rekonstrukce kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
perry

rekonstrukce kytary

Příspěvek od perry »

Ahoj, snažim se "rekonstruovat" kytaru. Nevíte náhodou jak se nazývaj takový ty destičky na který se klepe a jestli jdou koupit samostatně? A taky čim tu kytaru obarvit, slyšel jsem že nejlepší je prý sprej na auto z OBI.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Re: rekonstrukce kytary

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Nevím jaké destičky myslíš, ale sprej na auto určitě nebude nejlepší nápad. Kytara je ze dřeva, takže bych bral něco co je určené na dřevo.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Tyjo fakt.. Přemejšlim, co to jde, ale vážně nevím na jaké destičky se u kytary klepe
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Mě zatím napadá jen pickguard :mrgreen:

(I když teda popis "destičky na které se klepe" jsem ještě neslyšel a asi to on nebude)

Fotku!
Dubla
last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dubla »

Zkusil jsem se vcítit do duše naprostého laika a myslím, že by to mohly být pražce nebo výložky na hmatníku - oboje se dá koupit např. v Aleximu nebo u Bacha.
Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6
* home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Koukám, že to téma je přesunuté z AKUSTICKÝCH kytar, takže tam by to klidně pickguard být mohl, ale tahat na akustiku nějaký spreje.. no.. ta kytara ti asi nepoděkuje :roll:
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Mně napadá spíš golpeador - něco jako pickguard u flamencové kytary, slouží k tomu, aby při doprovodu údery do přední desky neprošly prsty skrz dřevo. Kde se ale dá sehnat netuším, někde jsem to viděl ale nevím už kde.

Sprej na auto není dobrý nápad z toho důvodu, že pro dostatečnou odolnost je potřeba docela tlustá vrstva, což zatíží desku a zvýší tlumení, zvlášť na vyšších frekvencích. Dobré řešení je Pragolesk, to je nitrocelulózový lak, nebo nějaký polyuretanový lak. Ale radši vyfoť jakou že kytaru se to chystáš opravovat, metody musí být adekvátní typu a hodnotě nástroje.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

aby při doprovodu údery do přední desky neprošly prsty skrz dřevo.
Teda Woro, Ty už jsi viděl prst "prošlý" resonanční deskou? :lol: Ano kdysi dávno mi jeden kotlíkář "probodl" desku, hodem nože ale prst?
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Ano měl by to být golpeador, ze španělského golpe - úder, rána. Jinak nevidím celkem rozdíl mezi pickguardem a golpeadorem. Až na to, že termín golpeador se používá u flamencových kytar, což je vlastně klasická kytara s mírnýma odchylkama, tudíž se na ni nehraje trsátkem, ale prsty. U westernovek se používá termín pickguard.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Viděl jsem fotky, jak dopadne cedrová přednice, když člověk rozmlátí golpeador a neobtěžuje se ho vyměnit, takže klepe do dřeva. Asi to chvíli trvalo (ačkoli nevěřím že by to u cedru zabralo příliš dlouho), ale bylo vidět, že se časem deska probrousil natolik, že dotyčný jednoho dne klepnul víc a měl prst v kytaře. Ten průchod prstu přední deskou jsem myslel časem, vlivem omlácení desky. Nejdřív odejde lak a pak se začne dělat prohlubeň, jako by to ohlodával slimák. Ale vždyť to sám znáš, jak vypadá nechráněná část kytary po tisících úderů do stejného místa.

Rozdíl je v tvaru, zatímco pickguard obvykle chrání velkou plochu šikmo pod strunami v cestě příliš dlouhého downstroku, golpeador je obdélníkového tvaru symetricky na obou stranách.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Atkins píše:
aby při doprovodu údery do přední desky neprošly prsty skrz dřevo.
Teda Woro, Ty už jsi viděl prst "prošlý" resonanční deskou? :lol: Ano kdysi dávno mi jeden kotlíkář "probodl" desku, hodem nože ale prst?
Vtip roku :-)))) teda viděl sem dvanástku se zaseknutou sekerkou když se kotlíkář učil házet to bylo taky dobrý. Příště mu neoblbuj jeho nšoči a nepude na tebe nožem :-)))
perry

Příspěvek od perry »

dik za rady, pickguard to neni... Já to nedokážu líp popsat, viděl jsem to zatim asi jen u dvou kytar, je to takový hodně tlustý :) To je fuk, tak nevíte kde sehnat alespon ten pickguard na akustiku když nic jinýho?
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Nebyl na mysli spíš ten bryndák pro kytaru, jak psal woro golpeador ?

http://www.guitarcentre.cz/prislusenstv ... golpeador/

EDIT: opraven odkaz, jinak co jsem se díval na fotky tak jsem viděl jednodílnej jako třeba tenhle a pak ještě dvoudílnej, na flamenco kytarách, ale to už všechno psal woro moc dávno předemnou :D
perry

Příspěvek od perry »

jo, ten bryndák bude asi ono :) Možná by byl přece jen obyčejnej pickguard lepší. Nevíte kde se prodává v česku?
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

perry píše:jo, ten bryndák bude asi ono :) Možná by byl přece jen obyčejnej pickguard lepší. Nevíte kde se prodává v česku?
http://music-shop.vltava2000.cz/store/g ... ytaru.html

Jinak jsem je viděl i v dalších hudebninách (spíše v těch menších, v Praze např. ještě Countryon nebo Bubrle)...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“