Odstranění přeslechu z nahrávky...-Návod

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Lukáš Kostka

Odstranění přeslechu z nahrávky...-Návod

Příspěvek od Lukáš Kostka »

Mnohé začátečníky trápí problém jak odstranit přeslech např.z reproduktorů z nahrávky..

Způsob je takový... Nahrajte stopu se zpěvákem a naproti tomu pusťe z reproduktoru ostatní kapelu..
Když si jí přehrajete uslišíte přeslechy které se odstraní tak že nahrajem ještě jednu stopu se stejnšě postaveným mikrofonem a pustíme nahrávaní s poslechem ale tentokrát bez zpěváka.

Máme dvě stopy jedna s přeslechy se zpěvákem druhá s přeslechy bez zpěváka.

Umístíme je pod sebe v ňákém DAW např.Cubase a u druhé stopy bez zpěváka obrátíme fázi v cubase je to takto AUDIO>PROCESS>PHASE REVERSE

Budu rád když se to někde použije...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Odstranění přeslechu z nahrávky...-Návod

Příspěvek od pavlii »

Jo, to je jedna z funkčních technik. Každopádně je vždy lepší - pokud tomu nebrání třeba nechuť - používat při nahrávání sluchátka (uzavřená), pak není třeba přeslech řešit.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Příspěvek od DJ Murano »

už několikrát se mi stalo, že byli slyšet v mikrofonu i sluchátka (resp. metronom), takže občas se to řešit musí taky :wink:

A proč by se měla nahrávat samostatná stopa přeslechu? Když otočím fázi u samotnýho zpěvu s přeslechem, tak se to přece vyruší taky (pokud poslech do určité míry souhlasí s mixem a není přítomen metronom)
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo, ale vyrušíš i zpěv :lol:

Zapsaný postup je opravdu správně. Jinak moje poznámka o sluchátkách předpokládá samozřejmě KVALITNÍ :wink: sluchátka (typicky třebas Beyerdynamic DT770Pro; pro detailisty případně DT770M). Nicméně je-li zpěvák hluchej jak poleno (o nikom jiném asi nemá smysl se bavit, protože si nedokážu představit, že by metronom prolezl do mikrofonu od komba - kytarista - nebo od bicích - bubeník - například) a potřebuje teda pustit metronom do sluchátek tak nahlas, že je to pomalu slyšet samo o sobě, tak to se potom pochopitelně nedá nic dělat 8) Otázkou je pak ale použitelnost toho zpěvu jako takového..... :lol:

Samozřejmě nadsázka - dovolil jsem si to odlehčit, doufám, že to všichni pochopí :D

Jo a další možnosti jsou třebas odposlech pouze z jednoho monitoru, který bude umístěn v ose mikrofonu, takže v ose maximálního útlumu, případně se (při použití dvou monitorů) u jednoho otočí fáze (zapojí se obráceně kabel) a nemusí se tak řešit ex-post práce. Viz V. Vlachý - "Praxe zvukové techniky", strana nějak 67 ve 3. vydání.

P.

Lukáš Kostka

Ano..Použít uzavřená sluchátka se dá,ale hodně muzikantům jsou sluchátka nepříjemná a volí radši poslech z reproduktoru..Začátečníkům doporučím knihu JAK NAHRÁVAT SVOJE SKLADBY...a umisťovat je na internet
Je tam vše od začátků až po mastering...Stojí 399 ,- najdete ji na www.slovart.cz
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já bych spíš víc loboval za toho Vlachého 8) minimálně z důvodu "podporujte české autory", ale zmíněnou knihu neznám, takže se k ní nemohu vyjadřovat.

P.

Lukáš Kostka

Ano..Kniha od pana Vlachého je dobrá ale ta zmíněná je pro začátečníky i pokročilejší dobrá v ní je smrsknuto docela dost informací.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jasné - a je to i jinak podané, prostě hodí se. Já připomínkoval jen tak "pro úplnost" a i pro fakt, že ne vždy jsem byl spokojen s podáním informací od zahraniřních autorů.

P.

Lukáš Kostka

Ano..v češtině je pan Vlachý a tam ta zmiňovaná kniha která je v češtině a tím to hasne...Takže zahraničním autorům se nedá vyhnout!!! :cry:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já se špatně vyjádřil - pardon 8) myslel jsem zahraniční autory po přeložení do češtiny.

P.

blazoid
Bandzone: http://bandzone.cz/projectmusic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blazoid »

Přeslechy...:-) i když jsem to zkoušel, není opravdu nad to nahrát něco čistě -potlačení parazitních zvuků v nahrávané stopě pomocí smíchání s fázově otočeným zvukem (parazitním) samozřejmě funguje (fyzika je fyzika) nicméně frekvenční složení tohoto přeslechu se změní (cesta: budič - prostor - snímač) nemluvě o fázovým posunutí vůči stopě která je zaznamenaná v DAW a která byla jako podklad puštěna -určitě se nezadaří tímto postupem ten maglajz dostat ze stopy zcela....
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jojo přeslechy.. ty já s oblibou používám hlavně u zpěvového mikrofonu jako "room" "chamber" kdyby lidi věděli o kolik prostorovosti se připraví když se snaží mít všechno čisté jak dětská prdelka :) a pak marně loví umělé prostory vst a snaží se stmelit vše dohromady.. Ale proti gustu :D
edit: samozřejmě u bicích a jinde jsou přeslechy nežádoucí, je to dle situace a taky i jak kvalitní je místnost.
Naposledy upravil(a) pupack dne 8.09.2011 8:30, celkem upraveno 2 x.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No ale ruku na srdce - jako u všeho i zde jde o to, o jaké přeslechy se jedná, jak by potom fungovaly v mixu a jaký je vůbec záměr autora :lol:

P.

pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Pavlii ano pravda, já to pak doeditoval ale stihl jsi odpovědet drive. Mluvim o zpevu vuci monitorum a idealni mistnosti. Jinak souhlas. Jen ze se to leckdy zbytecne prehani s čištěním :) tak mi to nedalo doplnit ze i ten preslech se může hodit, využít a mixu přidat takové to "cosi". Takový ten starý způsob má pro mě kouzlo :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“