Máte s tím někdo zkušenosti?
Čím lakovat hmatník?
Čím lakovat hmatník?
Ahoj, pustil jsem se do výroby vlastní kytary, nic profi, spíš na zkoušku a protože mě prostě baví tvořit. Doma jsem našel prkno z břízy a už to jelo
(jestli je bříza naprosto nevhodná, tak mě prosím nezabíjejte
nechci a ani nebudu to prezentovat jako něco profi...) Z té břízy mám i krk a hmatník a momentálně řeším, čím a jestli vůbec to lakovat. Ta bříza je docela tvrdá věc, tak nevím jestli to nechat tak, něčím naimpregnovat nebo přelakovat (mám tu například laminovací pryskyřici, která se jako lak dá použít taky...)
Re: Čím lakovat hmatník?
hmatníky se lakujou jen na někrerejch fender stratocasterech jinak se na tom dělá oil finish . ale když ten lak bude dostatečně tvrdej aby se hned nevydřel tak ho můžeš nalakovat taky .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Koukal si sem
nastroje-f71/lakovani-kytary-t5612.html mohl bys tam něco najít. A určitě by všichni byli rádi za foto tvého výtvoru 
Já jsem to u svejch kytar lakoval nitrolakem, několik vrstev, přebrousit a vyleštit. Vypadá to dobře i po třech letech používání.
If ain't broken, don't fix it!
Díky, tu sekci Home-made, pro mě docela zásadní, jsem nějak přehlídl
huxd, díky za link, spousta zajímavejch příspěvků
Z toho co jsem tu vyčetl a co píše mia, se mi zdá, že se kytary běžně těma nitrolakama lakujou, takže minálně ten hmatník tím asi přejedu, a hlavně, nějakej nitrolak mám doma (C1107, tak doufám, že co se týče použitelnosti, to není vyjímka
)
A tady přidávám pár fotek:
Takhle nějak vypadá návrh

pomalu se představa začíná zhmoňovat

značení krku jsem vylil epoxidovou pryskyřicí s uhlíkovým prachem

huxd, díky za link, spousta zajímavejch příspěvků
Z toho co jsem tu vyčetl a co píše mia, se mi zdá, že se kytary běžně těma nitrolakama lakujou, takže minálně ten hmatník tím asi přejedu, a hlavně, nějakej nitrolak mám doma (C1107, tak doufám, že co se týče použitelnosti, to není vyjímka
A tady přidávám pár fotek:
Takhle nějak vypadá návrh

