Co si dáváte do odposlechu?
Pravidla fóra
Co si dáváte do odposlechu?
Nazdárek...
Jsem bubeník a také příležitostný zvukař. Takže to vidím z obou stran. Zajímalo by mě, co si vy, bubeníci (bubenice) necháte pouštet do monitoru. Myslím tím klasického, ne In-Earu. Uvedu příklad. Ze začátku jsem čuměl, když si bubeník nechal dát do svého odposlechu kopák. No a teď už bych bez toho nehrál... Tak jak to máte vy?
Jsem bubeník a také příležitostný zvukař. Takže to vidím z obou stran. Zajímalo by mě, co si vy, bubeníci (bubenice) necháte pouštet do monitoru. Myslím tím klasického, ne In-Earu. Uvedu příklad. Ze začátku jsem čuměl, když si bubeník nechal dát do svého odposlechu kopák. No a teď už bych bez toho nehrál... Tak jak to máte vy?
Naposledy upravil(a) zzbar dne 9.06.2011 22:25, celkem upraveno 1 x.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
- DJmanasek
- Rádce
- Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co si dáváte do odposlechu?
Já víceméně celou kapelu, ale nejvíce asi basu...
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

Hmm... předpokládám, že jsi basák (dle fota a výbavy). Dotaz byl spíše směřován pro bubeníky. Přesto mě ale tvoje odpověď překvapila. Málo kdy se stává, že by se basa neprotlačila kapelou jaksi sama... Proto většina basáků požaduje v monitoru jen ten zbytek...
a spousta No name...
a spousta No name...
Ahoj, já dávám do odposlechu celou kapelu, basu trochu víc! Ale myslím že je to spíš otázka toho na co je kdo zvyklí!
Používám dva odposlechy. Jeden mám před soupravou, má 400W a do něho si nechávávám pouštět to, co jde z podia pro lidi. Jelikož hraju na el. bicí, tak mám za sebou ještě jeden odposlech v kterém mám samozřejmě bicí a mám na rampě malý, zvukařem popsaný mixpult, kterým si mohu do tohoto odposlechu sám přimíchat jednotlivé nástroje a mikrofony tak, jak potřebuju, abych měl co největší pohodu. Vždy si to postupně upravuju během začátku hraní, podle sálu a podmínek na podiu. Do odposlechu za sebou pouštím nástroje a mikrofony bez efektů. Netýká se to samozřjemě zkreslení kytar.
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
Omyl.. Je to i bubeník.. Nech si projet celou gifku:zzbar píše:Hmm... předpokládám, že jsi basák (dle fota a výbavy). Dotaz byl spíše směřován pro bubeníky. Přesto mě ale tvoje odpověď překvapila. Málo kdy se stává, že by se basa neprotlačila kapelou jaksi sama... Proto většina basáků požaduje v monitoru jen ten zbytek...

Co se mě týče, tak bohužel nemůžu sloužit, už dlouho jsem neměl ten luxus mít vlastní odposlech
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Ono hodně záleží na podmínkách. něco jiného je když hraji na velké scéně na volném prostranství (letiště, náměstí, hřiště) a něco jiného když je to v klubíku pr pár desítek fans. V zásadě ale jde do mého monitoru vždy hlavní zpěv, z části kytary i klávesy a jen na velkých scénách i krapítko té basy. Jinak basa obvykle, jak už to u hlubších frekvencí zvuku bývá, rezonuje všesměrově, takže ji na stage bývá dost a dost.
Určitě si ale nedávám do odposlechu nic ze svých bubnů. Přece vím co hraji a (mluvím o akustické sadě) navíc je toho rambajzu kolem mě dost a dost. Podstatou bubenického monitoru není si užívat hifi poslech kapely jako má publikum, ani se zavalit koulí zvuku, ale být v kontaktu s se zbytkem kapely a mít orientační přehled o dění na jevišti. To vše se ocení hlavně, hraju-li na nějakém vyšším prakťáku nebo větší scéně.
