem ani vlhkem to určitě není, klarinet nikam nepřenáším. Existuje nějaká barva nebo něco, čím bych to mohl zadělat a zabránit tak dalšímu chátrání? V nejhorším to budu muset odnést opraváři :(
Děkuji za všechny rady.
Genesis
Kontaktovat uživatele:

Re: Praskání klarinetu

Příspěvek od Genesis »

Jedině do opravy.... pokud máš svůj nástroj alespoň trochu rád :)
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
barlaam

Příspěvek od barlaam »

Holt musí na generálku, je to běžné, po ní by mél mít i lepší tón. Cena se pohybuje od 500 - 1000,-
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

A doporučuju moužívat konzervační olej (Bore oil se to menuje tuším) (ale nedávat na hubičku, je to z ropy :D)
Ferenc1

Příspěvek od Ferenc1 »

A v jaké vrstvě a kde přesně se ten bore oil nanáší? A jak často to opakovat?
Genesis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Genesis »

Pokud je to ten ,,samý olej,, ,který myslím i já ( bohužel už na něm nemám jmenovku ), pak jej nanášet především samozřejmě na samotný eben a takovým způsobem, aby se klarinet v něm ,,neutopil,,- méně je v tomto případě více :idea:
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
barlaam

Příspěvek od barlaam »

ten olej naneses na hadrik a rozetreš po drevenem povrchu a nechas vyschnout par hodin na novinách
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Normální olej na šicí stroje, nejlíp ponořit na noc. Nestačí přetřít, musí bejt kluzkej. Když ho nemáš dost, tak prolejt a nechat aspoň dvanáct hodin bejt. Pak vytřít. Jde o to, aby to řevo nesálo, protože pak praská. Mě takhle praskla hubička. CHce to dělat tak jednou za dva měsíce.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
carodejdobrodej

Příspěvek od carodejdobrodej »

hm pekna kravina olej na sici stroje :| a vykoupat pres noc to ti poradil jako kdo :roll: a mimochodem hubicka neni ze dreva :wink: jo a jeste mimochodem nevim kde ste vzali eben :?: pokud ja vim tak klarinety se delaj z grenadily hm asi tak :idea:
Genesis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Genesis »

to carodejdobrodej: naprosto s Tebou souhlasím...... až na jednu maličkost.Mám klarinety jak s německým, tak s francouzským systémem a jsou z ebenového dřeva ( ale jistě záleží kus od kusu, resp. doba, kdy byly vyrobeny ).

....eben cejlonský, africký grenadil- oba se vyznačují nejvyšší tvrdostí, tj. nad 1500 kg.cm-2
viz.

Kód: Vybrat vše

http://www.converter.cz/tabulky/tvrdost-dreva.htm
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
shoooter

Příspěvek od shoooter »

carodejdobrodej píše:hm pekna kravina olej na sici stroje :| a vykoupat pres noc to ti poradil jako kdo :roll: a mimochodem hubicka neni ze dreva :wink: jo a jeste mimochodem nevim kde ste vzali eben :?: pokud ja vim tak klarinety se delaj z grenadily hm asi tak :idea:
Grenadil není konkrétní strom, ale skupina dřev. Jinak se také označuje jako "červený eben".
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Jo, melu.. hubicka ne. Soudek. Sory. Volej na sici stroje mi poradil ucitel v LSU.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Vlastimil Jiráček

Příspěvek od Vlastimil Jiráček »

Dobrý den,
s olejem se to má tak: výrobci používají mandlový olej, lněný olej je také v pořádku, hodně ho používají opraváři jako náhradu drahého mandlového oleje. Pokud by jste použili olej na šicí stroje - nic moc by se nepokazilo ale opravdu se nástroj má ponořit alespoň přes noc do oleje - k tomu je ale potřeba odstranit mechaniku s podlepkama. občasné natírání nástroje mohu jen doporučit, ale dlouhodobě nestačí.
Vlastimil Jiracek
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“