Děkuji za všechny rady.
Praskání klarinetu
Pravidla fóra
Praskání klarinetu
Vlastním klarinet AMATI a dosud jsem s ním neměl žádné technické potíže. Poslední dobou mi však začal praskat povrch klarinetu na několika místech, praskliny jsou tenké a protáhlé a vypadají spíše jako vada povrchové úpravy. Jeho ozev při hře to nějak neovlivňuje, ale prasklin stále přibývá a dělá mi to starosti. Změnou teplot, suchem ani vlhkem to určitě není, klarinet nikam nepřenáším. Existuje nějaká barva nebo něco, čím bych to mohl zadělat a zabránit tak dalšímu chátrání? V nejhorším to budu muset odnést opraváři
Děkuji za všechny rady.
Děkuji za všechny rady.
Re: Praskání klarinetu
Jedině do opravy.... pokud máš svůj nástroj alespoň trochu rád 
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
Holt musí na generálku, je to běžné, po ní by mél mít i lepší tón. Cena se pohybuje od 500 - 1000,-
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
A doporučuju moužívat konzervační olej (Bore oil se to menuje tuším) (ale nedávat na hubičku, je to z ropy
)
A v jaké vrstvě a kde přesně se ten bore oil nanáší? A jak často to opakovat?
Pokud je to ten ,,samý olej,, ,který myslím i já ( bohužel už na něm nemám jmenovku ), pak jej nanášet především samozřejmě na samotný eben a takovým způsobem, aby se klarinet v něm ,,neutopil,,- méně je v tomto případě více 
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
ten olej naneses na hadrik a rozetreš po drevenem povrchu a nechas vyschnout par hodin na novinách
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
- jeleniste
Normální olej na šicí stroje, nejlíp ponořit na noc. Nestačí přetřít, musí bejt kluzkej. Když ho nemáš dost, tak prolejt a nechat aspoň dvanáct hodin bejt. Pak vytřít. Jde o to, aby to řevo nesálo, protože pak praská. Mě takhle praskla hubička. CHce to dělat tak jednou za dva měsíce.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
-
carodejdobrodej
hm pekna kravina olej na sici stroje
a vykoupat pres noc to ti poradil jako kdo
a mimochodem hubicka neni ze dreva
jo a jeste mimochodem nevim kde ste vzali eben
pokud ja vim tak klarinety se delaj z grenadily hm asi tak 
to carodejdobrodej: naprosto s Tebou souhlasím...... až na jednu maličkost.Mám klarinety jak s německým, tak s francouzským systémem a jsou z ebenového dřeva ( ale jistě záleží kus od kusu, resp. doba, kdy byly vyrobeny ).
....eben cejlonský, africký grenadil- oba se vyznačují nejvyšší tvrdostí, tj. nad 1500 kg.cm-2
viz.
....eben cejlonský, africký grenadil- oba se vyznačují nejvyšší tvrdostí, tj. nad 1500 kg.cm-2
viz.
Kód: Vybrat vše
http://www.converter.cz/tabulky/tvrdost-dreva.htmHagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
Grenadil není konkrétní strom, ale skupina dřev. Jinak se také označuje jako "červený eben".carodejdobrodej píše:hm pekna kravina olej na sici strojea vykoupat pres noc to ti poradil jako kdo
a mimochodem hubicka neni ze dreva
jo a jeste mimochodem nevim kde ste vzali eben
pokud ja vim tak klarinety se delaj z grenadily hm asi tak
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
- jeleniste
Jo, melu.. hubicka ne. Soudek. Sory. Volej na sici stroje mi poradil ucitel v LSU.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
-
Vlastimil Jiráček
Dobrý den,
s olejem se to má tak: výrobci používají mandlový olej, lněný olej je také v pořádku, hodně ho používají opraváři jako náhradu drahého mandlového oleje. Pokud by jste použili olej na šicí stroje - nic moc by se nepokazilo ale opravdu se nástroj má ponořit alespoň přes noc do oleje - k tomu je ale potřeba odstranit mechaniku s podlepkama. občasné natírání nástroje mohu jen doporučit, ale dlouhodobě nestačí.
Vlastimil Jiracek
s olejem se to má tak: výrobci používají mandlový olej, lněný olej je také v pořádku, hodně ho používají opraváři jako náhradu drahého mandlového oleje. Pokud by jste použili olej na šicí stroje - nic moc by se nepokazilo ale opravdu se nástroj má ponořit alespoň přes noc do oleje - k tomu je ale potřeba odstranit mechaniku s podlepkama. občasné natírání nástroje mohu jen doporučit, ale dlouhodobě nestačí.
Vlastimil Jiracek