Určitě si ale nedávám do odposlechu nic ze svých bubnů. Přece vím co hraji a (mluvím o akustické sadě) navíc je toho rambajzu kolem mě dost a dost. Podstatou bubenického monitoru není si užívat hifi poslech kapely jako má publikum, ani se zavalit koulí zvuku, ale být v kontaktu s se zbytkem kapely a mít orientační přehled o dění na jevišti. To vše se ocení hlavně, hraju-li na nějakém vyšším prakťáku nebo větší scéně.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Ovšem jsou borci, kteří si tam dávají skoro celou soupravu, až nad tím zůstává rozum stát... Od té doby, co si pouštím do monitoru kopák (né moc, jen tak těsně pod úrovní kytar), tak se mi prostě lépe hraje. Těžko se to popisuje, ale zvlášť v druhé půli akce, když už je člověk unavenější, mi to pomáhá udržovat absolutní kontrolu nad tím, co hraju. Doporučuju vyzkoušet
Jinak je fajn, jak si Basspetr pouští na mixu sám, kolik čeho potřebuje. Nemusí otravovat obecenstvo s pokyny pro zvukaře, které nikoho nezajímají. A i v průběhu večera se podmínky mění, takže si to může upravovat...
Jinak je fajn, jak si Basspetr pouští na mixu sám, kolik čeho potřebuje. Nemusí otravovat obecenstvo s pokyny pro zvukaře, které nikoho nezajímají. A i v průběhu večera se podmínky mění, takže si to může upravovat...
a spousta No name...
a spousta No name...
- DJmanasek
- Rádce
- Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
- Kontaktovat uživatele:
Přesně jak říkal Moleek, jsem i bubeník,
a v podstatě Monča to vystihla přesně, s tím rozdílem, že si tam té basy dávám více... jsme s kapelou zvyklí na pódiu "moc neřvat", je to potom lepší pro zvukaře. Tak ta basa často moc slyšet nejde.
A je opravdu dobré tam mít všechny, zvlášť, pokud se v kapele sóluje
a v podstatě Monča to vystihla přesně, s tím rozdílem, že si tam té basy dávám více... jsme s kapelou zvyklí na pódiu "moc neřvat", je to potom lepší pro zvukaře. Tak ta basa často moc slyšet nejde.
A je opravdu dobré tam mít všechny, zvlášť, pokud se v kapele sóluje
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV

hlavně BASU.
Většinou podle potřeby, všude je to jiný....někde basa prolízá podiem sama, někde se drží bokem, někde jede přes kombo, někde napřímo... důležitý je slyšet ji dobře, to je základ souznění v rytmu. Pokud my dva spolu nešlapeme, nešlape nic.
Dále už jen kus kytary a hlavní a muj zpěv, nic víc tam nechci.
Většinou podle potřeby, všude je to jiný....někde basa prolízá podiem sama, někde se drží bokem, někde jede přes kombo, někde napřímo... důležitý je slyšet ji dobře, to je základ souznění v rytmu. Pokud my dva spolu nešlapeme, nešlape nic.
Dále už jen kus kytary a hlavní a muj zpěv, nic víc tam nechci.
Taky jsem býval občas zvukař a jako bubeníkovi mi připadal ten kopák v monitoru divný..(až jaksi narcistickýzzbar píše:Ovšem jsou borci, kteří si tam dávají skoro celou soupravu, až nad tím zůstává rozum stát... Od té doby, co si pouštím do monitoru kopák (né moc, jen tak těsně pod úrovní kytar), tak se mi prostě lépe hraje. Těžko se to popisuje, ale zvlášť v druhé půli akce, když už je člověk unavenější, mi to pomáhá udržovat absolutní kontrolu nad tím, co hraju. Doporučuju vyzkoušet![]()
Sice je pravda, co říká Monika, že "vím, co hraju" , ale někdy se to prostě v tom rambajzu ztrácí a on to někdy nemusí být ani zas tak velký rambajz...
Jinak si nechávám dát do odposlechu to, co neslyším přímo z pódia (to se taky akce od akce liší), ale poslední dobou od každého trochu...
Joe 86:
...hráli jsme v takovém malém sále, akusticky ne zrovna ideálním a po nějaké době jsem zjistil, že kopák prostě neslyším, tak jsem si ho nechal krapet do odposlechu poslat a bylo to o poznání lepší...to samé udělal i zbytek kapely a nemohli jsme si to vynachválit...není nad jasnou první dobu
Sice je pravda, co říká Monika, že "vím, co hraju" , ale někdy se to prostě v tom rambajzu ztrácí a on to někdy nemusí být ani zas tak velký rambajz...
Přesně!!!
Přirovnal bych to k tomu, jakoby kytarista hrál a neslyšel spodní E strunu. Taky ví, že na ni hraje ale... Nejde o to si zlikvidovat uši. Ale mít jistotu, že nejsem například s basákem každý jinde.
