nikdo se tady na nic nevymlouvá.Akorát podotýkám,že je přinejmenším zajímavé,že nás tam nic z toho,co tady využijeme,nenaučí.jastud píše:Hoši nevymlouvejte se na školu, návody máte u huby do detailu popsaný. Jediná z těch bot co syneda nadělal neměla nic společnýho se školou.
Stavba komba
- Rocky_MK
- Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavba komba
Nikoliv nenaučí, ale se nenaučíte...Rocky_MK píše: nikdo se tady na nic nevymlouvá.Akorát podotýkám,že je přinejmenším zajímavé,že nás tam nic z toho,co tady využijeme,nenaučí.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Syneda: být tebou, tak se vyprdnu na 7x18 a vrazím tam LM317T a LM337T. Nastavím je někde k 20V (odpory 270R a 3K9). Mají proudový omezení někde na 1,5A a vstupní napětí max 40V. A jsou zkratuvzdorný. Je fakt, že potřebujou dva odpory navíc, ale zas si můžeš nastavit výstup na kolik chceš.
Jen tak na okraj, pokud nebudeš umět Kirchofovy zákony a Ohmův zákon, tak si nespočteš ani blbej předřadnej odpor k ledce, ani na kolik ampér máš zvolit pojistku ani na jaký napětí máš zvolit kondík... řekneš si blbá nezáživná teorie, ale až ti začne v obvodu třeba dokola odcházet odpor a nebudeš vědět proč...
Jen tak na okraj, pokud nebudeš umět Kirchofovy zákony a Ohmův zákon, tak si nespočteš ani blbej předřadnej odpor k ledce, ani na kolik ampér máš zvolit pojistku ani na jaký napětí máš zvolit kondík... řekneš si blbá nezáživná teorie, ale až ti začne v obvodu třeba dokola odcházet odpor a nebudeš vědět proč...
If ain't broken, don't fix it!
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
mě se fakt hrozně líbí,jak tady sebejistě tvrdíš něco,o čem víš zřejmě prdlajs. V podstatě máš sice pravdu,ale je to tak,že učitelé ( oprávněně ) pohlíží na naši generaci jako na líný ksindl,který ignoruje všechno,tak učí stylem "z toho by ste se posrali a navíc,proč já to mám vysvětlovat,když vy se to stejně učit nebudete". A to můžu říct s naprosto čistým svědomím.Oni teda ty "míň podstatné" úplně vypustí.Čili,když se v té spoustě liných ignorantů najde někdo,koho ta eletrika fakt aspoň částečně zajímá,tak o ty poznatky přijde díky té debilitě ostatních.jastud píše:Nikoliv nenaučí, ale se nenaučíte...Rocky_MK píše: nikdo se tady na nic nevymlouvá.Akorát podotýkám,že je přinejmenším zajímavé,že nás tam nic z toho,co tady využijeme,nenaučí.
A dál už se na toto téma odmítám hádat.Jednak je to OT, a jednak mě nemůžeš zvyklat,protože to vidím dnes a denně ...
LM317 jsou dobrý tip, nicméně má to dvě chyby. 1) Pochybuju že syneda to bude schopnej zapojit a dát dokola příslušné odpory. 2) Nemám je moc rád, jsou náchylnější ke kmitání než 7xxx a potřebuji tu bižuterii okolomia píše:Syneda: být tebou, tak se vyprdnu na 7x18 a vrazím tam LM317T a LM337T. Nastavím je někde k 20V (odpory 270R a 3K9). Mají proudový omezení někde na 1,5A a vstupní napětí max 40V. A jsou zkratuvzdorný. Je fakt, že potřebujou dva odpory navíc, ale zas si můžeš nastavit výstup na kolik chceš.
Ad druhá část: to platí do puntíku, bohužel asi je potřeba trocha zkušeností a spálenejch součástek aby to každýmu došlo. Zvlášť těžko to dochází někomu kdo nemá sebemenší snahu věci pochopit.
