A pokud máte i nějakou jinou zkušenost a tip na jiný způsob zlepšování kvality nahrávek tak poraďte. O kompresorech a ekvalizéru toho moc nevím. Prostě mě zajímá mastering.
Samplování
Pravidla fóra
- vitovsky
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/masaker
- Kontaktovat uživatele:
Samplování
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nějakou obecnou charakteristiku samplování, proč to používat, jak samplovat kytary, bicí a basu (trochu tuším, že bicí se samplují midi a kytary oktaverem) a taky jestli má smysl samplovat bicí, pokud používám EZ Drummer bubeníka. Díky moc 
A pokud máte i nějakou jinou zkušenost a tip na jiný způsob zlepšování kvality nahrávek tak poraďte. O kompresorech a ekvalizéru toho moc nevím. Prostě mě zajímá mastering.
Naposledy upravil(a) Nero dne 4.06.2011 8:14, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny 2 posty - nauč se používat Edit
Důvod: Sloučeny 2 posty - nauč se používat Edit
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Samplování
Mno - moc dotazů naráz a "každý pes jiná ves". Sampluje se prostě pomocí mikrofonu (například) - nahraješ zvuk/slovo/slabiku/cokoli (tomu se pak říká zjednodušeně "vzorek" neboli "sampl"), upravíš (vyčištění, nastavení loop-bodů pro možnost smyčky třebas apod.) a uložíš. Postupně si tak vybuduješ banku zvuků, jež můžeš dále používat.
Bicí se nesamplují MIDI, tady teda vůbec netušíš
, zde je mechanismus naprosto stejný (viz výše).
Když už jsi sem zamíchal EZD, tak ten má přeci spoustu bicích zvuků v sobě; pokud umožňuje importovat vlastní, tak to má smysl za předpokladu, že se ti žádný z těch nabízených nelíbí a umíš si ho nasamplovat v rozumné kvalitě sám.
Na zbytek bych zatím doporučil naučit se všechno o kompresorech, EQ a vůbec všem ostatním - včetně samotné mixáže - a masteringu, byť v domácích podmínkách, se pověnovat až po nějakých těch měsících nebo letech, dřív to smysl mít nebude
P.
Bicí se nesamplují MIDI, tady teda vůbec netušíš
Když už jsi sem zamíchal EZD, tak ten má přeci spoustu bicích zvuků v sobě; pokud umožňuje importovat vlastní, tak to má smysl za předpokladu, že se ti žádný z těch nabízených nelíbí a umíš si ho nasamplovat v rozumné kvalitě sám.
Na zbytek bych zatím doporučil naučit se všechno o kompresorech, EQ a vůbec všem ostatním - včetně samotné mixáže - a masteringu, byť v domácích podmínkách, se pověnovat až po nějakých těch měsících nebo letech, dřív to smysl mít nebude
P.
- vitovsky
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/masaker
- Kontaktovat uživatele:
Aha, no já nevím, jestli jsem myslel zrovna tohle, asi přede mnou někdo řekl sampl, tak jsem to špatně pochopil
Myslel jsem tím prostě jakoby zvýraznění. Prej Rush používají octavery, aby zvýraznili ty hluboké "bohémské tony, co oni mají" a bicí jsem pochopil podobně, protože nám před rokem ve studiu nějak podsamplovali bicí (studio Shaark) a já jsem se ho na to ptal a on říkal, že prej midi, tak jsem se chtěl právě zeptat. Jinak to samplovani (ukladani zvuku) běžně používám. A takže EZ Drummer už po nastavení není v Cubase potřebova ladit eqalizérem, či kompresorem?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Aha - no tak to sis opravdu špatně spojil jeden pojem s víc věcma
ale to se poddá
Ano, octaver a i spousta jiných věcí se použije třebas ke zvýraznění některých frekvencí (umělé vyrobení). MIDI jsou data not a řídících parametrů, které následně spouští a nějakým způsobem "domodelovávají" zvuky, které mohou být právě samply, ale i vytvářené zvuky v syntezátorech nezaložených na samplech (analog, FM syntéza apod.). Takže elektronické bicí ti zařídí právě ta řídící data a následně si vybereš třebas zvuky z nějaké palety a dosadíš na místa jednotlivých not (=bubnů/plechů) a jned je na světě ten výsledek.
EZD a i jakýkoli jiný může, ale nemusí být následně upravován EQ a kompresorem v mixu; to dost záleží na tom, co chceš za výsledek.
P.
Ano, octaver a i spousta jiných věcí se použije třebas ke zvýraznění některých frekvencí (umělé vyrobení). MIDI jsou data not a řídících parametrů, které následně spouští a nějakým způsobem "domodelovávají" zvuky, které mohou být právě samply, ale i vytvářené zvuky v syntezátorech nezaložených na samplech (analog, FM syntéza apod.). Takže elektronické bicí ti zařídí právě ta řídící data a následně si vybereš třebas zvuky z nějaké palety a dosadíš na místa jednotlivých not (=bubnů/plechů) a jned je na světě ten výsledek.
EZD a i jakýkoli jiný může, ale nemusí být následně upravován EQ a kompresorem v mixu; to dost záleží na tom, co chceš za výsledek.
P.