...hráli jsme v takovém malém sále, akusticky ne zrovna ideálním a po nějaké době jsem zjistil, že kopák prostě neslyším, tak jsem si ho nechal krapet do odposlechu poslat a bylo to o poznání lepší...to samé udělal i zbytek kapely a nemohli jsme si to vynachválit...není nad jasnou první dobu
Přesně!!!
Přirovnal bych to k tomu, jakoby kytarista hrál a neslyšel spodní E strunu. Taky ví, že na ni hraje ale... Nejde o to si zlikvidovat uši. Ale mít jistotu, že nejsem například s basákem každý jinde.
Naposledy upravil(a) zzbar dne 11.06.2011 0:05, celkem upraveno 1 x.
a spousta No name...
a spousta No name...
- Monikad
- Rádce
Ale jo, kluci, máte naprostou pravdu s tím slyšením kopáku. Já ale nezažila ještě akci, kde bych svůj kopák akusticky neslyšela napřímo. několikrát jsem si vyzkoušela kopák v odposlechu mít, a celé je to pak zahlcené tím bassem toho kopáku, že s v ostatním orientuje o moc hůř. Zatím mám prostě kliku, nebo dobré ucho, ale prostě mi to takhle vyhovuje nejlíp 
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Asi to bude i tím nástrojem..
Ptal jsem se proto, protože mě zajímá, kdo jak to má a na co je zvyklý. A také abych si to vyzkoušel. Anebo aby mě nepřekvapilo, až se setkám s nějakým exotem
Člověk se pořád učí, objevuje, zkouší... A v tomto oboru se dá tak až do smrti. 
Ptal jsem se proto, protože mě zajímá, kdo jak to má a na co je zvyklý. A také abych si to vyzkoušel. Anebo aby mě nepřekvapilo, až se setkám s nějakým exotem
a spousta No name...
a spousta No name...
- Monikad
- Rádce
zzbar píše:Asi to bude i tím nástrojem..![]()
Ptal jsem se proto, protože mě zajímá, kdo jak to má a na co je zvyklý. A také abych si to vyzkoušel. Anebo aby mě nepřekvapilo, až se setkám s nějakým exotemČlověk se pořád učí, objevuje, zkouší... A v tomto oboru se dá tak až do smrti.
tak jasně že to je i nástrojem. Kvlaitnější buben hraje prostě výrazněji a trochu hlasitěji, i v nízké herní dynamice. když ale někdo má levnější kopák, navíc v něm naházený, kvůli tlumení, půlku šatníku, tak to není slyšet málem ani když hraje bubeník sám.
je to ale i o zvyku a zkušenosti muzikanta. Viděla jsem také často ten kopák v bubenickém monitoru. Já si osobně ale myslím, že je dobré se slyšet, ovšem nesnažit se na ten reproduktor monitoru navalit co nejvíce nástrojů, neb potom je to hůře čitelné a tedy to postrádá hlavní funkci monitoru: orientaci ve skladbě se spoluhráči a kontrolní odposlech hry spoluhráčů. každopádně opačný extrém - nemít v odposlechu vůbec nic - to bych také nedala, nicméně třeba takoví BEATLES hráli totálně bez monitorů a je na téhle planetě někdo, kdo je snad nezná????
Beatles hráli bez odposlechů? Tak proto se Ringo nepouštěl do žádných větších dobrodružství. Musel být furt ve střehu!!! A já ho měl do teď za průměrného bicmena. Tímto se mu omlouvám.

a spousta No name...
a spousta No name...
- Monikad
- Rádce
jasně že hráli bez odposlechů. Stačí se podívat na nějaké záběry z archivů z jejich živého hraní. Občas to různých hudebních dokumentech bývá k vidění. Obvykle měli své aparáty vzadu za úrovní Ringových zad nebo zboku podia. To sice trošku pomůže, ale není to ideálzzbar píše:Beatles hráli bez odposlechů? Tak proto se Ringo nepouštěl do žádných větších dobrodružství. Musel být furt ve střehu!!! A já ho měl do teď za průměrného bicmena. Tímto se mu omlouvám.![]()
![]()
kdysi jsem přesně tohle řešila na společné akci s jednou beatles revivalovou partičkou. měli to vychytané (dobové nástroje, přesné repliky kostýmů, účesy, i podiová "choreografie" dost zmáklá) a tak jsem se jich ptala, proč mají na podiu ty odposlechy. že to ve mě evokuje dojem originální kapely, ale podívám-li se na podium s odposlechy, hned je to prozradí