Samplování

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
vitovsky
Bandzone: http://www.bandzone.cz/masaker
Kontaktovat uživatele:

Samplování

Příspěvek od vitovsky »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nějakou obecnou charakteristiku samplování, proč to používat, jak samplovat kytary, bicí a basu (trochu tuším, že bicí se samplují midi a kytary oktaverem) a taky jestli má smysl samplovat bicí, pokud používám EZ Drummer bubeníka. Díky moc :)

A pokud máte i nějakou jinou zkušenost a tip na jiný způsob zlepšování kvality nahrávek tak poraďte. O kompresorech a ekvalizéru toho moc nevím. Prostě mě zajímá mastering.
Naposledy upravil(a) Nero dne 4.06.2011 8:14, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny 2 posty - nauč se používat Edit
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Samplování

Příspěvek od pavlii »

Mno - moc dotazů naráz a "každý pes jiná ves". Sampluje se prostě pomocí mikrofonu (například) - nahraješ zvuk/slovo/slabiku/cokoli (tomu se pak říká zjednodušeně "vzorek" neboli "sampl"), upravíš (vyčištění, nastavení loop-bodů pro možnost smyčky třebas apod.) a uložíš. Postupně si tak vybuduješ banku zvuků, jež můžeš dále používat.

Bicí se nesamplují MIDI, tady teda vůbec netušíš :wink: , zde je mechanismus naprosto stejný (viz výše).

Když už jsi sem zamíchal EZD, tak ten má přeci spoustu bicích zvuků v sobě; pokud umožňuje importovat vlastní, tak to má smysl za předpokladu, že se ti žádný z těch nabízených nelíbí a umíš si ho nasamplovat v rozumné kvalitě sám.

Na zbytek bych zatím doporučil naučit se všechno o kompresorech, EQ a vůbec všem ostatním - včetně samotné mixáže - a masteringu, byť v domácích podmínkách, se pověnovat až po nějakých těch měsících nebo letech, dřív to smysl mít nebude 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
vitovsky
Bandzone: http://www.bandzone.cz/masaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitovsky »

Aha, no já nevím, jestli jsem myslel zrovna tohle, asi přede mnou někdo řekl sampl, tak jsem to špatně pochopil :) Myslel jsem tím prostě jakoby zvýraznění. Prej Rush používají octavery, aby zvýraznili ty hluboké "bohémské tony, co oni mají" a bicí jsem pochopil podobně, protože nám před rokem ve studiu nějak podsamplovali bicí (studio Shaark) a já jsem se ho na to ptal a on říkal, že prej midi, tak jsem se chtěl právě zeptat. Jinak to samplovani (ukladani zvuku) běžně používám. A takže EZ Drummer už po nastavení není v Cubase potřebova ladit eqalizérem, či kompresorem?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Aha - no tak to sis opravdu špatně spojil jeden pojem s víc věcma :D ale to se poddá :wink:

Ano, octaver a i spousta jiných věcí se použije třebas ke zvýraznění některých frekvencí (umělé vyrobení). MIDI jsou data not a řídících parametrů, které následně spouští a nějakým způsobem "domodelovávají" zvuky, které mohou být právě samply, ale i vytvářené zvuky v syntezátorech nezaložených na samplech (analog, FM syntéza apod.). Takže elektronické bicí ti zařídí právě ta řídící data a následně si vybereš třebas zvuky z nějaké palety a dosadíš na místa jednotlivých not (=bubnů/plechů) a jned je na světě ten výsledek.

EZD a i jakýkoli jiný může, ale nemusí být následně upravován EQ a kompresorem v mixu; to dost záleží na tom, co chceš za výsledek.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“