pomalu se představa začíná zhmoňovat

značení krku jsem vylil epoxidovou pryskyřicí s uhlíkovým prachem

- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Hi, Sai-Sairight píše:Ahoj, pustil jsem se do výroby vlastní kytary, nic profi, spíš na zkoušku a protože mě prostě baví tvořit. Doma jsem našel prkno z břízy a už to jelo(jestli je bříza naprosto nevhodná, tak mě prosím nezabíjejte
nechci a ani nebudu to prezentovat jako něco profi...) Z té břízy mám i krk a hmatník a momentálně řeším, čím a jestli vůbec to lakovat. Ta bříza je docela tvrdá věc, tak nevím jestli to nechat tak, něčím naimpregnovat nebo přelakovat (mám tu například laminovací pryskyřici, která se jako lak dá použít taky...) Máte s tím někdo zkušenosti?
kvůli bříze jako materiálu el. kytary tě klidně nechám naživu, ale neručím za fundamentalisty ze sekce "Mahagon & Co". Já, kacíř, jsem na krky a hmatníky několikrát použil dokonce bukové dřevo ze starého nábytku a proti javoru jsem nějaký velký rozdíl, jak ve zvuku, tak i stabilitě nepozoroval.
Martin Koch doporučuje ve své knize "E-Gitarrenbau" na str. 122:
"Nejčasteji používaná dřeva na krk jsou javor a mahagon. Ale zásadně lze použít každé tvrdé dřevo, jako např. břízu, olši, jasan nebo dub.
Hmatník z břízy bych před opražcováním přelaminoval (= natřel) epoxidovou pryskyřicí, ale ne nějakou, která vytvrzuje hned po 5 minutách. Osvědčila se mi Epoxy 1200. Nitrolak na hmatník se mi zdá moc měkký.
Moje metoda: "Eboxid" - jemné piliny z odřezků ebenu + epoxy 1200značení krku jsem vylil epoxidovou pryskyřicí s uhlíkovým prachem
To vypadá zajímavě, jenom dolní uchycení snímačů je nějak v luftěpomalu se představa začíná zhmoňovat![]()
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Uff, docela jsem se bál, že mě tu lidi ihned začnou za tu "děravou" kytaru cupovat na kusy
S tim pětiminuťákem máš recht, tak aby to nebylo gumový se to moc často udělat nepovede, tak s tím raději neriskuju...používám pryskyřici l285, která by měla mít ještě lepší vlastnosti než a 1200ka (taky je o něco dražší
ale to neřeším, mám ji tu dost z výroby letadel a množství spotřebované na kytaru je minimální)
Takže podle tebe by bylo lepší napustit krk tou pryskyřicí? Tím myslím natřít relativně tlustou vrstvou, zahřát aby se to pěkně vsáklo, setřít a pak ještě přebrousit?
S tim pětiminuťákem máš recht, tak aby to nebylo gumový se to moc často udělat nepovede, tak s tím raději neriskuju...používám pryskyřici l285, která by měla mít ještě lepší vlastnosti než a 1200ka (taky je o něco dražší
Takže podle tebe by bylo lepší napustit krk tou pryskyřicí? Tím myslím natřít relativně tlustou vrstvou, zahřát aby se to pěkně vsáklo, setřít a pak ještě přebrousit?
Jo a ještě k těm snímačům...původně jsem chtěl oba dva snímače vyrábět sám a to bych tam udělal nějaké úchyty, které by byly na snímači vepředu a vzadu, ale nakonec jsem ten kobylkový koupil a i z budoucího hlediska pro možnost výměny snímačů jsem z hliníku vyřezal rámeček, na kterém bude snímač přichycen...a to teda v původním nákrese nemám...časem uploadnu foto 
Ta děravá kytara je moc zajímavá, jednak vypadá hezky a za druhý se člověk nenadře, když to má nosit na krku. Každopádně moje cestovní kytarky mají taky díru, takže jakýpak cupováníSairight píše:Uff, docela jsem se bál, že mě tu lidi ihned začnou za tu "děravou" kytaru cupovat na kusy![]()
If ain't broken, don't fix it!
-
woro90-1
Jen detail - ty na to neplánuješ hrát vsedě? Protože na to by to muselo mít něco, čím by to sedělo na stehně. Jinak pěkná věc, ty díry a kombinace světlého dřeva s uhlíkovým laminátem se mi líbí.
Jako jo, zatim je fakt lehoučká a i po dokončení asi na nějaký masivy jen tak mít nebude
a vzhledem k tomu, že momentálně hraju v sedě skoro pořád, tak mě to v tom stoje prostě hrát donutí 
Ups! docela věcná připomínka, holt to bude trochu nepraktickej design, ale třeba to nějak pudeJen detail - ty na to neplánuješ hrát vsedě?
Jinak díky za kladný ohlasy, snad tam cestou k dokončení nenadělám moc konin 
-
woro90-1
Ještě máš spoustu času tam vymyslet jeden nebo dva pruhy materiálu - mohlo by to vycházet z části kytary za a pod kobylkou, ze zadní strany centrbloku, a vinout se kolem dolního zadního oblouku, po jehož minutí by se to stíáčelo do oblouku charakteristického pro přední část pasu kytary. Zadní část může být (vzhledem k úhlu, v jakém kytara sedí na stehně) vcelku jakákoli, tam stačí to překřížení pásů. Nemuselo by to ani ztratit ten ostrý, radikální hi-tech vzhled. Nebo přidat kovový detail a rovnou ho využít k uchycení snímačů.
teď mě tak napadlo... Ty snímače visící ve vzduchu by takový problém být neměly, ale co kobylka?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
-
woro90-1
Telecí toploader (krátká či upilovaná) to řeší, navíc předpokládám, že ty obdélníky jsou rozměry montážních šacht či rámečků snímačů, ne samotných cívek, takže by se snad měla vejít. A v nejhorším případě se to dá zachránit volnou kobylkou a strunami skrz tělo v širší části centrbloku.
Nicméně plyne z toho poučení - neotřelý design je rozhodně plus, ale nesmí omezovat funkčnost
Nicméně plyne z toho poučení - neotřelý design je rozhodně plus, ale nesmí omezovat funkčnost
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tak asi, ale já epoxyd nezahřívám. Smíchaný s tvrdidlem teplem sice trochu zřídne, ale o to rychleji začne "gelovatět" a vsáknutí se zastaví.Sairight píše:Takže podle tebe by bylo lepší napustit krk tou pryskyřicí? Tím myslím natřít relativně tlustou vrstvou, zahřát aby se to pěkně vsáklo, setřít a pak ještě přebrousit?
Jinak ten design má něco, co mi vzdáleně připomíná kytary Uliho Teuffela. A to jsou unikáty !
Birdfish http://www.youtube.com/watch?v=yx-sf8oGkto
Tesla http://www.youtube.com/watch?v=09W_G9nv ... ure=relmfu
ouhaj kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de