Tak hele pokud tě ta elektrika tak zazjímá tak si stačí vzít učebnici a přečíst si ji. Nebo listovat Amaterským rádiem. Nebo si najít jinou z asi milionu publikací který na tohle téma vyšly. Tím, že někde na netu najdeš plánek a obšlehneš ho bez toho, že bys měl ponětí co se v obvodu děje, se elektriku fakt nenaučiš.Rocky_MK píše:mě se fakt hrozně líbí,jak tady sebejistě tvrdíš něco,o čem víš zřejmě prdlajs. V podstatě máš sice pravdu,ale je to tak,že učitelé ( oprávněně ) pohlíží na naši generaci jako na líný ksindl,který ignoruje všechno,tak učí stylem "z toho by ste se posrali a navíc,proč já to mám vysvětlovat,když vy se to stejně učit nebudete". A to můžu říct s naprosto čistým svědomím.Oni teda ty "míň podstatné" úplně vypustí.Čili,když se v té spoustě liných ignorantů najde někdo,koho ta eletrika fakt aspoň částečně zajímá,tak o ty poznatky přijde díky té debilitě ostatních.jastud píše:Nikoliv nenaučí, ale se nenaučíte...Rocky_MK píše: nikdo se tady na nic nevymlouvá.Akorát podotýkám,že je přinejmenším zajímavé,že nás tam nic z toho,co tady využijeme,nenaučí.
A dál už se na toto téma odmítám hádat.Jednak je to OT, a jednak mě nemůžeš zvyklat,protože to vidím dnes a denně ...
Na učitele se nevymlouvej.
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
jastud :
Já to řeším návštěvami strejdy ( mamčiného bratrance ).
Je to profík. Jako malý postavil reprák z úlu
a bylo v něm 20 5W repráků
někde jsem viděl čb fotku,někdy naskenuju pokud ju najdu
Ale né vážně. Má plný byt lampáčů ( nejen zesilovačů,ale různé ty počítačky a věci co já vůbec neznám ) a dost mi rozšířil obzory...
Jinak dobrý zdroj je taky Elektrotechnika od A.Blahovce ( mám všechny 3 díly ) a pak taky staré knihy o elektronice,co sem našel na půdě. Amára tam nekde sú taky...
A to vymlouvání si vyprošuju ! A krom toho, kniha ani internet ti nic tak dobře nevysvětlí jako dobrý učitel. My tam dobré učitele máme,problém je v tom,že prostě spoustu věcí vynechají kvůli té většinové debilitě,jak jsem to psal výš...ale zas jim musím nechat,že když se zeptám,tak se mi dostane odpovědi
Máme skvělého učitele slaboproudé praxe. Mám od něj trafa, spoustu součástek, apod. Nebýt jeho a jeho rad,tak svůj apec ( který mi chybí už jen vmontovat do šasi ) postavím možná za půl roku 
Já to řeším návštěvami strejdy ( mamčiného bratrance ).
Je to profík. Jako malý postavil reprák z úlu
Ale né vážně. Má plný byt lampáčů ( nejen zesilovačů,ale různé ty počítačky a věci co já vůbec neznám ) a dost mi rozšířil obzory...
A to vymlouvání si vyprošuju ! A krom toho, kniha ani internet ti nic tak dobře nevysvětlí jako dobrý učitel. My tam dobré učitele máme,problém je v tom,že prostě spoustu věcí vynechají kvůli té většinové debilitě,jak jsem to psal výš...ale zas jim musím nechat,že když se zeptám,tak se mi dostane odpovědi
-
woro90-1
Je to prosté: Nenaučí-li tě něco učitel, máš se to naučit sám. Učíš se to pro sebe. A to, že se to sám nenaučíš tak dobře jako s učitelem nebo to bude vyžadovat víc úsilí, není důvod se to nenaučit ale důvod se víc snažit, aby ses to naučil pořádně. Nevzdělanost neomlouvá, pokud má člověk jakoukoli možnost vzdělání dosáhnout.
Line array a podobné vtipnosti ze spousty malých repráčků jsou znatelně efektivnější proti odděleným bednám. To je také jednoduchá fyzika
Ohmův zákon, Kirchhofovy zákony, P=UI, základní principy počítání s L a C - to je naprostý základ, který by měl člověk znát, než začne něco takového dělat. Pro aspoň trochu dobrý zvuk není od věci vědět jak fungují a jak se počítají frekvenční filtry.
Line array a podobné vtipnosti ze spousty malých repráčků jsou znatelně efektivnější proti odděleným bednám. To je také jednoduchá fyzika
Ohmův zákon, Kirchhofovy zákony, P=UI, základní principy počítání s L a C - to je naprostý základ, který by měl člověk znát, než začne něco takového dělat. Pro aspoň trochu dobrý zvuk není od věci vědět jak fungují a jak se počítají frekvenční filtry.
já neříkám že ty zákony a teorii neumim, z elektrotechniky mi vychází 1-2 (kdyby mě to nezajímalo tak na tu školu nemusím vůbec chodit že jo
), ale spíš mi tam chybí víc tý praxe, máme jeden den za 2 týdny a v knížkách co máme taky moc praxe neni
K těm lm317, dávat je tam nebudu protože bych musel dělat zase novej plošňák (na kterej už nemam cuprexit), kupovat další součástky a na to už docházejí finance, přecejenom se blíží prázdniny, a každá koruna navíc se bude hodit (benzín do motorky, fesťáky, čundry) a ty diody, můžu použít 1N4007?
K těm lm317, dávat je tam nebudu protože bych musel dělat zase novej plošňák (na kterej už nemam cuprexit), kupovat další součástky a na to už docházejí finance, přecejenom se blíží prázdniny, a každá koruna navíc se bude hodit (benzín do motorky, fesťáky, čundry) a ty diody, můžu použít 1N4007?
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Jo. A s tou praxí máš taky recht.syneda píše:já neříkám že ty zákony a teorii neumim, z elektrotechniky mi vychází 1-2 (kdyby mě to nezajímalo tak na tu školu nemusím vůbec chodit že jo), ale spíš mi tam chybí víc tý praxe, máme jeden den za 2 týdny a v knížkách co máme taky moc praxe neni
OT:s tím benálem jsme na tom stejně
dal jsem tam ty diody a furt tam mam napětí +,- 25,5V
přidej do každé větve ještě jednu nebo dvě...syneda píše:dal jsem tam ty diody a furt tam mam napětí +,- 25,5V
zkoušel jsem to s těma diodama a musel jsem jich tam nacpat asi 7 aby mi to kleslo na 24,5V na každou větev, taky jsem počítal ten proud podle I=P/U a při 18V mi višel 1,4A takže tam nemůžu dát ani ty stabíky protože jsou na 1A, ptal jsem se na to ve škole mistra a ten mi řek že buď můžu odmotat pár závitů trafa (což si moc netroufám) nebo udělat tohle http://circuitdiagram.net/32w-hi-fi-aud ... a2050.html Né že bych mu nevěřil ale radši se zeptám ještě vás
vis co to je datasheet? koukni do nej a tam uvidis, jak zapojit stabilizator s tim, aby jsi z nej mohl brat vetsi proud.
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... /7818.html to by mě zajímalo kde je tam zapojení
http://www.national.com/ds/LM/LM340.pdf
staci najit spravny datasheet, ktery obsahuje vsechny informace, vcetne vnitrniho schematu a grafu ...
cca 30 sec stravenych na google.com
staci najit spravny datasheet, ktery obsahuje vsechny informace, vcetne vnitrniho schematu a grafu ...
cca 30 sec stravenych na google.com
Do trafa raději nehrab. Jen mi řekni jak si pomůžeš když použiješ to zapojení co jsi posílal?syneda píše:zkoušel jsem to s těma diodama a musel jsem jich tam nacpat asi 7 aby mi to kleslo na 24,5V na každou větev, taky jsem počítal ten proud podle I=P/U a při 18V mi višel 1,4A takže tam nemůžu dát ani ty stabíky protože jsou na 1A, ptal jsem se na to ve škole mistra a ten mi řek že buď můžu odmotat pár závitů trafa (což si moc netroufám) nebo udělat tohle http://circuitdiagram.net/32w-hi-fi-aud ... a2050.html Né že bych mu nevěřil ale radši se zeptám ještě vás
no v datasheetu je napsáno že pro tohle zapojení může být až 40V a podle mě bude jednoduší udělat tohle než dělat to s těma tranzistorama a bude mě to stát akorát cuprexit na zdroj, protože já jsem dostal od známýho ten konec už postavenej akorat že je na stereo, tak využiju jenom půlku
ach jo. a kde těch 40 V vezmeš ? Uvědomuješ si jaký máš trafo? Jak je to s výkonama? Proč prostě těch 24.5 V co máš v každé větvi nepráskneš na ten konec? Při zátěži ti to napětí zaručeně klesne a pravděpodobnost, že se něco tomu konci stane je mizivá.syneda píše:no v datasheetu je napsáno že pro tohle zapojení může být až 40V a podle mě bude jednoduší udělat tohle než dělat to s těma tranzistorama a bude mě to stát akorát cuprexit na zdroj, protože já jsem dostal od známýho ten konec už postavenej akorat že je na stereo, tak využiju jenom půlku
Mimochodem jak s jedním mono operákem ten tvůj známej vytvořil stereo zesilovač?